________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/31/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "ΟΛΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ"


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ως «απαράδεκτα πράγματα» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την «Ομολογία Πίστεως» επισημαίνοντας ότι σύντομα «οι αδελφοί μας που διαπνέονται από υπερβάλλοντα ζήλο», θα πάρουν την δέουσα απάντηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε ομιλία του, χθες Κυριακή, μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ξηροκρήνη του Βοσπόρου όπου χοροστάτησε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:

«Ευγνωμονούμε τον Θεό των Πατέρων μας διότι μας αξίωσε να γεννηθούμε μέσα σ’ αυτήν την Εκκλησία και να βαπτισθούμε μέσα στην κολυμβήθρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και διατηρούμε αυτή την σώζουσαν πίστιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακαινοτόμητον και ακατάτμητον. Πολλές φορές, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οι εντός εισαγωγικών «υπερ-Ορθόδοξοι», οι οποίοι κατηγορούν το Πατριαρχείο μας και τας άλλας Ορθοδόξους Εκκλησίας διότι διεξάγουν διαλόγους με τους μη Ορθοδόξους αδελφούς μας, διότι έχουμε διαφόρους επικοινωνίας και ανταλλαγές επισκέψεων.


Και πως θα γινόταν διαφορετικά στον 21ο αιώνα, να μέναμε απομονωμένοι μέσα στο κέλυφός μας ο καθένας με αυτάρκειαν και αυταρέσκειαν, χωρίς να επικοινωνούμε, χωρίς να διαλεγόμεθα, χωρίς να δίδουμε μαρτυρία της Ορθοδόξου Πίστεως μας; Τελευταίως αυτοί οι αδελφοί μας, οι οποίοι διαπνέονται από υπερβάλλοντα ζήλον, εκυκλοφόρησαν μιαν «Ομολογίαν Πίστεως» στην Ελλάδα, εις την οποίαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι αυτοί που δεν υπογράφουν αυτήν την Ομολογίαν, αυτοί που έχουν διαλόγους και επικοινωνίαν με τους ετεροδόξους, αυτομάτως θέτουν εαυτούς εκτός Εκκλησίας. Τους ευχαριστούμε πολύ διότι μας εξωεκκλησιάζουν. Προσεχώς θα πάρουν την δέουσαν απάντησιν από το Οικουμενικό Πατριαρχείον, διότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Όταν όλη η Ορθόδοξος Εκκλησία και όχι μόνον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλ' εν Πανορθοδόξω Συνόδω, αποφασίζει να διεξάγει θεολογικούς διαλόγους και να έχει επικοινωνία με τους ετεροδόξους για να βρούμε πού συναντώμεθα και πώς μπορούμε να επανέλθουμε εις την ενότητα της πίστεως της πρώτης χιλιετίας, όταν - λέγω - όλοι οι Ορθόδοξοι, οι επίσημες Εκκλησίες, εν Συνόδω αποφασίζουν υπέρ αυτών των διαλόγων, πώς μπορεί ένα άτομο ή πλείονα άτομα να διαφοροποιούνται από τας αποφάσεις των Συνόδων των Εκκλησιών των και να επικρίνουν τας Συνόδους και τους Προκαθημένους ότι έχουν αποκλίνει από την Ορθόδοξον πίστιν;»



Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου παρέστησαν Ιεράρχες του Θρόνου, ο ηγούμενος της Αγιορείτικης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο Πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, πλήθος πιστών από την Ελλάδα, την Κύπρο και πολλές χώρες, ακόμα και από την μακρυνή Νέα Ζηλανδία.



8/30/2009

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Aνακοινούται, ότι την 1ην Σεπτεμβρίου, ημέραν Τρίτην, τελείται εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ η Εορτή της Ινδίκτου και η Ιερά Μνήμη της Παναγίας της Παμμακαρίστου, ης η Ιερά Εικών τεθησαύρισται εν αυτώ.

Κατά τον Μ. Εσπερινόν της παραμονής, Δευτέρας, 31ης Αυγούστου, και ώραν 4.30μ.μ. θα χοροστατήση εν αυτώ η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την δ' επομένην, ημέραν της Εορτής, θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία εν Πατριαρχική και πολυαρχιερατική συγχοροστασία, τη συμμετοχή των Συνοδικών και Ενδημούντων Αρχιερέων της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας.

Η Ιερά Εικών της Παναγίας της Παμμακαρίστου, θα είναι εκτεθειμένη, κατά το έθος, εις προσκύνησιν εν τω Σωλέα του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού.

Κατά την Θείαν Λειτουργίαν θα αναγνωσθή και ειδικόν Μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος επί τη ημέρα προσευχών υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

8/29/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ


Την συμπαράστασή του στην δοκιμαζόμενη από τις φλόγες Ελλάδα, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές ατην Αττική, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.


Το τηλεγράφημα έχει ως εξής:

Εξοχώτατον
κύριον Κωνσταντίνον Καραμανλήν,
Πρωθυπουργόν της Ελλάδος,
Εις Αθήνας.

Δεηθέντες εν τη γενετείρα ημών Ίμβρω κατά την θείαν λειτουργίαν υπέρ καταπαύσεως της λαίλαπος του πυρός, της δεινώς πληξάσης την περιοχήν της Αττικής, εκφράζομεν τη Υμετέρα αγαπητή Εξοχότητι την συμπάθειαν της Μητρός Εκκλησίας επί τη συμφορά συν τη διαπύρω ευχή όπως Κύριος ο Θεός των δυνάμεων και η Υπεραγία Θεοτόκος σκέπουν και προστατεύουν την προσφιλή Ελλάδα και τον λαόν αυτής από πάσης φυσικής και ανθρώπινης επιβουλής και παντός κινδύνου, χαρισόμενοι εις αυτόν ειρήνην, πρόοδον και ευημερίαν.


Μετ' ιδιαζούσης τιμής, θερμών ευχών και πολλής αγάπης
Πατριάρχης Βαρθολομαίος

8/27/2009

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


φωτό: Ν. Μαγγίνας

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο Φανάρι.
Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς και το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχου στις Η.Π.Α., η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτωβριο.




Στην παραπάνω φωτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πλαισιωμένος από τον Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων Κωνσταντίνο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Ξάνθης Αρχιμ. Παντελεήμονα, με στελέχη των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Ξάνθης που επισκέφθηκαν τo Πατριαρχείο, στο πλαίσιο προσκυνηματικής εκδρομής στην Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.



8/26/2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ




Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Τον Διευθυντή Ασφαλείας του Νομού της Πόλεως κ. Χουσεν Τσαπκίν επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά την εγκάρδια συνάντηση ο Πατριάρχης τον συνεχάρη για τον διορισμό του στην Πόλη και τον ευχαρίστησε για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για το Πατριαρχείο.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Πατριάρχης επισκέπτεται Διευθυντή Ασφαλείας της Πόλης. Η πρώτη ήταν το 2007. Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα των ανοιγμάτων που γίνονται επί Πατριαρχείας Βαρθολομαίου στην ευρύτερη τοπική τουρκική κοινωνία και τους τοπικούς θεσμούς για καλύτερη αλληλογνωριμία.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά τον Πρωθυπουργό συνόδευε και ο νέος Διευθυντής, με τον οποίο ο Πατριάρχης είχε την πρώτη γνωριμία.

Τόν Πατριάρχη συνόδευαν ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Στέφανος και ο Παντελής Βίγκας, εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στο 15μελές Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων που εδρεύει στην Άγκυρα.



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ





Ρεπορτάζ - φωτό Νικολάου Μαγγίνα

Σε οικολογική εξόρμηση πρωτοστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην παραλία Μακρύς Γιαλός της Ἰμβρου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τα Νιμπριώτικα - 3ος Πολιτιστικός Αύγουστος 2009», τρεις Ιμβριακοί Σύλλογοι διοργάνωσαν συμβολικό καθαρισμό της παραλίας του Μακρύ Γιαλού, στον Κέφαλο της Ίμβρου το Σάββατο 22 Αυγούστου, με τη συμμετοχή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του οποίου είναι γνωστή η ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος.


Ο Πατριάρχης με χαρά και προθυμία ηγήθηκε στην προσπάθεια του καθαρισμού της παραλίας, στην οποία συμμετείχαν Ίμβριοι και μή από διάφορα μέρη του κόσμου. Η κοινή διοργάνωση έγινε από τους Συλλόγους Ιμβρίων Αθηνών καί Μακεδονίας - Θράκης και τον Σύλλογο Προστασίας Βιώσιμης Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης «ΙΜΒΡΟΣ».


Στην εξόρμηση συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Μηθύμνης Χρυσόστομος, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Γαλλίας Εμμανουήλ.

Το σύνθημα έδωσε ο Πατριάρχης: «Καθαρές παραλίες στην Ίμβρο και παντού!»

Στο τέλος «καρπός» της προσπάθειας αυτής ήταν η συγκέντρωση σκουπιδιών σε δεκάδες σάκκους απορριμάτων.



8/25/2009

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Επίσκεψις του Πατριάρχου εις Ίμβρον

Το εσπέρας της Δευτέρας, 24ης τ.μ., η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης επέστρεψεν εξ Ίμβρου, ένθα:

Προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων της πανηγύρεως του χωρίου Αυτού Άγιοι Θεόδωροι, επί τη αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ενεκαινίασε το εν αυτώ «Μουσείον Πατριάρχου Βαρθολομαίου» τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, των ομοχωρίων Αυτού και πολλών Ιμβρίων του εξωτερικού και εκδρομέων εκ της Πόλεως και εξ Ελλάδος, ομιλήσας προς αυτούς εν βαθεία συγκινήσει.

Επεσκέφθη τον Έπαρχον της Νήσου Εντιμ. κ. Kemalettin Sakin, εις ον ηυχήθη κατευόδιον επί τη αναχωρήσει του εις την εν Νίγδη νέαν θέσιν αυτού.

Ηγήθη της εξορμήσεως καθαρισμού της παραλίας εις την περιοχήν Μακρύς Γιαλός του Κεφάλου, εις ην συμμετέσχον πλείστοι νέοι.



Επεσκέφθη τα χωρία Αγρίδια και Γλυκύ και παρέστη εις τα θυρανοίξια των ανακαινισθέντων εξωκκλησίων Ταξιαρχών Εφτακαμάρου και Αγίας Ελένης Μαδαρού.

Ετέλεσε Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Εκπαιδευτικών Χαραλάμπους Χριστοφορίδου, Δημητρίου Σωφρονίου, Θεοδώρου Οκουμούση και Σοφοκλέους Κυριακοπαίδη.

Επεθεώρησε τα εν εξελίξει ανακαινιστικά έργα εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ της πρωτευούσης Παναγίας.

Συνειργάσθη μετά του οικείου Ποιμενάρχου διά θέματα απασχολούντα την θεόσωστον αυτού Επαρχίαν.

Παρέστη εις τους γάμους του ζεύγους Ανδρέου Βουτσινά και Αικατερίνης Σώζου εν τω εξωκκλησίω Αγία Θεοδώρα της περιοχής Ευλαμπίου, ευλογηθέντας υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Επεσκέφθη κατ’ οίκον ηλικιωμένους και αναπήρους συμπατριώτας Αυτού.

Παρέστη εις πολιτιστικήν εκδήλωσιν εν τη έδρα του Συλλόγου Π.Α.Β.Α. «Ίμβρος» και συνεχάρη το νέον Διοικητικόν Συμβούλιον αυτού υπό τήν προεδρείαν του Εντιμ. κ. Στυλιανού Γ. Μπερμπέρη.

Εδέχθη εις ακρόασιν εν τη Ιερά Μητροπόλει διαφόρους Χριστιανούς, εν οις τον παρεπιδημούντα κ. Δήμαρχον του Βόλου και τους Προέδρους του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών και της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας - Θράκης.


φωτό: Ν. Μαγγίνας



8/23/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ: "ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ"



Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Την συμπαράστασή του στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική και απειλεί πλέον περιοχές του Λεκανοπεδίου εξέφρασε σήμερα το πρωί, από την Ίμβρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

"Σήμερα που εμείς γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε, αγαπητοί αδελφοί, εις την Ελλάδα, εις την Αττικήν, όπως θα βλέπετε εις την τηλεόραση, βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες καταστρεπτικές πυρκαγιές. Συμπάσχουμε με όλους τους αδελφούς μας, οι οποίοι χάνουν την περιουσία τους, που χάνουν τα σπίτια τους, που χάνουν το βιός τους και ο Θεός να φυλάξει, πολλές φορές, απειλείται και η ίδια τους η ζωή" είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, του χωριού Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου.



"Έχει πρόσφατη πικρή εμπειρία η Ελλάδα από τα περασμένα καλοκαίρια, από ανάλογες καταστροφικές πυρκαγιές. Η σκέψη μας και η προσευχή μας είναι μαζί τους και ευχόμεθα να προστατεύσει ο Θεός τις άλλες περιοχές της Ελλάδος, να σταματήσει το κακόν εις την Αττικήν και να προστατεύσει, να προφυλάξει τις άλλες περιοχές της Ελλάδος από ανάλογους κινδύνους και απειλές, οι οποίες απειλές και οι οποίοι κίνδυνοι είναι ανεξήγητοι και απαράδεκτοι όταν πίσω από αυτούς υπάρχει ανθρώπινος δάκτυλος και υστεροβουλία και ιδιοτέλεια και συμφέρον. Αυτοί οι αδελφοί μας, όποιοι και αν είναι και κάνουν αυτά τα πράγματα προς ίδιον όφελος είναι ασυγχώρητοι και τους παραδίδουμε εις την κρίσιν του Θεού".



8/22/2009

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ




Αποστολή στην Ίμβρο -φωτό: Νίκος Μαγγίνας


Ένα ιμβριώτικο μουσείο μνήμης και ιστορίας εγκαινίασε χθες στη γενέτειρά του Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πρόκειται για το παλαιό παντοπωλείο του παππού του, το οποίο είναι πλέον μουσείο που φέρει το όνομα του Πατριάρχη, ο οποίος κατά την τελετή των εγκαινίων είπε, μεταξύ άλλων, προς τους παρισταμένους:

“Έχουμε την χαρά να επισκεπτόμεθα και να εγκαινιάζουμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, ιμβριώτικη οικογένεια, στην οποία συγκαταλέγω και τους φίλους της Ίμβρου, να εγκαινιάζουμε, λέγω, αυτό το μουσείο, το οποίο άλλη φιλοδοξία δεν έχει παρά να στεγάσει και να διασώσει κάτι από την παράδοση της Ίμβρου, να στεγάσει μνήμες και αναμνήσεις της Ίμβρου, βιώματα και εμπειρίες του παρελθόντος, καημούς και παθήματα, από τα οποία έμεινε στο νησί μας ό,τι έμεινε. Αυτό λοιπόν το οποίον απέμεινε πρέπει να το διασώσουμε, να το διατηρήσουμε, και σ' αυτό αποβλέπει το Μουσείο αυτό.
Δεν μπορεί να στεγάσει φυσικά όλα τα πράγματα τα οποία θα θέλαμε να στεγασθούν και να διασωθούν: είναι τόσο πολλές οι μνήμες και οι αναμνήσεις του παρελθόντος ώστε να μη χωρούν σ' αυτό το μικρό μαγαζί του παππού μου. Εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, που ζήσαμε τα καλά χρόνια της Ίμβρου, ενθυμούμεθα τα ήθη και τα έθιμα του καλού καιρού εκείνου. Ενθυμούμεθα τους χορούς και τα πανηγύρια, ιδιαιτέρως τέτοιες μέρες του Αυγούστου, ενθυμούμεθα τα Σχολεία μας, που δεν υπάρχουν πλέον, ενθυμούμεθα του κόπους του τότε Μητροπολίτου μας μακαριστού Γέροντός μου Μελίτωνος.

Χαίρομαι πάρα πολύ και συγκινούμαι, διότι η νέα γενιά της Ίμβρου, παιδιά που δεν γεννήθηκαν εδώ, γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά από Ιμβρίους γονείς, έχουν αγαπήσει περιπαθώς την Ίμβρο, όπως την αγαπούμε εμείς, που την ζήσαμε τα παλαιά, καλά της χρόνια.
Οσάκις έρχομαι στην Ίμβρο, έρχομαι πρώτα ως Ίμβριος και μετά ως Πατριάρχης. Πατριάρχης είμαι μόνο 18 χρόνια, κληρικός είμαι 48 χρόνια, αλλά Ίμβριος είμαι από γεννησιμιού μου, και θα είμαι Ίμβριος έως ότου κλείσω τα μάτια μου”.





Οι παριστάμενοι χειροκρότησαν με συγκίνηση τον ήδη συγκινημένο Ίμβριο Πατριάρχη.
Στα εγκαίνια του Μουσείου παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Μηθύμνης Χρυσόστομος και Γαλλίας Εμμανουήλ, παράγοντες ιμβριώτικων σωματείων και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.







8/21/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ


Το απόγευμα της Τετάρτης, 19ης τ.μ., η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, μετά της συνοδείας Του, προσκληθείς μετέβη εις Küçükyalı της Ασιατικής πλευράς της Πόλεως και εξεναγήθη εις τας ανασκαφάς τας οποίας πραγματοποιεί μετά του επιτελείου της η Ελλογ. Καθηγήτρια κ. Alessandra Ricci εις τον χώρον της Βυζαντινής Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ένθα εύρηται και ο τάφος του Αγίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιγνατίου του Α’, ο οποίος έζησε και διώκησε την Εκκλησίαν κατά τον ένατον αιώνα.

Ο Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής υπό του παρισταμένου Προέδρου του Οργανισμού «Πόλις - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010», των αρχαιολόγων και των συγκεντρωθέντων περιοίκων και ανεχώρησε με αρίστας εντυπώσεις, υποσχεθείς να προσκυνήση και πάλιν τον τάφον του εν Αγίοις προκατόχου Αυτού μετά την ολοκλήρωσιν των ανασκαφών.

* * *

Την πρωΐαν της Παρασκευής, 21ης Αυγούστου, η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, του Ιερολ. Πατριαρχικού Διακόνου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη και άλλων συνεκδήμων, ανεχώρησεν εις Ίμβρον επί τω τέλει ίνα προστή της πανηγύρεως του γενεθλίου χωρίου Αυτού των Αγίων Θεοδώρων, επί τη Αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.


φωτό: Ν. Μαγγίνας


8/19/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προχθές Δευτέρα 17 Αυγούστου, παρέθεσε γεύμα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης στον Έπαρχο των Νήσων επί τη αναχωρήσει του από τη θέση του Επάρχου.


Ο Έπαρχος Πριγκηποννήσων Μεβλούτ Κουρμπάν είναι εκείνος ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2007 έδωσε επείγουσα εντολή για την απαγόρευση της κατεδάφισης του ναϊδρίου της Μονής Μεταμορφώσεως Χάλκης, που είχε ξεκινήσει απροειδοποίητα η Διεύθυνση Δασών.
Ο Πατριάρχης είχε επίσης συνάντηση με τον Δρ. Ακκάν Σουβέρ πρόεδρο του Ιδρύματος Στρατηγικών και Κοινωνικών Ερευνών "Μάρμαρα Γκρουμπού'' και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Δέχθηκε, επίσης, προσκυνητές από τη Λάρισα.




ΜΙΚΡΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ

Κατά την αναχώρηση του Πατριάρχου και μέσα από το πλοίο, διαπιστώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά κοντά στη Θεολογική Σχολή, πίσω ακριβώς από την περιοχή όπου βρίσκεται το ακατοίκητο πια, παλαιό ξενοδοχείο «Πανόραμα».


Ευτυχώς, η μικρή εστία φωτιάς γρήγορα τέθηκε υπό απόλυτο έλεγχο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είπε ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε περισσότερο, διότι κλιμάκιό της είναι εγκατεστημένο κοντά στο σημείο που ξέσπασε και έτσι η επέμβαση ήταν άμεση.
Ο Πατριάρχης αναχώρησε μόνον όταν βεβαιώθηκε ότι οι προσπάθειες της πυροσβεστικής ευοδώθηκαν και η Μονή της Αγίας Τριάδας, όπου και οι εγκαταστάσεις της Σχολής, δεν κινδύνευε.






ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ



Επιμέλεια - φωτό: Ν. Μαγγίνας

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε ο Κόγκρεσμαν των Η.Π.Α. Chris Van Hollen του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το διακεκριμένο μέλος του Κογκρέσου ευρισκόμενο σε Ελλάδα και Τουρκία με την οικογένειά του, θεώρησε επιβεβλημένο να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να έχει την τιμή, όπως τόνισε, να συναντηθεί και να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Αμερικανός πολιτικός είναι υποστηρικτής των δικαίων αιτημάτων τού Πατριαρχείου, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.


8/18/2009

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Στο Φως Φαναρίου,
αγαπητοί συνοδίτες, διαβάστε:


Οικουμενικός Πατριάρχης και Τούρκος Πρωθυπουργός στην Πρίγκηπο.

- Τι έγραψε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν στο βιβλίο επισκεπτών της Μονής Αγίου Γεωργίου Κουδουνά.

- Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ιστορικό ναό της Παναγίας του Μουχλίου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

- Η Πατριαρχική Θ. Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο ναό της Κοινότητος Έξι Μαρμάρων.

Με όλες τις σχετικές φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα.


φωτό Ν. Μαγγίνα: Πάνω από τον τρούλο της Παναγίας του Μουχλίου, κατά την διάρκεια του Εσπερινού, αεροσκάφη σκίζουν τον αέρα δημιουργώντας σχήμα σταυρού!



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΙ ΜΑΡΜΑΡΩΝ



φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Σάββατο 15 Αυγούστου, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κοινότητος Έξι Μαρμάρων.

Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος και ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας μίλησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτριος Οζπροδρομίδης και ο Πατριάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής.


Εν συνεχεία χειροθέτησε στο οφφίκιο του Άρχοντος Ευταξίου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας τον κ. Αθανάσιο Αγγελόπουλο από το Σικάγο.

Εκκλησιάσθηκαν οι κ.κ. Νικόλαος Σιγάλας και Νικόλαος Σαπουντζής, Πρόξενοι της Ελλάδας στην Πόλη, προσκυνητές από την Ελλάδα και την Αμερική και Ρωμιοί της Πόλης.
Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού.








8/16/2009

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΑ

Στο βιβλίο επισκεπτών της Μονής του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τα ακόλουθα, κατά την χθεσινή επίσκεψή του:

Σήμερα 15 Αυγούστου 2009 επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τους φίλους μου υπουργούς και βουλευτές,
τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού δήμου, τον νομάρχη, τον διευθυντή ασφαλείας και τους επάρχους μου.

Μία θαυμάσια θέα και μία ευχάριστη συζήτηση.

Με χαιρετισμούς και την αγάπη μου


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πρωθυπουργός



8/15/2009

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ


Tων Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας

Στο ιστορικό Ορφανοτροφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελές κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησής του.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξενάγησε τον κ. Ερντογάν στους χώρους του Ορφανοτροφείου και στην συνέχεια πήγαν στην Μονή Αγίου Γεωργίου. Ο τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Καθολικό της Μονής, ενώ στο Αρχονταρίκι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Υποδεχόμενος τον κ. Ερντογάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για ιστορική στιγμή αφού όπως επεσήμανε είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται το Ορφανοτροφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Μονή του Αγίου Γεωργίου.



Ακολούθως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος του προσέφερε ως δώρο μια ελαιογραφία που εικονίζει την Μονή του Αγίου Γεωργίου και ένα Αγιορειτικό κομποσχοίνι. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν το περιεργάστηκε, ρώτησε εάν έχει 33 χάνδρες και ζήτησε να μάθει τον συμβολισμό του. Ο Πατριάρχης του απάντησε ότι έχει 50 κόμπους. Σε ανταπόδοση ο κ. Ερντογάν έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το κομπολόι του. Κίνηση που ώθησε τον κ.κ. Βαρθολομαίο να του προσφέρει το δικό του.




Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υποδοχή, την ξενάγηση στους χώρους της Μονής και του Ορφανοτροφείου και για τα δώρα που του προσέφερε. Εκείνη την στιγμή ο κ. κ. Βαρθολομαίος του έδωσε ένα ακόμα κομποσχοίνι λέγοντάς του: «για να προσεύχεται η σύζυγός σας».

Αξίζει να σημειωθεί ο συμβολισμός της επίσκεψης Ερντογάν σε αυτά τα δύο ιστορικά ιδρύματα της Ομογένειας αφού μόλις πριν μερικούς μήνες το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ η Μονή του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηρισθεί «κατειλημμένο» ακίνητο από την Διεύθυνση Βακουφίων. Μια συνηθισμένη πρακτική για την υφαρπαγή της Ομογενειακής και Εκκλησιαστικής περιουσίας στην γειτονική χώρα.




Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πλαισιωνόταν από τον επιχώριο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Ιάκωβο, τον π. Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο και τον κ. Παντελή Βίγκα, εκπρόσωπο των μειονοτήτων στο ειδικό συμβούλιο που συνέρχεται στην
Άγκυρα και τον κ. Μιχάλη Βασιλειάδη, εκδότη της ιστορικής εφημερίδας της Πόλης "Απογευματινή".

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Μπουλέντ Αριντς, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαϊς, ο υπουργός Προεδρίας Φαρούκ Τσελίκ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτεγρούλ Γκιουνάϊ, η υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμκουκσού καθώς επίσης και ο κ. Γιουσούφ Μπεγιαζίτ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων.




Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκπρόσωποι των μειονοτήτων παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος της Πριγκήπου Μουσταφά Φαρσάκογλου και οι ΜΚΟ των Πριγκηποννήσων στην ιστορική "Λέσχη της Ανατολής".

Εκ μέρους των διοργανωτών, τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας προσφώνησε η διακεκριμένη δικηγόρος κ. Κεσμάν Χατεμί, η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των νησιών "γι' αυτή την Αγία Πόλη, τα οποία αποτελούν μαργαριτάρια για όλη μας τη χώρα". Και η κ. Χατεμί κατέληξε με μια πρόταση:

"Φέτος, με αφορμή την εορτή του Ραμαζανίου, ας ξεκινήσει από εδώ, από την Πρίγκηπο, ένα πολιτισμικό άνοιγμα. Ο γόρδιος δεσμός που δημιούργησαν οι αποφάσεις που προβάλλονται για να μη γίνουν δεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα και οι αδικίες που έχουν γίνει, μπορεί να λυθεί αμέσως με το ξεκίνημα μιας επίθεσης αγάπης".

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στην γειτονική χώρα δεν γίνονται θρησκευτικές διακρίσεις και δεν υφίσταται θρησκευτικός εθνικισμός, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα περσικό ρητό: «Ήρθαμε, φάγαμε, ήπιαμε και φύγαμε, αλλά να υπάρχουν και αποτελέσματα».




Αργότερα σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του, επειδή ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις και δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ομογένειας .

«Μας έδωσε πολλές ελπίδες, είμαστε αισιόδοξοι», είπε ακόμα ο Πατριάρχης και ευχήθηκε «με την βοήθεια της Παναγίας που εορτάζουμε σήμερα την κοίμησή της, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της. Είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στη πρόσκληση που του έκαναν και να έλθει στα νησιά, να ενδιαφερθεί για τα ζητήματά μας, να επισκεφθεί το Oρφανοτροφείο και να δει την κατάσταση στη οποία βρίσκεται το κτίριο», είπε o Πατριάρχης .

«Μας τίμησε με την παρουσία του, άκουσε με πολλή προσοχή τα αιτήματά μας τα οποία φυσικά τα γνωρίζει, αλλά τα άκουσε και από πρώτο χέρι», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης.




Related Posts with Thumbnails