________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/31/2014

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Πριν δύο χρόνια, Ιούνιο 2012, έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα. Αύριο γίνονται τα εγκαίνια. Με αφορμή αυτό το ιστορικό γεγονός, αναδημοσιεύουμε εδώ ένα προ διετίας κείμενό μας για την Ανάσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας και τον νέο Καθεδρικό. 
Με τον πιο θριαμβικό τρόπο γιορτάστηκε την Κυριακή στα Τίρανα η επέτειος των 20 χρόνων από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 24 Ιουνίου 1992, για την εκλογή του τότε Μητροπολίτη Ανδρούσης Καθηγητή του Πανεπιστημίου των Αθηνών Αναστασίου Γιαννουλάτου ως Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, ύστερα από αίτημα των Ορθοδόξων που είχαν επιβιώσει από τον ανελέητο διωγμό του απολυταρχικού καθεστώτος. 
Μέσα σ' αυτά τα 20 χρόνια όλοι οι Ορθόδοξοι, νομίζω, έμειναν έκπληκτοι μπροστά στο θαύμα της ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, με μπροστάρη τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος ανέστησε, κυριολεκτικά, εκ των λίθων τέκνα τω Ιησού. 
Η εικοσαετία επισφραγίστηκε με τα θυρανοίξια του επιβλητικού Καθεδρικού Ιερού Ναού της Αναστάσεως, που τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα, τον Αλβανό Μητροπολίτη στην Αμερική Νίκωνα, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών και πλήθους πιστών. 


Νομίζω ότι ο Αμερικής Δημήτριος θα ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος από το τεράστιο έργο του αδελφού και συνοδοιπόρου του στην εκκλησιαστική διακονία - από πολύ παλιά - Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Ανάλογα θα αισθανόταν και ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, ο οποίος ενθρόνισε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου πριν 20 χρόνια! 
Η παρουσία του προέδρου της χώρας, άλλων αξιωματούχων και εκπροσώπων άλλων δογμάτων και θρησκειών, αποδεικνύει την εμβέλεια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος με το έργο του κατέστησε σεβαστή και άξια αναγνωρίσεως την Εκκλησία της Αλβανίας. 
Το οικοδομικό ορθόδοξο θαύμα στο κέντρο των Τιράνων είναι από κάθε άποψη συγκλονιστικό! Το συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού αποτελείται από το Ναό (επιφάνεια 1660 τμ, ύψος τρούλου 29.2 μ., σταυρού 32.2 μ.), το παρεκκλήσιο (55 τ.μ), το συνοδικό μέγαρο (830 τ.μ), το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο (1660 τ.μ) και το κωδωνοστάσιo (επιφάνεια 42μ., ύψος 43 μ., σταυρού 46μ.). Σίγουρα πρόκειται για μια ευφάνταστη, πρωτότυπη και αριστοτεχνική αρχιτεκτονική, που θα ζήλευαν, σκέπτομαι, ο Le Corbusier ή ο Πικιώνης. 


Στο εσωτερικού του ναού δεσπόζει ο ανάγλυφος τρούλος διακοσμημένος από ψηφιδωτό με τον Παντοκράτορα, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον εσωτερικό του διάκοσμο, το κατάλευκο μάρμαρο, ο μπρούντζος σε χρώμα χρυσού, ο ορείχαλκος, οι ψηφίδες και τα χρώματα των αγιογραφιών μαζί με τον άπλετο φωτισμό, όλα αποπνέουν τέχνη μαϊστόρων και φρεσκάδα. Όχι στείρα απομίμηση, αλλά δημιουργική, φωτεινή διακόσμηση. 
Άρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επέλεξε τον κ. Αναστάσιο για Αρχηγό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, δικαιώνεται πανηγυρικά και υπογράμμισε εμφαντικά σε σχετική συγχαρητήριο επιστολή του: «Θα μείνη ασφαλώς εις την ιστορίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας χρυσοίς γράμμασι κεχαραγμένον, ως φωτεινόν παράδειγμα και οδοδείκτης η εκ της τέφρας αυτής αναγέννησις δια των αόκνων προσωπικών προσπαθειών της Υμετέρας Τιμιότητος, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας».

Από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου σήμερα στα Τίρανα για τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού 

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, στα Τίρανα, έφτασε το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αύριο θα εγκαινιάσει τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, στο κέντρο των Τιράνων. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν: ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Γέρων Δέρκων Απόστολος και ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας. 
Στο αεροδρόμιο των Τιράνων τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος καθώς και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Αλβανίας. 
Ήδη στα Τίρανα για τα αυριανά εγκαίνια έχουν αφιχθεί οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος και Ρουμανίας Δανιήλ, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος και Αθηνών Ιερώνυμος και αναμένονται και οι υπόλοιποι Προκαθήμενοι που έχουν προσκληθεί για το ιστορικό αυτό γεγονός.
Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 
Τήν μεσημβρίαν τοῦ Σαββάτου, 31ης Mαΐου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Σεβ. Ἱεραρχῶν Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Πέτρου Μπαζγκάρλο, Γραμματέως τῶν Πατριαρχείων, ἀνεχώρησεν εἰς Τίρανα, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Μακ. Ἀρχιεπισκόπου Τιράνων καί πάσης Ἀλβανίας κ. Ἀναστασίου, ἔνθα θά προεξάρχῃ τῆς τελετῆς τῶν ἐγκαινίων τοῦ Ἱ. Καθεδρικοῦ Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως, τῇ συμμετοχῇ καί ἄλλων Μακ. Προκαθημένων καί ἐκπροσώπων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, καί θά συναντηθῇ μετά τῶν Ἐξοχ. κ. Προέδρου καί κ. Πρωθυπουργοῦ καί ἄλλων παραγόντων τῆς Χώρας. 
Κατά τήν ἀπουσίαν τοῦ Παναγιωτάτου, Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, ὅστις προέπεμψεν Αὐτόν ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ τῆς Πόλεως ὁμοῦ μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀθανασίου Ἀστρακᾶ, Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα. Ὁ Παναγιώτατος θά ἐπιστρέψῃ, σύν Θεῷ, εἰς τήν ἕδραν Αὐτοῦ, τό ἑσπέρας τῆς Δευτέρας, 2ας Ἰουνίου.

5/30/2014

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΑΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΗ SOMA


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον διά τό ἀτύχημα ἐν Soma. Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον συνέβαλεν εἰς τόν διεξαγόμενον ἔρανον διά τάς οἰκογενείας τῶν θυμάτων τοῦ τραγικοῦ δυστυχήματος τῶν ἀνθρακωρυχείων τῆς Soma διά τῆς ἀποστολῆς ποσοῦ δέκα χιλιάδων (ἀρ. 10.000) δολλαρίων Η.Π.Α., ἐνῶ τό Βακούφιον τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου ἀπέστειλε διά τόν αὐτόν σκοπόν τό ποσόν τῶν δέκα καί πέντε χιλιάδων (ἀρ. 15.000) Λ.Τ. .

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ


Εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού» στα Τίρανα 
Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Αλβανίας:
Την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, τελούνται στα Τίρανα τα εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού», από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και του, επιχώριου Ποιμενάρχη, Τιράνων κ. Αναστασίου. Θα συλλειτουργήσουν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. 
Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτικού διωγμού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας (1967-1990), το αθεϊστικό καθεστώς είτε κατέστρεψε πλήθος ιερών ναών και μονών είτε τα μετέτρεψε σε αποθήκες, μηχανουργεία, στρατόπεδα, κέντρα ψυχαγωγίας. Ήδη το 1965 ο παλαιός Καθεδρικός Ναός στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατεδαφίσθηκε και στη θέση του κτίσθηκε δεκαπενταόροφο ξενοδοχείο. 
Σύμβολο της επίπονης εκ θεμελίων ανοικοδομήσεως της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας σε όλους τους τομείς, από το έτος 1991 μέχρι σήμερα, αποτελεί το συγκρότημα του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού» στο κέντρο των Τιράνων με το παρεκκλήσιο της «Γεννήσεως του Χριστού», το κωδωναστάσιο και το Συνοδικό Κέντρο. 
Το απόγευμα της Κυριακής θα ακολουθήσει Εορτή της Ορθοδόξης Νεολαίας στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε στον χώρο υποκάτω του Καθεδρικού Ναού. 
Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νισάνι, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μέτα, ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Δήμαρχος Τιράνων κ. Μπάσα, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουνίου θα δεχτούν επισήμως τους Ορθοδόξους Προκαθημένους. 
Το γεγονός των εγκαινίων συνιστά ιδιαίτερη ευλογία για τους Ορθοδόξους της Αλβανίας και ευρύτερα για τη χώρα. Επιπροσθέτως αποτελεί πολυσήμαντη μαρτυρία της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας.

5/29/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΨΩΜΑΘΕΙΩΝ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα στην Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως της Κοινότητος Υψωμαθείων, επί τη μεγάλη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος, ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Υψωμαθείων Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος και πιστοί από την Πόλη. 
Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα.



5/28/2014

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΤΗΡΑ - ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το εσωτερικό του Ναού Αγίου Γεωργίου Ποτηρά - Αντιφωνητού 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
- Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ Ἀποδόσει τῆς ἑορτῆς τοῦ Πάσχα, ἐχοροστάτησεν, ὡς κατ᾿ ἔτος, ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Γεωργίου Ποτηρᾶ-Ἀντιφωνητοῦ Φαναρίου, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Τετάρτην, 28ην Μαϊου. 
Ἐκκλησιάσθησαν πιστοί ἐντεῦθεν, ἐνῷ ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ τοῦ Ναοῦ, καθ᾽ ἥν ὡμίλησαν ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Συνάδων κ. Διονύσιος, Ἐπόπτης τῆς Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, καί ὁ Πατριάρχης. 
- Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Θ´ Ὥραν καί τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς τῆς Θείας Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου, αὐθημερόν τό ἀπόγευμα. 
* * * 
Ἐξεπροσωπήθη καταλλήλως κατά: 
- Τήν ἐν τῷ Σισμανογλείῳ Μεγάρῳ πραγματοποιηθεῖσαν παρουσίασιν τῶν βιβλίων τοῦ Ἐλλογ. κ. Ἄρη Τσόκωνα καί τῆς Εὐγεν. αὐταδέλφης αὐτοῦ κ. Ἠοῦς, ὑπό τόν τίτλον «Ἀνθολογία Νεολληνικῆς Λογοτεχνίας» καί «Δάφνις καί Χλόη», τήν Πέμπτην, 22αν Μαϊου. 
- Τήν ἐν τῷ ἐν Κουσκουντζουκίῳ ἑστιατορίῳ Sahilhane διοργανωθεῖσαν συνεδρίαν τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τῆς Πλατφόρμας Διαπολιτισμικοῦ Διαλόγου KADİP, τήν Τρίτην, 27ην ἰδίου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ

φωτογραφίες: Gali Tibbon

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ὁ Πατριάρχης εἰς Ἱεροσόλυμα 
Ὡς προανηγγέλθη, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, ἀφίχθη τήν Παρασκευήν, 23ην τ.μ. Μαΐου, εἰς Τέλ Ἀβίβ, δι̉ ἰδιωτικῆς πτήσεως, εὐγενῶς προσφερθείσης ὑπό τῆς «Aegean Airlines». Εἰς τό ἀεροδρόμιον «Ben Gurion» ὑπηντήθη ὑπό τῆς Α. Θ. Μ. τοῦ Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου Γ´, περιστοιχιζομένου ὑπό Ἀρχιερέων καί Κληρικῶν τοῦ Πατριαρχείου, τῶν Ἐξοχ. κ. Uzi Landau, Ὑπουργοῦ Τουρισμοῦ τοῦ Ἰσραήλ, κ. Σπυρίδωνος Λαμπρίδου, Πρέσβεως τῆς Ἑλλάδος ἐν Τέλ Ἀβίβ, Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη, Γεν. Προξένου αὐτῆς ἐν Ἱεροσολύμοις, Ἐξοχ. Mustafa Sarnıç, Πρέσβεως τῆς Τουρκίας, τοῦ Σοφολ. κ. David Rosen, Διευθυντοῦ Θρησκευτικῶν Ὑποθέσεων τοῦ Παγκοσμίου Ἑβραϊκοῦ Συμβουλίου, καί ἄλλων ἐπισήμων. Ἀκολούθως μετέβη ὁδικῶς εἰς Ἱεροσόλυμα καί κατέλυσεν εἰς τό ξενοδοχεῖον «David Citadel». 
Τό ἑσπέρας, ὁ Πατριάρχης καί οἱ σύν Αὐτῷ μετέβησαν πεζῆ ἐκ τῆς Πύλης τῆς Γιάφας εἰς τήν ἕδραν τοῦ Πατριαρχείου ἔνθα ἀνέμενεν Αὐτόν ὁ Μακ. Πατριάρχης Ἱεροσολύμων καί Ἱεράρχαι τῆς Σιωνίτιδος Ἐκκλησίας οἵτινες ὁμοῦ μετέβησαν ἐν πομπῇ εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως. Οἱ δύο Πατριάρχαι ἅμα τῇ εἰσόδῳ εἰς τόν Ναόν προσεκύνησαν εἰς τό σημεῖον τῆς Ἀποκαθηλώσεως, ἀκολούθως εἰς τόν Πανάγιον Τάφον καί ὁ Παναγιώτατος προέστη τῆς ἐπί τῇ ἀφίξει Αὐτοῦ ψαλείσης Δοξολογίας, εἰς ἥν παρέστησαν πλεῖστοι Κληρικοί, μοναχοί καί μοναχαί, ἱκανός ἀριθμός προσκυνητῶν καί ὁ Ἐντιμ. κ. Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἱεροσολύμοις. Μετά τάς μεταξύ τῶν δύο Προκαθημένων ἀνταλλαγείσας προσφωνήσεις, ὁ Παναγιώτατος προσεκύνησεν εἰς τόν Φρικτόν Γολγοθᾶν καί εἰς παραπλήσια παρεκκλήσια καί ἐξεναγήθη εἰς αὐτά ὑπό τοῦ Μακαριωτάτου. 
Μετά ταῦτα, μετέβησαν εἰς τήν αἴθουσαν τοῦ Θρόνου τοῦ Πατριαρχείου ἔνθα ἐδόθη δεξίωσις πρός τιμήν Του καί ἀπήντησεν εἰς τήν ἐγκάρδιον προσφώνησιν τοῦ Μακ. Πατριάρχου Ἱεροσολύμων ὅστις Τόν καλωσώρισε καί αὗθις εἰς τήν Ἁγίαν Πόλιν διά θερμῶν καί φιλοφρόνων ἀδελφικῶν λόγων. 
Τό ἑσπέρας παρεκάθησε μετά τῶν συνοδῶν Αὐτοῦ εἰς δεῖπνον ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «American Colony».
Τήν πρωΐαν τοῦ Σαββάτου, 24ης τ. μ., ὁ Πατριάρχης καί οἱ σύν Αὐτῷ μετέβησαν εἰς Βηθλεέμ ἔνθα εἰς τόν ἔμπροσθεν τῆς μεγαλοπρεποῦς Βασιλικῆς τῆς Γεννήσεως τοῦ Κυρίου προαύλιον χῶρον ἔτυχον θερμῆς ὑποδοχῆς ὑπό τοῦ Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Ἰορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου Βηθλεέμ, ὅστις καλωσώρισε διά βραχέων λόγων τόν Πατριάρχην. Τήν Α. Θ. Παναγιότητα ὑπεδέχθησαν ἐπίσης ὁ ἱερός κλήρος τῆς περιοχῆς, μοναχοί καί μοναχαί καί πλῆθος πιστῶν, ὁ Ἐξοχ. κ. Ziad Al Bandak, ἐκ μέρους τῆς Παλαιστινιακῆς Ἀρχῆς, ἡ Εὐγεν. κ. Vera Baboun, Δήμαρχος Βηθλεέμ, ὁ Ἐντιμ. κ. Abdel Fatah Hamayel, Νομάρχης, καί ἄλλοι ἐπίσημοι. Μετά τήν προσκύνησιν εἰς τό Σπήλαιον τῆς Γεννήσεως τοῦ Κυρίου καί τήν ἐν αὐτῷ ἀνάγνωσιν σχετικοῦ εὐαγγελικοῦ ἀναγνώσματος προέστη Δοξολογίας, μετά τό πέρας τῆς ὁποίας ἐξεφώνησεν ὁμιλίαν ἑλληνιστί καί ἀγγλιστί πρός τό πολυπληθές ἐκκλησίασμα. 


Ἐν συνεχείᾳ ἐδόθη δεξίωσις εἰς αἴθουσαν τοῦ Ναοῦ, καθ᾽ἥν προσεφώνησε τόν Πατριάρχην ἡ Εὐγεν κ. Δήμαρχος καί ἐξετελέσθη μουσικόν πρόγραμμα ὑπό νέων καί νεανίδων τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος τῆς Βηθλεέμ. 
Τήν μεσημβρίαν, ὁ Πατριάρχης ηὐλόγησε τό ἐν τῇ κατοικίᾳ τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη, Γεν. Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἱεροσολύμοις, παρατεθέν γεῦμα, καθ᾽ὅ ἀντηλλάγησαν προπόσεις μεταξύ Αὐτοῦ καί τοῦ ἀμφιτρύονος. 
Τό ἑσπέρας, εἰς παρατεθέν δεῖπνον ὁ Παναγιώτατος ἔσχε τήν εὐκαιρίαν ἵνα ἐπικοινωνήσῃ ἐκ τοῦ σύνεγγυς μετά τῶν ἐξ Ἀμερικῆς ἐλθόντων πιστῶν τέκνων τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, μετά τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Θρόνου κ. Ἀλεξάνδρου Καρλούτσου καί τοῦ Ἐντιμολ. κ. Ἀντωνίου Λυμπεράκη, Ἄρχοντος Ἀκτουαρίου, Προέδρου τοῦ Τάγματος τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου τῶν ἐν Ἀμερικῇ Ἀρχόντων Ὀφφικιάλων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. 
Τήν Κυριακήν τοῦ Τυφλοῦ, 25ην Μαΐου, ἐτελέσθη ἐν τῷ Πανιέρῳ Ναῷ τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, καθ᾿ ἥν συνελειτούργησαν ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, καί ἡ Α. Θ. Μακαριότης, ὁ Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλος Γ´. 
Μετ᾽αὐτῶν συνελειτούργησαν οἱ ἀποτελοῦντες τήν συνοδείαν τοῦ Παναγιωτάτου Ἀρχιερεῖς καί ἐκ τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων οἱ Σεβ. καί Πανιερ. Ἱεράρχαι Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιος, Γεράσων κ. Θεοφάνης, Ἀβήλων κ. Δωρόθεος, Ἰόππης κ. Δαμασκηνός, Κωνσταντίνης κ. Ἀρίσταρχος, Θαβωρίου κ. Μεθόδιος, Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος, Λύδδης κ. Δημήτριος, Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος καί Πέλλης κ. Φιλούμενος. 


Μετά τήν ἀπόλυσιν τῆς Θείας Λειτουργίας ἡ Α. Θ. Μακαριότης προσεφώνησε τόν Παναγιώτατον Ὅστις ἀντεφώνησε καταλλήλως καί προσέφερεν ἀναμνηστικόν δῶρον εἰς αὐτόν. Μετά τῶν ἐκκλησιασθέντων προσκυνητῶν συμπροσηυχήθη καί ὁ Ἐντιμ. κ. Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος. 
Τήν μεσημβρίαν, ὁ Παναγιώτατος μετά τῶν συνοδῶν Αὐτοῦ παρεκάθησαν εἰς τό ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «King David» γεῦμα, παρατεθέν ὑπό τοῦ Σοφολ. Ἀρχιραββίνου κ. David Rosen, Διευθυντοῦ τοῦ Ἀμερικανοεβραϊκοῦ Συμβουλίου διά θρησκευτικά θέματα. 
Τό ἑσπέρας, μετέβη εἰς τήν ἐν Ἱεροσολύμοις ἕδραν τῆς Ἀντιπροσωπείας τοῦ Βατικανοῦ, ἔνθα ἐν χαρμοσύνῳ καί συγκινητικῇ ἀτμοσφαίρᾳ ἐπραγματοποιήθη ἡ πρώτη κατά τό ταξίδιον τοῦτο συνάντησις τοῦ Ἁγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου καί τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Μετά τήν κατ᾽ ἰδίαν συνομιλίαν τῶν δύο ἡγετῶν ἐπηκολούθησεν ἡ ὑπογραφή Κοινῆς Δηλώσεως Αὐτῶν πρός τόν κόσμον καί ἀνταλλαγή ἀναμνηστικῶν δώρων. 


Ἀκολούθως, μετέβησαν Οὗτοι κεχωρισμένως εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως, ἐν τῷ προαυλίῳ τοῦ ὁποίου συνηντήθησαν καί ἀντήλλαξαν τόν ἀδελφικόν ἀσπασμόν. Ἐν τῇ εἰσόδῳ τοῦ Ναοῦ ὑπεδέχθη Αὐτούς ὁ Μακ. Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλος Γ´, καί μετά τήν προσκύνησιν τῆς Ἱερᾶς Ἀποκαθηλώσεως τοῦ Κυρίου, κατηυθύνθησαν εἰς τόν ἔμπροσθεν τοῦ Παναγίου Τάφου χῶρον, ἔνθα ἐπραγματοποιήθη τελετή καθ᾽ἥν ὡμίλησεν ὁ Μακ. Πατριάρχης Ἱεροσολύμων, ἀνεγνώσθησαν ἑλληνιστί καί λατινιστί εὐαγγελικαί περικοπαί τῆς Ἀναστάσεως καί ἐψάλησαν ὕμνοι ὑπό τῆς ὀρθοδόξου καί τῆς ΡΚαθολικῆς χορῳδίας. Εἶτα ὁ Πατριάρχης καί ὁ Πάπας ὡμίλησαν ἀγγλιστί καί ἰταλιστί, ἀντιστοίχως, προσεκύνησαν καί προσηυχήθησαν εἰς τόν Πανάγιον Τάφον καί ἐν τῷ τέλει ηὐλόγησαν ὁμοῦ τούς πιστούς. Κατά τήν τελετήν ταύτην παρέστησαν οἱ συνοδοί τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, Ἱεράρχαι τῆς Σιωνίτιδος Ἐκκλησίας, ὁ Πατριάρχης τῶν ἐν Ἱεροσολύμοις Ἀρμενίων κ. Nourhan Manukyan, ὁ Ὁσιολ. κ. Pierbattista Pizzaballa, Κουστωδός τῆς Ἁγίας Γῆς, ἐκπρόσωποι ἄλλων δογμάτων, πλῆθος κληρικῶν καί μοναχῶν, διπλωμάται καί πολυάριθμοι πιστοί. 
Πρό τῆς ἀποχωρήσεως ἐκ τοῦ Ναοῦ ὁ Πάπας καί ὁ Πατριάρχης ἀνῆλθον εἰς τόν Φρικτόν Γολγοθᾶν, ἔνθα προσεκύνησαν. 
Τό ἑσπέρας, παρεκάθησαν μετά τῶν συνοδειῶν Αὐτῶν εἰς ἐπίσημον δεῖπνον παρατεθέν ἐν τῇ ἕδρᾳ τοῦ Λατινικοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων. 


Τήν πρωΐαν τῆς Δευτέρας, 26ης τ.μ., ὁ Παναγιώτατος ἐπεσκέφθη τό Ἰσραηλινόν Μουσεῖον ἔνθα Τόν ὑπεδέχθη ὁ Διευθυντής αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. James Snyter, ὅστις καί ἐξενάγησε τόν Πατριάρχην καί τήν συνοδείαν Του εἰς τούς χώρους τῶν ἐκθεμάτων. 
Ἀκολούθως, ἐπεσκέφθη τόν ἀνήκοντα εἰς τόν Ὀργανισμόν «Keren Kayemeth LeIsrael Jewish National Fund» ὑπαίθριον χῶρον «The Grove of Nations», ἔνθα τόν καλωσώρισε διά προσφωνήσεως ὁ Ἐντιμ. κ. Efi Stenzler, Πρόεδρος αὐτοῦ. Ὁ Παναγιώτατος μετά τήν σύντομον ἀπαντητικήν ὁμιλίαν Του, ἐφύτευσεν ἐλαίαν, εἰς ἀνάμνησιν τῆς ἐπισκέψεώς Του. 
Τήν μεσημβρίαν, ἐπεσκέφθη τόν Ἐξοχ. Πρέσβυν κ. Mustafa Sarnıç, Γεν. Πρόξενον τῆς Τουρκίας εἰς Ἱεροσόλυμα, καί παρεκάθησεν εἰς τό ἐν τῇ κατοικίᾳ αὐτοῦ παρατεθέν γεῦμα. 
Τό ἀπόγευμα, μετέβη εἰς τήν ἐπί τοῦ Ὄρους τῶν Ἐλαιῶν Ἱ. Μονήν Μικρᾶς Γαλιλαίας, ἔνθα ἐγένετο ἡ τρίτη κατά σειράν συνάντησίς Του μετά τοῦ Ἁγιωτάτου Πάπα Φραγκίσκου, Ὅστις ἀνταπέδωκεν τοιουτοτρόπως τήν Πατριαρχικήν ἐπίσκεψιν τῆς προτεραίας εἰς τήν ἕδραν τῆς Ἀντιπροσωπείας τοῦ Βατικανοῦ. Ὁ Πατριάρχης ὑπεδέχθη τόν Πάπαν εἰς τήν εἴσοδον τοῦ προαυλίου χώρου τῆς Μονῆς καί ἐβάδισε μετ᾽Αὐτοῦ ἕως τῆς εἰσόδου τῆς ἐκεῖ εὑρισκομένης θερινῆς κατοικίας τοῦ ἑκάστοτε Πατριάρχου Ἱεροσολύμων, ἔνθα ἐχαιρέτισεν Αὐτούς ὁ Μακ. Πατριάρχης κ. Θεόφιλος. Ἐκεῖ, ὁ Πάπας καί ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἔσχον ἰδιαιτέραν συνάντησιν καί συνομιλίαν, μετά τό πέρας τῆς ὁποίας ἐγένοντο αἱ ἑκατέρωθεν συστάσεις τῶν μελῶν τῶν συνοδειῶν Των καί προσφορά ἀναμνηστικῶν δώρων. Ὁ Παναγιώτατος συνώδευσε τόν Πάπαν ἕως τῆς ἐξόδου τῆς Μονῆς. Οὕτως ἔληξε τό ἱστορικόν τοῦτο γεγονός εἰς τόν τόπον, ἔνθα πρό πεντήκοντα ἐτῶν ἐπραγματοποιήθη ἡ ἀνάλογος συνάντησις τῶν ἀοιδίμων Πάπα Παύλου Στ´καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Ἀθηναγόρου. 
Τό ἑσπέρας, ὁ Πατριάρχης ηὐλόγησε τό ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «Mamilla» παρατεθέν ὑπό τῶν ἐξ Ἀμερικῆς ἐλθόντων Ἀρχόντων Ὀφφικιάλων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου δεῖπνον, εὐχαριστήσας αὐτούς διά τήν πολύτιμον συμβολήν των εἰς τήν διοργάνωσιν τοῦ ἱστορικοῦ τούτου ταξιδίου. 


Τήν πρωΐαν τῆς Τρίτης, 27ης Μαΐου, ὁ Πατριάρχης ἐπεσκέφθη μετά τῶν συνοδῶν Αὐτοῦ, τό Μουσεῖον «Yad Vashem», ἀφιερωμένον εἰς τήν μνήμην τῶν θυμάτων τῶν ναζί διά τῆς ἐκθέσεως ἐν αὐτῷ προσωπικῶν των ἀντικειμένων, φωτογραφιῶν, ἠχητικῶν καί τηλεοπτικῶν ντοκουμέντων κ. ἄ., ἐν τῷ ὁποίῳ ἐξεναγήθη, κατέθεσε δάφνινον στέφανον καί ἤναψε φλόγα κατά τήν διάρκειαν τελετῆς εἰς τό μνημεῖον τοῦ Ὁλοκαυτώματος, ὡμίλησε πρός τούς παρευρισκομένους καί ὑπέγραψεν εἰς τό βιβλίον ἐπισκεπτῶν. 
Ἐν συνεχείᾳ, μετέβη εἰς τό Προεδρικόν Μέγαρον, ἐν τῇ εἰσόδω τοῦ ὁποίου Τόν ὑπεδέχθη ὁ Πρόεδρος τοῦ Ἰσραήλ, Ἐξοχ. κ. Simon Peres, ὅστις Τόν ἐξενάγησεν εἰς τά «βιβλικά» ἄνθη καί δένδρα τοῦ κήπου τοῦ Μεγάρου καί εἶτα ἔσχε μετ̉ αὐτοῦ συνομιλίαν περί τήν μίαν ὥραν. 
Τήν μεσημβρίαν, μεταβάς εἰς Ραμάλλαν, συνηντήθη μετά τοῦ Ἐξοχ. κ. Mahmud Abbas, Προέδρου τῆς Παλαιστιανιακῆς Ἀρχῆς, καί συνεργατῶν αὐτοῦ καί ἐν συνεχείᾳ παρεκάθησεν εἰς ἐπίσημον γεῦμα παρατεθέν ὑπ̉ αὐτοῦ πρός τιμήν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου καί τῆς συνοδείας Αὐτοῦ. Κατά τήν συνάντησιν ἀντηλλάγησαν προσφωνήσεις καί δῶρα. 
Τό ἀπόγευμα, αἱ ἐπίσημοι ἐπαφαί τοῦ Παναγιωτάτου ἔληξαν μέ τήν μετά τοῦ Πρωθυπουργοῦ τοῦ Ἰσραήλ, Ἐξοχ. κ. Benjamin Netanyahu, συνάντησιν εἰς τήν Πρωθυπουργίαν. Εἰς τάς ὡς ἄνω ἐπισήμους συναντήσεις συνεζητήθη μεταξύ ἄλλων καί τό ζήτημα τῶν ἐν Μέσῃ Ἀνατολῇ φθινόντων χριστιανικῶν πληθυσμῶν.


Ὁ Πατριάρχης καί οἱ σύν Αὐτῷ ἀνεχώρησαν ἐκ Τέλ Ἀβίβ διά τήν Πόλιν προπεμφθέντες ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ἡσυχίου, Γενικοῦ Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου, ἐκ μέρους τοῦ Μακ. Πατριάρχου Ἱεροσολύμων, ἀπουσιάζοντος εἰς Ἀμμάν λόγῳ προγραμματισμένης συναντήσεως αὐτοῦ μετά τῆς Α. Μ. τοῦ Βασιλέως τῆς Ἰορδανίας.

5/27/2014

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΧΜΟΥΤ ΑΜΠΑΣ


Στο Βατικανό θα μεταβούν στις 6 Ιουνίου οι Πρόεδροι του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, όπου θα προσευχηθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος και την επίτευξη μόνιμης ειρήνης. Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν σχετική πρόσκληση που τους απηύθυνε την Κυριακή από τη Βηθλεέμ ο Πάπας Φραγκίσκος. 
Την ημερομηνία της συνάντησης στο Βατικανό ανακοίνωσε ο Μαχμούτ Αμπάς, υποδεχόμενος σήμερα στο γραφείο του στη Ραμάλα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε τιμητική την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Παλαιστινιακή Αρχή και δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος, αναφέρθηκε δε στη σημασία που είχε η συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα και τόνισε ότι επιδοκιμάζει το έργο που επιτελούν για την επίλυση διαφόρων διενέξεων. 


Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την αποδοχή της πρόσκλησης του Πάπα από τους κ.κ. Αμπάς και Πέρες και ευχήθηκε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από αυτήν τη συνάντηση. «Θα είμαστε μαζί σας, με την προσευχή μας» τόνισε. 
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ενημέρωσε τον κ. Αμπάς για την Κοινή Διακήρυξή του με τον Πάπα Φραγκίσκο και ιδιαίτερα για τις κοινές προσπάθειες για την εξάλειψη του θρησκευτικού φανατισμού, την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, τον σεβασμό της ανθρώπινης ελευθερίας και προσωπικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για συνεννόηση με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό και τόνισε ότι στον διεξαγόμενο διάλογο μεταξύ αυτών των θρησκειών δεν συζητούνται μόνο θεολογικά ζητήματα, αλλά και θέματα που απασχολούν τις σημερινές κοινωνίες. Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον οποίο επίσης συνεχάρη για την αποδοχή της πρόσκλησης του Πάπα.


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ

Photographs courtesy of the Apostolic Pilgrimage Press 
Τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Ισραήλ η σημερινή, και ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. 
Ο Ισραηλινός πρόεδρος υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΓΑΛΙΛΑΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Φωτογραφίες του Dimitrios Panagos και βίντεο από την δεύτερη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας 26 Μαϊου 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, στο οίκημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που βρίσκεται κοντά στη Μονή της Μικρής Γαλιλαίας στο όρος των Ελαιών. 
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ, καθώς επίσης ο Καρδινάλιος, Πιέτρο Παρολίν, ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ και ο Αποστολικός Νούντσιος στα Ιεροσόλυμα Αρχιεπίσκοπος Τζουζέπε Λαζαρότο.
Δείτε σχετική ανάρτηση εδώ


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ


φωτογραφίες: John Mindala
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «Γιαντ Βασέμ» στα Ιεροσόλυμα. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τα μέλη της πατριαρχικής συνοδείας ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Μουσείου Avner Shalev στην Αίθουσα Ονομάτων (Hall of Names), όπου τηρούνται αρχεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και στο Μνημείο των Παιδιών.
Στη συνέχεια σε ειδική τελετή ο Πατριάρχης άναψε την αιώνια φλόγα μνήμης και κατέθεσε στεφάνι στο ειδικά διαμορφωμένο μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Ο Πατριάρχης καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε μορφή τρομοκρατίας, αντισημιτισμού και ξενοφοβίας και έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών το ακόλουθο μήνυμα:
«Αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, εκ των οποίων άλλων μεν τα ονόματα γνωρίζουμε, άλλων όχι. Όλων όμως τα ονόματα τα γνωρίζει ο Θεός. Εν ονόματι της πολιτισμένης ανθρωπότητας ζητούμε συγγνώμη για την τραγική απώλεια της ζωής των θυμάτων αυτών και επαναλαμβάνουμε: Ποτέ πλέον!», υπογραμμίζοντας δύο λέξεις: «Ποτέ πλέον».


φωτογραφίες: DIMITRIOS PANAGOS



Related Posts with Thumbnails