_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

1/17/2017

ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Ἀνακοινωθέν (15/01/2017) 
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας τήν Παρασκευήν, 13ην καί τό Σάββατον, 14ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2017. 
Ἐν ἀρχῇ ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Πατριάρχου καί τοῦ α’ τῇ τάξει τῶν συνοδικῶν συνέδρων Σεβ. Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Ἰακώβου, ἐκ μέρους τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, αἱ εἰθισμέναι εὐχαί ἐπί τῇ εἰσόδῳ εἰς τό νέον ἔτος. Κατά τήν διάρκειαν τῶν συνεδριῶν τούτων ἐπεβλήθη τῷ Διακόνῳ Μηνᾷ Μοσχάλῃ, ἄχρι τοῦδε κληρικῷ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, ἡ ποινή τῆς καθαιρέσεως ἀπό τοῦ ὅν ἔφερε βαθμοῦ ἱερωσύνης καί ἐπανήχθη οὗτος εἰς τάς τάξεις τῶν λαϊκῶν, διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσεν ἐκκλησιαστικά παραπτώματα. 
Κατά τάς συνεδρίας ταύτας ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις. 
Ἐκ τοῦ Γραφείου

1/16/2017

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΙΚΙΟΪ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ (ΦΩΤΟ)


Εκ της Κοινότητος Φερίκιοϊ
Τὸ διήμερο 14ης καὶ 15ης Ἰανουαρίου 2017 ἦταν γεμάτο ἐνδιαφέροντα ἐκκλησιαστικὰ γεγονότα στὴν κοινότητά μας, τὸ Φερίκιοϊ Ταταούλων Κωνσταντινουπόλεως. 
Τὸ Σάββατο, 14 τ.μ., στὶς 18:00, τελέσθηκε Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σασίμων, κ. Γενναδίου, Ἐπόπτου τῆς Περιφερείας μας. Τὸν ἑσπερινὸ προσῆλθαν γιὰ νὰ παρακολουθήσουν κληρικοὶ καὶ λαϊκοί, ἐκπρόσωποι ἄλλων χριστιανικῶν ὁμολογιῶν καὶ δογμάτων, πιστοὶ τῶν ὁποίων ὑπάρχουν στὴν Πόλη μας (ρωμαιοκαθολικοί, Ἀρμένιοι, προτεστάντες). Μετὰ τὸν ἐσπερινὸ ἀντηλλάγησαν προσφωνήσεις, ἐνῷ κληρικοὶ τῶν ἄλλων χριστιανικῶν δογμάτων ἀνέγνωσαν στὴν τουρκικὴ καὶ ἀραβικὴ γλῶσσα περικοπὲς ἀπὸ τὴν Καινὴ καὶ Παλαιὰ Διαθήκη. Μετὰ ταῦτα παρεχωρήθη ἀδελφικὴ δεξίωση στὴν παρακειμένη κοινοτική μας αἴθουσα. Ὁ ἐσπερινὸς καὶ ἡ κατόπιν αὐτοῦ οἰκουμενικὴ χριστιανικὴ συνάντηση στὴν Κοινότητά μας ἀπετέλεσε τὴν ἐναρκτήρια ἀπὸ σειρὰ ἐκδηλώσεων ποὺ θὰ γίνουν κατὰ τὴν ἑβδομάδα ποὺ ἄρχισε, ἡ ὁποία ὀνομάζεται ἑβδομάδα τῆς ἀγάπης καὶ συνεννοήσεως καὶ λαμβάνει χώρα ἅπαξ κάτ΄ ἔτος στὴν Πόλη μας. 


Τὴν ἑπομένη, Κυριακὴ 15 Ἰανουαρίου, στὸν ἱερὸ Ναό μας τελέσθηκε Θ. Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σασίμων, κ. Γενναδίου, Ἐπόπτου τῆς Περιφερείας μας, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε καὶ τὸν Θ. Λόγον. Πρὸ τῆς ἀπολύσεως τελέσθη ἀρτοκλασία ὑπὲρ ὑγείας καὶ ἀντιλήψεως τοῦ πολυσεβάστου ἱερατικῶς προϊσταμένου τῆς Κοινότητός μας, Ἀρχιμ. κ. Προδρόμου Ἀναστασιάδη, καθῶς καὶ τῶν μελῶν τῆς ἐντιμοτάτης Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητός μας, κ. Ἰωάννη Γκαλίτση καὶ κ. Βασιλείου Καρακάση, οἱ ὁποῖοι πρὸ ἡμερῶν εἶχαν ἑορτάσει τὰ ὀνομαστήριά τους. 


Ἀκολούθησε ἡ καθιερωμένη δεξίωση στὴν Κοινοτικὴ Αἴθουσα, καθὼς καὶ ἡ εἰθισμένη κοπὴ τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας, ὑπὸ τοῦ Σεβασμιωτάτου. Τὸ φλουρὶ ἔλαχε στὸν νεωκόρο τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ταταούλων, κ. Παναγιώτην Μόσχον. Τὸ ὄμορφο πρωινὸ ἔκλεισε μὲ τὴν χρεωστικὴ καὶ τιμητικὴ βράβευση τῆς πολυσέβαστης παλιᾶς δασκάλας τῆς Ἀστικῆς Σχολῆς Φερίκιοϊ καὶ δραστήριας ἐνορίτισσάς μας, κυρίας Αἰκατερίνης Πολυγενίδου, ἐκ μέρους ὅλων τῶν μελῶν τῆς ἐντιμοτάτης Ἐφοροεπιτροπῆς μας, πολλοὶ τῶν ὁποίων ὑπῆρξαν μαθηταί της.


Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΒΛΑΓΚΑΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ))


Πανηγυρική ήταν η ατμόσφαιρα στη χθεσινή (Κυριακή 15/1/2017) εκδήλωση της κοπής της αγιοβασιλόπιττας στην ιστορική Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας. Το πρωΐ τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε στην Κοινοτική Αίθουσα η κοπή της αγιοβασιλόπιττας, από τον επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων - Βλάγκας, Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, με εορταστική εκδήλωση των μαθητών της Κοινοτικής Σχολής, την οποία ετοίμασε η δασκάλα της Σχολής Ελλογ. κ. Χριστίνα. 
Η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Βλάγκας εύχεται σε όλους ευλογημένο παρά Κυρίου και ειρηνικό το νέο έτος 2017!

Βασιλόπιτα 2017 με τον Πατριάρχη και τους νέους της Ομογένειας (φωτό)


Του Γιάννη Γιγουρτσή
φιλολόγου της Μεγάλης του Γένους Σχολής
Έγιναν όλα έτσι όπως ακριβώς έπρεπε για την περίσταση. Με μεγαλοπρέπεια, αλλά με την λιτότητα που ταιριάζει στον υψηλό τιμώμενο, με σοβαρότητα αλλά και θέρμη, με την τάξη και το πρωτόκολλο που προσιδιάζει σε ένα τέτοιο γεγονός, αλλά όχι απρόσωπα και ψυχρά. Έγιναν όλα πολίτικα, ρωμέικα, αρχοντικά. Άλλωστε αν υπάρχει ένας τόπος, μία πόλη εντός του ελληνικού κόσμου όπου η λέξη αρχοντιά και άρχοντας συναντά την κυριολεξία της, αυτή δεν είναι άλλη από την Κωνσταντινούπολη. 
Το βάρος της Ιστορίας 
Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε επί σειρά αιώνων, για μιάμιση τουλάχιστον χιλιετία, το κέντρο του ελληνικού κόσμου. Για τόσον χρόνο δηλαδή όσο κανένα άλλο κέντρο του ελληνισμού διαχρονικά, της Αθήνας φυσικά συμπεριλαμβανομένης . Εδώ, στη σκιά τριών αυτοκρατοριών, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η αριστοκρατία, η πνευματική και πολιτική ηγεσία της ρωμιοσύνης επί αιώνες. Εδώ σχηματίστηκε αργότερα μια ευρεία και βαθειά αστική κουλτούρα, ίσως η ευρύτερη και βαθύτερη, αν όχι η μόνη πραγματικά, αστική παράδοση του ελληνικού κόσμου. Βεβαίως, αυτό που σήμερα απομένει ζωντανό στην πόλη των πόλεων, δεν είναι παρά μία σκιά του λαμπρού παρελθόντος, σκιά όμως βαριά, που δεν περνά απαρατήρητη, αλλά αφήνει, και σήμερα ακόμα, το στίγμα της σαφές. Άλλωστε ο κορυφαίος θεσμός της ρωμιοσύνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται, εδώ και 17 αιώνες, στην πόλη τούτη, και είναι αυτός ο θεσμός που συνέχισε να κρατά ζωντανή την καρδιά του Γένους μας, όταν πριν πεντέμισι αιώνες έπαψε πια να υπάρχει η πολιτική του ηγεσία,. 
Αίτια και αφορμές 
Μα ας ξαναγυρίσω στα πρόσφατα γεγονότα . Η πρόφαση ήταν η κοπή της βασιλόπιτας για το 2017, η αφορμή ήταν να τιμηθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συμπλήρωσε πριν λίγους μήνες 25 συναπτά έτη Πατριαρχίας. Η πραγματική αιτία όμως ήταν, κατά βάθος, η ανάγκη της μικρής, ιστορικής και με ισχυρό στίγμα ρωμέικης κοινότητας να δηλώσει πως είναι ζωντανή, νιώθει δυνατή και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να πορεύεται στο μέλλον, παρά τις αντιξοότητες, τα προσκόμματα, την ολιγανθρωπία. 


Κοινότητες και συνεργασίες 
Η Κοινότητα Σταυροδρομίου είναι μια σπουδαία ελληνορθόδοξη κοινότητα που συμπεριλαμβάνει στου κόλπους της το Πέρα, το σημερινό Μπεϊογλου, το λαμπρό κέντρο της πολίτικης Ρωμιοσύνης από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά. Μεγαλώνυμος είναι το όνομα που επιτίθεται στον τίτλο της, ένδειξη του κύρους που απολάμβανε. Το Μέγα Ρεύμα πάλι, είναι μια ιστορική και ισχυρή οικονομικά περιοχή του Βοσπόρου, πιο γνωστή με το όνομα Αρναβούτκιοϊ (Αρβανιτοχώρι). Οι δύο κοινότητες συνεργάζονται εδώ και χρόνια αρμονικά για το κοινό καλό της Ομογένειας, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στα θέματα της παιδείας. Το γεγονός δεν είναι πολύ σύνηθες. Δεκάδες είναι οι ρωμέικες κοινότητες στην Πόλη, αποτέλεσμα παλαιότερων εποχών πληθυσμιακής ακμής, μα σήμερα, με τόσο μικρό ομογενειακό πληθυσμό, η πολυδιάσπαση αυτή δημιουργεί προβλήματα. Σταυροδρόμι και Μέγα Ρεύμα πάντως συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους, συχνά και με άλλες κοινότητες. Ασφαλώς ρόλο παίζει και το γεγονός πως οι εν λόγω κοινότητες έχουν τον ίδιο Πρόεδρο, ένα δραστήριο και χαμηλών τόνων επιχειρηματία με σημαντική δράση, τον Γιώργο Παπαλιάρη. 
Οι καλεσμένοι 
Φέτος αποφάσισαν να κόψουν από κοινού την παραδοσιακή βασιλόπιτα και να την συνοδεύσουν με μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Πατριάρχη. Πιο συγκεκριμένα σκέφτηκαν η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει την κορύφωση και το κλείσιμο των εορτασμών για την 25ετία της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου. Ο ίδιος ο Πατριάρχης συμφώνησε. Σκέφτηκαν λοιπόν να την κάνουν με τον τρόπο που ήξεραν πως θα ευχαριστούσε τον ίδιο περισσότερο και προσκάλεσαν να συμμετάσχουν σε αυτή, τα παιδιά και οι νέοι της Ομογένειας. Κλήθηκαν έτσι οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων και όλοι οι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Πόλης, αλλά και από το σχολείο της Ίμβρου που πρόσφατα άνοιξε. Κλήθηκαν ακόμη φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι. Παρόντα ήταν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Ευάγγελος Σέκερης, και μαζί του όλο το επιτελείο του Γενικού Προξενείου. Η έκπληξη βεβαίως, που κρατήθηκε σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή , ήταν η παρουσία και η συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα για μία ημέρα και ειδικά για την εκδήλωση, αλλά και για την πρώτη συνάντησή του με τον Πατριάρχη ως Υπουργός. Ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου είναι βεβαίως Κωνσταντινουπολίτης και με τον Πατριάρχη έχει μακρά γνωριμία.


Ο τόπος 
Η μεγάλη αυτή σύναξη που συμπεριελάμβανε τελικά πάνω από 350 άτομα έγινε στην μεγάλη και εντυπωσιακή αίθουσα χορού του γνωστού ξενοδοχείου Conrad στην περιοχή του Μπεσίκτας. Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, διότι πέραν των ευρύχωρων χώρων, το ξενοδοχείο είναι ιδανικό από άποψη ασφαλείας (ας μην ξεχνάμε και τις εποχές που ζούμε) Εκεί άλλωστε έμεινε και ο Πρόεδρος Ομπάμα όταν ήρθε στην Πόλη. Εκεί διαμένουν γενικά πολλοί υψηλοί επισκέπτες, για τους ίδιους λόγους. Πάντως τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολλά και, όσο διακριτικά και αν ήταν, ήταν εμφανή. Βέβαια εμείς εδώ τα έχουμε πλέον συνηθίσει αυτά και, όταν τα βλέπουμε, μάλλον νιώθουμε πλέον πιο ήσυχοι παρά ανησυχούμε. 
Η εκδήλωση 
Το καλά δουλεμένο πρόγραμμα εκτυλίχθηκε κατά γράμμα και κατ’ ευχήν. Το γεύμα, οι χαιρετισμοί των διοργανωτών, οι ομιλίες των επισήμων, τα κάλαντα των παιδιών, το κόψιμο της πίτας, αλλά και στο τέλος μετά από την αποχώρηση των επισήμων, το πολυαναμενόμενο πάρτι με μουσική για τα παιδιά.
Ο Πατριάρχης
Ο Πατριάρχης ήταν συγκινημένος και χαρούμενος. Το είπε και το έδειξε, άλλωστε. 
-Πολλές πίτες και τούρτες έκοψα φέτος, είπε κάποια στιγμή εκτός κειμένου, μα καμία δεν μου έδωσε τόση χαρά όσο η σημερινή. 
Στην ομιλία του μίλησε για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ομογένεια και το Πατριαρχείο, και προέβαλε το παράδειγμα του ανοίγματος των σχολείων στην Ίμβρο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο αγκάθι του ίδιου και του Πατριαρχείου. Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 
«Τώρα απομένει και περιμένουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, η οποία επί 45 χρόνια αργεί. Σιωπά και περιμένει το θαύμα. Το θαύμα που θα είναι η αποκατάστασις μιας εξόφθαλμης αδικίας εις βάρος του στοιχείου μας, της Ομογένειας¸ της Ορθοδοξίας όλης, της θρησκευτικής ελευθερίας, του πολιτισμού. Μέσα εις την νέαν Τουρκίαν, εις την οποίαν αναφέρεται συχνά ο Εξοχότατος Πρόεδρος μας κ. Ερντογάν, νομίζουμε ότι έχει θέση και μία θεολογική σχολή για τους Χριστιανούς. Όχι μία καινούργια, αλλά αυτή που υπήρχε και αδίκως κατηργήθη». 
Υπενθυμίζεται πως στον ενθρονιστήριο λόγο του, στις 2 Νοεμβρίου 1991, ο κ. Βαρθολομαίος είχε προβάλει και τότε το θέμα του ανοίγματος της Χάλκης ως μείζονα στόχο της Πατριαρχίας του.
Ο Υπουργός 
Ο Υπουργός Παιδείας πάλι μίλησε επίσης με συγκίνηση και ειλικρίνεια για την ημέρα και για τον Πατριάρχη. Αλλά μίλησε και πολιτικά, ως όφειλε εκ της θέσεώς του, και εξίσου ειλικρινά. Προέβαλε την οικουμενικότητα, αξία που βρίσκεται στην καρδιά της ποιμαντικής και και θρησκευτικής πολιτικής του Πατριαρχείου ως αξία παγκόσμια. «Σήμερα η ιδέα της οικουμενικότητας είναι η μόνη αντίσταση που μπορούμε να προβάλουμε στα εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία, στον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο». Είπε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα του οικουμενισμού δεν είναι μόνο ένα μήνυμα θρησκευτικό αλλά είναι ένα μήνυμα βαθιά πολιτικό, ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη της κοινωνίας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις». 
Στη συνέχεια, μιλώντας για τα ζητήματα της Ομογενειακής παιδείας τόνισε: «Τα εκπαιδευτικά έχουν σήμερα πολλά προβλήματα. Δεν θέλω να σας τα απαριθμήσω, αλλά να σας πω και να σας εξομολογηθώ, και εκ μέρους της κυβέρνησης, γιατί δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου, ότι ο καλύτερος τρόπος να λύνονται τα προβλήματα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και δεύτερον να κατανοήσουμε ποια είναι αυτά. Λύσεις υπάρχουν. Φτάνει να μην κρύβουμε τα προβλήματα». 
Η συζήτηση συνεχίστηκε και σε πηγαδάκια, όπως είναι λογικό άλλωστε αφού σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν άμεση σχέση με τον χώρο της παιδείας. «Η Ομογενειακή παιδεία με απασχολεί και προσωπικά», θα μας πει ο Υπουργός, «αφού και ο ίδιος είμαι γέννημα και θρέμμα της παιδείας αυτής». Και θα συνεχίσει: «Λύσεις έτοιμες δεν υπάρχουν ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε λύσεις κατά τις επιθυμίες μας.Τα προβλήματα πρέπει να συζητιούνται εξαντλητικά, και μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν τελικά και οι λύσεις τους»


Τα Κάλαντα 
Σε συνέχεια η μεικτή χορωδία των ομογενειακών σχολείων τραγούδησε τα κάλαντα. Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου και αυτός στην σκηνή με το ακορντεόν του, κάλεσε τον Υπουργό να έρθει να τραγουδήσει μαζί με τα παιδιά. Ο ίδιος ανταποκρίθηκε ευχαρίστως μεν, φρόντισε όμως να πάει στην πίσω σειρά, να γίνει ένα με τα παιδιά και να τραγουδήσει από εκεί μαζί τους.
Χαιρετισμοί και παραλειπόμενα 
Μετά το κόψιμο της πίτας οι μαθητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι χαιρέτισαν με την σειρά τον Υπουργό και ευχήθηκαν στον Πατριάρχη που έδινε στον καθένα το δικό του κομμάτι βασιλόπιτας. Η διάθεση και των δύο ήταν εξαιρετική και έμοιαζε αστείρευτη. Ο Υπουργός, ευγενέστατος και προσηνής, είχε να ρωτήσει κάτι τον καθένα που τον χαιρετούσε, ενώ ο Πατριάρχης, σε μεγάλα κέφια αστειευόταν και κουβέντιαζε και εκείνος μαζί τους. 
Σε κάποια στιγμή προς το τέλος, και ενώ πια ο κόσμος σχεδόν είχε τελειώσει του λέω, πλησιάζοντάς τον. 
-Καλύτερο φινάλε για τις εορτές της 25ετίας δεν μπορούσατε να περιμένετε, δεν είναι; 
Τα μάτια του έλαμψαν. Κούνησε έντονα το δεξί χέρι με την γνωστή κίνηση που δηλώνει πως συμφωνεί και επαυξάνει. 
-Πάντως εγώ είπα στον Παπαλιάρη, μου λέει χαμογελώντας και με διάθεση αυτοσαρκασμού «Γιατί μου λήξατε τους εορτασμούς σήμερα. Εγώ μπορεί να ήθελα να τους συνεχίσω και άλλο. Να πάει ακόμα κανένα δυο χρόνια». 
- Ναι, να τους ενώσουμε με τους εορτασμούς για την τριακονταετία. Όπου να ναι φτάνει. Τώρα το χαμόγελο έγινε γέλιο κανονικό. 
-Έλα να σου δώσω και εσένα την πίτα σου, μου λέει. Αλλά φλουρί δεν έχει, άργησες. Σε πρόλαβε η συνάδελφός σου η νηπιαγωγός. 
Δεν είχα περιθώριο να απαντήσω καθώς ήδη κάποιοι περίμεναν τη σειρά τους. 
Σε λίγο ήρθε η ώρα της αναχώρησης. Στην έξοδο ο Πατριάρχης σταμάτησε για να δει την έκθεση από έργα των μαθητών των σχολείων με θέμα τον ίδιο. Η αγάπη των παιδιών είναι τροφή για τον ίδιο. Παππού τον φωνάζουν, και το εννοούν και ο ίδιος ανταποδίδει την αγάπη τους με το παραπάνω. Γίνεται και ο ίδιος άλλωστε παιδί μαζί τους. 
Φεύγοντας μας χαιρέτησε όλους εγκάρδια. 
- Πολλά τα έτη σας. Και στην άλλη εικοσιπενταετία, του λέει κάποιος καθώς έβγαινε. 
- Και του χρόνου να λες, του απαντάει σταθερά και με χαμόγελο. Και του χρόνου!


1/15/2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (15 Ιανουαρίου 2017)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐκκλησιάσθη ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 15ης Ἰανουαρίου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γερασίμου. 


Ὁ Ἐξοχ. κ. Κωνσταντῖνος Γαβρόγλου εἰς τά Πατριαρχεῖα 
Τήν Κυριακήν, 15ην Ἰανουαρίου, ἡ Α. Ἐξοχότης ὁ Ὑπουργός Παιδείας Ἐρεύνης καί Θρησκευμάτων τῆς Ἑλλάδος κ. Κωνσταντῖνος Γαβρόγλου, ἕλκων τήν καταγωγήν του ἐκ τῆς Πόλεως, ἐπεσκέφθη τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί τήν Α. Θ. Παναγιότητα, τόν Πατριάρχην ἡμῶν κ. κ. Βαρθολομαῖον, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐξοχ. Πρέσβεως κ. Εὐαγγέλου Σέκερη, Γεν. Προξένου ἐνταῦθα, καί Ἐλλογ. κ. Σταύρου Γιωλτζόγλου, Συντονιστοῦ Ἐκπαιδεύσεως. 
Ὁ κ. Ὑπουργός ἐκκλησιάσθη ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν καί ἐν συνεχείᾳ ἐγένετο δεκτός ὑπό τοῦ Πατριάρχου καί τῶν Σεβ. μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, ἔνθα διεξήχθη μεταξύ αὐτῶν μακρά συζήτησις ἐπί ἐπικαίρων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος θεμάτων. Τῷ ὑψηλῷ ἐπισκέπτῃ τῆς Μητρός Ἐκκλησίας ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι τιμαί. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, τό Σάββατον, 14ην τ.μ., ἐδέχθη τούς μαθητάς τοῦ Γυμνασίου καί τοῦ Λυκείου τῆς γενετείρας Του νήσου Ἴμβρου καί συνεγευμάτισε μετ᾿ αὐτῶν ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. 


Ἐπί τῇ ὁλοκληρώσει τῶν ἐκδηλώσεων διά τήν συμπλήρωσιν 25ετοῦς Πατριαρχείας τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου καί ἐπί τῷ νέῳ ἔτει, τήν Κυριακήν, 15ην τ.μ., αἱ Κοινότητες Σταυροδρομίου καί Μ. Ρεύματος παρέθεσαν ἐπίσημον γεῦμα ἐν τῷ ξενοδοχείῳ Conrad εὐλογηθέν ὑπό τοῦ Πατριάρχου ἡμῶν, τῇ συμμετοχῇ τῶν Συνοδικῶν ἁγίων Ἀρχιερέων καί τοῦ Ἐξοχ. Ὑπουργοῦ κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου μετά τῆς συνοδείας αὐτοῦ. Εἰς τό γεῦμα παρεκάθησαν οἱ μαθηταί ὅλων τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων. 
Κατά τήν ἐκδήλωσιν ἐγένοντο ὁμιλίαι ἐκ μέρους τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Παπαλιάρη, Προέδρου τῶν ὡς ἄνω δύο Κοινοτήτων, ἐκπροσώπων αὐτῶν, τῆς Ἐλλογ. κ. Βικτωρίας Λαιμοπούλου, Λυκειάρχου τῆς Π. Μεγάλης τοῦ Γένους Σχολῆς, ἐκ μέρους τῶν Λυκειαρχῶν μας, τοῦ Ἐξοχ. κ. Ὑπουργοῦ καί τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, Ὅστις ηὐλόγησε καί ἔκοψε τήν Ἁγιοβασιλόπιτταν. 
Οἱ μαθηταί τῶν Σχολῶν τῆς Πόλεως καί τῆς Ἴμβρου ἔψαλον τά Κάλαντα καί συνεφωτογραφήθησαν μετά τοῦ Πατριάρχου, Ὅστις διένειμεν εἰς ὅλους ἐνθύμια τῆς ἡμέρας. 
Ἡ ὅλη ἐκδήλωσις αὕτη τῆς Ὁμογενείας ἐστέφθη ὑπό πλήρους ἐπιτυχίας καί ὑπῆρξεν ἀνταξία τοῦ ἑορτασθέντος ἀργυροῦ ἰωβηλαίου τῆς Πατριαρχείας τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ προσκυνητοῦ αὐθέντου καί Δεσπότου ἡμῶν κ. κ. Βαρθολομαίου. 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Κρήτης κ. Εἰρηναῖον, ἐπί κεφαλῆς ἐπισήμου Ἀντιπροσωπείας τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, ἀποτελουμένης ἐκ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ καί Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γερασίμου καί τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Προδρόμου Ξενάκη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱ. Ἐπαρχιακῆς Συνόδου. 
- Τούς Σεβ. Συνοδικούς Μητροπολίτας Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιον. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον, ἐξαιτησάμενον τάς σεπτάς Αὐτοῦ εὐχάς, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀβύδου κ. Κύριλλον, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Μάξιμον Παφίλην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Γαλλίας. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ζαχαρίαν Λαυριώτην, ἐκ Κρήτης. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Γρηγόριον Στάθην, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, Διευθυντήν τοῦ Ἱδρύματος Βυζαντινῆς Μουσικολογίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μετά τῆς θυγατρός αὐτοῦ Εὐγεν. δίδος Αἰκατερίνης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀθανάσιον Κορτίδην, Γραμματέα τῶν Πατριαρχείων, λαβόντα τήν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις του. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Παναγιώτην Ρακτιβάν, Φυσικόν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Αἰκατερίνης καί τοῦ υἱῶν των κ. Θεοφάνους καί κ. Ἀλεξάνδρου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπεσκέφθη ἐν τῇ Κλινικῇ «Osmanoğlu» τήν ἐν αὐτῇ νοσηλευομένην Εὐγεν. κ. Στυλιανήν Π. Θανάσογλου, εὐχηθείς αὐτῇ ταχεῖαν ἀποκατάστασιν τῆς ὑγείας της.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ)


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 
Ο Κ. Γαβρόγλου παρέστη το πρωί στην Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ ο Πατριάρχης ήταν συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.


Ακολούθησε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον νέο υπουργό Παιδείας της Ελλάδας. 
«Με χαρά υποδεχθήκαμε τον κ. Γαβρόγλου σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την πρώτη επίσκεψή του ως υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και η χαρά μας αυτή είναι ευνόητος, γιατί ο κ. υπουργός κατάγεται από την Πόλη μας. Είναι γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινουπόλεως, Ζωγραφειώτης. Έχουμε επικοινωνήσει κατ’ επανάληψη εις το παρελθόν και τώρα που ανέλαβε αυτή τη μεγάλη ευθύνη της παιδείας των νεοελλήνων, ασφαλώς είχαμε πολλά να πούμε και να ανταλλάξουμε. Κατά ευτυχή συγκυρία ήτανε παρούσα και η Σύνοδος που μόλις χθες κατακλείσαμε τις εργασίες μας. Έτσι είχαμε την ευκαιρία όλοι οι εν Χριστώ αδελφοί μαζί να ανταλλάξουμε εποικοδομητικές σκέψεις με τον υπουργό. Ήταν ένας διάλογος ανοικτός, ειλικρινής, υπεύθυνος και πιστεύουμε ότι θα παραγάγει και θα προσφέρει τους καρπούς του» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλωσορίζοντας τον κ. Γαβρόβλου στην Κωνσταντινούπολη. 
Στη συνέχεια, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είχα την πρώτη μου συνάντηση με τον Παναγιότατο μετά την υπουργοποίηση μου. Οι συναντήσεις μου με τον Παναγιότατο, όπως πάντα, μού δίνουν κουράγιο. Συζητήσαμε για ένα σύνολο θεμάτων που αφορούν το Πατριαρχείο, αλλά πάντοτε μού είναι μεγάλη χαρά να ακούω και τις απόψεις του για την κρίση που περνάει σήμερα η Ευρώπη αλλά και τα γενικότερα ζητήματα. Συζητήσαμε και τα θέματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και είπαμε ότι θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία». 
Το μεσημέρι ο κ. Γαβρόγλου παρακάθισε σε γεύμα και στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας της νεολαίας της ομογένειας μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο.


1/14/2017

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ" ΛΟΓΩ "ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ"


Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
 „Πάλι καβγά εβάλανε τα γιασεμιά κι οι κρίνοι γιατί μυρίζουνε αυτά κι όμορφοι είν’ εκείνοι“. 
Αυτή η κρητική μαντινάδα μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντες τις „κόντρες“ μεταξύ των λεγομένων „αντιοικουμενιστών“. Μέχρι τώρα όλοι τους είχαν κοινή πορεία και κοινό στόχο, την απαξίωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Βλέποντας όμως ότι, δεν τους βγαίνουν τα πράγματα έτσι όπως θέλουν, άρχισαν να στρέφουν τα βέλη τους ο ένας εναντίον του άλλου, με την κατηγορία του ενδοτισμού και του „σιγονταροοικουμενισμού“. Οι μεν κατηγορούν τους δε, οι δε εκδίδουν „λιβέλους“ εναντίον του „οικουμενισμού“ για να δείξουν ότι μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και πάει λέγοντας το „τσίρκο“ με παραστάσεις θεατρικής επιθεώρησης. 
Κάποιοι μάλιστα από αυτούς εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο, αναρτούν βιντεάκια με τις „θεόπνευστες“ αντιοικουμενιστικές ομιλίες τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ επικαλούνται πως πλήθη λαού τους ακολουθούν, στα βίντεο αυτά μόνο τους εαυτούς τους προβάλλουν. 
Η αλήθεια είναι ότι, τους παρακολουθώ κι εγώ, λες και δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω. Παρακολουθώ λοιπόν και τις ταινίες και τα κείμενα τους. Καλά, για τα κείμενα τους τι να πει κανείς! Εγκώμια αγάπης και αδελφοσύνης! 
Δεν είναι αυτά κείμενα, συνταγές υψηλής ζαχαροπλαστικής είναι! Όσο για τις ταινίες ε, εδώ πια πρόκειται για καθαρά επιθεωρησιακά θεατρικά νούμερα. Το τι μπορεί να ακούσει κανείς, δεν περιγράφεται. Η υπερβολή πάει σύννεφο, κοντά στην υπερβολή και λίγο ψεματάκι και καλά ζυμωμένα, βγάζουν πλούσια και γευστική παραπληροφόρηση. Αν και γνωστοί όλοι αυτοί, δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους σεβόμενος την ιεροσύνη τους. 
Άκουσα λοιπόν κάποιον ο οποίος ανήκει σε αυτούς που πλειστάκις έχουν απειλήσει με διακοπή μνημοσύνου του επισκόπου του, επειδή λέει, ο επίσκοπός του δεν αποκηρύσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, να λέει ότι, το να αμφισβητεί κάποιος τον επίσκοπό του, ο οποίος επίσκοπος κάνει το μέγα σφάλμα να ακολουθεί την Εκκλησία, είναι υγιές και όχι μόνο δεν πρέπει να εκδιώκεται αλλά αντιθέτως πρέπει να επαινείται και να προστατεύεται από τον ίδιο τον επίσκοπό του! 
Άλλος πάλι λέει ότι, κλαίει και δεν κοιμάται μ’ αυτά που βλέπει να γίνονται και στεναχωριέται που δεν μπορεί να βοηθήσει όσο θα’ θελε τον κόσμο που επικοινωνεί μαζί του και αγανακτισμένος από την Εκκλησία, ζητά τη βοήθειά του. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη Γερμανία και είπε ότι, του τηλεφωνούν Έλληνες και εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους που είναι υποχρεωμένοι να εκκλησιάζονται σε ναούς που ή προηγουμένως έγινε τελετή από Ρωμαιοκαθολικούς ή Ευαγγελικούς, ή θα γίνει μετά από την Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία. Για το συγκεκριμένο, πολύ-πολύ υπεύθυνα μπορώ να πω στον εν λόγω πατέρα ότι, πάτερ μου ουκ οίδες τι λέγεις. Ή σε παραπληροφόρησαν ή έχεις το σκοπό σου με αυτά που λές. Στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας οι ενορίες μας έχουν δικούς τους ναούς ή εκ θεμελίων κτισμένους ή εκ μετατροπής αγορασμένων οικημάτων. Και αν έχουν μείνει κανά-δυο πόλεις στις οποίες κατά αραιά διαστήματα τελείται Θεία Λειτουργία και δεν έχουν δικό τους μόνιμο χώρο, μη νοιάζεσε, υπάρχει Μητρόπολη που φροντίζει για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο μας. Οπότε εσύ μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος και να μην κλαις γι’ αυτό τουλάχιστον το θέμα. 
Μια άλλη περίπτωση που επίσης μοιάζει με επιθεωρησιακό νούμερο είναι κάποιου ιερέα ο οποίος απ΄ όποια ενορία κι αν πέρασε τα έκανε „μπάχαλο“ και τώρα που τον καλεί ο μητροπολίτης του για να του δώσει εξηγήσεις το’ ριξε κι αυτός στον „αντιοικουμενισμό“. 
Στο σύνολό τους δε, όλοι αυτοί οι „αντιοικουμενιστές“ δικαιολογούν γιατί πρέπει να γίνει διακοπή μνημοσύνου του ονόματος των επισκόπων τους, του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και όλων όσων αποδέχονται την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, δηλαδή στο σύνολό της την Εκκλησία. Έχουν μάλιστα απειλήσει μέχρι τώρα αρκετές φορές με αποτείχιση, όμως δεν το κάνουν. Βίτσιο κι αυτό! Να μένεις σ’ ένα χώρο με τον οποίο δεν συμφωνείς. Εκτός κι αν πρόκειται για θέατρο, και επομένως άλλα λέμε όταν βρισκόμαστε πάνω στο σανίδι και άλλα κάνουμε μετά. 
Και για να κλείσω με αναφορά στην μαντινάδα του προλόγου, τελικά και τα γιασεμιά και οι κρίνοι λουλούδια της ίδιας ανθοδέσμης είναι. Κι αν δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ φιλοσοφήστε το με εύθυμη διάθεση. 
Άντε, και καλή χρονιά με όλα τα καλά του Θεού που αγαπά και ανέχεται και τους „οικουμενιστές“ και τους „αντιοικουμενιστές“ αλλά και την εσχάτως ανακύψασα συμπαθή τάξη των „σιγονταροοικουμενιστών“. 

1/13/2017

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ Ε’ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ (ΦΩΤΟ)


Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017, οι εργασίες του Ε’ Φόρουμ των εν Ευρώπη Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που φιλοξενήθηκαν από την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή των Παρισίων στις εγκαταστάσεις της Mission Étrangères de Parisμε θέμα «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την φονταμενταλιστική τρομοκρατία και η αξία του ανθρώπινου προσώπου και η θρησκευτική ελευθερία». 
Των εργασιών προήδρευσαν ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Αρχιεπίσκοπος Esztergom - Βουδαπέστης Καρδινάλιος PéterErdö, Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος. Κατά τις εργασίες του Φόρουμ εισηγήσεις επί των επί μέρους θεματικών ενοτήτων ανέγνωσαν οι Μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Πρόεδρος της Επισκοπικής Συνέλευσης των εν Γαλλία Ορθόδοξων Επισκόπων, Βελγίου Αθηναγόρας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Πατριαρχείο Μόσχας), Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος (Εκκλησία της Κύπρου) και Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος). 


Τις Ορθόδοξες Εκκλησίες εκπροσώπησαν οι Μητροπολίτες Σασίμων Καθ. Δρ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος, και Γαλλίας Εμμανουήλ, Πρόεδρος της Συνέλευσης των εν Γαλλία Ορθοδόξων Επισκόπων, και ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Δρ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Ορθόδοξος Γραμματέας του Φόρουμ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο εν Παρισίοις και Δυτική Ευρώπη Μητροπολίτης Ιγνάτιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Δρ. Ιλαρίων (Πατριαρχείο Μόσχας), συνοδευόμενος υπό του Αρχιμανδρίτου Φιλαρέτου Bulekov, ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας Πορφύριος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο εν Δυτική και Νοτίω Ευρώπη Μητροπολίτης Δρ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Πρωτοπρεσβύτερος Καθ. Δρ. Γεώργιος Zviadadze (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Καθ. Δρ. Βασίλειος (Εκκλησία της Κύπρου), ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Kαθ. Δρ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος (Εκκλησία της Αλβανίας) και ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως Δρ. Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας). Υπό την ιδιότητα του Συμβούλου συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και οι Καθηγητές Jean-François Colosimo, Καθηγητής του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου «Ὰγιος Σέργιος» στό Παρίσι, (Πατριαρχική Εξαρχία Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως, Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Χρήστος Τσιρώνης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 


Εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρευρέθησαν οι εξής: 
Αρχιεπίσκοπος Γένουας Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Καρδινάλιος Péter Erdö, Αρχιεπίσκοπος Esztergom - Βουδαπέστης, απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος), ΚαρδινάλιοςAndré Vingt-Trois, Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων, μετά του Αιδεσιμ. JerômeBascoul, εκ της Επισκοπής των Παρισίων, οι Αρχιεπίσκοποι Ντιζόν Ronald Minnerath, εκ Γαλλίας, Μινσκ Tadeusz Kondrusiewicz, εκ Λευκορωσίας, και Paolo Pezzi, εκ Ρωσίας, οι Επίσκοποι Krysztof Nitkiewicz, εκ Πολωνίας, Boghos Lévon Zékiyan, Ὲπαρχος της Αρμενοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Κωνσταντινούπολης, και Florentin Crihӑlmeanu εκ Κλουζ Ρουμανίας,  . DuartedaCunha, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Γραμματέας του Φόρουμ). Ως εκπρόσωποι του Βατικανού συμμετείχαν ο Αποστολικός Νούντσιος στο Παρίσι Αρχιεπίσκοπος Luigi Ventura και oι Αιδεσιμ. Hyacinthe Destivelle, εκ του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, OlivierPoquillon, Γεν. Γραμματέας των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, Mark Woodruff, εκ της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπικής Συνέλευσης της Αγγλίας και της Ουαλίας, και ο Martin Kugler, Παρατηρητής επί των διακρίσεων και της μη ανεκτικότητας εναντίον των Χριστιανών στην Ευρώπη.


Related Posts with Thumbnails