________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/09/2021

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Ο ΧΑΛΚΕΝΤΕΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ - ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΘΡΟΝΟ


Φως Φαναρίου 
Στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής (10-1-2021) περιλαμβάνεται και ένα ένθετο αφιέρωμα, με τίτλο: «ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΤΟΥ 2021» και υπότιτλο: «Πρόσωπα και γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην Ιστορία». 
Ο γνωστός καθηγητής Ιωάννης Κονιδάρης (ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), αναφέρεται στην επέτειο των 30 χρόνων από την εκλογή στον Οικουμενικό Θρόνου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
Ο καθηγητής Ι. Κονιδάρης θεωρεί τον Πατριάρχη «προσωπικότητα παγκόσμιου κύρους και ακτινοβολίας» και απαριθμεί τα έως σήμερα επιτεύγματά του, μεταξύ των οποίων: «Η ανασυγκρότηση της λειτουργίας του συνοδικού θεσμού, η Σύναξη όλων των Ιεραρχών του Θρόνου ανά τακτά διαστήματα στο Φανάρι, η διεύρυνση της Πατριαρχικής Συνόδου με την πρόσκληση ως συνοδικών παρέδρων Ιεραρχών του Θρόνου εκτός Τουρκίας, η απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας σε Αρχιερείς του Θρόνου, ως προοίμιο μελλοντικών εξελίξεων στο θέμα των εκλογίμων για τον Θρόνο του Αποστόλου Ανδρέα, η ίδρυση νέων Μητροπόλεων ανά την οικουμένη…». Και αυτά αφορούν στην εσωτερική ζωή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας. 
Στα όσα αφορούν το πρωτεύθυνον της Μητρός Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγκάλεσε επανειλημμένες Συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων Εκκλησιών, ανέδειξε τον θεσμό της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου για την αντιμετώπιση κανονικών προβλημάτων σε επιμέρους Ορθόδοξες Εκκλησίες και προέβη: στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Αλβανίας (1992), στην ενσωμάτωση των Ορθοδόξων Ουκρανικών Κοινοτήτων της Διασποράς (1995), στο Αυτόνομο καθεστώς της Εσθονίας (1996), στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας (1998) και στην Ουκρανία (2018) και βέβαια στην σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη (2016). 
Επίσης, ο καθηγητής Ι. Κονιδάρης επισημαίνει την ανύστακτη μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχου για τους διορθόδοξους, διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους. 
Όλη αυτή η πορεία είχε φυσικά δυσκολίες και «αγκάθια», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ι. Κονιδάρης, αλλά η ευχή είναι ο Πατριάρχης να «συνεχίσει επί έτη πολλά τη διακονία του στον Οικουμενικό Θρόνο προς δόξαν Θεού και επ’ αγαθώ της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails