4/29/2009

ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ


Κείμενο - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Μια διατριβή που θα συζητηθεί πολύ! Όχι μόνο στους Ορθοδόξους κύκλους, αλλά κυρίως στους Ρωμαιοκαθολικούς.
Πρόκειται για την διδακτορική διατριβή του Μ. Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μαξίμου, ο οποίος έλαβε επίσημα το δίπλωμα της ανακηρύξεώς του σε διδάκτορα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου υποστήριξε την διατριβή του με θέμα: «Το Πρωτείο στην Εκκλησία - Από την Α’ Βατικανή στην Β’ Βατικανή Σύνοδο: Μια Ελληνορθόδοξη προσέγγιση» (Primacy in the Church - From Vatican I to Vatican II: A Greek Orthodox Perspective).
Η διδακτορική διατριβή απέσπασε τις ευμενείς κρίσεις των εξεταστών καθηγητών Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware και της Ελλογιμ. Δρος G. Simmonds, οι οποίοι τόνισαν ότι το διδακτορικό θα συμβάλει στην επιστήμη της θεολογίας και παρότρυναν τον Μ. Αρχιδιάκονο να το εκδώσει.


Ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, ο οποίος έλαβε την διατριβήν του Αρχιδιακόνου Μαξίμου, συνεχάρη τον νέο διδάκτορα, επισημαίνοντας ότι οι άριστες σπουδές του Αρχιδιακόνου παρήγαγαν μια ενδιαφέρουσα και πολύτιμη διατριβή, η οποία υπογραμμίζει πτυχές άγνωστες στους Ρωμαιοκαθολικούς Θεολόγους και πιθανόν σε κάποιους Ορθοδόξους και θα συμβάλει στον διεξαγόμενο διάλογο μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σημειώνει, επίσης, σε σχετική επιστολή του προς τον Μ. Αρχιδιάκονο, ότι είναι πολύ ευγνώμων, διότι η διατριβή παρέχει πλούσια γνώση στην θεολογική επιδίωξή μας.

Το Φως Φαναρίου συγχαίρει εγκαρδίως τον Μ. Αρχιδιάκονο για τον πλουτισμό της σύγχρονης θεολογίας με το πόνημά του αυτό.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε χθες στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην εποχή μας, καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα, για τα οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων όπου γης.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο κρητικής καταγωγής Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Πάντοτε με ιδιαίτερη συγκίνηση επισκέπτομαι το Πατριαρχείο και συναντώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ένας εκλεκτός Ιεράρχης. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε πάντοτε δίπλα στο Πατριαρχείο και νομίζω πως αυτό είναι το καθήκον μας, τόσο ως Έλληνες πολίτες ευαισθητοποιημένοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί».
Στη συνάντηση παρίσταντο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Β. Μπορνόβας, ο Διπλωματικός Σύμβουλος Νίκος Μαθιουδάκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε στο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα «Αναζητώντας κοινή λύση για την Ενεργειακή Ασφάλεια», μετά από πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Dr. H. Guler.

4/28/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Η ΣΜΥΡΝΗ ΖΕΙ"!



Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

"Η Σμύρνη είναι ένα χρυσόπτερο όνειρο, που έχει πάντοτε όλον τον σεβασμόν μας, όλην την πονεμένην αγάπην μας και την διαρκή προσευχητικήν ενθύμησίν μας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο εκκλησίασμα της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, όπου χοροστάτησε την Κυριακή του Θωμά κατά την Θ. Λειτουργία.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι: «Οι λυχνίες των Εκκλησιών της Αποκαλύψεως εξωτερικώς φαίνονται σβησμένες, ή ότι έχουν μετακινηθεί. Εμείς πιστεύομεν ότι είναι πάντοτε εδώ (και η της Σμύρνης!), αναμμένες (και η της Σμύρνης!), φωτεινές (και η της Σμύρνης!), διότι αυτά τα έχουν αναλάβει οι Άγγελοί των από τον ουρανόν.


Πώς να είναι σβησμένη και νεκρά η λυχνία λ. χ. της Σμύρνης, όταν υπάρχη ένας Πολύκαρπος, ένας Βουκόλος και τόσοι άλλοι ιεροί Ποιμενάρχαι της πόλεως που αγίασαν, εθεώθησαν και συμβασιλεύουν αιωνίως με τον Αναστάντα Χριστόν;
Πώς να είναι νεκρή η Σμύρνη, όταν ακόμα και οι καμπάνες της διαλαλούν την Ανάστασιν από κάποια άλλην Αγίαν Φωτεινήν, μίαν άλλην Σμύρνη, όπου κατέφυγαν τα παιδιά της ξεριζωμένα και τρομαγμένα;
Πώς να είναι νεκρή η Σμύρνη, όταν τα αφρογάλανα κύματα του Αιγαίου στέλνουν από την μια μεριά του, φέρνουν από την άλλη, ύμνους, τραγούδια, μνήμες, δάκρυα και προσευχές;

Η Σμύρνη ζει! Έχει ξεπεράσει την γεωγραφική και ιστορική στενότητα»,
είπε ο Πατριάρχης, λέγοντας επίσης ότι η παρουσία των Ορθοδόξων, και δη των ομογενών στη Σμύρνη είναι πλέον πολύ μικρή.

«Αλλά τα πνευματικά ζητήματα και όλα τα του Θεού, δεν συμπαθούν τους αριθμούς και τα μαθηματικά. Τα υπερβαίνουν. Έτσι, οι ολίγοι ημπορεί κατ΄ ουσίαν να είναι πολλοί, οι αμελητέοι σημαντικοί, οι μικροί μεγάλοι», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν οι Μητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανός και Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Φώτιος Ξύδας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, προσκυνητές από την Μυτιλήνη, την Δράμα και την Αθήνα και Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούν στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.


Πριν αναχωρήσει από την Σμύρνη, ο Πατριάρχης μετέβη στό Ορθόδοξο Κοιμητήριο της Σμύρνης και έψαλε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της αειμνήστου Αικατερίνης Σάμογλου εκ ΚΠόλεως και πάντων των εν αυτώ αναπαυομένων.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας


Ιστορικές και συγκινητικές στιγμές βίωσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι προσκυνητές στον Ναό της Θεοτόκου στην Έφεσο, όπου τελέσθηκε Εσπερινός το Σάββατο 25 Απριλίου.
Είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σε Εσπερινό που τελέσθηκε στα ερείπια της Βασιλικής της Θεοτόκου, όπου συνήλθε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (431). Η ατμόσφαιρα ήταν ειδυλλιακή, καθώς έδυε ο ήλιος και το φως εκείνης της ώρας ήταν ιλαρόν.


Στην ομιλία του ο Πατριάρχης, στον ιστορικό αυτό Ναό, αναφέρθηκε στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, στο νόημά της και τα αποτελέσματά της. Και κυρίως στην καθιέρωση του προσωνυμίου "Θεοτόκος" για την Παναγία Μητέρα του Χριστού και στην λήψη αποφάσεως για την περιφρούρηση του περιεχομένου και της διατυπώσεως του Συμβόλου της Πίστεως, όπως το είχε διαμορφώσει η Β' Οικουμενική Σύνοδος - μορφή η οποία διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Επισήμανε ακόμη ότι οι αιρέσεις και τα σχίσματα στην Εκκλησία δεν τελείωσαν με τις επτά Οικουμενικές Συνόδους, αλλά συνεχίζονται, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα.
Η Εκκλησία με τις Συνόδους τις τοπικές ή τις Οικουμενικές «προσπαθεί να προστατεύσει το ποίμνιό της από τις κακοδοξίες και σήμερα. Όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, με επικεφαλής το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, είναι η εγγύηση της γνήσιας και αυθεντικής ορθοδόξου πίστεως. Το Πατριαρχείο μας είναι το συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας».


Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Μητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανός και Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Φώτιος Ξύδας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου, προσκυνητές από την Μυτιλήνη και Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούν στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.
Τον Εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή του πατριαρχικού διακόνου Γρηγορίου Φραγκάκη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο (2008) μετά τη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συνήλθε στο Φανάρι, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη "στα βήματα του Αποστόλου Παύλου", που συμπεριλάμβανε και την Έφεσο. Εκεί προσκύνησαν στο ναό της Θεοτόκου Προκαθήμενοι και εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών αναπέμποντας δέηση.


4/27/2009

ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


φωτό: Ν. Μαγγίνας

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Πατριάρχης, το εσπέρας της Παρασκευής της Διακαινησίμου, ετίμησε δια της υψηλής Αυτού παρουσίας την εν τη αιθούση τελετών του Ζωγραφείου Λυκείου δοθείσαν υπό της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου συναυλίαν, υπό την διεύθυνσιν του Εντιμ. κ. Todor Kabakchiev, εις την έναρξιν της οποίας η υπό την διεύθυνσιν του Μουσικολ. κ. Ιωάννου Κόττορου Πολυφωνική Χορωδία των Πατρών απέδωκε βυζαντινούς Ύμνους. Εν τω τέλει της συναυλίας ο Πατριάρχης ωμίλησεν, εκφράσας τας ευχαριστίας της Μητρός Εκκλησίας προς αμφοτέρας τας χορωδίας.



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΕΣΟ



O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το Σάββατο 25 Απριλίου έφτασε στη Σμύρνη, απ' όπου μετέβη με την συνοδεία του στην Έφεσο, στα ερείπια του Ναού της Θεοτόκου, όπου και εψάλη Εσπερινός, χοροστατούντος του Πατριάρχου. Στον χώρο αυτό συνεκλήθη η Γ' Οικουμενική Σύνοδος. Ο Πατριάρχης ομίλησε προς τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων και όμιλος προσκυνητών από την Λέσβο.
Την Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου, ο Πατριάρχης χοροστάτησε κατα την Θεία Λειτουργία στον Ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, με τη συμμετοχή πιστών από την Σμύρνη, την Μυτιλήνη και την Δράμα.
Περί της επισκέψεως του Πατριάρχου στην Σμύρνη, θα υπάρξει εκτενές ρεπορτάζ του Ν. Μαγγίνα σε επόμενη ανάρτηση.


φωτό από τον Εσπερινό στην Έφεσο του Ν. Μαγγίνα.

Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



φωτό: Ν. Μαγγίνας

Tην Παρασκευή της Διακαινησίμου 24 Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε στο Φανάρι, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όμιλο 100 ΡΚαθολικών Κληρικών από την Αρχιεπισκοπή του Μιλάνου, υπό την ηγεσία του Σεβ. Καρδιναλίου Dionigi Tettamanzi, Αρχιεπισκόπου Μιλάνου. Τους συνόδευε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος των ΡΚαθολικών της Πόλεως κ. Louis Pelâtre.
Στο Ναό αντηλάγησσαν προσφωνήσεις μεταξύ του Πατριάρχου και του Καρδιναλίου.
Με τον Καρδινάλιο του Μιλάνου ο Πατριάρχης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στην αίθουσα του θρόνου.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΥΡΗΝΑΙΟΙ"


Του Νικολάου Μαγγίνα

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 24 Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, που πανηγύριζε, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου καί του Θεοφιλ. Επισκόπου Συνάδων κ. Διονυσίου. Κατά την Θ. Λειτουργία ομίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

"Θα ήθε­λα να το­νί­σω ό­τι το Οικου­με­νι­κό Πα­τριαρ­χείο είναι η Νέ­α Ιε­ρου­σα­λήμ, η Νέ­α Σι­ών, η Μη­τέ­ρα των Εκ­κλη­σι­ών, ως πρω­τό­θρο­νη, μαρ­τυ­ρι­κή, δο­ξα­σμέ­νη και κε­νου­μέ­νη Εκ­κλη­σί­α. Εί­ναι μια Εκ­κλη­σί­α αιμα­το­βαμ­μέ­νη και πε­φω­τι­σμέ­νη. Εδώ συ­γκλή­θη­σαν ό­λες οι Οικου­με­νι­κές Σύ­νο­δοι που δογ­μά­τι­σαν α­σφα­λώς τα δόγ­μα­τα πε­ρί του μυ­στη­ρί­ου του Τρια­δι­κού Θε­ού και της εναν­θρω­πή­σε­ως του Υιού και Λό­γου του Θε­ού. Εδώ εποί­μα­ναν με­γά­λοι Πα­τέ­ρες... ε­δώ βι­ώ­νε­ται εξα­κο­λου­θη­τι­κώς το μαρ­τύ­ριο, αλ­λά και το μυ­στή­ριο του Σταυ­ρού και της Α­να­στά­σε­ως του Χρι­στού.

Τι κι αν οι έ­σω­θεν εχθροί, που ανί­στα­νται «εξ η­μών αυτών» και είναι πι­ό ε­πι­κίν­δυ­νοι, τραυ­μα­τί­ζουν α­κό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο την Πρω­τό­θρο­νη Εκ­κλη­σί­α, αμ­φι­σβη­τού­ντες «κα­νο­νι­κά ό­ρια α έθε­ντο οι πα­τέ­ρες η­μών»; Τι κι αν άλ­λοι δί­νουν «ό­ξος με­τά χο­λής με­μιγ­μέ­νον» στην Μη­τέ­ρα Εκ­κλη­σί­α, δι­ό­τι είναι α­νί­κα­νοι να πλη­ρο­φο­ρη­θούν το μυ­στή­ριο τού Σταυ­ρού; Τι κι αν άλ­λοι προ­σπα­θούν να δια­με­ρί­σουν τα ιμά­τια αυτής «βά­λο­ντες κλή­ρον»;...
Πα­να­γι­ώ­τα­τε Πά­τερ και Δέ­σπο­τα,
Δεν ήλ­θα­με στον χώρο αυτόν για να πλέ­ξου­με ακάν­θι­νον στέ­φα­νον, ούτε για να διαρ­ρή­ξου­με τον ά­ρα­φον του Χρι­στού και της Εκ­κλη­σί­ας χι­τώ­να, αλ­λά να υπο­βά­λου­με σέ­βη και να απευθύνουμε προ­σευ­χές στον Θε­ό να Σας ενι­σχύ­η με την φω­τει­νή νε­φέ­λη της δό­ξης Του και της Θε­ο­τό­κου, να σας δί­νη υπο­μο­νή, να δει­κνύ­ε­τε στην Οικου­μέ­νη τις πλη­γές του Σταυ­ρού που εί­ναι η δό­ξα της Εκ­κλη­σί­ας και να απο­τε­λή­τε την έκ­φρα­ση της Ζω­ο­πα­ρό­χου Πλευ­ράς του Χρι­στού... Είμα­στε τα­πει­νοί προ­σκυ­νη­τές, θαυ­μα­στές και συ­γκυ­ρη­ναίοι καί α­να­φω­νού­με. «Χρι­στός α­νέ­στη, και πε­πτώ­κα­σι δαί­μο­νες»!"


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, στο τέλος της Θ. Λειτουργίας αφού αναφέρθηκε στην χαρά της Αναστάσεως και στην Παναγία που αγάλλεται "εν τη εγέρσει του τόκου της", είπε τα εξής για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και τις χορωδίες της Ναυπάκτου και της Πολυφωνικής Χορωδίας που επισκέφθηκαν την Πόλη:

"Με ιδιαιτέραν συγκίνησιν και χαράν σημειούμεν την συμμετοχήν εις την εορτήν μας του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, εκλεκτού αδελφού τα μάλα αγαπώντος την μαρτυρικήν Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως και πλειστάκις μετά παρρησίας στηρίξαντος τα δίκαια του καθ᾿ ημάς Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου διά της θεολογικής γλώσσης και του οξυγράφου καλάμου του, καθώς και την παρουσίαν συν αυτώ, του τε Εντιμοτάτου κ. Νομάρχου Αιτωλοακαρνανίας, του αξιοτίμου κ. Δημάρχου Ναυπάκτου, της Χορωδίας Ναυπάκτου, ως και της Χορωδίας Πατρών. Προ εξαμήνου είχομεν επισκεφθη την αποστολικήν Μητρόπολιν Πατρών, η οποία, όπως και η Μήτηρ Εκκλησία, ευρίσκεται υπό την προστασίαν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, και είχομεν την χαράν νά ακούσωμεν την χορωδίαν εις την έδραν της. Το αυτό ισχύει και διά την της Ναυπάκτου. Σήμερον με πολλήν χαράν τας έχομεν πλησίον μας, εις την λαμπροφορούσαν επί τω Πάσχα Βασιλεύουσαν. Καλώς ήλθετε, τέκνα αγαπητά, και όλοι οι λοιποί εκ του εξωτερικού ευσεβείς προσκυνηταί. Άξιον το προσκύνημά σας!".

Ο Πατριάρχης με τα μέλη του Βυζαντινού χορού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, ο οποίος έψαλε κατά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "ΙΔΟΥ ΖΩΜΕΝ - ΕΙΜΕΘΑ ΕΔΩ"




Του Νικολάου Μαγγίνα

Την Πέμπτη 23 Απριλίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου που πανηγύριζε, τελέστηκε τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης, χειροθέτησε τον Ελλογιμ. κ. Γεώργιο Παπάζογλου, Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο οφφίκιο του Άρχοντος Υπομνηματογράφου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας. Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης καλωσώρισε τους πολυπληθείς ομίλους προσκυνητών, λέγοντας μεταξύ άλλων:

"Δέχεσθε σήμερα, μέσα εις τον πανηγυρίζοντα Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, πλουσιοπάροχο την ευλογίαν της στοργικής Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και το διαχρονικόν μήνυμά της ότι ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται. Κι’ αν έρχονται δύσκολες ώρες και σκιά θανάτου και προβλήματα δυσεπίλυτα και εμπόδια ανυπέρβλητα δια το Πατριαρχείον μας και την περί αυτό Ομογένειαν, και αν φαίνεται προς στιγμήν ότι αποθνήσκομεν, όμως, ιδού ζώμεν - είμεθα εδώ. Και σας υποδεχόμεθα όλους με πολλήν αγάπην και τιμήν και εγκαρδιότητα και σας ευχαριστούμεν δια την χαράν της επισκέψεώς σας και της επικοινωνίας μας. Είμεθα όλοι ένα σώμα - το σώμα του Αναστάντος Κυρίου, ο οποίος είναι ο αρχηγός και τελειωτής της πίστεώς μας, ο Σωτήρ μας".

Μεταξύ των προσκυνητών ήταν Λύκειο των Ελληνίδων από την Αθήνα και ο Βυζαντινός χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών .

Πολυφωνική Χορωδία


Λύκειο των Ελληνίδων

4/23/2009

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Κείμενο - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

O γνωστός ομότιμος Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νεοκλής Σαρρής και πρόεδρος της ΕΔΗΚ, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, επισκέφθηκε σήμερα στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Νεοκλής Σαρρής σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πατριάρχη, είπε πως "το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το σπίτι μας και πρέπει να στηρίζουμε το σπίτι μας, γιατί εάν τυχόν δεν το στηρίξουμε θα μας πλακώσει. Αυτό θα είναι η εσχάτη πλάνη. Γι' αυτό οφείλουμε όχι μόνο να στηρίζουμε την Εκκλησία, να στηρίζουμε και την ζώσα Εκκλησία η οποία αυτή τη στιγμή είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως. Κρατεί την ιστορία και δημιουργεί ιστορία και γράφει ιστορία, συνεχίζει να γράφει ιστορία".


Για την Πόλη ο Νεοκλής Σαρρής δήλωσε: "Η Κωνσταντινούπολη έμενε και παραμένει συνείδηση και οδηγός στις πράξεις μας στην καθημερινή ζωή, είτε δημόσια είναι αυτή είτε ιδιωτική, η Πόλη μας ακολουθεί, και εμείς ακολουθούμε τ΄αχνάρια της".

Ο Νεοκλής Σαρρής, σ' αυτό το ταξίδι του στην Πόλη επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά το 1964, οπότε είχε απελαθεί ο πατέρας του. Είχε να επισκεφθεί την γενέτειρά του μερικά χρόνια και τώρα τον συνόδευαν η γυναίκα του Φλώρα και ο γιός του Αλέξανδρος - Μάριος, ο οποίος ήλθε στην Πόλη για πρώτη φορά.

4/22/2009

Ο ΑΡΧΙΡΑΒΒΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε στο Φανάρι τον Σοφολ. Αρχιρραβίνο των Εβραίων της Πόλεως κ. İshak Haleva, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα του κ. Yusuf Altıntaş. Ο Αρχιραββίνος εξέφρασε στον Πατριάρχη τις συγχαρητήριες ευχές του και της Εβραϊκής Κοινότητος, επί τω Αγίω Πάσχα.


Επίσης, ο Πατριάρχης δέχθηκε τον Σεβ. Αρμένιο Αρχιεπίσκοπο κ. Aram Ateşyan και τον Οσιολ. Πρεσβύτερο κ. Krikor Damadyan, οι οποίοι του εξέφρασαν τις εόρτιες ευχές της Αρμενικής Κοινότητος της Πόλης για το Πάσχα. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αram αναπληροί τον ασθενούντα Πατριάρχη των Αρμενίων Μεσρόπ.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ




φωτό: Νίκος Μαγγίνας


Κατά τον Εσπερινό της Αγάπης στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, το Ευαγγέλιο ανεγνώσθη σε δέκα γλώσσες: ελληνικά, τουρκικά, λατινικά, αρμενικά, σλαβωνικά, βουλγαρικά, ρουμανικά, γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας Βασίλειος Μπορνόβας και της Ουκρανίας Volodimir Puzirkο, και άλλοι επίσημοι.




4/21/2009

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ







Μετά τον Εσπερινό της Αγάπης στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μοίρασε πασχαλινά αυγά σε όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα που είχε κατακλύσει κυριολεκτικά το Φανάρι.

Προσήλθαν να πάρουν αυγά από το χέρι του Πατριάρχη και να ζητήσουν την ευλογία του πολλοί γονείς με τα μικρά παιδιά τους.

Ο Νίκος Μαγγίνας αποτύπωσε αρκετά από "τα παιδιά της Αναστάσεως" που παίρνουν από τον Πατριάρχη και πνευματικό τους πατέρα την πασχαλινή ευλογία.


4/19/2009

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ




O Eσπερινός της Αγάπης τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, παρουσία πλήθους πιστών από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ο Νίκος Μαγγίνας αποτύπωσε φωτογραφικά την όλη τελετή. Σε επόμενη ανάρτηση θα έχουμε πλούσιο φωτορεπορτάζ.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ -φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα κατέκλυσαν το Φανάρι και την γύρω περιοχή το βράδυ της Ανάστασης, δημιουργώντας λαοθάλασσα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της Ακολουθίας και της Θ. Λειτουργίας της Αναστάσεως, και απηύθυνε προς τους πιστούς αναστάσιμο μήνυμα, από την εξέδρα που είχε στηθεί στον πατριαρχικό αυλόγυρο.

''Χριστός ανέστη!... Φως να έχετε! Χαρά να έχετε! Ελπίδα να έχετε! Ζωή να έχετε! Χριστός ανέστη! Η ευχή του Πατριάρχου και το αναστάσιμο φιλί της Μητέρας Εκκλησίας σάς ανήκει! Η αγάπη μας είναι όλη δική σας! Χριστός ανέστη!"
Με αυτά τα λόγια κατέκλεισε το μήνυμά του ο Πατριάρχης.


Στην Πασχαλινή Θ. Λειτουργία στο Φανάρι συμμετείχαν Ορθόδοξοι διαφόρων εθνικοτήτων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Β. Μπορνόβας, ο Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας, συνοδεύοντας τον αντιπρόεδρο της Βουλής της Γεωργίας, άρχοντες οφφκιάλοι, ο πρ. υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος κ.α.

Την τελετή της Αναστάσεως μετέδωσε απευθείας από το Φανάρι η τηλεόραση της ΕΤ3, και δορυφορικά, ενώ και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, κάλυψαν το Πάσχα των Ρωμιών.





Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταλαμβάνει το νήπιο Αναστασία, που είναι κόρη του Γεωργιανού Προξένου στην Πόλη (φωτό: Ν. Μαγγίνας).