6/30/2009

Η Ενότητα της Ορθοδoξίας στην Αντιόχεια



Αντιόχεια, αποστολή - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Με παραδοσιακή ιεροπρέπεια τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια, περιοχή στην οποία καθιερώθηκε ο όρος χριστιανός. Προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και έλαβαν μέρος Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, Αυστρίας Μιχαήλ και Προικονήσου Ιωσήφ, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Χιλής Σέργιος, Βραζιλίας Δαμασκηνός, Χαλεπίου Παύλος και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Σεβαστείας Θεοδόσιος.

Οι μικτοί, από γυναίκες και άντρες, χοροί έψαλαν εμμελέστατα στα Αραβικά και ορισμένους ύμνους στα Ελληνικά. Να σημειωθεί ότι οι χοροί στον πανηγυρικό Εσπερινό, κατά την είσοδο του Πατριάρχου στο ναό έψαλαν εναλλάξμ ελληνικά και αραβικά, το «Τη Υπερμάχω» δημιουργώντας συγκινητική ατμόσφαιρα. Επίσης, οι Αντιοχειανοί Ορθόδοξοι, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, και κάτοικοι των γύρω περιοχών υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στις προσφωνήσεις, στο τέλος του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, εκπροσωπώντας τον Πατριάρχη Αντιοχείας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την παρουσία του στην ιστορική αυτή περιοχή, μεταφέροντας ιδιαιτέρως τις ευχαριστίες του Πατριάρχου Ιγνατίου.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι δύο βασικοί παράγοντες υπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία: α) Η ενότητα της Ορθοδοξίας και β) Η αγάπη και ο σεβασμός όλων των Ορθοδόξων προς τον Θρόνο τον Οικουμενικό, της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κατέληξε με την φράση: «Θέλω να εκφράσω την αγάπη μας προς το σεπτό πρόσωπό σας». Στο τέλος πρόσφερε, εκ μέρους του Πατριάρχου Αντιοχείας, μία κανδήλα κατασκευασμένη στη Δαμασκό και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είπε: «Να προσεύχεσθε και να μνημονεύετε πάντοτε το ποίμνιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας».

Επίσης, μίλησε και ο Μητροπολίτης Σεβαστείας Θεοδόσιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος αφού μετέφερε του αδελφικούς χαιρετισμούς του Πατριάρχου Θεοφίλου, ευχήθηκε μακροημέρευση, υγεία και δύναμη στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας: «Να είστε πάντοτε παράδειγμα, υπηρέτης της Ορθοδοξίας, της καθόλου Ορθοδοξίας».
Κατόπιν, αφού εξέφρασε την αγάπη και το σεβασμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς το πρόσωπο του Πατριάρχου τόνισε: «Ευχόμαστε πάντοτε να είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δυναμική Εκκλησία με ορθόδοξη παρουσία. Είστε μαρτυρική Εκκλησία και είναι υποχρέωση όλων των Ορθοδόξων να είναι με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαριστώντας τους εκπροσώπους των δύο Εκκλησιών για την έκφραση των αγαθών αισθημάτων τους προς το πρόσωπό του και προς την Μητέρα Εκκλησία, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Δαμασκό, όπου κατά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας ο Πατριάρχης Ιγνάτιος τον προσεφώνησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Εμείς οι Αντιοχειανοί Ορθόδοξοι και σεις οι Έλληνες είμαστε μία οικογένεια».



Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόσθεσε: «Και σήμερα εδώ αισθανόμεθα ότι εσείς και εμείς είμαστε μία οικογένεια και μαζευθήκαμε εδώ για να λατρεύσουμε τον κοινό ουράνιο Πατέρα και Σωτήρα μας». Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο αναφερόμενος στην συμπαράστασή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζοντας:

«Ευγνωμονούμε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιγνάτιο για την συμπαράστασή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αυτή την υποστήριξή του και την συμπαράστασή του την απέδειξε πολλές φορές, ποικιλοτρόπως, αλλά ιδιαιτέρως κατά την Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων εις το Φανάρι, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός. Επίσης εις την προ ημερών συνελθούσαν εις την Γενεύη Δ’ Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη, όπου η συμβολή της αντιπροσωπείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Αντιοχείας υπήρξε πολύ οικοδομητική».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την παραμονή του στην Αντιόχεια επισκέφθηκε την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου η οποία βρίσκεται μέσα σε βράχο και σύμφωνα με την παράδοση είναι η αρχαιότερη εκκλησία. Συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους την νομαρχίας και τον Δήμαρχο της Αντιόχειας.


6/29/2009

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ


Του Νίκου Μαγγίνα
Αποστολή στην Αντιόχεια

Διάβημα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ιρανική Κυβέρνηση για τον Έλληνα δημοσιογράφο Ιάσωνα Αθανασιάδη, που κρατείται στο Ιράν και βρισκόταν εκεί για να καλύψει τις εκλογές του Ιουνίου για την Washington Times.
Την διενέργεια διαβήματος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποκάλυψε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αντιόχεια, όταν στο τέλος του Εσπερινού για την γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, έλληνες δημοσιογράφοι και φίλοι του εξέφρασαν στον Πατριάρχη την ανησυχία τους για τον Ιάσωνα Αθανασιάδη.

Ο Πατριάρχης είπε ότι έστειλε στο Γενικό Προξενείο του Ιράν στην Πόλη τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, για να μεταφέρει το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου για την απελευθέρωσή του, μια και αποτελεί ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Πρόξενος ζήτησε το αίτημα να είναι γραπτό κι έτσι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε επίσημο διάβημα στην Ιρανική Κυβέρνηση, μέσω του Γενικού Προξενείου.
“Έκανα αυτό που έπρεπε, προσεύχομαι και ελπίζω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο του Διαθρησκειακού διαλόγου, διατηρεί αγαθές σχέσεις με μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράν, το οποίο ο Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσημα το 2002.
Επίσης, είναι η μόνη χώρα με την οποία, διά του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει συνάψει συμφωνία πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η φωτό του Ν. Μαγγίνα είναι από τον Εσπερινό στο Ναό των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια.


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ


Αποστολή - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι Ρωμιοί αραβόφωνοι της Αντιόχειας.
Ο Πατριάρχης βρίσκεται στην Αντιόχεια προκειμένου να προεξάρχει της πανηγύρεως των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μετά από σχετική πρόσκληση του Πατριάρχου Αντιοχείας Ιγνατίου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αντιόχεια συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Αυστρίας Μιχαήλ και Προικονήσου Ιωσήφ, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Ελπιδοφόρος και ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος.




Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ιεράρχες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, οι Μητροπολίτες Χαλεπίου Παύλος, Βραζιλίας Δαμασκηνός, Χιλής Σέργιος, Εμέσης Γεώργιος, Αρκαδίας Βασίλειος και ο Επίσκοπος Λουκάς Χουρί.
Επίσης, τον Πατριάρχη υποδέχθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και παρέστησαν, επίσης, ο Νούτσιος του Βατικανού στην Άγκυρα, Αρχιεπίσκοπος Θουρίου κ. Αντώνιος Lucibello καθώς και επίσημη αντιπροσωπεία από το Βατικανό.

Η αντιπροσωπεία του Βατικανού βρίσκεται στην Αντιόχεια για την λήξη του «Έτους Αποστόλου Παύλου», που είχε ανακηρύξει πέρυσι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.



Μετά το Εσπερινό, ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Αντιόχειας Fadi Hurigil μαζί με τους ιερείς της πόλεως της Αντιόχειας παρέθεσαν επίσημο γεύμα στον προαύλιο χώρο του Ναού.


6/28/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού τα γλυπτά του Παρθενώνα"


Ρεπορτάζ - φωτό: Ν. Μαγγίνας


Ως ιερά και σεβάσμια τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού”, χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τα γλυπτά του Παρθενώνα, απευθυνόμενος σε πλήθος προσκυνητών και σε ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Πατριάρχης αφού χοροστάτησε στον Εσπερινό του Σαββάτου, που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο τέλος καλωσόρισε τους προσκυνητές με πολλή χαρά στο Φανάρι λέγοντας ότι: «Ευρίσκεσθε εις τόπον μαρτυρίας και μαρτυρίου...».

Αναφερόμενος δε στην Πόλη που «είναι χαρμολύπη» είπε: «Η Πόλις μας είναι πάντοτε ωραία διότι την στολίζουν αναρίθμητα ιερά και σεβάσματα! Από κάθε γωνίαν της ακούγονται μυστικαί φωναί «πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων», και από παντού αναδίδεται «οσμή ευωδίας πνευματικής»! Εδώ ο τρούλος της Αγια-Σοφιάς κατέβασε τον Παντοκράτορα Θεόν εις την γην, η Υπέρμαχος Στρατηγός εσκέπασε με την Αγίαν Εσθήτα και Σκέπην Της τον άνθρωπον...».

Ο χαιρετισμός του Πατριάρχου προς τους προσκυνητές έχει ως εξής:



Προ ολίγων ημερών - προ εβδομάδος ακριβώς - εις τας κλεινάς Αθήνας εγένοντο τα εγκαίνια του λαμπρού νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, εις τα οποία αντεπροσωπεύθη καταλλήλως υπό Συνοδικού Ιεράρχου και το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Ελέχθη ότι τα εκθέματα του Μουσείου, καθώς και εκείνα τα τμήματα των γλυπτών του Παρθενώνος τα οποία απουσιάζουν, δεν είναι ψυχρά και νεκρά αντικείμενα, αλλά τμήματα της ζώσης ψυχής του Ελληνισμού, ιερά και σεβάσμια. Αυτήν την ζώσαν ψυχήν του Γένους, που από την αρχαϊκήν και κλασσικήν αρχαιότητα μέχρι την ελληνιστικήν, τους μέσους χρόνους και τας νεωτέρας εποχάς, μέχρι και των ημερών μας, βλέπομεν να έχη αδιάσπαστον ιστορικήν συνέχειαν, αυτήν την ψυχήν να κρατήσωμεν φωτεινήν, ανθηράν, ηνωμένην με τον Μονογενή Υιόν και Λόγον του Θεού, ο Οποίος είναι η εντελέχεια της υπάρξεως και της ζωής! Αφ’ ότου εβαπτίσθη εις Χριστόν το Γένος μας έλαβεν άλλας διαστάσεις και άλλον προορισμόν, και έδωκε καρπούς αιωνιότητος, τους Αγίους του. Επί τα ίχνη, λοιπόν, των Αγίων της Εκκλησίας μας, παλαιοτέρων και νεωτέρων, καλούμεθα όλοι να προχωρήσωμεν με πολλήν ευθύνην και συνέπειαν. Αυτή θα είναι η καλλιτέρα και ουσιαστικωτέρα καταξίωσης της πνευματικής μας κληρονομίας. Αυτή θα είναι η ζωογόνησις και η δόξα της ψυχής του Γένους.

Και πάλιν καλώς ήλθατε εις την Πόλιν μας, την Πόλιν σας! Διότι είναι πόλις όλων μας η Κωνσταντινούπολις. Ευλογημένη και ευφρόσυνος να είναι η εδώ παρουσία σας. Να μας δώσετε και πάλιν, και ξανά, και πολλάκις, την χαράν να σας υποδεχθούμε εδώ. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και η αγάπη του Θεού και Πατρός, και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, είη μετά πάντων υμών, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.


6/27/2009

Υπουργός Τουρισμού Ertuğrul Günay: «Θα ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή»


Του Νικολάου Μαγγίνα

Την άποψη ότι θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξέφρασε ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Ertuğrul Günay σήμερα, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στην Άγκυρα. Ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του διακεκριμένου δημοσιογράφου της εφημερίδος Posta Hakan Çelik στην ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του, στο KANAL 24, σχετικά με την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης τόνισε ότι: «Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου άποψη και τάση, και όχι την τελική απόφαση της κυβερνήσεως. Θεωρώ ότι θα ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή».

Στη συνέχεια ο υπουργός είπε: «Και η προσωπική μου τάση και, από όσο γνωρίζω, η γενική τάση είναι προς την κατεύθυνση στο να ανοίξει η Σχολή. Αν και δεν ταιριάζει στο υπάρχον πανεπιστημιακό σύστημα, θα βρεθεί όμως μία άλλη φόρμουλα. Δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα. Οι εργασίες συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Υπουργό:

«Στα ορθόδοξα θρησκευτικά ιδρύματα που υπάρχουν στην Τουρκία να αναλαμβάνουν καθήκοντα οι σπουδάσαντες σε άλλες χώρες ή στη χώρα μας;»

Ο Υπουργός απάντησε ότι: «Κατά τη γνώμη μου αυτοί που θα σπούδαζαν στη χώρα μας. Φυσικά ήταν ανοικτό αυτό το ίδρυμα. Κλείστηκε λόγω των εντάσεων του Κυπριακού. Ό,τι έγινε στο παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να πούμε καινούργια πράγματα», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ακόμη να σημειωθεί ότι, ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Hüseyin Çelik, σε μία πρόσφατη εκ βαθέων συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης, αναφερόμενος την Σχολή της Χάλκης είπε: «Το να παραμένει κλειστή αποτελεί σοβαρό σφάλμα. Η αιτιολογία κλεισίματος είναι άδικη. Εκτιμώ ότι η Θεολογική Σχολή δύναται να ανοίξει σήμερα, χωρίς την πραγματοποίηση ουδεμίας νομικής τροποποίησης». Κατόπιν στην ερώτηση εάν και ο Πρωθυπουργός Erdoğan σκέπτεται με τον ίδιο τρόπο ο Υπουργός απάντησε μονολεκτικά: «Μάλιστα».


6/26/2009

Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Φανάρι



Ρεπορτάζ - φωτό:
Νικόλαος Μαγγίνας

Θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια της Πόλης συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η διευθύντρια του τμήματος Πολιτικού Σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Anne-Mary Slaughter με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Η Αμερικανίδα, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέλησε να πληροφορηθεί για την πορεία των θεμάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο με την Τουρκική Διοίκηση, επιδεικνύοντας το συνεχές ενδιαφέρον των εκάστοτε κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Συζητήθηκε και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το οποίο εδώ και 38 χρόνια αναμένει την λύση του παρά τις υποσχέσεις. Μεταξύ των θεμάτων που εθίγησαν ήταν και οι διαθρησκειακοί διάλογοι κυρίως με το Ισλάμ.

Ο Πατριάρχης εξήρε την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στο Κάϊρο, η οποία αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις του Δυτικού κόσμου με το Ισλάμ. Αναφέρθηκε επίσης στους Διαθρησκειακούς Διαλόγους που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις σχετικές πρωτοβουλίες του, οι οποίες συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση και στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών με διαφορετικά θρησκεύματα.

Η διευθύντρια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την συνάντησή της με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο δήλωσε: «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Ο Παναγιώτατος εκπέμπει το πνεύμα της Οικουμενικότητος για τον κόσμο».



Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Την πεποίθησή του ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιτελεί ένα οικουμενικό έργο, για τον οικουμενικό ελληνισμό και για την χριστιανοσύνη εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. «Κάθε φορά που έρχομαι με δέος προσέρχομαι και με την ευλάβεια, γιατί ακριβώς θεωρώ ότι επιτελείτε ένα οικουμενικό έργο για τον οικουμενικό ελληνισμό, για την χριστιανοσύνη» είπε ο Έλληνας υπουργός απευθυνόμενος στον Πατριάρχη, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι εσείς είστε ο φάρος ο οποίος μπορεί να μας οδηγεί και να μας δίνει το κουράγιο που θέλουμε και που απαιτείται να έχουμε για αυτό προσευχόμαστε για σας Παναγιώτατε».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το υπουργό για τα καλά του λόγια και την έκφραση των αισθημάτων του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζοντας ότι: «Στο πρόσωπό σας υποδεχόμεθα και ευλογούμεν από τη Μητέρα Εκκλησία όλη την κυβέρνηση της Ελλάδος και τον ελληνικό λαό». Ο Πατριάρχης κατόπιν επεσήμανε στον υπουργό: «Εμείς έχουμε αυτό το προνόμιο να διακονούμε τη Μητέρα Εκκλησία σε αυτή την έπαλξη της ιστορίας, της ιστορίας του γένους μας και της πίστεώς μας. Και θέλουμε και την προσευχή σας την οποία μας είπατε ότι την έχουμε και την ηθική υποστήριξή σας».

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η ευχή μας είναι κάθε φορά που έρχεσθε στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία να υπάρχει διαρκώς και καλύτερο κλίμα εις τας σχέσεις των δύο χωρών, να προάγεται η σταθερότης και η ειρήνη στην περιοχή, ιδιαιτέρως ανάμεσα στις δύο γειτονικές και σύμμαχες χώρες και στα Βαλκάνια και ακόμη σε όλο τον κόσμο. Η Εκκλησία εύχεται διαρκώς για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου».


Ακολούθως ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας ευχόμενος να έχουν ειρηνική πορεία υπογραμμίζοντας τα εξής: "Ευχαριστούμε για τα δικά σας προσωπικά αισθήματα τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζετε και εκδηλώνετε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το Ιερόν μας Κέντρον, αισθήματα σεβασμού και αγάπης τα οποία επαναλαμβάνω τα εκτιμούμε πάρα πολύ και στο πρόσωπό σας ευλογούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες και ευχόμεθα να επιδίδονται σε ειρηνικά έργα. Να μην παραστεί ποτέ ανάγκη να πολεμήσουν να είναι πάντοτε σε επιφυλακή και σε εγρήγορση, αλλά να επιδίδονται μόνο σε ειρηνικά έργα. Και είμαι βέβαιος ότι και ο σκοπός της ελεύσεώς σας εδώ είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, να οικοδομήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Με αυτά τα αισθήματα σας υποδεχόμεθα με τους αγίους αδελφούς αρχιερείς".

Στο τέλος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στο μεγάλο και δύσκολο έργο που επιτελεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνοντας ότι: «Πιστεύουμε ότι επιτελείτε πολύ μεγάλο έργο το οποίο αναγνωρίζεται από όλους μας. Ο οικουμενικός σας ρόλος όλο και περισσότερο ενισχύεται και απαιτεί όσο και περισσότερες και μεγαλύτερες προσπάθειες προς τις κατευθύνσεις που έχετε χαράξει…. Είναι μεγάλη η χαρά, μεγάλη η τιμή και με πολύ συγκίνηση προσερχόμαστε ευλαβικά πάντα στο Πατριαρχείο και σε σας προσωπικά που τιμάτε αυτή την έπαλξη που έχετε ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας και που ο Θεός να σας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να ολοκληρώσετε αυτό το δύσκολο έργο, αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που έχετε χαράξει μαζί με όλους τους συνεργάτες σας».

Τον Έλληνα Υπουργό, που υποδέχθηκαν μαζί με τον Πατριάρχη και αρχιερείς μέλη της Ιεράς Συνόδου, συνόδευαν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.


6/25/2009

Πάνελ...παραπληροφόρησης για τη Σχολή της Χάλκης


του Νικολάου Μαγγίνα


Πάνελ παραπληροφόρησης, σκοπιμοτήτων, αδικίας και μόνο μπορεί να χαρακτηρισθεί η «ανοικτή συζήτηση» για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Πόλεως.

Την έναρξη της συζητήσεως χαιρέτισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πόλεως Muammer Aydin. Ομίλησαν o Mumtaz Soysal, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, η Sibel Özel, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Marmara, και Yiğit Bulut, δημοσιογράφος, ενώ τον συντονισμό της συζητήσεως ειχε ο Ηuseyin Ozbek, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Παρέστη ο πρόεδρος της Eνώσεως των Δηκηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας Özdemir Özok.

Κατά την «ανοικτή συζήτηση» ειπώθηκαν τόσο για το Πατριαρχείο όσο και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης διάφορες απόψεις σε μια προσπάθεια αναγωγής των θεμάτων αυτών σε νομικίστικα πλαίσια, θέλοντας να περιπλέξουν τα πράγματα. Ο πρώην υπουργός Soysal τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει το θέμα, το «ντέρτι» της (σ.σ. τι ντέρτια και καημοί;), και αυτό είναι δύσκολο. Δεν γινόμαστε κατανοητοί στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα Συνταγματικό θέμα της Τουρκίας, είναι ένα θέμα καθεστώτος».

Τονίσθηκε ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν κατοχυρώνει κανένα προνόμιο ή ειδικό καθεστώς ή ιδιαίτερη αντιμετώπιση των Μειονοτήτων αλλά την απόλυτη ισότητα των Μειονοτήτων με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Με τον ισχυρισμό αυτό των ομιλητών γίνεται προσπάθεια να περιθωριοποιηθεί η συνθήκη της Λωζάνης και να στραφεί το θέμα στο πλαίσιο της Τουρκικής νομοθεσίας και όχι στο Διεθνές Δίκαιο.

Στις αναφορές για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης τονίσθηκε ότι κριτήριο για την εξέταση του ζητήματος θα ήτο το Δίκαιον, «το οποίο και γνωστόν είναι και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης εντάσσεται και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο της Κύπρου τονίζοντας ότι φοίτησε στη Σχολή της Χάλκης! Είναι γνωστό στους πάντες ότι ο Μακάριος όχι μόνο δεν φοίτησε αλλά ούτε πάτησε το πόδι του στη Χάλκη, υπήρξε απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του 1942. Επίσης στην προσπάθεια της δημιουργίας εθνικής έξαψης , ανέφερε μυθεύματα λέγοντας ότι, το 1938 απαγορεύθηκε η εγγραφή μαθητών λόγω της εμπλοκής των σε υποθέσεις κατασκοπείας κατά της Τουρκίας .

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Soysal υπογράμμισε ότι δεν γίνεται καμμία αναφορά για τη Σχολή της Χάλκης στη Λωζάνη, καθώς και ότι έγιναν πολλές συζητήσεις στη Λωζάνη για να μεταφερθεί το Πατριαρχείο εκτός Τουρκίας αλλά δεν έγινε δυνατό να πεισθούν οι ξένες δυνάμεις. Ακόμη, τόνισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν πρέπει να θεωρείται ειδικό καθεστώς και ότι οι Μειονότητες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες του κράτους. Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του στην οικουμενικότητα του Πατριαρχείου προσθέτοντας ότι «η θρησκευτική εκπαίδευση σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους. Το Πατριαρχείο δεν θέλει τον έλεγχο και έκλεισε μόνο του τη Σχολή». Ακολούθως μίλησε για την δεκαετία του ’50 και μετά, όταν με την ενθρόνιση του Πατριάρχου Αθηναγόρου από την Αμερική, υιοθετήθηκαν, σύμφωνα με την άποψή του, πολλές αποκλίσεις στην εφαρμογή του Τουρκικού Δικαίου οι οποίες όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, άρχισαν να αποκαθίστανται αργότερα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της 12ης Ιανουαρίου 1971 με το κλείσιμο των Ανωτάτων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είχαν αρχίσει τη Λειτουργία τους το 1965. Στην εφαρμογή αυτής της απόφασης συμπεριελήφθη και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Soysal κατακλείοντας την ομιλία του προέτρεψε τους παρισταμένους να αποβάλουν, κατά την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως αυτό της Χάλκης, τα «κόμπλεξ» από τα οποία πάσχουν όπως για παράδειγμα τα συμλπέγματα ενοχής από τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου κ.α.

Η καθηγήτρια Sibel Özel εξέφρασε την άποψη ότι το ερώτημα δεν είναι εάν είναι επιθυμητή ή όχι η επαναλειτουργία αλλά εάν το επιτρέπει ή όχι η Τουρκική νομοθεσία, προσθέτοντας ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική. Επεσήμανε δε ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να θορυβείται από τις Εκθέσεις Προόδου της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου ή του Κογκρέσου ή τίς εκθέσεις του αμερικανικού State Department. Για το λόγο αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να περάσουμε στην αντεπίθεση και να εξηγήσουμε σε αυτούς που ασκούν πίεση για την Χάλκη, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν νομική παιδεία και θα μας κατανοήσουν, ότι η επαναλειτουργία της Σχολής ναι μεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά είναι αδύνατος με τον τρόπο που θέλει το Πατριαρχείο. Η Sibel Özel έχει συγγράψει επιστημονική διατριβή με θέμα την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, στην οποία κατά μεγάλο μέρος γίνεται αναφορά στην απόφαση του 4ου Ποινικού τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Άρειος Πάγος) με ημερομηνία 13.06.2007 κατά της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου.

Ο δημοσιογράφος Yiğit Bulut κάλεσε το δικηγορικό σύλλογο και μέσω αυτού τον λαό να βροντοφωνάξει ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην επαναλειτουργία της Σχολής έναντι της Ευρώπης, η οποία εφαρμόζει παράνομα και άδικα πολιτική θεωρήσεων εισόδου (visa) στους Τούρκους υπηκόους.

6/22/2009

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΝΤΟΥΑΡΙΑΣ WILLIAMS: "Ευκαιρία για την Τουρκία η Σχολή της Χάλκης"




Συνέντευξη - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και Πριμάτος πάσης Άγγλίας Δρ. Rowan Douglas Williams, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης μίλησε για τις σχέσεις και για την πορεία του διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε για ένα τριήμερο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά την παραμονή του στο Πατριαρχείο είχε συνομιλίες με την αρμόδια Επιτροπή για τα Διαχριστιανικά Ζητήματα στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος, συμπρόεδρος της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής επί του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τέλος ο Αγγλικανός Πριμάτος παρέστη στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό του Αγίου Γεωργίου, όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Aκολουθούν οι ερωτήσεις που υποβάλαμε στον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας και οι απαντήσεις που έδωσε.

Ερ. Πώς εκτιμάτε το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εδώ και τριάντα οκτώ χρόνια παραμένει κλειστή στερώντας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τη δυνατότητα να εκπαιδεύει τα στελέχη του και πώς διαβλέπετε το μέλλον της Σχολής;

Απ. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει σημαντικούς πόρους, τόσο υπό τη μορφή βιβλίων, όσο και όσον αφορά τον χώρο της και μια όμορφη τοποθεσία. Συμβολικά, είναι πολύ σημαντική η σύνδεσή της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οπότε θα μπορούσε να ξαναγίνει ένα σημαντικό διεθνές κέντρο. Ελπίζω λοιπόν πως θα τη δούμε να αναδύεται μέσα στα επόμενα χρόνια ως ένα άλλο διεθνές κέντρο με πραγματική θεολογική ποιότητα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, στενά συνδεδεμένο με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα. Πιστεύω πως καθώς η Τουρκία σκέφτεται για το μέλλον της στην Ευρώπη, είναι πραγματικά μια καλή ευκαιρία για να αποφασίσει μια θετική χειρονομία προς τη Χάλκη. Πάντως, πραγματικά ελπίζω και προσεύχομαι πως μπορούμε να προσβλέπουμε σε αυτό.


Ερ. Πώς αξιολογείτε τις συναντήσεις σας που είχατε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την εδώ παραμονή σας;

Απ. Ήταν ένα εξαιρετικό τριήμερο. Είχαμε μια ευκαιρία να συνομιλήσουμε με πολλούς ανθρώπους εις το Φανάρι σχετικά με τις οικουμενικές μας σχέσεις, τις ελπίδες μας, τις ανησυχίες μας, καθώς και οι δυο Εκκλησίες αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα. Συνομιλήσαμε πολύ ειλικρινά για όλα αυτά και ήταν πραγματικά μεγάλο προνόμιο και χαρά να είμαι μαζί με τον Πατριάρχη, να περάσω προσωπικό χρόνο μαζί του. Το να ευρίσκομαι εδώ αποτελεί πάντα ένα δώρο για μένα και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων.


Ερ. Πώς χαρακτηρίζετε την πορεία του διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Αγγλικανικής Εκκλησίας;

Απ. Σχεδιάζουμε τον επόμενο κύκλο του διαλόγου. Το κείμενο που έχει παραχθεί μέχρι στιγμής από τον διάλογο των περίπου 20 τελευταίων ετών έχει ήδη καταγράψει πολλαπλή και πολύ θετική επίδραση. Αρχίζουμε τώρα μια νέα πορεία δουλειάς, η οποία θα ξεκινήσει αργότερα εντός του έτους και θα πραγματευθεί το Χριστιανικό δόγμα για την ανθρώπινη φύση. Η συμμετοχή μας είναι δεδομένη, το θέμα έχει αποσαφηνισθεί, οπότε εκτιμώ πως οι προοπτικές είναι πολύ καλές.

Ερ. Πέρσι, το 2008, στο περιοδικό TIME ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναδείχθηκε μέσα στην πρώτη ενδεκάδα των ηγετών με την περισσότερη επιρροή κύρους, μεταξύ των εκατό δημοφιλέστερων προσωπικοτήτων. Εσείς τότε παρουσιάζατε με κείμενό σας την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Απ. Άκουσα πως το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται και επειδή τον εκτιμώ πολύ ως θεολόγο, και ως ποιμένα και ως πρόσωπο, αισθάνθηκα ότι ήταν προνόμιο ότι μπόρεσα να πω κάποια λόγια προς τιμήν του, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύω πως δημιούργησε ένα ρόλο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον κόσμο, μέσα από την υπεράσπιση περιβαλλοντικών θεμάτων και τη Χριστιανική προσέγγιση σε οικολογικά ερωτήματα. Αυτό έχει λειτουργήσει ως μέγα παράδειγμα για εμάς.


Ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας Δρ. Rowan D. Williams είναι ο 104ος Αρχιεπίσκοπος και προέρχεται από τον Ακαδημαϊκό κόσμο. Είναι γνώστης και φίλος της Ορθοδοξίας και συγγραφεύς βιβλίων μεταξύ των οποίων πολλά αναφέρονται στην Ορθόδοξη Ανατολική Θεολογία.

6/16/2009

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΟΙΣ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Την ημέρα των Ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου, η Πατριαρχική Αυλή υποβάλλει τα σέβη της εις την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα στο Πατριαρχικό Γραφείο. Η καθιερωμένη αυτή τάξη τηρήθηκε και φέτος.

Η Πατριαρχική Αυλή, κληρικοί και λαϊκοί, με επί κεφαλής τον Μ. Πρωτοσύγκελλο Στέφανο, υπέβαλαν τα εόρτια σέβη τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Προσεφώνησε τον Πατριάρχη ο Μ. Πρωτοσύγκελλος, ως είθισται, και αντιφώνησε καταλλήλως ο Πατριάρχης.


Στο τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε επισήμως και μέσα σε ευφρόσυνη ατμόσφαιρα την απόφασή του να απονείμει στον Αρχειοφύλακα Οικονόμο π. Νικόλαο Πετροπέλλη το οφφίκιο του Μεγάλου Οικονόμου και να προαγάγει τον Τριτεύοντα διάκονο Ανδρέα Σοφιανόπουλο, εκ Πατρών, σε Δευτερεύοντα. Ο Δευτερεύων π. Ανδρέας, με σπουδές στο Στρασβούργο και ευδόκιμη υπηρεσία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Φανάρι, είναι και ο Εισηγητής του Πατριάρχου.

Το Φως Φαναρίου εύχεται στον αγαπητό π. Ανδρέα τα κάλλιστα και κράτιστα εν παντί.



6/15/2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Tο περασμένο Σάββατο το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε με την παρουσία του την συναυλία ελληνικής μουσικής που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη. Ερμηνεύτρια η γνωστή τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, η οποία με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της χορωδίας της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού, απέδωσε δημοφιλή τραγούδια ελλήνων συνθετών.


Διοργανωτές της μουσικής εκδήλωσης ήταν ο πρωτοποριακός Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, με πρωτοστατούντα τον πρόεδρό του Λάκη Βίγκα και ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων του Πέρα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Πόλη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010» Hüsamettin Kavi. Η εκδήλωση ήταν μια συμβολή της Ρωμαίϊκης Κοινότητας στο επικείμενο μέγα γεγονός του 2010 για την Πόλη.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρο, στην δεξίωση που ακολούθησε τόνισε ότι το Πατριαρχείο και η Ρωμηοσύνη της Πόλης θα συμβάλουν ως Πολίτες στην επιτυχία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, διότι "ως τέκνα αυτής της Πόλης έχουμε και εμείς ευθύνη στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος". Επίσης συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό αυτό χώρο.



Φωτό:

- Γενική άποψη της συναυλίας στην Αγ. Ειρήνη
- Ο Πατριάρχης, ο Πρόξενος της Ελλάδας Ν. Σιγάλας και άλλοι παράγοντες της Ομογένειας
- Ο Πατριάρχης με την ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, τον μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό και τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, Διευθυντή του Γ' Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Δείτε και την σχετική αναφορά Στον ίσκιο του Ήσκιου


6/12/2009

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Μετά την Θ. Λειτουργία για τα Ονομαστήριά του, χθες στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο Πατριαρχικό Γραφείο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Δέχθηκε, επίσης, και τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο.
«Η ονομαστική εορτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι εκδήλωση αγάπης και σεβασμού σε ένα πολύ μεγάλο έργο που κάνει για την Ορθοδοξία και την Κωνσταντινούπολη, που έχει πολύ μεγάλη αξία για την Τουρκία και για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τις ευχές του γνωστού καθηγητή της Ιστορίας και Διευθυντή του Μουσείου Τοπ Καπί Ilber Ortayli.


Και βέβαια δέχθηκε τις ευχές της Ιεραρχίας του Θρόνου και της Πατριαρχικής Αυλής. Ο Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Δευτερεύοντος στον έως χθες Τριτεύοντα διάκονο Ανδρέα Σοφιανόπουλο, ο οποίος υπηρετεί και ως εισηγητής του Πατριάρχου.
Είχε, ακόμη, σύντομες ιδιαίτερες συναντήσεις με τον επιχειρηματία κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο, Άρχοντα Μέγα Λογοθέτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και εκπροσώπους της Ομογένειας.
Το μεσημέρι παρέθεσε επίσημο γεύμα στο οποίο παρακάθισαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο υπουργός Κ. Μαρκόπουλος, ο Μέγας Ευεργέτης Θ. Αγγελόπουλος, Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς επίσης εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών.


6/11/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΝΟΤΗΤΟΣ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα στο Φανάρι για τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, δόθηκαν σημαντικά μηνύματα την ώρα των καθιερωμένων ομιλιών.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην προσφώνησή του προς τον εορτάζοντα Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας εξήρε τον συντονιστικό του ρόλο για την ενότητα των Ορθοδόξων:

" ...Είναι, τω όντι, άξιον θερμών συγχαρητηρίων το γεγονός της ενεργοποιήσεως υφ' Υμών της Πανορθοδόξου διαδικασίας, τόσον εις προπαρασκευαστικόν, όσον και εις προσυνοδικόν επίπεδον επί τω τέλει της ακλονήτου ορατής συμπορεύσεως και συνεργασίας ημών των Ορθοδόξων.
Η κίνησις αύτη, Παναγιώτατε, δεικνύει τρανότατα το ανύστακτον ενδιαφέρον Υμών διά την προώθησιν και προαγωγήν της γνησίας Ορθοδόξου μαρτυρίας προς πάντας· μαρτυρίας ισχυράς και συγκροτημένης δια την αντιμετώπισιν απάντων των μειζόνων προβλημάτων του πνευματικού και του εν γένει κοινωνικοπολιτικού βίου των ανθρώπων εις κάθε περιοχήν του κλυδωνιζομένου πλανήτου ημών".


Ολόκληρη την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του υπογράμμισε την σημασία της Μεγάλης Εκκλησίας που συνεχίζει απτόητη τη διακονία της στην Κωνσταντινούπολη:

"Η Μεγάλη αυτή Εκκλησία, ως «γέρικη ελιά», ως ελαία κατάκαρπος, ριζωμένη βαθιά εις τα ιερά και αιματοβαμένα χώματα της Βασιλίδος, γνωρίζουσα το μυστικόν της μακροβιότητος, της ανθεκτικότητος και της αντοχής εις τας καταιγίδας και τας κακουχίας, σχεδόν έξ αιώνας μετά την άλωσιν, ως αποθνήσκουσα και ιδού ζώσα, εδραία, ορθία και αμετακίνητος, εξακολουθεί να καρποφορεί, να τρέφει με τον καρπόν της και να φωτίζει με το έλαιον του καρπού της και, επί πλέον, να προβάλλει τον κλάδον της ελαίας ως το σύμβολον των προσπαθειών της δια την ειρήνην και την καταλλαγήν, την συμφιλίωσιν και την συνεργασίαν μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτισμικών καταβολών, διότι πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε τέκνα του ενός και μοναδικού ουρανίου Πατρός, του γαρ και γένος εσμέν".


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την παρουσία του σήμερα στο Φανάρι: "Σας ευχαριστούμεν ευγνωμόνως διότι ηθελήσατε να τιμήσετε τα ονομαστήρια ημών διά της πρόφρονος αυτοπροσώπου παρουσίας σας, εις εκδήλωσιν και τοιουτοτρόπως της αγάπης σας προς τον εορτάζοντα αδελφόν σας και υπογράμμισιν των αγαθών σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας".
Επίσης ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος Κ. Μαρκόπουλο, εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, τον Πρέσβυ της Ελλάδος στην Άγκυρα Φ. Ξύδα, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη Β. Μπορνόβα, τον Μέγα Ευεργέτη του Πατριαρχείου Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τους Ιεράρχες, τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους πιστούς, οι οποίοι πήγαν σήμερα στο Φανάρι για να του ευχηθούν υιϊκώς και να εκφράσουν τον σεβασμό τους στο πρόσωπό του.