2/28/2010

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΣΤΕΡΗ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ιεραρχών του θρόνου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Βασιλείου Μπορνόβα, κληρικών και δεκάδων φιλόμουσων από την Πόλη και την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην έδρα του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, στα Χρυσοβέργεια, τιμητική εκδήλωση για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδα Αστέρη, επί τη συμπληρώσει 25αετίας στο αναλόγιο του Πατριαρχικού Ναού.



Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Στυλιανός Φλοίκος, Δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε. και συντόνισε ο Στέλιος Μπερμπέρης.
«Αναλυτική αναφορά εις την βιογραφίαν και την δράσιν του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Λεωνίδου Αστέρη» έκανε ο μουσικολογιώτατος Αντώνιος Χατζόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδεύσεως, ενώ για «Tο ύφος και το ήθος του Πατριαρχικού Αναλογίου» μίλησε ο Σταμάτιος - Νικόλαος Κίσσας, Πρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων.
Επίσης, μίλησε για τον Άρχοντα και ο στενός φίλος του μουσικολογιώτατος Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος.



Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον ταλαντούχο μουσικό και την προσωπικότητά του και τόνισαν ότι: το Πατριαρχικό ύφος και ήθος μεταδίδεται από γενεά σε γενεά. Θα μυρίσεις το χώμα της Πόλης για να μάθεις πώς ψάλλουν στην Πόλη. Ο Λεωνίδας Αστέρης συμβάλλει με την τέχνη του στην προβολή του μεγαλείου της Ορθοδοξίας. Ενώ είναι ένας γίγαντας της μουσικής, πορεύεται στη ζωή σιωπηλά και ηχηρά ταυτόχρονα. Είναι ο πραγματικός Άρχων και αρχοντικός στο ψάλσιμο. Εξήντα πέντε χρόνια υπηρετεί την όλη μουσική τέχνη. Δικαιώνει το επώνυμό του όντας αστήρ παμφαέστατος της μουσικής τέχνης. Η εκδήλωση είναι ένα διάψαλμα για τον Πρωτοψάλτη Λεωνίδα Αστέρη.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέκλεισε με ομιλία του την όλη εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι η βραδιά είχε πολλή μουσική, πολύ παλμό, πολλή Ρωμιοσύνη και πολλή Μεγάλη Εκκλησία.

Ύμνους απέδωσε η χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, υπό τη διεύθυνση του Λεωνίδα Αστέρη.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα "προσόμοιο" που συνέθεσε ως παραϋμνογράφημα - συνήθης ασχολία των βυζαντινών - ο αγιορείτης μοναχός Νικόλαος Διονυσιάτης για να τιμήσει έτι μάλλον τον Άρχοντα η φιλόμουσος ομήγυρις της βραδιάς.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΟΝ ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΩΣ 25 ΕΤΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΑΣΤΕΡΗ

ἦχος πλ. Α’

Χαίροις ἀσκητικῶν

Ψάλλεις ἐν τῷ Πανσέπτῳ Ναῷ

τοῦ Μεγαλάθλου Γεωργίου κοσμῶν αὐτόν

ἀξίως ὥσπερ ἁρμόζει

αὐτῷ ὡς ἕδρᾳ σεπτῇ

Μητρός Ἐκκλησίας χρηματίζοντι

ἐν πέντε καί εἴκοσι

ἔτει ᾄδεις ὡς ἄριστα

καί διασώζεις τήν ἁγίαν παράδοσιν

μελωδίας τε καί τήν τάξιν, διό ἡμεῖς

πάντες οὖν συνηθροίσθημεν

τιμῆσαι ἀξίως σε

καί τόν Θεόν ἐκ καρδίας

καθικετεῦσαι δωρήσασθαι

πολλά σοι τά ἔτη

καί αὐτοῦ τήν Βασιλείαν

τήν ἀτελεύτητον.


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ


φωτό: Ν. Μαγγίνας

O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχεται πάντοτε με χαρά στο γραφείο του τους νέους της Πόλεως, αλλά και όσους έλκουν την καταγωγή τους από την Πόλη. Έτσι, χθες δέχθηκε και την φίλη του ιστολογίου μας Όλγα Νικολαϊδου, με καταγωγή από το Νιχώρι του Βοσπόρου.
Η Όλγα Νικολαϊδου επισκέπτεται πολύ συχνά την Κωνσταντινούπολη και συμμετέχει στην ζωή της Ομογένειας, διατηρώντας φιλικούς δεσμούς με πολλούς νέους της.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως γνωστόν, αγωνίζεται με κάθε τρόπο για την πρόοδο και την ενίσχυση της Πολίτικης νεολαίας, που είναι και το μέλλον της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.

2/25/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ


Toυ Νικολάου Μαγγίνα

Το πατρικό ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την μαθητιώσα νεολαία της Ομογένειάς μας, τον οδήγησε στην Κοινότητα Σταυροδρομίου στο ναό της Αγίας Τριάδος, όπου παρέστη στο τακτικό Κατηχητικό μάθημα. Ο Πατριάρχης μίλησε στους μαθητές για το παρόν και το μέλλον της ζωής τους και τους διένειμε ενθύμια και γλυκά.
Παρόντες, επίσης, οι Μητροπολίτες Θεοδωρουπόλεως Γερμανός και Τρανουπόλεως Γερμανός και ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς, υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

2/23/2010

"ΕΛΑΦΡΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΥ


Του Νικολάου Μαγγίνα

«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Φανάρι, σας διαβεβαιώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Μητέρα Εκκλησία, αυτές χαρακτηρίζονται από ηρεμία και παραμένουν αγαθές».
Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από το Φανάρι, ανήμερα της εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος ο οποίος κατέστησε σαφές πως «κάθε τι που ακούγεται για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι εκτός πραγματικότητος, γιατί η ανωτάτη εκκλησιαστική Αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος κατ’ επανάληψη διετύπωσε την βούλησή της να τηρεί με ακρίβεια το περιεχόμενο και του Τόμου της Αυτοκεφαλίας (1850) και της Πράξεως της Παραχωρήσεως των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών (1928)».
Αφορμή για την δήλωση του Μητροπολίτη Φιλίππων στάθηκαν «πληροφορίες» που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν δυσαρεστημένη την Εκκλησία της Ελλάδος επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε τα Κανονικά δικαιώματά του, ως προς την εφαρμογή της εκκλήτου.
«Διαταράξεις ελαφρές ή μεμονωμένα περιστατικά επιβεβαιώνουν τον κανόνα που είναι οι αρμονικές και αγαστές σχέσεις Θυγατρός Εκκλησίας προς Μητέρα Εκκλησία. Τα άλλα προέρχονται από επιλογές προσώπων, τα οποία δημιουργούν νεφελώσεις. Οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας είναι αυτοί που καθορίζουν και διέπουν την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, εις εκ των βασικών υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να αποστείλω επιστολή στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, ότι προσωπικά δεν συμφωνώ με τις ληφθείσες αποφάσεις της τελευταίας Δ.Ι.Σ (12.2.2010) που προχωρούν στην διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και στην πλήρωση των νέων Μητροπόλεων καθώς και να επισημάνω ότι στο θέμα της χηρείας της Μητροπόλεως Αττικής θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο που καθορίζει το Πατριαρχικό Γράμμα (αριθμ. Πρωτ. 877/11-1-2010), ώστε να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος. Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει κανονικά και νόμιμα η έκκλητος προσφυγή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα έχουμε εσωτερική ηρεμία και ειρήνη».
Όπως παρατηρεί, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, πρόσκαιρες «ελαφρές διαταράξεις» δεν δύνανται να κλονίσουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Πράγματι έτσι είναι εάν σκεφθούμε για παράδειγμα ότι σε μια πτήση σχεδόν πάντοτε συμβαίνουν ελαφρές αναταράξεις, αλλά στο τέλος το αεροσκάφος, διασχίζει τις «νεφελώσεις» που τις προκαλούν και οδηγείται με ασφάλεια στον τελικό του προορισμό.
Είναι σαφές πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θέλησε και ούτε επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις του, έστω και πρόσκαιρα, με καμία Ορθόδοξη Εκκλησία, πολύ δε περισσότερο με την Εκκλησία της Ελλάδος. Αντιθέτως, η πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως εργάζεται για την ενδυνάμωση της Πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Πατριαρχείο Μόσχας, τον ερχόμενο Μάιο, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών των δύο Εκκλησιών.
Παρά ταύτα, μικρή μερίδα του ελλαδικού τύπου, που προφανώς αναπαράγει τις «αξιόπιστες» πληροφορίες που διοχετεύουν διάφοροι «κύκλοι», καθώς και ορισμένα τουρκικά Μ.Μ.Ε., τα οποία εξυπηρετούνται από την προβαλλόμενη εικόνα μιας Εκκλησίας εξαρτώμενης από την κρατική εξουσία, επιχειρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να δημιουργήσουν, με μυθεύματα και σκόπιμες παρερμηνείες, μια θολή και ανησυχητική «πραγματικότητα».
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σταθερό στις θέσεις του, όπως γνωρίζουμε, έχει διαδηλώσει πολλές φορές πως επιθυμεί την επικράτηση και ανελλιπή εφαρμογή της κανονικής τάξεως και των θεσμίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με λόγους αλλά και με πράξεις, γιά την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Αυτοκεφάλου Διοικήσεως των Εκκλησιών. Ακόμη διαπιστώνουμε ότι επιθυμεί την τήρηση των Κανονικών δικαιωμάτων του ως Πρωτόθρονης Εκκλησίας, τα οποία αποτελούν το εχέγγυο της ενότητος του Πανορθοδόξου κόσμου. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται μία πτυχή της παγκόσμιας διακονίας και αποστολής του ως συντονιστικού κέντρου της Ορθοδοξίας.
«Τα άλλα προέρχονται από επιλογές προσώπων, τα οποία δημιουργούν νεφελώσεις», όπως είπε και ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος.
Στην φωτό του Ν. Μαγγίνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και δεξιά ο Μητροπολίτης Φιλίππων, από την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ὁ Ἐξοχ. Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Σερβίας κ. Vuk Jeremić εἰς τά Πατριαρχεῖα

Τήν Κυριακήν, 21ην Φεβρουαρίου, ὁ Ἐξοχ. κ. Vuk Jeremić, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Σερβίας, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Natasha ἐπεσκέψαντο τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί τήν Α. Θειοτάτην Παναγιότητα, τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον, συνοδευόμενοι ὑπό τῶν Ἐξοχ. κ. Vladimir Ćurgus, Πρέσβεως τῆς χώρας ἐν Ἀγκύρᾳ, καί Ἐντιμ. κ. Dragan Markovi, Γενικοῦ Προξένου αὐτῆς ἐνταῦθα.
Ὁ Πατριάρχης ἔσχεν ἐκτενῆ κατ’ ἰδίαν συνομιλίαν μετά τοῦ Ἐξοχ. κ. Ὑπουργοῦ, ὁ ὁποῖος ἐπεσκέψατο καί κατά τό πρόσφατον παρελθόν τό σεπτόν τῆς Ὀρθοδοξίας Κέντρον, ἀντηλλάγησαν δέ μεταξύ τῶν δύο ἀνδρῶν ἀναμνηστικά δῶρα, ἀποδοθεισῶν τῇ Αὐτοῦ Ἐξοχότητι τῶν προβλεπομένων τιμῶν. Ὁ Ἐξοχ. κ. Ὑπουργός, ὁ ὁποῖος προσεκύνησεν ἅμα τῇ ἀφίξει του εἰς τόν Π. Πατριαρχικόν Ναόν, μετέφερε πρός τήν Α.Θ.Παναγιότητα τούς ἀδελφικούς χαιρετισμούς τοῦ ἄρτι ἐκλεγέντος Μακ. Πατριάρχου τῶν Σέρβων κ. Εἰρηναίου, ἐνῷ κατά τήν ἔξοδον αὐτοῦ ἐκ τῶν Πατριαρχείων ἐξέφρασε τά διακατέχοντα Αὐτόν αἰσθήματα τιμῆς καί σεβασμοῦ πρός τό πρόσωπον τοῦ Πατριάρχου.

2/22/2010

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ



φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Χίλτον από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεοράσεως (ΕΡΤ) υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού και με τη συμμετοχή της γνωστής καλλιτέχνιδος Ελένης Τσαλιγοπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί προσκεκλημένοι τῆς Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, από τον θρησκευτικό, διπλωματικό, καλλιτεχνικό, δημο- σιογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και μέλη της ομογένειας και επισκέπτες από την Ελλάδα. Ο Πατριάρχης κατέκλεισε την εκδήλωση με κατάλληλη ομιλία.

2/21/2010

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Σήμερον Κυριακήν, 21ην Φεβρουαρίου, Α.Θ. Παναγιότης, Πατριάρχης, προεξῆρχε τῆς Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας, συνιερουργούντων αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γέροντος Δέρκων κ. Κωνσταντίνου, Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου κ. Προκοπίου, Αὐστρίας κ. Μιχαήλ, Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ, Σεβαστείας κ. Δημητρίου καί Κωνσταντίας-Ἀμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἐλπιδοφόρος, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἀνέγνω ἀπό τοῦ Ἱεροῦ Ἄμβωνος τήν Πατριαρχικήν καί Συνοδικήν Ἐγκύκλιον ἐπί τῇ Κυριακῇ τῆς Ὀρθοδοξίας.


Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Πέργης κ. Εὐάγγελος, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, καί Μοσχονησίων κ. Ἀπόστολος, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Σελαλματζίδης, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου ἐν τῇ Πόλει, Κληρικοί καί Μοναχαί, ὁ Ἐντιμολ. κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Ἄρχων Πρωτέκδικος τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, ἐκπροσωπῶν τήν ἐν Ἀθήναις Ἀδελφότητα τῶν Ὀφφικιάλων τῆς Μητρός Ἐκκλησίας «Παναγία Παμμακάριστος», οἱ Ἐξοχ. κ. κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης καί Ἀθανάσιος Γιαννόπουλος, πρῴην Ὑφυπουργοί, Κωνσταντῖνος Τατσῆς, Ὑπερνομάρχης Καβάλας-Δράμας, Θεόδωρος Καλλιοντζῆς, Νομάρχης Καβάλας, καί Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβυς καί Γεν. Γραμματεύς τοῦ Ὀργανισμοῦ Οἰκονομικῆς Συνεργασίας Μαύρης Θαλάσσης «ΟΣΕΠ», καί Ἐντιμ. κ. Βασίλειος Μπορνόβας, Γενικός Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, Εὐγεν. κ. Χαρά Σκολαρίκου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν Σμύρνῃ, ἄλλοι ἐπίσημοι, μαθηταί ἐκ τῶν Σχολείων τῆς Ὁμογενείας, ὡς καί πλῆθος πιστῶν ἐντεῦθεν τε καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, οἱ ὁποῖοι καί ἐπλήρωσαν τόν Π. Πατριαρχικόν Ναόν μέχρι καί τῶν κεράτων τοῦ Θυσιαστηρίου.



Μετά τήν Ἀπόλυσιν, Πατριάρχης, ἀπό τοῦ Θρόνου, μετά τῶν συλλειτουργησάντων Αὐτῷ ἁγίων Ἀρχιερέων, ἔψαλαν τό εἰθισμένον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν μακαρίων ψυχῶν πάντων τῶν ὑπέρ τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν πίστεως ἀγωνισαμένων καί τελειωθέντων ἐν αὐτῇ, εἶτα δέ ἐγένετο λιτάνευσις τῶν ἱερῶν εἰκόνων, ἐν κατακλεῖδι τῆς ὁποίας Πατριάρχης ηὐλόγησεν ἀπό τοῦ ἐξώστου τό πλῆθος τῶν ἐκκλησιασθέντων πιστῶν.

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


Φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Χθες Σάββατο της Α' Εβδομάδος των Νηστειών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης στο Νιχώρι του Βοσπόρου, επί τη μνήμη (17 Φεβρουαρίου) του Νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, ο οποίος γεννήθηκε το 1774 το Νιχώρι και μαρτύρησε στη Μυτιλήνη, της οποίας είναι και πολιούχος.
Για πρώτη φορά τιμήθηκε στο Νιχώρι η μνήμη του Αγίου με Πατριαρχική Χοροστασία.


Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, Αυστρίας Μιχαήλ, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και Προικοννήσου Ιωσήφ, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, ο Αρχιμ. Νεκτάριος Σελαλμαζίδης, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο τ. Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής, όμιλος προσκυνητών από την Μυτιλήνη υπό τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλο Συκή, και 38 κυρίες από την Βέροια, με επικεφαλής την Δήμαρχο Βεροίας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Πατριάρχη προσφώνησαν: ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, επόπτης της περιφερείας του Βοσπόρου, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Λάκης Βίγκας και ο εκχριστιανισθείς μουσουλμάνος Ανδρέας, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του συμμετέχουν ανελλιπώς στην λειτουργική ζωή της Κοινότητος Νεοχωρίου.




Η Επιτροπή της Κοινότητος Νεοχωρίου επέδωσε στον Αρχιμ. Κύριλλο Συκή αναμνηστικό δώρο, αφού Νιχώρι και Μυτιλήνη συνδέονται πνευματικά εξαιτίας του κοινού πάτρωνος Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.
Τελος, στην Κοινοτική αίθουσα παρετέθη δεξίωσις κατά την οποία μίλησε για τον Βίο και την Πολιτεία του Αγίου ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Σωτήριος Βαρναλίδης.


Η Δήμαρχος Βεροίας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου επέδωσε στον Πατριάρχη τόμους με πολιτιστικούς θησαυρούς της Βέροιας.

ΟΙ Α' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Παρασκευή, κατά την τάξιν, στην Ακολουθία των Α' Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Στην ακολουθία παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, όμιλος προσκυνητών με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.
Στο τέλος της ακολουθίας προσφώνησε τον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Ξάνθης και αντιφώνησε καταλλήλως ο Πατριάρχης, καλωσορίζοντας τους προσκυνητές.



Την Παρασκευή, εξ' άλλου, ο Πατριάρχης δέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου στο Φανάρι τους πρώην υφυπουργούς Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και Υγείας Αθανάσιο Γιαννόπουλο, μαζί με καθηγητές ιατρικής και τις συζύγους τους.

2/19/2010

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,
ΠΑΡ’ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ


Ἡ Ἁγιωτάτη Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μας ἑορτάζει σήμερον τὴν κυριώνυμον ἡμέραν της, καὶ ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ἀπὸ τὸ ἱστορικὸν καὶ μαρτυρικόν της Kέντρον, τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον μας, ἀπευθύνει τὴν εὐλογίαν, τὴν στοργὴν καὶ τὴν ἀγάπην της πρὸς ὅλα τὰ ἀνὰ τὸν κόσμον πιστὰ καὶ ἀφωσιωμένα πνευματικά της τέκνα, καὶ τὰ καλεῖ νὰ ἑορτάσουν μαζί της νοερῶς.
Ἂς εἶναι τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου εὐλογημένον! Ὅσοι προσεπάθησαν διὰ μέσου τῶν αἰώνων νὰ ἐξαφανίσουν τὴν Ἐκκλησίαν μὲ ποικίλους φανεροὺς καὶ ἀφανεῖς διωγμούς˙ ὅσοι ἐπεχείρησαν νὰ τὴν νοθεύσουν μὲ τὴν αἱρετικὴν διδασκαλίαν των˙ ὅσοι ἐπεδίωξαν νὰ τὴν φιμώσουν καὶ νὰ τῆς στερήσουν τὴν φωνὴν καὶ μαρτυρίαν της εἰς τὸν κόσμον˙ ὅλοι αὐτοὶ ἀπέτυχαν. Τὰ νέφη τῶν Μαρτύρων, τὰ δάκρυα τῶν Ὁσίων καὶ αἱ προσευχαὶ τῶν Ἁγίων τὴν σκεπάζουν νοερῶς καὶ τὴν προστατεύουν, ὁ δὲ Παράκλητος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, τὴν ὁδηγεῖ εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν.
Μὲ συναίσθησιν τοῦ χρέους καὶ τῆς εὐθύνης του, παρὰ τὰ ἐμπόδια καὶ τὰς δυσκολίας, τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, ὡς ἡ πρωτόθρονος Ἐκκλησία τῆς Ὀρθοδοξίας, μεριμνᾷ διὰ τὴν διαφύλαξιν καὶ ἑδραίωσιν τῆς ἑνότητος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὥστε μὲ ἕνα στόμα καὶ μίαν καρδίαν νὰ ὁμολογῆται ἡ Ὀρθόδοξος πίστις τῶν πατέρων μας εἰς κάθε ἐποχὴν καὶ εἰς τὰς ἡμέρας μας. Διότι ἡ Ὀρθοδοξία δὲν εἶναι μουσειακὸς θησαυρός, διὰ νὰ συντηρῆται, ἀλλὰ πνοή ζωῆς, διὰ νὰ μεταδίδεται καὶ ζωογονῇ τοὺς ἀνθρώπους. Ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι πάντοτε ἐπίκαιρος, ἀρκεῖ νὰ τὴν προβάλλωμε μὲ ταπεινοφροσύνην καὶ νὰ τὴν ἑρμηνεύωμε λαμβάνοντες ὑπ᾿ ὄψιν τὰς ἀναζητήσεις καὶ τὰς ὑπαρξιακὰς ἀνάγκας τοῦ ἀνθρώπου εἰς κάθε ἐποχὴν καὶ πολιτισμικὸν περίγυρον.
Πρὸς τὸν σκοπὸν αὐτὸν ἡ Ὀρθοδοξία πρέπει νὰ εὑρίσκεται εἰς διαρκῆ διάλογον μὲ τὸν κόσμον. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία δὲν φοβεῖται τὸν διάλογον, διότι καὶ ἡ ἀλήθεια δὲν τὸν φοβεῖται. Ἀντιθέτως, ἐὰν ἡ Ὀρθοδοξία κλεισθῇ εἰς τὸν ἑαυτόν της καὶ δὲν διαλέγεται μὲ τοὺς ἐκτὸς αὐτῆς, ὄχι μόνον θὰ ἀποτύχῃ εἰς τὴν ἀποστολήν της, ἀλλὰ καὶ θὰ μετατραπῇ ἀπό «καθολική» καί «κατὰ τὴν οἰκουμένην» Ἐκκλησία ποὺ εἶναι, εἰς μίαν ἐσωστρεφῆ καὶ αὐτάρεσκον ὁμάδα, εἰς ἕνα «γκέττο» εἰς τὸ περιθώριον τῆς ἱστορίας. Διὰ τὸν λόγον αὐτὸν καὶ οἱ μεγάλοι Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας οὐδέποτε ἐφοβήθησαν τὸν διάλογον μὲ τὸν πνευματικὸν περίγυρον τῆς ἐποχῆς των, ἀκόμη καὶ μὲ τοὺς εἰδωλολάτρας φιλοσόφους τῶν χρόνων των, καὶ μὲ τὸν τρόπον αὐτὸν ἐπηρέασαν καὶ διεμόρφωσαν τὸν πολιτισμὸν τῆς ἐποχῆς των καὶ μᾶς παρέδωσαν μίαν Ἐκκλησίαν ἀληθινὰ οἰκουμενικήν.
Τὸν διάλογον αὐτὸν μὲ τὸν ἔξω κόσμον καλεῖται νὰ συνεχίσῃ καὶ σήμερον ἡ Ὀρθοδοξία, διὰ νὰ δώσῃ καὶ πάλιν τὴν μαρτυρίαν της καὶ τὴν ζωογόνον πνοὴν τῆς πίστεώς της. Ὁ διάλογος αὐτὸς ὅμως δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ φθάσῃ εἰς τὸν ἔξω κόσμον, ἂν δὲν περάσῃ πρῶτα ἀπὸ ὅσους φέρουν τὸ ὄνομα τοῦ χριστιανοῦ. Ὀφείλομεν πρῶτον νὰ συνομιλήσωμεν οἱ χριστιανοὶ μεταξὺ μας καὶ νὰ λύσωμεν τὰς διαφοράς μας, διὰ νὰ εἶναι ἀξιόπιστος ἡ μαρτυρία μας πρὸς τὸν ἔξω κόσμον. Ἡ προσπάθεια διὰ τὴν ἑνότητα τῶν χριστιανῶν εἶναι θέλημα καὶ ἐντολὴ τοῦ Κυρίου, ὁ Ὁποῖος πρὸ τοῦ Πάθους Του προσηύχετο πρὸς τὸν Πατέρα «ἵνα πάντες (οἱ μαθηταί Του) ἓν ὦσιν, ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ ὅτι σύ με ἀπέστειλας» (Ἰωάν. 17, 21). Δὲν εἶναι δυνατὸν ὁ Κύριος νὰ ἀγωνιᾷ διὰ τὴν ἑνότητα τῶν χριστιανῶν καὶ ἡμεῖς νὰ μένωμεν ἀδιάφοροι. Τοῦτο θὰ ἀποτελοῦσε ἐγκληματικὴν προδοσίαν καὶ παράβασιν τῆς ἐντολῆς Του.
Ἀκριβῶς δι᾿ αὐτοὺς τοὺς λόγους, τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον μὲ τὴν σύμφωνον γνώμην καὶ συμμετοχὴν ὅλων τῶν κατὰ τόπους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν διεξάγει ἀπὸ πολλῶν δεκαετιῶν πανορθοδόξους ἐπισήμους θεολογικοὺς διαλόγους μετὰ τῶν μεγαλυτέρων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καὶ Ὁμολογιῶν. Σκοπὸς αὐτῶν τῶν διαλόγων εἶναι νὰ συζητηθοῦν μὲ πνεῦμα ἀγάπης ὅλα ὅσα χωρίζουν τοὺς χριστιανοὺς τόσον εἰς τὴν πίστιν των ὅσον καὶ εἰς τὴν ὀργάνωσιν καὶ ζωὴν τῆς Ἐκκλησίας.
Τοὺς διαλόγους αὐτοὺς καὶ κάθε προσπάθειαν εἰρηνικῶν καὶ ἀδελφικῶν σχέσεων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μὲ τοὺς ἄλλους χριστιανοὺς πολεμοῦν σήμερον, δυστυχῶς, καὶ μάλιστα μὲ φανατισμὸν ἀπαράδεκτον διὰ τὸ Ὀρθοδόξον ἦθος, ὡρισμένοι κύκλοι ποὺ διεκδικοῦν διὰ τὸν ἑαυτόν των ἀποκλειστικῶς τὸν τίτλον τοῦ ζηλωτοῦ καὶ ὑπερασπιστοῦ τῆς Ὀρθοδοξίας. Ὡσὰν νὰ μὴ ἦσαν Ὀρθόδοξοι ὅλοι οἱ Πατριάρχαι καὶ αἱ Ἱεραὶ Σύνοδοι τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, οἱ ὁποῖοι ὁμοφώνως ἀπεφάσισαν καὶ στηρίζουν αὐτοὺς τοὺς διαλόγους, οἱ πολέμιοι κάθε προσπαθείας ἀποκαταστάσεως τῆς ἑνότητος μεταξὺ τῶν χριστιανῶν ὑψώνουν τοὺς ἑαυτούς των ὑπεράνω τῶν Ἐπισκοπικῶν Συνόδων τῆς Ἐκκλησίας μὲ κίνδυνον νὰ δημιουργήσουν σχίσματα μέσα εἰς τὴν Ὀρθοδοξίαν.
Εἰς τὴν πολεμικήν των αὐτὴν οἱ ἐπικρίνοντες τὴν προσπάθειαν ἀποκαταστάσεως τῆς ἑνότητος τῶν χριστιανῶν δὲν διστάζουν ἀκόμη καὶ νὰ διαστρέφουν τὴν πραγματικότητα, διὰ νὰ παραπλανήσουν καὶ ἐξεγείρουν τὸν πιστὸν λαόν. Ἔτσι, ἀποσιωποῦν τὸ γεγονὸς ὅτι οἱ θεολογικοὶ διάλογοι διεξάγονται μὲ ὁμόφωνον ἀπόφασιν ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, καὶ ἐπιτίθενται μόνον κατὰ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. Διαδίδουν ψευδῶς ὅτι ἐπίκειται ἡ ἕνωσις μεταξὺ Ρωμαιοκαθολικῶν καί Ὀρθοδόξων, ἐνῶ γνωρίζουν ὅτι αἱ διαφοραὶ ποὺ συζητοῦνται εἰς τὸν θεολογικὸν διάλογον μεταξὺ αὐτῶν, εἶναι ἀκόμη πολλαί, καὶ θὰ ἀπαιτήσῃ μακρὸν χρόνον ἡ συζήτησίς των, καθὼς καὶ ὅτι τὴν ἕνωσιν τὴν ἀποφασίζουν αἱ σύνοδοι τῶν Ἐκκκλησιῶν, καὶ ὄχι αἱ Ἐπιτροπαὶ τῶν διαλόγων. Διατείνονται ὅτι ὁ Πάπας θὰ καθυποτάξῃ δῆθεν τοὺς Ὀρθοδόξους, διότι οὗτοι διαλέγονται μὲ τοὺς Ρωμαιοκαθολικούς! Κατηγοροῦν ὅσους διεξάγουν τοὺς διαλόγους ὡς δῆθεν «αἱρετικούς» καί «προδότας» τῆς Ὀρθοδοξίας, ἁπλῶς καὶ μόνον διότι διαλέγονται μὲ τοὺς ἑτεροδόξους, προβάλλοντες εἰς αὐτοὺς τὸν πλοῦτον καὶ τὴν ἀλήθειαν τῆς Ὀρθοδόξου πίστεώς μας. Ὁμιλοῦν ἀπαξιωτικὰ διὰ κάθε προσπάθειαν συνδιαλλαγῆς μεταξὺ τῶν διῃρημένων χριστιανῶν καὶ ἀποκαταστάσεως τῆς ἑνότητός των ὡς δῆθεν «παναίρεσιν τοῦ οἰκουμενισμοῦ» χωρὶς νὰ παρέχουν καμμίαν ἀπόδειξιν ὅτι κατὰ τὰς ἐπαφάς της μὲ τοὺς μὴ Ὀρθοδόξους ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἐγκατέλειψε ἢ ἀρνήθηκε τὰ δόγματα τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων καὶ τῶν πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας.

Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ πεφιλημένα,

Ἡ Ὀρθοδοξία δὲν ἔχει ἀνάγκην οὔτε φανατισμοῦ οὔτε μισαλλοδοξίας διὰ νὰ προστατευθῇ. Ὅποιος πιστεύει ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία ἔχει τὴν ἀλήθειαν δὲν φοβεῖται τὸν διάλογον, διότι ποτὲ ἡ ἀλήθεια δὲν ἐκινδύνευσεν ἀπὸ τὸν διάλογον. Ἀντιθέτως, ὅταν ὅλοι σήμερον προσπαθοῦν νὰ λύσουν τὰς διαφοράς των μὲ τὸν διάλογον, ἡ Ὀρθοδοξία δὲν ἠμπορεῖ νὰ πορεύεται μὲ μισαλλοδοξίαν καὶ φανατισμόν. Ἔχετε πλήρη ἐμπιστοσύνην εἰς τὴν Μητέρα Ἐκκλησίαν σας. Αὐτὴ ἐκράτησεν ἀνόθευτον ἐπὶ αἰῶνας καὶ μετέδωσε καὶ εἰς τοὺς ἄλλους λαοὺς τὴν Ὀρθοδοξίαν. Αὐτὴ καὶ σήμερον ἀγωνίζεται μέσα ἀπὸ ἀντιξόους συνθήκας νὰ κρατήσῃ τὴν Ὀρθοδοξίαν ζωντανὴν καὶ σεβαστὴν εἰς ὅλην τὴν οἰκουμένην.
Ἀπὸ τὸ Ἱερὸν αὐτὸ Κέντρον τῆς Ὀρθοδοξίας, τὸ ἱστορικὸν Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, ἀσπαζόμεθα ἀδελφικῶς καὶ εὐλογοῦμεν πατρικῶς ὅλους σας, ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ, εὐχόμενοι νὰ διανύσετε μὲ ὑγιείαν καὶ ἱερὰν κατάνυξιν τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν καὶ τῶν πνευματικῶν ἀγώνων τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καὶ νὰ ἀξιωθῆτε μαζὶ μὲ ὅλους τοὺς ἀνὰ τὴν οἰκουμένην εὐσεβεῖς καὶ πιστοὺς Ὀρθοδόξους χριστιανοὺς νὰ προσκυνήσετε τὰ ἄχραντα πάθη καὶ τὴν ἔνδοξον Ἀνάστασιν τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ.

Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας ,βι´
+ Ὁ Κωνσταντινουπόλεως, διάπυρος πρὸς Θεὸν εὐχέτης πάντων ὑμῶν.

+ ὁ Δέρκων Κωνσταντῖνος
+ ὁ Πέργης Εὐάγγελος
+ ὁ Λύστρων Καλλίνικος
+ ὁ Αὐστρίας Μιχαήλ
+ ὁ Ἀτλάντας Ἀλέξιος
+ ὁ Προικοννήσου Ἰωσήφ
+ ὁ Σεβαστείας Δημήτριος
φωτό: Ν. Μαγγίνας