7/27/2010

ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ...


Tου Νικολάου Μαγγίνα

Την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τους νομικούς Νικόλαο Αλιβιζάτο και Ιωάννη Κτιστάκη, οι οποίοι είχαν αναλάβει την υποστήριξη της υποθέσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.).
Ο Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων: “Αμφότεροι διαπρεπείς νομικοί οι οποίοι πρωτίστως και κυρίως με αγάπη και σεβασμόν προς το Πατριαρχειο επελήφθησαν αυτής της υποθέσεως∙ και εάν στην αγάπη τους και στο σεβασμό τους προσθέσωμεν και την επιστημονική τους δεινότητα, τότε μπορούμε να εξηγήσουμε εύκολα το αίσιο αποτέλεσμα το οποίον είχαμε πρόσφατα στις 15 Ιουνίου”.
Η συνάντηση του Πατριάρχου με τους δύο νομικούς πραγματοποιήθηκε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε την Κυριακή στο λόφο της ελπίδος, στην Μονή της Αγίας Τριάδας Χάλκης, κατα την οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επεσήμανε στους παρισταμένους προσκυνητές απο την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, το γεγονός ότι το κτήριο του Ορφανοτροφείου, το οποίο καταλήφθηκε αδίκως, βρίσκεται σε οικτρά κατάσταση και πρέπει να επισκευαστεί για να αποκτήσει λειτουργική χρήση. Ακόμη, πρόσθεσε ότι το ιστορικό αυτό κτήριο θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο οικολογικών και επιστημονικών ερευνών, διαλέξεων, συνεδρίων, καθώς και ως κέντρο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

7/25/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Εκκλησιαστικαί Ειδήσεις

Τήν Τρίτην, 20ήν Ἰουλίου, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Προφήτου Ἠλιοῦ τοῦ Θεσβίτου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Πέτρου, Ἡγουμένου τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱερᾶς Μονῆς Διονυσίου καί τοῦ Ὁσιωτ. Μοναχοῦ Νικολάου, ἐκ τῶν ἀδελφῶν αὐτῆς, μετέβη εἰς Νιχωράκι Χιλῆς Μαύρης Θαλάσσης καί προσεκύνησεν εἰς τόν ἐρειπωθέντα Ἱερόν Ναόν τοῦ Προφήτου Ἠλιού, ἀναπέμψας δέησιν, τῇ παρουσίᾳ μελῶν τοῦ Συλλόγου Μικρασιατῶν Ν. Ἐφέσου Πιερίας «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».
* * *
Τήν Πέμπτην, 22αν ἰδίου, ὁ Πατριάρχης, μετά τῶν Ἐντιμ. Γενικῶν Προξένων ἐνταῦθα κ. Bodhan Yaremenko, τῆς Οὐκρανίας, καί κ. Massimo Rustico, τῆς Ἰταλίας, ὡς καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Vasilie Petkovi, Προξένου τῆς Σερβίας, καί τῶν οἰκογενειῶν αὐτῶν, διεπεραιώθη εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, ἐν ᾗ μετά τήν ξενάγησιν παρετέθη αὐτοῖς γεῦμα.
* * *
Σήμερα ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης και αύριο, επί τη εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, το πρωί θα χοροστατήσει στην Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής της Κοινότητος Χάσκιοϊ και το απόγευμα στην Παράκληση στο Αγίασμα της Αγίας στο Νιχώρι του Βοσπόρου.
φωτό αρχείου: Ν. Μαγγίνας

7/20/2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Εγκάρδια συνάντηση είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τον Πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας Μάξιμο στη Σόφια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι και στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.
«Αγάλλονται οι καρδιές μας σήμερα διότι ο Πανάγαθος Θεός ευλόγησε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντησή μας»,
είπε ο Πατριάρχης Μάξιμος καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον ιστορικό Ναό και τον συνεχάρη γιά τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορα που του απένειμε το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης για την δράση του μέσα στην Ορθοδοξία και στην κοινωνία, γενικώτερα.

Επίσης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ποικίλης μορφής φροντίδα με την οποία περιβάλλει τη βουλγαρική παροικία της Πόλης, που τελεί υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμβάλλοντας και βοηθώντας στην εκκλησιαστική ζωή της. Επισήμανε, στη συνέχεια, το γεγονός της δραστηριότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου, λέγοντας: «Είναι καρποφόρα η δράση σας και οι προσπάθειές σας για να υπάρχει η πανορθόδοξη ενότητα και εκείνο το οποίο εσείς, πάντοτε, ψάχνετε είναι η ειρήνη και η αλληλοκατανόηση μεταξύ μας. Σας απευθύνω εκ βάθους καρδίας χαιρετισμό εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ως έναν αγαπημένο μας επισκέπτη και εν Χριστώ αγαπητό αδελφό».


Απαντώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του για την συνάντηση με τον «σε θαλερό γήρας» Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, όπως είπε χαρακτηριστικά για τον Πατριάρχη Μάξιμο. Τις διακρίσεις που του απένειμαν και την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στη Φιλιππούπολη και την Σόφια τις αξιολόγησε ως εκδηλώσεις και εκφράσεις σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης του βουλγαρικού λαού προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. "Όντως τους αγαπούμε τους Ορθοδόξους Βουλγάρους αδελφούς μας στη Πόλη, διότι είναι πνευματικά μας τέκνα, τα οποία έχουν την ευλογία του Θεού και επί πλέον να έχουν και τη δική σας ευλογία".



Στη Σόφια, κατά τη συνάντηση στο Ναό, παρέστησαν πολλοί Ιεράρχες της Βουλγαρικής Εκκλησίας, ο Υπουργός των αποδήμων Βουλγάρων Μποζιντάρ Ντιμητρόφ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στη Βουλγαρία Δανάη Κουμανάκου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε υποδοχή και δεξίωση στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου, πριν την αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βουλγαρίας, με το οποίο είχε μεταβεί από την Κωνσταντινούπολη στη Φιλιππούπολη.

7/19/2010

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Την πλήρη υποστήριξή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην Πόλη. Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Σόφια σε εγκάρδιο και θερμό κλίμα, ο Πατριάρχης συνεχάρη τον Πρόεδρο γιά την αρμονική συνεργασία που υπάρχει στην Βουλγαρία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την υποστήριξη που παρέχει πάντοτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την κατεύθυνση της διαρκούς ενότητας της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του γιά την συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου στην απελευθἐρωση των βουλγάρων κρατουμένων στην Λιβύη.




Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη τον Πρόεδρο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια ως μιας χώρας που στην μεγάλη πλειοψηφία της είναι ορθόδοξη.

Συζητήθηκε η Ενότητα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία ενδιαφέρει την Βουλγαρική Πολιτεία καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ως συντονιστικό Κέντρο της Ορθοδοξίας έχει την ευθύνη της προώθησης της πανορθόδοξης ενότητας.



Υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η αναγέννηση της Ορθοδοξίας στην μετακομμουνιστική Βουλγαρία, όπου κτίζονται πολλοί νέοι ναοί και εκκλησιαστικά ιδρύματα και παρατηρείται η μεγάλη συμμετοχή του λαού στην εκκλησιαστική ζωή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στον Πρόεδρο, όπως στην Πολιτεία, και στην Εκκλησία και σε όλο τον βουλγαρικό λαό να επικρατεί πάντοτε ειρήνη και ευημερία.

7/18/2010

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


Φωτορεπορτάζ: Νικόλαος Μαγγίνας
Φιλιππούπολη
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτου Φιλιππουπόλεως Νικολάου, και προέστη χθες της μεγάλης πανηγύρεως της Αγίας Μαρίνης.
Ο Πατριάρχης έφτασε στην Φιλιππούπολη το απόγευμα της Παρασκευής και την ίδια ώρα αφίχθη από τα Ιεροσόλυμα η ιστορική εικόνα της ''Παναγίας των Πατέρων'' που φυλάσσεται στον Πατριαρχικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Ιεροσόλυμα.
Περισσότερα από τον Ν. Μαγγίνα που είναι στην Πατριαρχική συνοδεία, σε επόμενη ανάρτηση.










7/15/2010

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Την ευχή όπως ληφθεί επιτέλους η απόφαση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πριν συμπληρωθούν σαράντα χρόνια, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στη Σχολή της Χάλκης.

Στο Ναό της Μονής Αγίας Τριάδος, όπου η Σχολή της Χάλκης, τελέσθηκε χθες Θεία Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους Νικόδημος, ο οποίος τυγχάνει απόφοιτος και εόρτασε στην τροφό Σχολή τα ονομαστήριά του (14 Ιουλίου είναι του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου). Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος και κληρικοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες.


Στη δεξίωση που ακολούθησε, στην αίθουσα τελετών της Σχολής, τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, Ηγούμενος της μονής, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο βίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.


Ο Μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυετή και πανορθόδοξη προσφορά της Τροφού Θεολογικής Σχολής, καθώς και στο πολυσχιδές εργο του Οικουμενικού Πατριάρχου τονίζοντας ότι «αίρει τον Σταυρό της μαρτυρικής Εκκλησίας και ζει μέσα εις την χαρμολύπη της Εσταυρωμένης δόξης του».


Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της Σχολής και για την αδικία που έγινε λέγοντας: «Όλοι περιμένουμε και όλοι προσευχόμεθα, όλοι ελπίζουμε και όλοι προσδοκούμε την επαναλειτουργία της Σχολής μας. Είναι πόθος ιερός όλων μας, είναι Θεός της δικαιοσύνης, πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχίζεται επ’ άπειρον αυτή η αδικία που έγινε εις βάρος του Πατριαρχείου μας, εις βάρος της Σχολής μας, εις βάρος όλης της Ορθοδοξίας, διότι η Σχολή μας διακονούσε και εξυπηρετούσε με τους αποφοίτους της όχι μόνο την Πρωτόθρονον εδώ Εκκλησία αλλά πολλές αδερφές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Ο Πατριάρχης επεσήμανε το γεγονός της συμπλήρωσης τριαντά εννιά χρόνων από τότε που ανεστάλη η λειτουργία της τονίζοντας ότι: «Είναι εφέτος τριάντα εννιά χρόνια αφότου μας την έκλεισαν οι τουρκικές Αρχές και ευελπιστούμε και επιμένουμε ότι μέχρι του προσεχούς έτους που συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα του Αυγούστου του 1971, θα μας την έχουν ξανανοίξει οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες την έκλεισαν. Προχθές, μόλις προ ολίγων ημερών, ομίλησε σχετικώς σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως και πρώην Πρόεδρος της Μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως κ. Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είπε ότι προσωπικώς θα ηύχετο από καρδίας να επαναλειτουργήσει η Σχολή για να δίνει κληρικούς εις τους χριστιανούς συμπατριώτας και προσέθεσε ότι η κυβέρνησίς των δεν είναι μόνο κυβέρνηση των μουσουλμάνων αλλά είναι κυβέρνηση όλων των πολιτών της χώρας και δεν θέλουν να κάνουν διακρίσεις».


Στο σημείο αυτό του λόγου του ο Πατριάρχης εξέφρασε την επιθυμία του όπως ξανανοίξει η Χάλκη, προτού γίνει προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ). Την ίδια επιθυμία διετύπωσε και ο Arınc, Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και ο Πατριάρχης κατέληξε: «Να μην φτάσουμε εκεί, να ληφθεί επιτέλους η απόφαση επαναλειτουργίας της Σχολής. Ευχή μας είναι να ξαναλειτουργήσει πριν συμπληρωθούν τα σαράντα χρόνια και τότε θα γίνει χαρά μεγάλη εν Ουρανώ και επι της Γης».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπενθύμισε την περίπτωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου που με τη γνωστή πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ, αποδίδεται στο Πατριαρχείο.

Ακόμη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις προθέσεις του Πατριαρχείου ώστε να αποκτηθούν οι τρεις περικαλλείς καλλιμάρμαροι Ναοί της Κοινότητας του Γαλατά, που έχουν κατασχεθεί εδώ και δεκαετίες και που δεν παύει να τους διεκδικεί.


Τέλος, ο Πατριάρχης αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Ιερισσού Νικόδημο, τον χαρακτήρισε στοργικό ποιμενάρχη, σεμνό και ταπεινό.


Στην φωτογραφία ο Πατριάρχης με τον Ιερισσού Νικόδημο και τον παλαιό καθηγητή της Σχολής και Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε Βασίλειο Σταυρίδη.

7/12/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Η Ομογένεια συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της"

Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
"Με τη χάρη των Αγίων η Μεγάλη Εκκλησία και το ποίμνιό της εδώ στην Κωνσταντινούπολη υπομένει και συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό χθες Κυριακή, απευθυνόμενος σε πολυπληθείς ομίλους προσκυνητών από την Κύπρο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Κρήτη και το εξωτερικό.
Με αφορμή την εορτή της Αγίας Ευφημίας, της οποίας το λείψανο φυλάσσεται στον Πατριαρχικό ναό, ο Πατριάρχης είπε: "Η Αγία Ευφημία, όπως και οι άλλοι Άγιοι, των οποίων τα ιερά λείψανα αποθησαυρίζονται εις τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό μας Ναό, είναι η διαρκής φύλακες και προστάται μας. Εις αυτούς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας και τους παρακαλούμε να προστατεύουν αυτό το Μεγάλο Μοναστήρι της Ορθοδοξίας που είναι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και όλους εμάς οι οποίοι έχουμε την τιμή και το προνόμιο να διακονούμε μέσα σ' αυτό το Μεγάλο Μοναστήρι".

Ο Πατριάρχης επιδαψίλευσε σε όλους αδιακρίτως τους προσκυνητές την ευλογία της στοργικής Μητρός Εκκλησίας και τους προέτρεψε: "Να εύχεσθε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να έρχεσθε και να επανέρχεσθε".


Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κατά την τρέχουσα περίοδο, και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ιεράρχες του Θρόνου και ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής.
Το λείψανο της Αγίας Ευφημίας είχε τεθεί προς προσκύνησιν στη μέση του σολέα, όπου μεταφέρεται, κατά την τάξιν, από το δεξιό κλίτους του ναού, όπου φυλάσσεται, μαζί με άλλα δύο, των Αγίων Σολομονής και Θεοφανούς.

7/11/2010

ΟΙ "ΑΛΑΛΗΤΟΙ ΣΤΕΝΑΓΜΟΙ" ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - Η έναρξη της Παιδοπόλεως στην Πρώτη


Ρεπορτάζ -φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα

Σε «αλαλήτους στεναγμούς» της ζωής του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την έναρξη της Παιδοπόλεως στην Πρώτη των Πριγκηποννήσων, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκεί, στην Πατριαρχική Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σε δύο περιόδους, οι θερινές διακοπές των παιδιών της Ομογένειας.
Ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της φετεινής θερινής περιόδου.


Ακολούθησε η εναρκτήρια εκδήλωση. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παιδοπόλεως μίλησε η Μαρία Αποστολίδου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο της Παιδοπόλεως και απευθυνόμενη στον Πατριάρχη είπε: «Η παρουσία Σας κατά την έναρξη, στη Θεία Λειτουργία, οι ευχές και οι ευλογίες Σας μάς ενισχύουν, μας ενθαρρύνουν, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους νεαρούς βλαστούς της Ομογένειας».
Στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν, υπό την καθοδήγηση και με συνοδεία (αρμόνιο) της εκπαιδευτικού Ευγενίας Δανάκη από την Ορεστιάδα, εκκλησιαστικά άσματα και τραγούδια. Ανάμεσά τους το συγκινητικό «Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο», τον οποίο, οι παρευρισκόμενοι αγνάντευαν από τη θάλασσα του Μαρμαρά.


Το λόγο, ακολούθως, έλαβε ο Πατριάρχης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των παιδιών και για τα τραγούδια που είπαν, για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, καθώς και τις ευχαριστίες του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδοπόλεως και στο διευθυντή της Σταύρο Ραφαηλίδη. Ο Πατριάρχης είπε χαρακτηριστικά: «Ευχόμεθα στους αρμοδίους και υπευθύνους της Παιδοπόλεως να έχουν καλή δύναμη και να μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά μας πραγματικές χριστιανικές διακοπές μαζί με την ανανέωση των σωματικών τους δυνάμεων, ύστερα από το σχολικό έτος».
Κατόπιν ο Πατριάρχης ευχήθηκε «οι νέοι βλαστοί της Ομογένειας να γίνουν χρήσιμα στελέχη της κοινωνίας και φυσικά της Μητρός Εκκλησίας, διότι εδώ στην Κωνσταντινούπολη Εκκλησία και Ομογένεια είναι δύο μεγέθη αδιαχώριστα, συνηρμοσμένα αρρήκτως το ένα με το άλλο, και η Ομογένεια πορεύεται τη ζωή της γύρω από την Μητέρα Εκκλησία και η Μητέρα Εκκλησία στηρίζεται και εκφράζεται διά μέσου των έργων και της ζωής της καθημερινής των προσφιλών μας εδώ Ρωμιών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης τόνισε: «Εμείς που ζούμε εδώ μόνιμα πρέπει να συνειδητοποιούμε ξεχωριστά την ευλογία του Θεού να είμεθα Πολίται, να είμεθα Κωνσταντινουπολίται, να ζούμε σ’ αυτή την Πόλη, την μοναδική... που είναι μια Πόλις με τα πολλά παθήματά της μαζί με την δόξα της. Γνωρίζουν όλοι τα προβλήματά μας, άλλα τα λέμε άλλα δεν τα λέμε, τα ζούμε, τα κρύβουμε μέσα μας, έχουμε τα γνωστά προβλήματα, έχουμε και τους αλαλήτους στεναγμούς μας, αλλά έχουμε και τις ημέρες δόξης και ευφροσύνης. Είχαμε περισσότερες στο παρελθόν, δόξα τω Θεώ έχουμε και σήμερα θετικές εξελίξεις, εμπιστευόμεθα το μέλλον μας εις την πρόνοια του Θεού και πιστεύουμε ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες».
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ζεύγος Κεζμπάν και Χουσεϊν Χατεμί, διαπρεπείς νομικούς, οι οποίοι στηρίζουν την Παιδόπολη και τις όλες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Μετά τον Πατριάρχη μίλησε στους παρισταμένους ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, ο οποίος με εμφανή συγκίνηση ευχαρίστησε τον Πατριάρχη «για την δυναμική όπου πνέει η παρουσία Σας, γιατί ενσαρκώνει μια βαριά κληρονομιά αγίων και μαρτύρων, που είναι ζωντανή σ’ αυτή εδώ την Πόλη, που είναι η μοναδική πόλη του κόσμου, γι’ αυτό και κανείς την αναγνωρίζει μόνο με τον όρο Πόλις. Και ευχαριστούμε, Παναγιώτατε, γιατί συνεχίζετε να στερεώνετε την πίστη των Ορθοδόξων, να είστε Οικουμενικός Πατριάρχης που εμπνέει, που φωτίζει και κατευθύνει».

Στην εκδήλωση και στο γεύμα που ακολούθησε παρέστησαν οι Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Μοσχονησίων Απόστολος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος και Κώου Ναθαναήλ, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, ο συντονιστής εκπαίδευσης στο Προξενείο Αντώνιος Χατζόπουλος, παράγοντες της Ομογένειας κ.α.

7/08/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ: «Γεμίσατε τους πνεύμονάς σας με οξυγόνο Κωνσταντινουπολίτικο»


Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Την αφοσίωση και την αγάπη των Κυπρίων εξέφρασε σήμερα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Ο Κύπριος ιεράρχης ηγείτο επτακοσίων περίπου προσκυνητών από τη Μητρόπολη Λεμεσού και άλλες περιοχές της Κύπρου, οι οποίοι έφτασαν στην Πόλη με πλοίο που ξεκίνησε από την Λεμεσό, πραγματοποιώντας προσκύνημα στην Πάτμο, στο Άγιον Όρος, στην Κωνσταντινούπολη, απ' όπου θα μεταβούν στη Μυτιλήνη, το Αϊβαλί, τη Ρόδο και την Αττάλεια, κι από κει στα Μύρα της Λυκίας για να προσκυνήσουν στο Ναό του Αγίου Νικολάου και το κενοτάφιο του Αγίου.

Καλωσορίζοντας ο Πατριάρχης τους προσκυνητές ευχαρίστησε για τις εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Κυρηναίον του, προσθέτοντας:
«Αφήσατε τας καρδίας σας και τας ψυχάς σας να αφουγκραστούν τους μυστικούς ψιθυρισμούς των εδώ μνημείων και των μνημάτων! Δροσισθήτε πνευματικώς με «του Βοσπόρου τ’αγιονέρια». Γεμίσατε τους πνεύμονάς σας με οξυγόνο Κωνσταντινουπολίτικο. Ακούσατε τι οι μεγάλοι Πατέρες, Γρηγόριοι, Χρυσόστομοι, Γερμανοί, Φώτιοι και οι άλλοι είπον από την Πόλιν αυτήν εις την Εκκλησίαν!»

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είπε μεταξύ άλλων:
"Με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, μαζί με επτακόσιους περίπου αδελφούς εν Χριστώ από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και από όλη την Κύπρο ήρθαμε σήμερα ταπεινοί προσκυνητές στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας να υποβάλλουμε τα σέβη μας, την αφοσίωσή μας την αγάπη μας στο σεπτόν Οικουμενικόν Πατριαρχείον και στο σεπτόν πρόσωπόν σας. Η αγαπή των Κυπρίων για την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον είναι πάντοτε δεδομένη παρά τις δυσκολίες τις οποίες δοκιμάζουμε. Αισθανόμεθα μεγάλη χαρά γιατί τα τελευταία χρόνια μπορούμε και εμείς πλέον να έλθουμε να προσκυνήσουμε και να λάβουμε τις Πατριαρχικές σας ευχές και ευλογίες".


Και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κατέληξε:
"Ταπεινά μεταφέρουμε από όλη την Κύπρο, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και προκαθήμενον της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, από όλους τους αδελφούς Αρχιερείς, από όλον τον κλήρον και τον λαόν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, την αγάπη μας και τον σεβασμό μας, και την αφοσίωσή μας και ζητούμε τις δικές σας ευχές και τις δικές σας ευλογίες. Ως ταπεινή ένδειξη της αγάπης μας, Παναγιώτατε, παρακαλώ να δεχθείτε εκ μέρους όλων των προσκυνητών αδελφών μας ένα ζεύγος ιερών σκευών για να τελείται σε αυτά η θεία λειτουργία και να μνημονεύετε και ημών των ελαχίστων τέκνων σας".


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε την πνευματική ανάπτυξη της Κύπρου, εξαίροντας τον ρόλο της Διοικούσας Εκκλησίας:
"Βεβαίως, ἀγρυπνοῦν οἱ καλοὶ Ποιμένες, οἱ Ἀρχιερεῖς τῆς Νήσου, οἱ ὁποῖοι ἐμπνέουν τὸν κλῆρον, τοὺς μοναχοὺς καὶ τὸν λαόν. Τοῦτο ἄλλωστε μαρτυρεῖ καὶ ἡ περίπτωσις τοῦ ἡγουμένου τοῦ προσκυνήματός σας Ἱερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσοῦ, τὸν ὁποῖον γνωρίζομεν καὶ ἀγαπῶμεν ἀπὸ τῆς νεότητος αὐτοῦ, ὅτε ἀκόμη ἐμόναζεν εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος καὶ συνέλεγε τὸ γλυκὺ μέλι τῆς Ὀρθοδόξου πνευματικότητος, τὸ ὁποῖον τώρα προσφέρει πλουσίως εἰς τὸ ποίμνιόν του".
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις νέες συνθήκες που επιτρέπουν την άνετη διακίνηση των Κυπρίων στην Τουρκία, λέγοντας:
"Ὑπὸ τὰς συνθήκας τὰς ὁποίας ἐδημιούργησεν ἡ πρὸ ὀλίγων ἐτῶν εἴσοδος τῆς Κύπρου εἰς τὴν Εὐρωπαϊκὴν Ἕνωσιν, εἶναι πλέον εὐχερεστέρα ἡ ἔλευσις Κυπρίων εἰς τὴν Τουρκίαν καὶ ἔτσι ἔχομεν, εὐτυχῶς, συχνὰ τὴν χαρὰν νὰ ὑποδεχώμεθα εἰς τὴν Βασιλεύουσαν ὁμίλους ὁμογενῶν προσκυνητῶν, ὑπὸ τὴν ἡγεσίαν φωτισμένων κληρικῶν, ἤ καὶ μεμονωμένους, πρὸ ὀλίγου καιροῦ μάλιστα ἐπραγματοποιήθη καὶ ἡ πρώτη εἰς τὴν νεωτέραν ἐκκλησιαστικὴν ἱστορίαν ἐπίσημος εἰρηνικὴ ἐπίσκεψις τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου εἰς τὴν ἕδραν τῆς πρωτευθύνου Μητρὸς Ἐκκλησίας. Δόξα τῷ Θεῷ καὶ τούτου ἕνεκεν! Σᾶς ἀγαπῶμεν πολύ, εἶσθε ἀδελφοί μας καὶ τέκνα μας, εἶσθε πονεμένοι ὅπως καὶ ἐμεῖς, καὶ ὁ Θεὸς μᾶς ἀξιώνει νὰ σᾶς βλέπωμεν, νὰ σᾶς χαιρώμεθα, νὰ παρηγορούμεθα ἀμοιβαίως καὶ νὰ συμπνευματιζώμεθα".
Και ο Πατριάρχης κατέληξε προτρέποντας τους Κυπρίους να επισκέπτονται συχνά την Πόλη:
Νὰ ἔλθετε ξανά! Σᾶς ἀναμένομεν! Νὰ μᾶς ἔρχεσθε συχνά! Ἐδῶ εἶναι τὸ σπίτι σας! Ἔτσι νὰ αἰσθάνεσθε!