11/30/2010

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Φανάρι
φωτορεπορτάζ του π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Ο Πρωτόκλητος Μαθητής του Χριστού, ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας, είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, γι' αυτό και σήμερα, εδώ στο Φανάρι, με πανεπίσημη Πατριαρχική Λειτουργία τιμάται η Θρονική Εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.
Το πρωί, στις 9, εισόδευσε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο Πατριάρχης του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίος και χοροστάτησε των Καταβασιών. Ακολούθησε η Ευχαριστιακή Σύναξη, η οποία διαρκεί αυτή τη στιγμή. Λαμβάνουν μέρος Αρχιερείς από διάφορα μέρη της Ορθόδοξης Οικουμένης, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Παρίστανται εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών και Ομολογιών, με κυριότερη την πολυμελή Ρωμαιοκαθολική Αντιπροσωπεία.

Πολλά -τουρκικά κυρίως- ΜΜΕ παρίστανται, αναμένοντας δηλώσεις του Πατριάρχη, δεδομένου ότι χθες το μεσημέρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έλαβε επίσημα τους τίτλους ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου επ' ονόματί του μάλιστα, κάτι που μαρτυρά -κατά την δήλωση Βαρθολομαίου- ότι πλέον το Πατριαρχείο αναγνωρίζεται εκ των πραγμάτων ως έχον νομική υπόσταση! Άπαντες χαίρονται γι' αυτή την εξέλιξη, ευελπιστώντας και στην απαρχή μαθημάτων στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.























ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Πατριαρχική και Συνοδική Θ. Λειτουργία αυτή την ώρα στο Φανάρι, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Η Μεγάλη Εκκλησία γιορτάζει τη Θρονική της εορτή.
Της Θείας Λειτουργίας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συλλειτουργούν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου.


Στην Θρονική εορτή της Μητρός Εκκλησίας παρίσταται και επίσημος αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ως είθισται, υπό την ηγεσία του Καρδιναλίου Kurt Koch, νέου Προέδρου του Ποντιφηκού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητος των Χριστιανών.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Το Πατριαρχείο μας έχει και επισήμως νομική προσωπικότητα"

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέλαβε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας από τους δικηγόρους του Πατριαρχείου κ.κ. Τζεμ Σοφούογλου και Γιάννη Κτιστάκι, λέκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον κτηματολογικό τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Νωρίτερα το έγγραφο είχε επιδοθεί στου δύο νομικούς εκπροσώπους του Πατριαρχείου από τους αρμοδίους του Κτηματολογικού Γραφείου της Πριγκήπου.

Χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως με την ευκαιρία της σημερινής θρονικής εορτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορική αυτή εξέλιξη σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα «δώρο» του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Είπε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης:

"Θα ήταν παράλειψη από μέρους μου εάν δεν ανέφερα εις την αγάπη σας κατ' αυτήν την εύσημον ημέρα και ώρα, ένα μεγάλο γεγονός το οποίον συνέβη σήμερον εις την ζωήν και στην ιστορία της Μητρός Εκκλησίας και της περί αυτής ενταύθα ομογενείας. Αντιλαμβάνεστε ότι εννοώ την έκδοση και την επίδοση εις ημάς του τίτλου ιδιοκτησίας επ' ονόματι του Πατριαρχείου μας, διά το ακίνητον του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου μας (χειροκροτήματα) το οποίο, και μαζί με αυτό το Πατριαρχείο μας και η ομογένεια, πέρασαν τόσο δύσκολα χρόνια, διότι δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε την αδικία που μας είχε γίνει τόσα χρόνια αγωνίας αλλά και αγώνων διά την επαναπόκτησιν του μεγαλοπρεπούς αυτού κτηρίου των πατέρων μας, το οποίο μας ανήκει εξ ολοκλήρου και ασυζητητί.

Εχάσαμε όλες τις δίκες εδώ ως γνωστόν, και στο τέλος αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε εις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπου και εδικαιώθημεν.

Η Τουρκική Κυβέρνησις, εν συνεχεία, δεν ήσκησε το δικαίωμα που είχε διά την αναψηλάφιση της δίκης, αλλ' απεδέχθη την απόφαση του Στρασβούργου και ξεκίνησε, εν συνεχεία, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες και εστέφθησαν σήμερα από την επιτυχία αυτήν, του να έχουμε εις τας χείρας μας από της μεσημβρίας της σήμερον, δια χειρών των νομικών συμβούλων μας και εκπροσώπων μας τον περιπόθητο τίτλο ιδιοκτησίας.

Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω επ' ονόματι του Πατριαρχείου μας, που σημαίνει όχι απλώς ότι επαναποκτούμε το ακίνητό μας, αλλά σημαίνει ότι πλέον το Πατριαρχείο μας έχει και επισήμως νομική προσωπικότητα και έχει δικαίωμα να έχει ακίνητο περιουσία και εαν δεν είχε νομική προσωπικότητα δεν θα ημπορούσε να έχει σήμερα εις τα χέρια του τον τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.


Είναι μία ευοίωνος εξέλιξις. Θα ευχόμασταν να μην είχαν οδηγηθεί τα πράγματα εδώ που οδηγήθησαν, διότι ύστερα από τόσα χρόνια αγώνων και αγωνίας καταλήξαμε στον ίδιο παρονομαστή που λέμε. Καταλήξαμε στο να έχουμε και πάλι τον τίτλο ιδιοκτησίας που είχαμε στα χέρια μας και από την περίοδο της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας και από την περίοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Έχουμε τίτλο ιδιοκτησίας από το 1929 και αδίκως και κακώς αι εφ' ημάς τεταγμέναι αρχαί και ιδιαιτέρως η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ημφισβήτησε αυτόν τον τίτλο ιδιοκτησίας, που το ίδιο Τουρκικό κρατος μας είχε δώσει και οδηγήθημεν στα δικαστήρια, ηδικήθημεν, το δεχτήκαμε, και καταλήξαμε και πάλι, επαναλαμβάνω, εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε, αδίκως και ματαίως ...

Τέλος καλό όλα καλά, όπως λέμε. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Ας είναι ένα μάθημα και μία υπόμνηση για όλους μας ότι ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμεθα, ποτέ δεν πρέπει να απαισιοδοξούμε, ποτέ δεν πρέπει να καταθέτουμε τα πνευματικά όπλα, αλλά να εξακολουθήσουμε ως ομογένεια και ως Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, να αγωνιζόμεθα και να έχουμε το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα και να υπολογίζουμε εις την Πρόνοια του Θεού, η οποία Πρόνοια του Θεού ξεπερνά όλα τα ανθρώπινα εμπόδια, όλες τις ανθρώπινες δυσκολίες, και μας εξάγει εκάστοτε εις αναψυχήν.

Ο Θεός γνωρίζει τους τρόπους, του δρόμους, και τα μονοπάτια, τα οποία δεν μπορούμε εμείς να φανταστούμε.

Και ιδού το αποτέλεσμα για μας που δεν επαύσαμε ουδέ επί στιγμή να ελπίζουμε στην αγάπη και την φιλανθρωπία του Θεού, μέχρι την τελική μας δικαίωση".

11/29/2010

ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Παραδόθηκε σήμερα το μεσημέρι, περίπου στις 12:10μμ, στους δικηγόρους του Πατριαρχείου κ.κ. Σοφούογλου και Γιάννη Κτιστάκι, το "ταπού" δηλαδή ο κτηματολογικός τίτλος ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου μετά την επανεγγραφή του στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έτσι ολοκληρώνεται μια δικαστική περιπέτεια που έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο και δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι του Πατριαρχείου αναφέρθηκαν σε αυτή τη διαδικασία ενώ σημείωσαν ότι η επανεγγραφή στο όνομα του Πατριαρχείου σημαίνει και έμμεση αναγνώριση της Νομικής Προσωπικότητας που οι κρατικές Αρχές της Τουρκίας επισήμως αρνούνται να του αναγνωρίσουν.
Οι δικηγόροι του Πατριαρχείου επισκέφθηκαν το κτήριο του Ορφανοτροφείου ενώ το μεσημέρι, στο Φανάρι, παρέδωσαν τον τίτλο ιδιοκτησίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ Ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ




Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου απένειμε σήμερα στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, μετά από εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο στο Πατριαρχικό Γραφείο υπογράφοντας, ταυτόχρονα, και το σχετικό Πατριαρχικό πιττάκιο και τιμώντας με αυτό τον τρόπο την προσωπικότητα του π. Π. Καποδίστρια και την συμβολή του στη Θεολογία του Περιβάλλοντος και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πατριάρχης έχει προλογίσει το βιβλίο του π. Π.Κ. “Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος”, που εξέδωσε η Μητρόπολις Ζακύνθου το 2006.
Ο Πατριάρχης κάλεσε τον νέο πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου να βρίσκεται πάντα κοντά στο μαρτυρικό Φανάρι στηρίζοντάς το με την όλη συγγραφική και διαδικτυακή εργασία του, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου και ο π. Π. Καποδίστριας βρίσκονται στο Φανάρι για να συμμετάσχουν στην Θρονική γιορτή της Μητρός Εκκλησίας, επί τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Σήμερα το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου και ο π. Π.Κ. παρακάθισαν, μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Η ΕΞΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Του Νικολάου Μαγγίνα
Δεκτά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έγιναν χθες τα μέλη της Εξαρχίας που ορίσθηκε να ερευνήσει την υπόθεση της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ύστερα από την ρήξη που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον παραιτηθέντα ηγούμενο Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο και τον αναπληρωτή του, Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, καθώς και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο πρόεδρος της Εξαρχίας, Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας και τα δύο μέλη της, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος ηγούμενος της Μονής του Τιμίου Προδρόμου του Έσσεξ της Αγγλίας και ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος ηγούμενος της Μονής Διονυσίου του Αγίου Ορους καθώς και ο π. Νικόλαος Διονυσιάτης, γραμματεύς της Εξαρχίας, παρέδωσαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη την έκθεση που συνέταξαν μετά την ολοκλήρωση του έργου και της έρευνας που διεξήγαγαν στις ΗΠΑ.

Η έκθεση θα διαβαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου που θα συνέλθει μεθαύριο Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ -φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου επισκέφθηκε το Φανάρι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ελλάδος Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο Πατριάρχης και ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν. είχαν μακρά και εγκάρδια συνομιλία, κατά την οποία παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ.
Ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν. πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ελένη και συνεργάτες του. Κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι τον συνόδευσε ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής.

11/27/2010

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Εγκάρδια συνάντηση και συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος Χάρης Καστανίδης στο Φανάρι.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη ο υπουργός δήλωσε:

«Ερχόμαστε ευλαβικοί προσκυνητές εδώ στο Φανάρι να πάρουμε τις ευλογίες του Παναγιότατου, να διδαχθούμε από το θάρρος του, από το κουράγιο του να υπηρετεί την Ορθοδοξία με τον καλύτερο τρόπο όπως και τον Ελληνισμό. Πληροφορηθήκαμε τα τελευταία νέα από τις δραστηριότητες του Παναγιοτάτου. Θέλω να εκφράσω από την ψυχή μου να είναι πάντοτε δυνατός, καθοδηγούμενος από την Παναγία και να βρίσκει τις καλύτερες λύσεις για τον Ελληνισμό και πρωτίστως για την Ορθοδοξία».


Τον υπουργό συνόδευαν η σύζυγός του, ο Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου Πέτρος Καρεκλάς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας. Οι επισκέπτες προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο υπουργός συμμετείχε στο συνέδριο των Υπουργών Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο φέτος διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 24-26 Νοεμβρίου.


11/26/2010

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: "Διακατεχόμεθα από αισθήματα ευγνωμοσύνης, αγάπης και τιμής προς τον Οικουμενικόν Θρόνον"



Ρεπορτάζ -φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Με κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, προστάτιδος της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, στο ιστορικό Μετόχι της, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην περιοχή του Κερατίου κόλπου, στην Πόλη. Ανήμερα της πανηγύρεως, κατα τη Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Εκπρόσωπος της Μονής και υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του Μετοχίου της στην Κωνσταντινούπολη είναι ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, ο οποίος και προσφώνησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Καί δίδεται σήμερον καί πάλιν ἡ εὐκαιρία εἰς ἡμᾶς νά ὑποβάλωμεν πρός τήν Ὑμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα εὐγνώμονας εὐχαριστίας διά τό ἔμπρακτον ἐνδιαφέρον Αὐτῆς, τόσον πρός τό ἱερόν τοῦτο Μετόχιον, ὅσον καί πρός τά πολλαπλά προβλήματα καί θέματα, ἅτινα κατά καιρούς σοβαρῶς ἀπησχόλησαν καί ἐμπροβλημάτισαν τήν Σιναϊτικήν Ἀδελφότητα. Ὅπως γνωρίζει καλῶς ἡ Ὑμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης τό Ἱερόν Μετόχιον, κατά τάς τελευταίας δεκαετίας, μαζί μέ ευχάριστα γεγονότα, ἔζησε καί πολλάς δυσκόλους στιγμάς, πυρκαϊάς, ἱεροσυλίας, πλημμύρας, ἀντιμετώπισε δέ καί αὐτόν ἀκόμη τόν κίνδυνον κατεδαφίσεως, ὅστις μέ τήν ἀρωγήν τοῦ Παντοδυνάμου Θεοῦ καί τάς τελεσφόρους ἐνεργείας τῆς Μητρός Ἐκκλησίας ἀπεσοβήθη».


Στη συνέχεια μίλησε ο Πατριάρχης ο οποίος και εξήρε την προσφορά του Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Ιακώβου προς το Σιναϊτικό Μετόχι, τη φροντίδα και την μέριμνα του σε αυτό τόνισε και το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Ιερά Μονή του Σινά ανά τους αιώνες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσία των συμπροσευχομένων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου και Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, "οι οποίοι κατά τα σήμερον ισχύοντα είναι εντεταγμένοι εις την Διοίκηση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς να παύουν ως Ιεράρχαι των λεγομένων Νέων Χωρών να έχουν την ανωτάτη αναφοράν των εις το Πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Άγιοι αδελφοί σας καλοσωρίζομεν με τιμή, με εγκαρδιότητα, με αγάπη και σας ευχαριστούμεν για την αρχιερατικήν διακονίαν σας".


Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι διακατεχόμεθα από βαθύτατα αισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού, αγαπής, τιμής και αναφοράς προς τον Οικουμενικόν Θρόνον, την μεγάλη αυτή δόξα της Ορθοδοξίας ολοκλήρου, αλλά και προς υμάς προσωπικώς ως Προκαθήμενον και πρώτον της εν τω κόσμω Ορθοδόξου Εκκλησίας... Σας ευχαριστούμεν πάρα πολύ για την σταθερά και μόνιμο αγάπη σας, για τας ευχάς σας προς τον Άγιο Θεόν ώστε τα πράγματα να βαίνουν καλώς εις τας σχέσεις μας εδώ, των γειτονικών Κρατών και ταυτόχρονα για να πορεύεται και η ιδιαιτέρα μας πατρίδα, η Ελλάδα, εν μέσω πολλών δυσκολιών, ουσιαστικά εις μίαν πορείαν δοκιμασίας αυτών των καιρών να πορεύεται με την ελπίδα ότι δια της δυνάμεως του Θεού και διά της συμβολής των ανθρώπων και διά των ευχών της Μητρός Εκκλησίας κι όλων των Χριστιανών θα επανακτήσει την προηγουμένην αίσθησιν της δυνάμεως της σοβαρότητος της πραγματώσεως της αποστολής της με εκείνα που προβλέπονται από τη διεθνή δεοντολογία και από τη διεύθυνση και διοίκηση των λαών για να αισθανόμεθα έτσι ασφαλέστεροι στην πορεία μας μέσα εις τον χρόνον που ανοίγεται ενώπιόν μας και δεν γνωρίζουμε τί επιφυλάσσει. Θέλω να επαναλάβω ότι από την ιστορικήν Μητρόπολιν Θεσσαλονίκης, η οποία υπήρξε κάποτε η Συμβασιλεύουσα με την Κωνσταντινούπολη και που αν αναδιφήσει κανείς στην ιστορίαν της στην οποίαν με αξίωσεν ο Θεός να έχω αναδιφήσει θα εκπλαγεί από την πορεία της πόλεως αυτής και ιδίως από της ώρας κατά την οποία εις τον χώρον της Ανατολής ανέτειλε και ανεφάνη και εδοξάσθη η Εκκλησία διά της ιδρύσεως εδώ της Κεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας».


Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, Ιεράρχες του Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους αρχιμ. Αλέξιος, η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Ακριτοχωρίου, Μετοχίου της Ι. Μ. Ξενοφώντος, μοναχή Ιακώβη, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος προσκυνητών από την Πόλη και από την Ελλάδα.

φωτογραφίες από την αίθουσα του Θρόνου:
Ο Πατριάρχης, ο Πέργης Ευάγγελος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Σιδηροκάστρου Μακάριος.


Ο Πατριάρχης με δύο ιεράρχες του κλίματος των Νέων Χωρών, τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο και τον Σιδηροκάστρου Μακάριο.

Oι Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

11/23/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Για τα δύσκολα και δίσεκτα χρόνια στην Ίμβρο και στην αναγκαστική φυγή των Ρωμηών κατοίκων της αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην προσφώνησή του κατά τη χειροτονία εις διάκονον του Ιμβρίου Αστερίου Οκουμούση, την οποία τέλεσε ο ίδιος κατα τη διάρκεια της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πέραν, προχθές Κυριακή 21 Νοεμβρίου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με βαθειά συγκίνηση αλλά και παρρησία, επεσήμανε ότι το γεγονός της ομαδικής φυγής από το πολύπαθο νησί ήταν ενέργεια «σχεδιασμένη άνωθεν» με την οποία επιτεύχθηκε μία βαθμιαία διάλυση και συρρίκνωση στην παιδεία και στην οικονομία της Ρωμέϊκης Κοινότητας.

Ο νέος κληρικός θα διακονήσει την Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό λειτουργούσε ο αείμνηστος πατέρας του π. Γεώργιος καθώς και ο παππούς του π. Αστέριος παλαιότερα. Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστησαν Ιεράρχες και οι Πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής και Αθανάσιος Αστρακάς, άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, παράγοντες της Ομογένειας, καθηγητές και μαθητές των Λυκείων Ζωγραφείου και Ζαππείου, εκπρόσωποι των Ιμβριακών σωματείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πλήθος προσκυνητών τόσο από την Πόλη όσο και από την Ελλάδα και άλλες χώρες.



Ο Πατριάρχης απηύθυνε στον νεοχειροτονηθέντα τους εξής πατρικούς λόγους:

Ἀγαπητέ Ἀστέριε, τέκνον ἡμῶν ἐν Κυρίῳ,

Εἶναι ἀφορμή χαρᾶς καί συγκινήσεως διά τήν ἡμετέραν Μετριότητα ἡ τέλεσις σήμερον τῆς χειροτονίας σου εἰς Διάκονον ἰδίαις ἡμῶν χερσίν, ὄχι μόνον διότι θά ἀναλάβῃς προσεχῶς καθήκοντα ἱερέως εἰς τό ἀγαπημένο μας χωριό τῶν Ἁγίων Θεοδώρων εἰς τήν ἰδιαιτέραν πατρίδα μας Ἴμβρον, ἀλλά καί διότι ἡ οἰκογένειά σου καί τό ὄνομά σου ἐπαναφέρουν ἡμᾶς εἰς τά ὡραῖα παιδικά καί ἐφηβικά χρόνια μας ἐκεῖ, ὅταν ἦτο ἱερεύς τοῦ χωριοῦ μας ὁ ἀείμνηστος πάππος σου π. Ἀστέριος, τοῦ ὁποίου τό ὄνομα φέρεις καί τόν ὁποῖον διεδέχθη ὁ υἱός του καί πατήρ σου π. Γεώργιος πού αἰφνιδίως μετέστη πρό τινων ἑβδομάδων ἐκ τῶν προσκαίρων εἰς τά αἰώνια.

Ἡ Ἴμβρος τότε, πρό τοῦ 1964, ἦτο ἀκόμη ἄθικτος καί ἀνεπηρέαστος ἀπό τά σκληρά καί ἄδικα μέτρα πού ἐλήφθησαν διά τήν διάλυσιν τοῦ ρωμαίηκου πληθυσμοῦ της καί ἐζούσαμεν ἐν πτωχείᾳ μέν ἀλλά μέ εἰρήνην, μέ ἑλληνικήν παιδείαν εἰς τά σχολεῖα μας, μέ πιστότητα εἰς τά ἀπό αἰώνων ἤθη καί ἔθιμά μας, μεταξύ τῶν ὁποίων ἦσαν καί οἱ λεγόμενες μοναχολειτουργιές εἴτε εἰς τούς ναούς τοῦ χωριοῦ μας εἴτε εἰς τά ἀπειράριθμα ἐξωκκλήσια κοντά ἤ καί μακρυά ἀπό αὐτό, πού ἦσαν τρανή ἀπόδειξις τῆς εὐσεβείας τῶν συμπατριωτῶν μας.

Εἰς αὐτές τίς ἰδιωτικές λειτουργίες, ἀλλά καί εἰς τίς ἄλλες, τίς τακτές κατά τάς Κυριακάς καί τάς Ἑορτάς εἰς τόν Ἅγιον Γεώργιον καί ἀραιότερα εἰς τήν κάτω Ἐκκλησίαν τῆς Παναγίας, μέσα εἰς τό χωριό μας, ὁ τότε νεαρός Δημήτριος Ἀρχοντώνης ἦτο ὁ ἀπαραίτητος συνοδός καί βοηθός τοῦ μακαριστοῦ π. Ἀστερίου καί εἰς τό Ἱερόν Βῆμα καί εἰς τό ἀναλόγιον μέ τά πολύ ὀλίγα πού ἐγνώριζε νά ψάλλῃ. Μεγάλη εὐλογία καί μεγάλη ἐμπειρία.

Αὐτό τό ὁποῖον κυρίως ἐμάθομεν ἀπό τόν σεβάσμιον ἐκεῖνον ἱερέα μας ἦτο ἡ εὐσέβεια καί ἡ πιστότης εἰς τό καθῆκον. Εἰς τήν ὑπερτεσσαρακονταετῆ διακονίαν του ὁ π. Ἀστέριος οὐδέποτε ἀπουσίασεν, οὐδέποτε παρέλειψεν Ὄρθρον ἤ Ἑσπερινόν, οὐδένα τῶν συγχωριανῶν του ἐπίκρανεν ἤ ἠδίκησεν ἠθελημένως. Ἦτο ὑπόδειγμα πιστοῦ οἰκονόμου τῆς χάριτος, τύπος καί ὑπογραμμός ἱερέως τοῦ χωριοῦ.


Ὁ ἀείμνηστος πατέρας σου π. Γεώργιος συνέχισεν ἐπίσης μέ πιστότητα καί ἀφοσίωσιν εἰς τό καθῆκον τήν παράδοσιν τοῦ πατρός του, ὅμως σέ δύσκολα καί δίσεκτα χρόνια διά τούς Ἁγίους Θεοδώρους καί δι’ ὁλόκληρο τό νησί μας καί τήν γειτονικήν Τένεδον. Μέ ὀλίγους χριστιανούς λόγῳ τῆς ἀναγκαστικῆς ὁμαδικῆς φυγῆς τῶν πολλῶν, μετά τήν ἄνωθεν σχεδιασθεῖσαν καί ἐφαρμοσθεῖσαν διάλυσιν καί συρρίκνωσιν, χωρίς σχολεῖα, χωρίς παιδιά, μέ ἀπαλλοτριωμένα τά κτήματά μας ‒ καί ὅλα τά ’σκιαζε ἡ φοβέρα. Ὅμως, ὁ π. Γεώργιος καί οἱ ὀλίγοι ἐναπομείναντες ἐφύλαξαν τίς Θερμοπύλες, ἄντεξαν, ὑπέφεραν τόν καύσωνα τῆς ἡμέρας καί τό ψύχος τῆς νυκτός· καί τώρα ὑποφώσκουν καλύτερες ἡμέρες, ἡ νοσταλγία ἐνίκησε τόν φόβον, ἐπιστρέφουν ἀρκετοί συμπατριῶται μας, ἐπισκευάζουν τά σπίτια τους, πνέει ἄνεμος κάποιας αἰσιοδοξίας καί ἐλπίδος διά τό μέλλον. Εἴθε νά μή διαψευσθοῦν οἱ ἐλπίδες μας καί νά μήν ὁμιλοῦμε καί εἰς τό μέλλον διά «τό λαμπερό τό χτές καί τό θαμπό τό σήμερα», κατά τόν ποιητήν.

Καί σύ, ἀγαπητέ Ὑποδιάκονε Ἀστέριε, καλεῖσαι τώρα νά παραλάβῃς τήν σκυτάλην, νά γίνῃς ὁ ἱερεύς τοῦ χωριοῦ μας, νά ἁγιάζῃς μέ τά μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας μας τούς ὀλίγους κατοίκους του, νά κτυπᾷς τήν καμπάνα, νά φέγγῃ ἡ ἀκοίμητος κανδήλα τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, νά δίνῃς θάρρος καί πίστιν εἰς τούς ἐνορίτας σου, κάτω ἀπό τάς ὁδηγίας καί μέ τήν στοργήν καί τήν ὑποστήριξιν τοῦ ἀξίου ποιμενάρχου μας ἀδελφοῦ ἁγίου Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Μιμήσου, λοιπόν, τό παράδειγμα τοῦ π. Ἀστερίου καί τοῦ π. Γεωργίου. Ἄξιος!



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε προς το εκκλησίασμα και για την εορτή των Εισοδίων και την μεγαλώνυμη Κοινότητα Σταυροδρομίου ως ακολούθως:

Παράδοσιν τῶν πατέρων ἡμῶν εὐσεβῆ συνεχίζοντες προσήλθομεν σήμερον, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν παναγίων Εἰσοδίων τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, εἰς τόν Καθεδρικόν ἡμῶν τοῦτον Ναόν, ὁμοῦ μετά τῶν σεβασμίων μελῶν τῆς περί ἡμᾶς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί ἄλλων ἀδελφῶν Ἱεραρχῶν, συρρεύσαντος δέ πλήθους πιστῶν μετά τῶν προκρίτων αὐτῶν, καί διά πάντα ταῦτα δοξολογοῦμεν τό ἅγιον ὄνομα τοῦ Θεοῦ τῶν πατέρων ἡμῶν καί προσκυνοῦμεν ἐν εὐλαβείᾳ καί τιμῇ τήν Πάναγνον Μητέρα αὐτοῦ τε καί ἡμῶν.

Τά Εἰσόδιά της, τά ὁποῖα σήμερον ἑορτάζομεν, δέν ἀναφέρονται εἰς τά Εὐαγγέλια παρά μόνον εἰς τό Πρωτευαγγέλιον τοῦ Ἰακώβου. Μόνον ἡ Ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καταγράφεται ἐν τοῖς Εὐαγγελίοις.

Ἡ Ἑορτή τῶν Εἰσοδίων εἶναι ἀπό τάς ἀρχαιοτέρας, καθώς ἑωρτάζετο κατά τούς πρώτους αἰῶνας τοῦ Χριστιανισμοῦ ὑπό τῆς Ἁγίας Ἑλένης καί μνημονεύεται ὑπό τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Νύσσης. Εἶναι μία ἑορτή πού μᾶς προετοιμάζει διά τήν ἐπερχομένην μεγάλην ἑορτήν τῶν Χριστουγέννων καί τήν ἐξ αὐτῆς χαράν ὁλοκλήρου τοῦ Χριστιανικοῦ κόσμου.

Ἡ σημερινή ἑορτή σηματοδοτεῖ τήν ὁλοκληρωτικήν ἀφιέρωσιν τῆς Παναγίας εἰς τόν ναόν, εἰς τά ἅγια τῶν ἁγίων, καθώς ἐπίσης καί τήν ἑτοιμότητά της νά ὑπηρετήσῃ τόν Θεόν ἀποκλειστικῶς ὡς ἡ Μήτηρ αὐτοῦ.

Ὅθεν, ἡ Παναγία εἶναι ἡ εἰκών ὅλων ἡμῶν τῶν κληρικῶν πού ἐκλήθημεν νά εἰσερχώμεθα εἰς τά ἅγια τῶν ἁγίων καί νά διακονῶμεν τόν Θεόν καθημερινῶς. Εἰσέρχομαι δέ εἰς τά ἅγια τῶν ἁγίων σημαίνει εἰσέρχομαι εἰς τό βάθος τῶν μυστηρίων καί τῆς προσευχῆς, ἱστάμενος πρόσωπον πρός πρόσωπον ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ.


Ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ,

Ἀνατρέχοντες εἰς τήν ἱστορίαν τοῦ Ναοῦ τούτου τῶν Εἰσοδίων πληροφορούμεθα ὅτι εἰς τά μέρη ταῦτα, τά ὁποῖα ὑπήγοντο διοικητικῶς εἰς τόν Γαλατᾶν καί ἐκκλησιαστικῶς εἰς τήν Ἐκκλησίαν τῆς Παναγίας Καφφατιανῆς, περί τά μέσα τοῦ 18ου αἰῶνος ὁ πληθυσμός τῶν ὀρθοδόξων ἐπυκνώθη (διά «τό πυκνόν τοῦ τότε ἐν γένει συνοικισμοῦ», ὁμιλεῖ γράμμα τοῦ Πατριάρχου Τιμοθέου τῆς ἐποχῆς ἐκείνης), δι’αὐτό καί αἱ δυνάμεις αἱ συνάψασαι τήν Συνθήκην Εἰρήνης ἐν Küçük Kaynarca τό ἔτος 1774 συνεφώνησαν νά οἰκοδομηθῇ ἐδῶ νέος ναός, ὁ ὁποῖος καί ὡλοκληρώθη τό θέρος τοῦ 1804. Διά τήν διοίκησιν τοῦ ναοῦ ὁ Πατριάρχης Καλλίνικος μέ τήν περί αὐτόν Ἱεράν Σύνοδον ἐξέδωκε τόν Ὀκτώβριον τοῦ ἔτους ἐκείνου σιγιλλιῶδες γράμμα, τό ὁποῖον ἀπήλλαξεν αὐτόν παντός φόρου πρός τό πατριαρχικόν ταμεῖον καί καθώρισεν ἄρθρα, τά ὁποῖα ὁμιλοῦν διά τήν κανονικήν ὑπαγωγήν του «ὑπό τήν ἄμεσον κηδεμονίαν καί προστασίαν καί κυριότητα καί δεσποτείαν τοῦ ἁγιωτάτου Πατριαρχικοῦ Ἀποστολικοῦ τε καί Οἰκουμενικοῦ Θρόνου»· διά τήν στελέχωσίν του ὑπό καταλλήλων καί ἀκαταλαλήτων κληρικῶν· διά τήν περιφοράν πέντε δίσκων· διά τήν σφραγίδα τοῦ ναοῦ· διά τήν ἀνάγκην τηρήσεως κώδηκος ἐσόδων καί ἐξόδων καί πάσης ληψοδοσίας καί, τέλος, διά τούς Ἐπιτρόπους τοῦ Ναοῦ, διά τούς ὁποίους τό Πατριαρχικόν καί συνοδικόν σιγιλλιῶδες γράμμα λέγει ἐπί λέξει: «οἱ προβληθέντες γνώμῃ κοινῇ ἔφοροι καί ἐπίτροποι τοῦ ναοῦ τούτου, κατά τό προεκδοθέν αὐτοῖς ἡμέτερον Πατριαρχικόν γράμμα, ἔχουσι τό κῦρος καί πᾶσαν πληρεξουσιότητα ἐν τῷ ναῷ τούτῳ, φροντίζοντες, καί ἐπιμελούμενοι περί τῆς διαμονῆς, καλῆς διοικήσεώς τε καί εὐταξίας αὐτοῦ».

Ἐντιμότατοι κύριοι Πρόεδρε καί μέλη τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος Σταυροδρομίου,

νελάβετε προσφάτως τήν εὐθύνην, μέ τήν ψῆφον τῆς ὁμογενείας, νά διοικήσετε δι’ ὡρισμένον χρονικόν διάστημα «νομίμως καί εὐτάκτως» ὄχι μόνον τόν ναόν τοῦτον, Καθεδρικόν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ὡς Ἀρχιεπισκόπου καί Ποιμενάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ἀλλά, κατά τά ἰσχύοντα πλέον, καί ὁλόκληρον τήν μεγαλώνυμον ταύτην Κοινότητα μέ τήν λαμπράν ἱστορίαν τοῦ παρελθόντος καί μέ τάς πολλάς ἀνάγκας καί τά προβλήματα τῆς σήμερον.

Ἐξελέγητε καί ἀμέσως ἐθέσατε τήν χεῖρα ἐπί τό ἄροτρον καί ἀνελάβετε ἀξιεπαίνως μίαν προσπάθειαν ἀνασυγκροτήσεως τῶν κοινοτικῶν πραγμάτων.

Μέ ἐφαλτήριον τόν Ἱερόν Ναόν τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου, ὁ ὁποῖος ἀπό πολλῶν δεκαετιῶν ἀποτελεῖ τό κέντρον τῆς Κοινότητος Σταυροδρομίου καί ἐν τῷ ὁποίῳ στεγάζονται τά κεντρικά Γραφεῖα αὐτῆς καί ἑδρεύει ὁ ἑκάστοτε ἐκπρόσωπος τοῦ Πατριάρχου Ἀρχιερατικῶς Προϊστάμενος, ἀπό ἐδῶ, λέγομεν, ἐξακτινώνεται ἡ δραστηριότης σας εἰς τόν Ἅγιον Κωνσταντῖνον, εἰς τήν Ἁγίαν Τριάδα καί μέχρι τοῦ Κοιμητηρίου τοῦ Σισλῆ, ὅπου ἀναπαύονται τά ὀστᾶ τά γεγυμνωμένα πλείστων ὅσων πατέρων καί ἀδελφῶν ἡμῶν «προσδοκώντων ἀνάστασιν νεκρῶν καί ζωήν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος».

Ξεκινήσατε μέ ἔνθεον ζῆλον, μέ διάθεσιν ἀνιδιοτελοῦς προσφορᾶς εἰς τά κοινά, μέ ἐνθουσιασμόν, μέ ἰδιαίτερον ἐνδιαφέρον διά τήν παιδείαν καί τά γράμματα, μέ προθυμίαν ἐξυπηρετήσεως καί ἄλλων Κοινοτήτων καί Ἱδρυμάτων μας, μέ πιστότητα καί ἀφοσίωσιν εἰς τήν Μητέρα καί τροφοδότιδα πάντων ἡμῶν Ἁγίαν τοῦ Χριστοῦ Μεγάλην Ἐκκλησίαν, ὡς ἐμπρέπει εἰς τούς Χριστιανούς, μάλιστα δέ εἰς τούς εὐσεβεῖς καί ὀρθοδόξους Χριστιανούς τῆς πόλεως αὐτῆς τοῦ Κωνσταντίνου, οἱ ὁποῖοι ἀνέκαθεν ἔβλεπον τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ὡς τό κέντρον τῆς ἐκκλησιαστικῆς, θρησκευτικῆς, πνευματικῆς, κοινωνικῆς, ἐκπαιδευτικῆς καί κοινοτικῆς δομῆς, διαρθρώσεως καί ζωῆς αὐτῶν, ἀνεξαρτήτως τῶν ἔξωθεν ἐπιβληθέντων εἰς αὐτούς νέων διατάξεων καί θεσμοθετήσεων.

Σᾶς συγχαίρομεν καί σᾶς εὐχόμεθα πατρικῶς ἐξ ὅλης καρδίας πλήρη ἐπιτυχίαν εἰς τήν ἐκπλήρωσιν τῶν καθηκόντων καί τῆς ἱερᾶς ἀποστολῆς σας ὡς Ἐφοροεπιτρόπων, διά τό καλόν τῶν «γαλατιανῶν καί σταυροδρομιτῶν κάι μπεηογλιτῶν», ὅπως ἀναφέρεται εἰς ἔγγραφον δημοσιευθέν ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ τῆς ἑκατονταετηρίδος τοῦ ναοῦ τούτου τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου. Σᾶς εὐχόμεθα καλήν ἐπιτυχίαν εἰς τάς εὐγενεῖς προσπαθείας σας διά τό «πρώτιστον τῆς Κωνσταντινουπόλεως προάστειον τοῦ περατικοῦ Γαλατᾶ», διά «τό Σταυροδρόμι τῆς Ρωμιοσύνης», διά τό ἄλλοτε «ἀμπελόφυτον» Σταυροδρόμι.

Καί κατακλείομεν μέ τήν πατρικήν εὐχήν καί τήν Πατριαρχικήν εὐλογίαν μας καί πάλιν πρός τόν Εὐλαβέστατον Διάκονον πλέον Ἀστέριον, τόν ὁποῖον ὁλόκληρος ἡ Χριστιανική μας Κοινότης προσάγει καί προσφέρει σήμερον εἰς τόν Θεόν, καί ἡμεῖς διά τοῦ ἱεροῦ μυστηρίου τῆς Χειροτονίας εἰσηγάγομεν εἰς τά ἅγια τῶν ἁγίων τοῦ Θεοῦ, ὅπως τότε εἰσώδευσεν εἰς αὐτά ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος.

Ἀγαπητέ μας Ἀστέριε, καί πάλιν ἄξιος!


Τον Πατριάρχη προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Σταυροδρομίου και ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Γεώργιος Παπαλιάρης. Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα.


11/22/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΗΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Μ Ι Λ Ι Α

ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΙΝ

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΗΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

(22 Νοεμβρίου 2010)


ερώτατοι Ἀδελφοί,

Ἐντιμότατε κύριε Γενικὲ Πρόξενε τῆς Ἑλλάδος,

Ἐλλογιμώτατε κύριε ἐκπρόσωπε τοῦ Πανεπιστημίου Καλῶν Τεχνῶν «Μιμὰρ Σινάν»,

Ἐντιμότατε κύριε ἐκπρόσωπε τοῦ Ὀργανισμοῦ «Ἰσταμποὺλ 2010 - Πολιτιστικὴ Πρωτεύουσα τῆς Εὐρώπης»,

Ἐντιμότατε κύριε Πρόεδρε τοῦ Συνδέσμου Ἀποφοίτων Ζωγραφείου,

Φιλόμουσος ὁμήγυρις!

Ἡ Πόλις μας, ἡ καὶ τὸ πάλαι «Προκαθημένη τῆς Εὐρώπης», ἐτιμήθη ἐπαξίως κατὰ τὸ παρὸν ἔτος ὡς «Πολιτιστικὴ Πρωτεύουσα τῆς Εὐρώπης». Πολλαὶ ὡραῖαι ἐκδηλώσεις ἐπραγματοποιήθησαν μέχρι σήμερον εἰς τὰ πλαίσια τῶν σχετικῶν ἑορτασμῶν, μὲ σκοπὸν τὴν ἀνάδειξιν τῶν λόγων διὰ τοὺς ὁποίους περιεβλήθη μὲ ἕνα τόσον βαρὺν καὶ σημαίνοντα τιμητικὸν τίτλον. Ἡ ἀποψινὴ ἐκδήλωσις εἶναι ἴσως μία ἐκ τῶν πλέον ἀξιολόγων.


Ὁ Σύνδεσμος Ἀποφοίτων τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου ἀξιεπαίνως φιλοτιμεῖται πάντοτε νὰ προΐσταται καλῶν ἔργων, ὁ δὲ μέχρι πρό τινος Πρόεδρος αὐτοῦ ἀγαπητὸς κ. Λάκης Βίγκας, μὲ τὸν ἐνθουσιασμὸν καὶ τὸν ζῆλον εἰς τὸ ἐργάζεσθαι κοινωφελῶς ποὺ τὸν διακρίνει, ἀνερρίπισεν ἱκανῶς τὴν κοινὴν ὅλων τῶν Ἀποφοίτων τοῦ Ζωγραφείου φιλοτιμίαν καὶ ἔτσι ἔχομεν ὡραῖα καὶ ἐπίζηλα ἀποτελέσματα. Εἰς τὰ πλαίσια αὐτῆς τῆς ἀξιεπαίνου δραστηριοποιήσεως τοῦ Συνδέσμου ὑπῆρξε καὶ ἡ συνεργασία μετὰ τῶν ἀξιοτίμων ἰθυνόντων τοῦ Ὀργανισμοῦ «Ἰσταμπούλ 2010 – Πολιτιστικὴ Πρωτεύουσα τῆς Εὐρώπης» καὶ δι’ ἄλλας ἀσφαλῶς ἐκδηλώσεις, ἀλλὰ καί, κυρίως, διὰ τὴν πραγματοποίησιν τοῦ Προγράμματος «Ρωμηοὶ Ἀρχιτέκτονες τῆς Πόλεως τοῦ 19ου καὶ ἀρχῶν τοῦ 20οῦ αἰῶνος», συνισταμένου εἰς τὴν προετοιμασίαν καὶ διοργάνωσιν τῆς ἀπόψε ἐγκαινιαζομένης Ἐκθέσεως καὶ εἰς τὴν ἔκδοσιν καλαισθήτου σχετικοῦ Τόμου, «ἵνα μὴ ἔργα μεγάλα τε καὶ θωμαστὰ ἐξίτηλα γένηται», ὅπως θὰ ἔλεγεν ὁ πατὴρ τῆς Ἱστορίας Ἡρόδοτος ὁ Ἁλικαρνασσεὺς, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ γνωρίσουν καὶ ἐκτιμήσουν ὅλοι οἱ Πολῖται ἕνα σημαντικὸν στοιχεῖον τῆς ταυτότητος τῆς Βασιλευούσης. Τὴν 19ην Ὀκτωβρίου 2009 ὑπεγράφετο τὸ Πρωτόκολλον Συνεργασίας τοῦ Ὀργανισμοῦ «Ἰσταμποὺλ 2010 – Πολιτιστικὴ Πρωτεύουσα τῆς Εὐρώπης» μετὰ τοῦ Συνδέσμου Ἀποφοίτων Ζωγραφείου ὑπὸ τοῦ κ. Γιλμὰζ Κούρτ καὶ τοῦ κ. Λάκη Βίγκα, τοῦ Ὀργανισμοῦ ἀναλαβόντος νὰ χορηγήσῃ οἰκονομικῶς τὸ ἐγχείρημα. Ἦτο μία ἱστορικὴ στιγμή. Διὰ τῆς ὑπογραφῆς ἐκείνης ἔλυωναν πάγοι δεκαετιῶν. Ἡ σύγχρονος Τουρκία ἔκαμνε ἕνα σπουδαῖον βῆμα, ἀναγνωρίζουσα ἐπισήμως τὴν εἰσφορὰν τῶν ἀρχιτεκτόνων τῆς γηγενοῦς Ρωμέϊκης μειονότητος εἰς τὴν διαμόρφωσιν τῆς Πόλεως, ἡ ὁποία ἦτο πάντοτε ἡ ὡραία, περίλαμπρος καὶ ἐπίσημος προθήκη τοῦ Κράτους.


Ἰδού, λοιπόν, μετὰ ἕν ἔτος, ἀπόψε γευόμεθα τοὺς γλυκεῖς καρποὺς τῆς εὐλογημένης συμφωνίας ἐκείνης. Λόγοι δικαιοσύνης ἐπιβάλλουν νὰ λεχθῇ ὅτι πέραν τοῦ Ὀργανισμοῦ «Ἰσταμποὺλ 2010» καὶ τοῦ Συνδέσμου τῶν Ζωγραφειωτῶν, εἰς τὴν κατόρθωσιν τοῦ ἔργου τούτου ἐβοήθησε πολὺ καὶ ἡ γενναία χορηγία τοῦ Κοινωφελοῦς Ἱδρύματος Ἰωάννου Λάτση, τὸ ὁποῖον εὐχαριστοῦμεν θερμῶς ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ παρόντος ἐνταῦθα Ἐντιμολ. κ. Εὐαγγέλου Χρόνη, Ἄρχοντος Μαΐστορος τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας. Ἡ κοινὴ πάντων ἡμῶν εὐγνωμοσύνη ἀπευθύνεται ἐξ ἴσου πρὸς σύντρεις τοὺς εὐγενεῖς συντελεστάς!

Βεβαίως ἡ Πόλις ἔχει, ἀγαπητοί, τὰ παλαιὰ καὶ σεβάσμια στοιχεῖα τῆς ἀρχιτεκτονικῆς της ταυτότητος, τόσον ἀπὸ τὸν Βυζάντιον, ὅσον καὶ ἀπὸ τὴν Ὀθωμανικὴν περίοδον. Ναοί, Μοναί, Τεμένη, Ἀνάκτορα, Τείχη, Πύργοι, Ὑδραγωγεῖα κ.λπ., εἶναι διάσπαρτα εἰς τοὺς Ἑπτὰ Λόφους τῆς πρώτης ἀναπτύξεώς της. Ὀνόματα ἀρχιτεκτόνων τῆς Πόλεως ὅπως τοῦ Ἀνθεμίου, τοῦ Ἰσιδώρου, τοῦ Σινὰν Γιουσοὺφ μπὶν Ἀμπντουλλάχ, τοῦ ἐπονομαζομένου Ἀτίκ, τοῦ Συμεὼν Κάλφα, τοῦ Τσελεμπῆ Μουσταφᾶ, τοῦ Μεχμὲτ Ταχίρ, τοῦ Κάλφα Κιὸρ Γιάννη καὶ τοῦ μεγάλου Μιμὰρ Σινάν, εἰς τὸ ὄνομα τοῦ ὁποίου σεμνύνεται τὸ φιλοξενοῦν ἡμᾶς ἀπόψε Πανεπιστήμιον Καλῶν Τεχνῶν τῆς Πόλεως, ἔχουν ἤδη περάσει εἰς τὸν χῶρον τοῦ ἐνδόξου θρύλου.


(φωτό: Λάκης Βίγκας, πρόεδρος ΣΑΖ)

Ὅμως ἡ νεωτέρα Πόλις ἔχει καὶ αὐτὴ τὰ στοιχεῖα τῆς ἰδικῆς της ἀρχιτεκτονικῆς ἰδιοπροσωπείας, τὰ ὁποῖα ἐντοπίζονται ἀπὸ τοῦ 19ου αἰῶνος καὶ ἐντεῦθεν. Εἰς τὴν δημιουργίαν αὐτῶν μεγάλως συνετέλεσαν οἱ Ρωμιοὶ ἀρχιτέκτονες καὶ καλφάδες, κληρονόμοι, φορεῖς καὶ συνεχισταὶ μιᾶς ἀρχαίας ἑλληνικῆς τοῦ ἀρχιτεκτονεῖν παραδόσεως. Ὁ Βασιλάκης Μπέης Ἰωαννίδης ἐπὶ παραδείγματι, Ἀρχιτέκτων τοῦ Παλατίου, μὲ τὴν ὡραίαν ἐκκλησίαν τῆς Ἁγίας Τριάδος εἰς τὸ Ταξίμ, μὲ τὸ Ἰωακείμειον Παρθεναγωγεῖον, μὲ τὸ κτίριον Διοικήσεως τῆς Ὑπηρεσίας Ναυτικοῦ εἰς τὴν παραλίαν τοῦ Κερατίου, ὁ υἱός του Γιάγκος Μπέης Ἰωαννίδης, Ἀρχιτέκτων τοῦ Σουλτάνου, μὲ τὸ Ζάππειον Παρθεναγωγεῖον, ὁ Κωνσταντῖνος Δημάδης μὲ τὴν μεγαλοπρεπεστάτην καὶ περίβλεπτον Πατριαρχικὴν Μεγάλην τοῦ Γένους Σχολὴν εἰς τὸ Φανάρι, ὁ Ἀ. Μανοῦσος μὲ τὸ Ξενοδοχεῖον «Μπρίστολ» τοῦ Πέραν (σήμερον Μουσεῖον), ὁ Περικλῆς Φωτιάδης μὲ τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν εἰς τὸν Λόφον τῆς Ἐλπίδος τῆς Χάλκης καὶ ὄχι μόνον, ὁ Ἰωάννης Γεδεών, ὁ κατά τινας μαρτυρίας πιστούμενος τὴν ἀρχιτεκτόνησιν τοῦ Μεγάρου τοῦ Τελωνείου, καὶ πολλοὶ ἄλλοι, ὀλιγώτερον γνωστοί, εἰσήγαγον νέους ἀρχιτεκτονικοὺς τύπους κτιρίων, κατεστόλισαν τὴν Πόλιν καὶ τῆς ἔδωσαν σύγχρονον Εὐρωπαϊκὸν πρόσωπον. Παρὰ τὸ ὅτι πολλὰ τῶν ἔργων τῶν Ρωμιῶν δημιουργῶν σήμερον ἐξέλιπον, συνεπείᾳ τῆς κατακορύφου αὐξήσεως τοῦ πληθυσμοῦ καὶ τῶν οἰκιστικῶν του ἀναγκῶν, τῆς ἐγκαταλείψεως καὶ τῆς εἰς πολλὰ τροποποιήσεως τοῦ σχεδίου πόλεως, οὐχ ἧττον, ὄχι μόνον τὰ μνημονευθέντα προχείρως ἔργα, ἀλλὰ καὶ πολλὰ ἄλλα μικροτέρου βεληνεκοῦς, ὡς λ.χ. ἰδιωτικαὶ κατοικίαι, πολυκατοικίαι, ἐμπορικὰ κέντρα, κοινοτικὰ καταστήματα, ἀκόμη καὶ ταφικὰ μνημεῖα μεγάλης καλλιτεχνικῆς ἀξίας, ὑφίστανται ἀκόμη. Τὸ Σουλτάνχαμαμ, τὸ Ἐμίνονου, τὸ Καράκιοϋ, τὸ Μπέγιογλου, τὸ Ταρλάμπασι, τὸ Σιρασελβελέρ, τὸ Παγκάλτι, τὸ Φανάρι καὶ πολλαὶ ἄλλαι συνοικίαι τῆς μεγαλουπόλεώς μας, φέρουν ἔκτυπον τὴν σφραγῖδα τοῦ πνεύματος, τοῦ ταλάντου, τῆς τέχνης, τῆς εὐφυΐας καὶ τοῦ κόπου τῶν Ρωμιῶν ἀρχιτεκτόνων. Ὁ καθεὶς εἰσέφερε κατὰ τὸ χάρισμά του εἰς τὴν ἀναχώνευσιν τῶν στοιχείων τῆς Κλασσικῆς, τῆς Βυζαντινῆς, τῆς Ὀθωμανικῆς καὶ τῆς Εὐρωπαϊκῆς παραδόσεως, μὲ ἀποτέλεσμα ἡ Πόλις, μένουσα ἐν ἑαυτῇ τὰ πάντα νὰ καινίζῃ καὶ νὰ ὡραΐζεται μὲ διαχρονικὸν καὶ ἄφθιτον κάλλος.


Εἰς τοὺς σχόντας τὴν πρωτοβουλίαν διὰ τὸ ἐπίτευγμα, τὸ ὁποῖον ἔχομεν ἐνώπιόν μας, εἰς τοὺς πολλὰ κοπιάσαντας, τοὺς ἐρευνήσαντας ἐπιμελῶς ἀρχεῖα καὶ βιβλιοθήκας, τοὺς φωτογραφήσαντας τὰ ὑφιστάμενα δείγματα τῆς ἐργασίας τῶν ὁμογενῶν μας ἀρχιτεκτόνων, συγγράψαντας τὸν Τόμον καὶ ἐπιμεληθέντας τὴν ἀρτίαν ἐμφάνισίν του, εἰς τοὺς εὐγενεῖς χορηγοὺς καὶ εἰς τοὺς καθ’ οἱονδήποτε τρόπον συνδραμόντας, πέραν τῶν θερμῶν συγχαρητηρίων, ἀπονέμεται καὶ ὁ δίκαιος ἔπαινος ὅλων καί, βεβαίως, ἡ ὁλόθυμος Πατριαρχικὴ ἡμῶν εὐαρέσκεια.

Γνωρίζομεν ὅτι ἡ Ἔκθεσις θὰ φιλοξενηθῆ μετὰ ταῦτα εἰς τὸ Σισμανόγλειον Μέγαρον, ἀργότερον δὲ πρόκειται νὰ μεταφερθῇ καὶ εἰς τὴν Ἑλλάδα. Εὐχόμεθα παντοῦ νὰ σημειώσῃ τὴν ἐπιτυχίαν ποὺ τῆς ἀξίζει. Πιστεύομεν ὅτι συνιστᾷ μίαν ἀκόμη γέφυραν φιλίας μεταξὺ τῶν δύο λαῶν καὶ Χωρῶν καὶ εὐχόμεθα νὰ ἀκολουθήσουν καὶ πολλαὶ ἄλλαι ἀνάλογοι. Κάθε καλὴν εὐχὴν πρὸς πάντας τοὺς ἀγαπητοὺς παρισταμένους!

Καὶ κατακλείομεν λέγοντες ὅτι ἡ ἐδῶ Ρωμαίηκη Κοινότης συμμετέσχε καί εἰς ἄλλα προγράμματα τοῦ Ὀργανισμοῦ «Πόλις 2010-Πολιτιστικὴ Πρωτεύουσα», ἐν τῇ ἐπιθυμίᾳ της νὰ συμβάλῃ εἰς τὴν ἀνάδειξιν καὶ τὴν προβολὴν τῶν πολιτιστικῶν θησαυρῶν τῆς Πόλεως, τῆς ὁποίας καί ἡμεῖς εἴμεθα «γέννημα – θρέμμα», αὐτόχθονες, γηγενεῖς, σάρξ ἐκ τῆς σαρκός της μὲ ρίζες βαθειὲς ποὺ χάνονται εἰς τὰ βάθη τῶν Αἰώνων.