2/28/2015

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 (Βιβλιοκρισία)


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ 
«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015» 
Του Δημητρίου Ι. Τσιανικλίδη Δρος Θ- Νομικού 
Από την Ιερά Μητρόπολη Σηλυβρίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το εγκόλπιο ημερολόγιο για το νέο έτος 2015. Το ημερολόγιο που φέρει διαστάσεις 0,8Χ0,12 cm και αριθμεί 47 σελίδες εκτυπώθηκε σε τετραχρωμία από τον εκδοτικό οίκο «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ». Το νέο ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στο θαυματουργό άγιο Νεκτάριο μητροπολίτη Πενταπόλεως. Το μεν εμπροσθόφυλλο κοσμείται από τη φωτογραφία του ως άνω Αγίου ενδεδυμένος με αρχιερατική στολή κρατών ποιμαντική ράβδο και σταυρό ευλογίας, στο δε οπισθόφυλλο απεικονίζεται τμήμα κιονόκρανου από το ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κτίσμα του Αλεξίου Απόκαυκου στη Σηλυβρία (1321-1328), το οποίο φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως. 
Το ημερολόγιο φέρει στο εξώφυλλο τον τίτλο: «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015», ενώ η αρχική σελίδα τιτλοφορείται ως: «ΣΗΛΥΒΡΙΑΝΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ –ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015» (σ.1). Το ημερολόγιο άρχεται με την αναμνηστική φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, καθώς και με το ιεροπρεπέστατο ευχετήριο γράμμα του (σσ.3-5). Στο συγχαρητήριο γράμμα του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίος, αφού αναφέρεται στον ενάρετο βίο του αγίου Νεκταρίου ότι: «θα αποτελή ανά τους αιώνας ζων και έμψυχον υπόδειγμα αληθούς εν Χριστώ ζωής και αφιερώσεως εις το θείον θέλημα», κλείνει με την ευχή «όπως το ζων παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου», να αποτελεί πρότυπο προς μίμηση. Ακολούθως, έπονται η εικόνα του αγίου Νεκταρίου (σ. 6) και η εξής χαρακτηριστική αφιέρωση: «ΤΗΣ ΤΡΙΣΗΛΙΟΥ ΣΟΙ ΤΩ ΜΥΣΤΗ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΩ ΜΟΝΗΝ ΑΥΤΗ ΕΓΕΙΡΑΝΤΙ ΤΩ ΠΟΘΩ ΤΩ ΤΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΝΤΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΘΕΝΤΙ ΣΚΗΝΩΜΑ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΝ ΓΕΓΟΝΟΤΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙ ΑΓΙΩ ΝΕΚΤΑΡΙΩ ΕΚ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΟΡΜΩΜΕΝΩ Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΑΡΧΙΘΥΤΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΟΔΕ ΠΟΛΛΗ ΕΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΣ ΕΞΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡ ΟΠΩΣ ΖΩΗΣ ΑΞΙΩΘΩ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΝΕΓΚΑΜΕΝΗΝ ΤΕ ΣΗΝ ΤΑΙΣ ΣΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ ΠΟΙΜΑΝΩ ΘΕΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΙ ΑΓΙΩ» (σ.7). 
Στη συνέχεια, ακολουθεί ο «ΠΡΟΛΟΓΟΣ» (σσ. 9-14) του Σεβ. μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Ο λόγιος μητροπολίτης και διδάκτορας της Θεολογίας κ. Μάξιμος με το γλαφυρό του λόγο, αναφερόμενος στην αγιοτόκο μητρόπολη Σηλυβρίας και περιγράφοντας μεταξύ άλλων τον ένθεο βίο του μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκταρίου υπογραμμίζει τα εξής:
«Άπας ο βίος του ήτο μια αγαπητική διάθεσις προς τον Θεόν και ο Θεός ενήργησε και εχαρίσατο αυτώ την αγιότητα, διότι ως λέγει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, το Άγιον Πνεύμα ενεργεί κατά την υποκειμένην τη ψυχή διάθεσιν. Ο Άγιος προσέφερε μόνον την φιλόθεον διάθεσιν και προαίρεσιν της ψυχής του και ο Κύριος, κατά την ελευθέραν Αυτού βούλησιν, ανέδειξεν αυτόν Άγιον. Νυχθημερόν προσηύχετο και ελάτρευε τον Θεόν και ολόκληρος η ύπαρξίς του περιεστρέφετο εις την λειτουργικήν ζωήν της Εκκλησίας» (σ.11).
Ακολούθως, ο φιλομόναχος μητροπολίτης κ. Μάξιμος, αφού αναφέρεται στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία κατά τον παρελθόντα Νοέμβριο (2014) στη Σηλυβρία, κλείνει τον πρόλογό του με εγκάρδιες ευχαριστίες, τόσο προς την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο «δια την πατρικήν Του στήριξιν», όσο και προς τον κ. Δήμαρχο Σηλυβρίας Οzcan Isiklar για την ποικιλότροπη συμπαράστασή του στο έργο του. Στη συνέχεια, ακολουθεί σύντομο ιστορικό σημείωμα, όπου ο έγκριτος συγγραφέας κ. Μάξιμος με τη θεολογική του γραφίδα παρουσιάζει σε γλώσσα τη ρέουσα δημοτική την κατά Θεό βιοτή του αγίου Νεκταρίου (σσ.15-22). Ακολούθως, έπονται το εορτολόγιο που αφορά τους 12 μήνες του έτους 2015, όπου με έντονα στοιχεία εκτυπώνονται οι μήνες των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών και των εορταζομένων αγίων, καθώς και στην απέναντι σελίδα από τα μηνολόγια τα αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών. Κάτω από τα αναγνώσματα δημοσιεύονται πατερικές διδαχές και νουθεσίες του αγίου Νεκταρίου. Στο παρόν ημερολόγιο καταχωρείται, ακόμη, πλούσιο ασπρόμαυρο και έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του αγίου Νεκταρίου, π.χ. ως επισκόπου, ως σχολάρχη της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, της τιμίας κάρας, των ιερών λειψάνων του, κ.ά. Επίσης, δημοσιεύονται φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη γενέτειρα του ως άνω Αγίου, τη Σηλυβρία, από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη βυζαντινή κινστέρνα του Ιωάννου Απόκαυκου στη Σηλυβρία (9-11-2015), κ.ά.


Ο Σεβ. μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, τέκνο ευσεβών γονέων και με ευρύτερες θεολογικές σπουδές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου) υπηρετεί επί σειρά ετών (από το 1993) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αναγνωρίζοντας το αυστηρό εκκλησιαστικό φρόνημά του, τη λειτουργική του κατάρτιση τη σεμνότητά του, τη φιλομόναχη διάθεσή του, την αφοσίωσή του στις παραδόσεις της Εκκλησίας, καθώς και την πολυετή ευδόκιμη προσφορά του σε διάφορες θέσεις της Πατριαρχικής Αυλής, τον ανέδειξε (2014) μητροπολίτη της ιστορικής μητροπόλεως Σηλυβρίας.
Ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μάξιμος με τον οξύγραφο κάλαμό του παρουσίασε στο παρόν ημερολόγιο «το καύχημα και σέμνωμα» της Μητροπόλεως του, τον άγιο Νεκτάριο, το μητροπολίτη Πενταπόλεως, «ο οποίος είναι ουχί μόνον ο Άγιος του νεωτάτου και συγχρόνου Ελληνισμού, αλλά ο Πανορθόδοξος Άγιος, ο Οικουμενικός Άγιος, του οποίου η αγιότης διατρέχει άπασαν την υφήλιον. Ο Κύριος τον ηγίασε και τον εξύψωσεν έως τα πέρατα της Οικουμένης»,(σ.10). Το παρόν ημερολόγιο ιστορικοαγιολογικού περιεχομένου, αξίζει να το προμηθευθούν (τηλ επικοινωνίας 00905372479000), όχι μόνο όσοι κατάγονται από την επαρχία της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης, αλλά και κάθε χριστιανός, αφού πρόκειται για ένα καθαρά πρακτικό ημεροδείκτη που χρησιμεύει ως πνευματικός οδηγός με τα ψυχωφελή διδάγματά του. Άξιος συγχαρητηρίων καθίσταται ο μητροπολίτης κ. Μάξιμος, τόσο για την αφιέρωση του παρόντος ημερολογίου στο θαυματουργό άγιο Νεκτάριο, όσο και για τη διοργάνωση των λατρευτικών εκδηλώσεων τον παρελθόντα Νοέμβριο (2014) στη Σηλυβρία, προσπαθώντας παράλληλα, αφενός μεν, να ενώσει το απανταχού της γης ποίμνιο του «ον τρόπον επισυνάγει όρνις τα νοσσία εαυτής υπό τας πτέρυγας» (Ματθ. 23,37) και αφετέρου δε, να καταστήσει την πόλη της Σηλυβρίας σημείο αναφοράς αγιότητας, πατερικότητας και σύμβολο πολυπολιτισμικής ενότητας λαών και εθνών.
Ευχόμαστε από βάθους καρδίας, όπως ο Άγιος Νεκτάριος ο έφορος της νήσου Αιγίνης με τη δύναμη και τη χάρη Του, να χαρίζει υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στο ρέκτη μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, ώστε να συνεχίζει επιτυχώς την αρχιερατική και ιεραποστολική του διακονία, για τη δόξα του Θεού και την πνευματική ωφέλεια του ευλαβούς ποιμνίου του.
- Δείτε και την σχετική ανάρτηση Σηλυβριανό Ημερολόγιο 2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (26-27/2/2015)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά: 
α) τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Δώρων τῆς Παρασκευῆς, 27ης Φεβρουαρίου, καί 
β) τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τῆς Α´ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, καθ᾿ ἥν τόν Θεῖον Λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ἀμβρόσιος. Ἐν τῷ τέλει τῆς Ἀκολουθίας ὡμίλησεν ἡ Α. Σεβασμιότης πρός τούς ἐκκλησιασθέντας πιστούς, ἐλθόντας ἐκ Θεσσαλονίκης, Καβάλας καί Ξάνθης. 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
-Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Γέροντα Νικαίας κ. Κωνσταντῖνον, Τρανουπόλεως κ. Γερμανόν καί Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖον. 
- Ὅμιλον Καθηγητῶν καί μαθητῶν τοῦ 2ου Γενικοῦ Λυκείου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Carmine Donnici καί τήν Εὐγεν. κ. Angela Caliaro, ἐκ τῆς ἐνταῦθα Κινήσεως τῶν Φοκολάρι. 
-Τόν Ἐντιμ. κ. Χρῆστον Τεκεντέν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Θεοδώρας, ἐντεῦθεν. 
* * * 
Ὁ Σεβ. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, τήν Πέμπτην, 26ην Φεβρουαρίου, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου, μετέβη εἰς τό Κοιμητήριον τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου τῆς Κοινότητος Ταταούλων καί ἀνέγνω Τρισάγιον πρό τοῦ τάφου τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Μετρῶν καί Ἀθύρων κυροῦ Θεοκλήτου.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ (26-27/2/2015)


Επίσκεψη πραγματοποίησε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος στις Φιλιππίνες στις 26 και 27 Φεβρουαρίου. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τις Φιλιππίνες ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας κ. Francois Hollande και συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, πού θα γίνει στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Μουσείο στη Μανίλα, εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρεκάθησε στο επίσημο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακουΐνο στο Προεδρικό Μέγαρο. 
Μετά το δείπνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Ορθοδόξους Κληρικούς και τις Μοναχές που βρίσκονται και διακονούν στις Φιλιππίνες. Σημειώνουμε ότι οι Ορθόδοξες Κοινότητες καθώς και η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου στις Φιλιππίνες υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής. Ο Παναγιώτατος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το ιεραποστολικό έργο στις Φιλιππίνες και ομίλησε κατάλληλα προς τους κληρικούς και τις Μοναχές. 
Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης ταξίδευσε μαζί με την Γαλλική Αντιπροσωπεία στην επαρχία της Σαμάρ, η οποία τον Νοέμβριο του έτους 2013 χτυπήθηκε πολύ άσχημα από τον φονικό τυφώνα Γιολάντα. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανεχώρησε από τις Φιλιππίνες το απόγευμα της Παρασκευής. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την συνοδεία του υποδέχθηκαν στις Φιλιππίνες ο οικείος Επίσκοπος, Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής κ.Νεκτάριος καί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ.Κωνσταντίνος. 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ

2/26/2015

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, όπου το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Συνέδριο με θέμα το κλίμα και την δρομολόγηση κοινής εκκλήσεως για παγκόσμια κινητοποίηση προκειμένου να επιτύχει η προσεχής (τον Δεκέμβριο του 2015) Διάσκεψη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. 
Ο Πατριάρχης είναι προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. 
Κατά την εκεί παραμονή του ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον οικείο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Χονγκ - Κονγκ Νεκτάριο και με ιερείς και μοναχές των Φιλιππίνων (φωτό). 
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τη χώρα. Η πρώτη φορά ήταν 15 χρόνια πριν και συγκεκριμένα μεταξύ 2-6 Μαρτίου 2000, οπότε και εγκαινίασε τον πρώτο Ορθόδοξο καθεδρικό ναό στις Φιλιππίνες, αφιερωμένο στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου στην Parañaque, Μανίλα.
Από εκείνη την επίσκεψη και τα ακόλουθα δημοσιεύματα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα Εγκαίνια του Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις Φιλιππίνες τον Μάρτιο του 2000.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος για την Ορθοδοξία στις μακρινές Φιλιππίνες μπορεί να επισκεφθεί στο facebook την σελίδα The Orthodox Church in the Philippines - Iglesia Ortodoxa sa Pilipinas. 

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε στις Φιλιππίνες (στην πρωτεύουσα Μανίλα), όπου το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Συνέδριο με θέμα το κλίμα και την δρομολόγηση κοινής εκκλήσεως για παγκόσμια κινητοποίηση προκειμένου να επιτύχει η προσεχής (τον Δεκέμβριο του 2015) Διάσκεψη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
Ο Πατριάρχης ευρίσκεται στις Φιλιππίνες προσκεκλημένος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας François Hollande, και συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ και τον Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννη Χρυσαυγή.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στο Συνέδριο, στο οποίο μίλησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

2/25/2015

Εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη παρέλαβε στη Σμύρνη ο Πατριάρχης


Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την χοροστασία Του κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Ασώτου στο ναΐδριο της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη εικόνα φορητή εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη. Η εικόνα είναι έργο του αρχιμανδρίτη Αμβροσίου Γκορέλοβ, προΐσταμένου του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Σεραφείμ του Σαρόφ, στην Σκουριώτισσα της Κύπρου. 


Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την απαράμιλλη τέχνη του π. Αμβροσίου, ο οποίος, επεσήμανε ο Πατριάρχης, απέδωσε με τρόπο εξαίρετο την μορφή του Αγίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ασπάστηκε την εικόνα, την ευλόγησε και την παρέδωσε στον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Κύριλλο Συκή, ιερατικώς προϊστάμενο της εν Σμύρνη παροικούσης Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η εικόνα, η οποία τοποθετήθηκε στο ναϊδριο της Αγίας Φωτεινής, είναι δώρο των αδελφών, Νικολάου και Αριστείδη Βικέτου, στην μνήμη των εκ Σμύρνης γονέων και συγγενών τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά: 
α) τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τοῦ Μεγάλου Ἀποδείπνου τῆς Καθαρᾶς Δευτέρας, 23ης Φεβρουαρίου, καί τῆς Καθαρᾶς Τρίτης, 24ης ἰδίου, καί 
β) τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Δώρων, τῆς Καθαρᾶς Τρίτης ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τῆς εὑρέσεως τῆς τιμίας κεφαλῆς τοῦ Ἁγίου Προφήτου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου, καί τῆς ἑπομένης, Καθαρᾶς Τετάρτης, 25ης τ.μ. . 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
-Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανόν, Μύρων κ. Χρυσόστομον, Σασίμων κ. Γεννάδιον, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανον, Πρωτοσυγκελλεύοντα, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόραν καί Σηλυβρίας κ. Μάξιμον καί τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Συνάδων κ. Διονύσιον, ἐπί τῇ ἐνάρξει τῆς Ἁγίας καί Μ. Τεσσαρακοστῆς. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Πανάρετον Ψαραύτην, μετά τῶν Εὐγεν. κυριῶν Vera Gilbert, Svetlana Taftal καί Lina Kılıç, ἐκ τῆς ἐνταῦθα Ρωσσικῆς Παροικίας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Σωτήριον Μποῦρον, Οἰκονομικόν Σύμβουλον τοῦ Δήμου Εὐκαρπίας, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Κωνσταντίας, Νοσηλευτρίας ἐν τῷ Νοσοκομείῳ «ΑΧΕΠΑ». 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Παναγιώτην Γιαννούδην, Καθηγητήν Ὀρθοπεδικῆς-Τραυματολόγον ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ Leeds Ἀγγλίας, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἐλευθερίας, Ἐπιτίμου Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ ὡς ἄνω πόλει. 
- Τάς Εὐγεν. κυρίας Αἰκατερίναν Στάνιτς καί Ἑλένην Σιμιτσίογλου, ἐκ τοῦ Δ. Σ. τῆς Παιδοπόλεως καί Στέγης ἐργαζομένων Νεανίδων Πρώτης. 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, ἐξεπροσωπήθη: 
-Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Δευτερεύοντος κ. Θεοδώρου, κατά τήν δοθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἐξοχ. Πρέσβεως κ. Sheikh Fahad Salim S. N. Alsabah, Γεν. Προξένου τοῦ Κουβέϊτ ἐν τῇ Πόλει, δεξίωσιν, ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῆς χώρας, ἐν τῷ ἐν Harbiye ξενοδοχείῳ «Hilton», τήν Τρίτην, 24ην Φεβρουαρίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀγαθαγγέλου Σίσκου, Βιβλιοφύλακος τῶν Πατριαρχείων, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Πρεσβυτέρου Ἀντωνίου Γιουβανοπούλου, ἐφησυχάζοντος Κληρικοῦ τῆς Κοινότητος Νεοχωρίου, ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης, τήν Τετάρτην, 25ην ἰδίου.

2/24/2015

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΕΡΩΝ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, χοροστάτησε σήμερα (από του Παραθρονίου) στην Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου της Καθαράς Τρίτης, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Αύριο το πρωί θα χοροστατήσει στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. 


2/23/2015

ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗΝ ΣΗΛΥΒΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922 (ΦΩΤΟ)


Κείμενο - φωτογραφίες: Φως Φαναρίου
Σέ κατανυκτική ἀτμόσφαιρα, ὅπως ἁρμόζει ἄλλωστε στό πνεῦμα τῆς Ἁγίας καί Μ. Τεσσαρακοστῆς, τελέσθηκε σήμερα, τήν Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου, στήν ἱστορική πόλη τῆς Σηλυβρίας (στό βυζαντινό υδραγωγείο) ἀπό τόν Μ. Σύγκελλο τῶν Πατριαρχείων κ. Ἀμβρόσιο ἡ ἀκολουθία τοῦ Μ. Ἀποδείπνου, χοροστατοῦντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, ἐνῶ συμπροσευχήθηκε 50μελής ὅμιλος προσκυνητῶν ἀπό τήν Καβάλα. 
Μετά τήν ἀπόλυση ὡμίλησε ὁ Μητροπολίτης Μάξιμος, ὁ ὁποῖος ἀναφέρθηκε μεταξύ ἄλλων στή μοναδική προσευχητική ἐμπειρία πού ἔζησαν κατά τήν διάρκεια τῆς ἀκολουθίας, καί ὁ ἐπικεφαλῆς τοῦ ὁμίλου Ἐντιμ. κ. Κελγιώργης. Στή συνέχεια ὁ ὅμιλος προσκύνησε στόν χῶρο τῆς οἰκίας τοῦ γόνου τῆς Σηλυβρίας Ἁγίου Νεκταρίου καί ἔτυχαν θερμῆς ὑποδοχῆς ἀπό τόν Ἐντιμ. κ. Özcan İşıklar στό Δημαρχεῖο τῆς πόλης. 
Ὁ Ἐντιμ. κ. Δήμαρχος εὐχαρίστησε ἰδιαίτερα τόν Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο καί τόν Μητροπολίτη Σηλυβρίας γιά τήν συμβολή τους στήν πραγματοποίηση τέτοιων ἐπισκέψεων οἱ ὁποῖες δημιουργοῦν γέφυρες ἐπικοινωνίας μεταξύ τῶν δύο λαῶν καί συμβάλλουν στόν διαθρησκειακό διάλογο καί στήν ἀδελφωσύνη μεταξύ τῶν δύο λαῶν καί δήλωσε ὅτι στόχος του εἶναι ἡ ἀνάδειξη τῆς Σηλυβρίας ὡς θρησκευτικοῦ καί ἱστορικοῦ κέντρου καί πρός αὐτή τήν κατεύθυση πρέπει νά ἐργαζόμαστε ἀπό κοινοῦ. Τό γεγονός προβλήθηκε καί στήν ἱστοσελίδα τοῦ Δήμου Σηλυβρίας.

Οι προσκυνητές στον χώρο όπου θα ξανακτισθεί το σπίτι του Αγίου Νεκταρίου
Ακολουθούν φωτογραφίες (site Δήμου Σηλυβρίας) από την επίσκεψη των προσκυνητών υπό τον Σηλυβρίας Μάξιμο στον Δήμαρχο της πόλης.

2/22/2015

Ο Α' ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ)

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα στον Α' Κατανυκτικό Εσπερινό στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες: Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, Κυδωνιών Αθηναγόρας και Σηλυβρίας Μάξιμος καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος. 
Στο τέλος του Εσπερινού η Πατριαρχική Αυλή, οι υπάλληλοι των Πατριαρχείων και οι πιστοί, πήραν την ευχή του Πατριαρχικού Επιτρόπου επί τη εισόδω στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. 
Το πρωί ο Γέρων Δέρκων Απόστολος χοροστάτησε επίσης στον Πατριαρχικό Ναό, στην Θ. Λειτουργία της Κυριακής της Τυρινής, κατά την οποία αναγνώστηκε ο Κατηχητήριος Λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Μ. Τεσσαρακοστή. 

ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΙΔΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ


Όπως αναφέρθηκε ήδη στο Φως Φαναρίου, (18 Φεβρουαρίου 2015), η Σύναξις των Ορθοδόξων Προκαθημένων που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014, είχε αποφασίσει την σύσταση μιας Διορθοδόξου Ειδικής Επιτροπής, με σκοπό την αναθεώρηση των κειμένων τα οποία είχαν εκπονηθεί από την Γ΄ Πανορθὀδοξη Προσυνοδική Διάσκεψη το 1986, και που συμπεριλαμβάνονται στο θεματολόγιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Σε μιά πρώτη φάση, τον Νοέμβριο του 2014, η Επιτροπή ασχολήθηκε με το θέμα των Διαχριστιανικὠν Διαλόγων και της Οικουμενικής Κινήσεως γενικά. 
Στην δεύτερη συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε και πάλιν στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείο στην Γενεύη, υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου (15-21 Φεβρουαρίου 2015), η Επιτροπή ασχολήθηκε με το θέμα «Η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησἰας εις την προώθησιν της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, της Αδελφοσύνης και Αγάπης μεταξύ των λαών και την εξαφάνισιν των φυλετικών και άλλων διακρίσεων», στο οποίο έγιναν οι απαιτούμενες αλλαγἐς. 
Στην επόμενη συνεδρία της, η Ειδική Επιτροπή θα ασχοληθεί με την επιμέλεια των κειμένων που αφορούν στα εξής θέματα της Ημερησίας Διατάξεως της Αγἰας και Μεγάλης Συνόδου: «Το ζήτημα του Κοινού Ημερολογίου», «Κωλύματα γάμου», και «Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον». 
Το έργο της Επιτροπής προβλέπεται να ολοκληρωθεί προ του Πάσχα 2015. Τα αναθεωρηθέντα από αυτήν κείμενα θα παραπεμφθούν στην επόμενη Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη, που προγραμματίστηκε για τα μέσα του τρέχοντο;ς έτους. 
Στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής συμμετείχαν ὀλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, με Αντιπροσωπείες που περιελάμβαναν Αρχιερείς, Πρεσβυτέρους και Πανεπιστημιακούς διδασκάλους.


2/21/2015

Λόγος Κατηχητήριος ἐπὶ τῇ ἐνάρξει τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς (2015)


ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΗΧΗΤΗΡΙΟΣ 
ΕΠΙ Τῌ ΕΝΑΡΞΕΙ 
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 
+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ 
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ 
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ 
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, 
ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ 
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, 
ΠΑΡ᾿ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ 
«Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέῳκται• οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε» (στιχηρὸν ἰδιόμελον τοῦ Τριῳδίου, Κυριακὴ τῆς Τυρινῆς). 
Ἀδελφοὶ καὶ Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, 
Ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς ἐγκεντρίζει ἡμᾶς εἰς τὸ σῶμα Του καὶ μᾶς καλεῖ νὰ γίνωμεν ἅγιοι «ὅτι ἐγώ», λέγει, «ἅγιός εἰμι» (Α΄ Πέτρ. α΄, 16). Ἐπιθυμεῖ ὁ Πλάστης μας νὰ ἔχωμεν κοινωνίαν μαζί Του καὶ νὰ γευθῶμεν τῆς χάριτός Του, νὰ μετάσχωμεν δηλαδὴ τῆς ἁγιότητός Του. Ἡ κοινωνία μὲ τὸν Θεὸν εἶναι ζωὴ μετανοίας καὶ ἁγιότητος, ἡ δὲ ἀπομάκρυνσις ἐξ Αὐτοῦ, ἡ ἁμαρτία, ταυτίζεται ἀπὸ τοὺς Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας μὲ τὴν «κακίαν τῆς καρδίας». 
Ἡ «ἁμαρτία οὐκ ἔστι τῆς φύσεως, ἀλλὰ τῆς κακῆς προαιρέσεως» (Θεοδωρήτου Κύρου, Διάλογος Α΄- Immutabilis, P.G. 83, 40D) ἢ τοῦ κακοῦ πνεύματος καὶ «οὐδεὶς πίστιν ἐπαγγελλόμενος ἁμαρτάνει», κατὰ τὸν Θεοφόρον Ἰγνάτιον. 
Ἡ ἁγιότης εἶναι ἰδιότης τοῦ Κυρίου, ὁ Ὁποῖος εἶναι ὁ «προσφέρων καὶ προσφερόμενος καὶ προσδεχόμενος καὶ διαδιδόμενος». Ὁ κατὰ χάριν ἱερουργὸς τοῦ Μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας προσφέρει εἰς τοὺς πιστοὺς «τὰ ἅγια τοῖς ἁγίοις», Σῶμα καὶ Αἷμα Χριστοῦ, καὶ λαμβάνει ἀμέσως παρὰ τοῦ πληρώματος τῶν Ὀρθοδόξων τὴν ἀπόκρισιν εἰς τὴν προσφορὰν ὅτι: «εἷς ἅγιος, εἷς Κύριος, Ἰησοῦς Χριστός, εἰς δόξαν Θεοῦ Πατρός», ὁ «ἐσθιόμενος καὶ μηδέποτε δαπανώμενος, ἀλλὰ τοὺς μετέχοντας ἁγιάζων». 
Εἰς τὸν ἀγῶνα τοῦ ἀνθρώπου νὰ ἐπιτύχῃ τὸ «καθ᾿ ὁμοίωσιν» μὲ τὸν Θεόν, διὰ τὸ ὁποῖον ἐδημιουργήθη, τὴν ἁγιότητα δηλαδή, ἡ ἀποβλέπουσα ἀποκλειστικῶς καὶ μόνον εἰς τὴν σωτηρίαν τοῦ ἀνθρώπου Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία «θεοπρεπῶς ἐδογμάτισε» μίαν περίοδον τοῦ ἔτους ὡς περίοδον ἰδιαιτέρας προσευχῆς καὶ δεήσεως πρὸς κατευνασμὸν τῶν παθῶν τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος. 
Ἡ περίοδος αὕτη εἶναι ἡ ἀρχομένη ἀπὸ τῆς αὔριον σωτήριος προετοιμασία διὰ τὸ «Πάσχα τὸ μέγα καὶ ἱερώτατον Χριστοῦ». Εἶναι ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τὴν ὁποίαν πρέπει νὰ βιώσωμεν «δέησιν προσάγοντες καὶ ἄφεσιν αἰτοῦντες», ὥστε νὰ γευθῶμεν ἀληθῶς τὸ Πάσχα «μετὰ πάντων τῶν Ἁγίων», γινόμενοι «ἅγιοι», διὰ τῆς ὁμολογίας ἐνώπιον Θεοῦ καὶ ἀνθρώπων ὅτι εἴμεθα «σκεύη κεραμέως» συνθλιβόμενα ὑπὸ τοῦ πονηροῦ καθ᾿ ἡμέραν, «πίπτοντες καὶ ἀνιστάμενοι». Νὰ ὁμολογήσωμεν δηλαδὴ τὴν ἀνθρωπίνην ἀτέλειαν καὶ ἀδυναμίαν μας καὶ τὴν ἐνώπιον Θεοῦ μηδαμινότητά μας, μετανοοῦντες καὶ ἐπαναλαμβάνοντες ἐν ἑσπέρᾳ καὶ πρωὶ καὶ μεσημβρίᾳ καὶ ἐν παντὶ καιρῷ καὶ πάσῃ ὥρᾳ, καίτοι «ἅγιοι» διὰ τοῦ βαπτίσματος, ὅτι «εἷς Ἅγιος, εἷς Κύριος, Ἰησοῦς Χριστός, εἰς δόξαν Θεοῦ Πατρός». 
Καλοῦμεν, λοιπόν, πάντας τοὺς Ὀρθοδόξους πιστούς, κληρικούς, μοναχοὺς καὶ μοναχάς, ἀδελφοὶ καὶ τέκνα, νὰ μεταβάλωμεν τὴν ζωήν μας, πάντοτε μέν, ἰδιαιτέρως δὲ κατὰ τὴν περίοδον αὐτὴν τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, εἰς ἀγαπητικὴν πρὸς τὸν πλησίον προσπάθειαν προπαρασκευῆς διὰ τὴν μετοχὴν ἐκτυπώτερον ἀπὸ τοῦδε εἰς τὴν ἀνέσπερον Βασιλείαν τοῦ Κυρίου, τὸ «καινὸν Πάσχα». Προσκαλοῦμεν τοὺς πάντας εἰς ζωὴν ἁγιότητος καὶ πνευματικοῦ ἀγῶνος διὰ νὰ χαρισθῇ εἰς τὸν κόσμον καὶ εἰς ἡμᾶς ὡς «δόσις ἀγαθὴ» καὶ ὡς «δώρημα τέλειον» ἡ δυνατότης τῆς ὑπερβάσεως τῆς ἁμαρτίας, διότι «πᾶς ὁ γεγεννημένος ἐκ τοῦ Θεοῦ ἁμαρτίαν οὐ ποιεῖ [...] καὶ οὐ δύναται ἁμαρτάνειν, ὅτι ἐκ τοῦ Θεοῦ γεγέννηται» (Α ́ Ἰωάν. γ΄, 9-10). 
Ἂς εἰσέλθωμεν, λοιπόν, μὲ ὅλην τὴν ψυχήν μας, μὴ σκυθρωπάζοντες, ἀλλὰ χαίροντες καὶ ἀγαλλόμενοι, εἰς τὸ πνευματικὸν τοῦτο στάδιον τῶν ἀρετῶν καὶ ἂς καθοπλισθῶμεν «ἀγάπης τὴν λαμπρότητα, προσευχῆς τὴν ἀστραπήν, ἁγνείας τὴν καθαρότητα, εὐανδρίας τὴν ἰσχύν», καὶ ἂς συνοδοιπορήσωμεν μὲ τὸν Κύριον, δεόμενοι Αὐτοῦ νὰ μὴ «παρίδῃ ἡμᾶς κινδυνεύοντας τὴν ἀπ᾿ Αὐτοῦ διάστασιν» (Δοξαστικὸν τῆς Σταυροπροσκυνήσεως), ἀλλὰ νὰ μᾶς ἀξιώσῃ «ὅπως λαμπροφόροι προφθάσωμεν εἰς τὴν ἁγίαν καὶ τριήμερον Ἀνάστασιν, τὴν καταλάμπουσαν ἀφθαρσίαν τῷ κόσμῳ» (ποίημα Θεοδώρου, ἀκολουθία Δευτέρας Α΄ Ἑβδομάδος Νηστειῶν). 
Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Χριστῷ, 
Ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Τεσσαρακοστὴ εἶναι ὡς περίοδος προετοιμασίας καὶ μετανοίας φωνὴ τῆς συνειδήσεώς μας, ἡ ὁποία, ἐσωτερικὴ καὶ ἀνέκφραστος, εἶναι προσωπικὴ κρίσις. Ὅταν μᾶς εὑρίσκῃ σφάλλοντας διαμαρτύρεται ἐντονώτατα, καθότι «οὐδὲν αὐτῆς βιαιότερον ἐν κόσμῳ», κατὰ τὸν βιωματικὸν κήρυκα τῆς μετανοίας Ἅγιον Ἀνδρέαν Κρήτης. Ὅθεν, πρέπει νὰ εἰρηνεύῃ μὲ τὴν συνείδησίν του ἕκαστος, διὰ τῆς μετανοίας, ὥστε «ἐν τῷ πυρὶ τῆς συνειδήσεως νὰ προσφέρωμεν μυστικὴν ὁλοκάρπωσιν», θυσιάζοντες τὰ πάθη μας καὶ προσφέροντες αὐτὰ θυσίαν ἀγάπης πρὸς τὸν συνάνθρωπον, ὅπως ὁ Κύριος ἑαυτὸν ὑπὲρ «τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς καὶ σωτηρίας». Τότε μόνον θὰ ἀνατείλῃ καὶ δι᾿ ἡμᾶς ἐκ τοῦ τάφου ἡ συγγνώμη καὶ θὰ ζήσωμεν ὡς ἀνθρωπότης ἐν ἀλληλοσεβασμῷ καὶ ἀγάπῃ μακρὰν τῶν ὅσων βλέπομεν κατὰ τὰς ἡμέρας ταύτας φρικτῶν ἐγκλημάτων νὰ πλήττουν τὴν οἰκουμένην ἅπασαν. Εἰς τὸν ἀγῶνα τοῦτον ἔχομεν συμμάχους καὶ πρεσβευτὰς πάντας τούς Ἁγίους καὶ μάλιστα τὴν Παναγίαν Μητέρα τοῦ Κυρίου μας, τὴν διὰ τῶν ἱκεσιῶν της ὡς ἄλλος λουτὴρ «ἐκπλύνουσαν συνείδησιν». 
Ὅθεν, προτρεπόμεθα καὶ παρακαλοῦμεν, ὡς πνευματικὸς Πατὴρ τῶν ἀνὰ τὴν οἰκουμένην Ὀρθοδόξων πιστῶν μας, ἑαυτοὺς καὶ ἀλλήλους, νὰ δράμωμεν μετὰ σπουδῆς εἰς τὸ ἀπὸ τῆς αὔριον ἀρχόμενον στάδιον τῶν ἀρετῶν, «μὴ ἄτοπα λογιζόμενοι, μὴ παράνομα πράττοντες», ἀλλὰ πορευόμενοι ἐν Χάριτι νὰ ἐκπλύνωμεν τὰς συνειδήσεις «γνώμῃ ἀγαθῇ» διὰ τῆς μετανοίας, ἔχοντες τὴν βεβαιότητα ὅτι οἱ οὐρανοὶ καὶ ἡ γῆ καὶ πάντα «τὰ ὁρατὰ καὶ ἀόρατα» θὰ καταυγασθοῦν ἐν τέλει ὑπὸ τοῦ φωτὸς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου. 
Ἡμεῖς δέ, «πρὸ τῶν θυρῶν τοῦ Ναοῦ τοῦ Κυρίου» ἱστάμενοι, ἐὰν ἀξίως πολιτευθῶμεν, θὰ περιβληθῶμεν χιτῶνα φωτεινὸν μιμήσεως τοῦ Χριστοῦ καὶ θὰ ἀξιωθῶμεν τοῦ «καινοῦ πόματος» ἐκ τῆς Πηγῆς τῆς ἀφθαρσίας, γευόμενοι τῆς χαρᾶς τοῦ ὀλβίου τάφου τοῦ Κυρίου καὶ συνωθούμενοι ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ «ἕως τῶν κεράτων τοῦ θυσιαστηρίου», ἐν τόπῳ ὅπου «τὰ φοβερὰ τελεσιουργεῖται». Γένοιτο. 
Ἁγία καὶ Μεγάλη Τεσσαρακοστὴ ,βιε´ 
† Ὁ Κωνσταντινουπόλεως 
διάπυρος πρὸς Θεὸν εὐχέτης πάντων ὑμῶν

Ο Κρήτης Ειρηναίος και η Ορθόδοξος Ακαδημία / Γράφει ο Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός


23 Φεβρουαρίου 1975 - 23 Φεβρουαρίου 2015: Σαράντα χρόνια από τη χειροτονία του Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Αθανασιάδη σε Επίσκοπο Κυδωνίας και Αποκορώνου, του από 30 Αυγούστου 2006 Αρχιεπισκόπου της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ευρώπης.
Προ ολίγων ημερών (16 Φεβρουαρίου) πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, στο Ηράκλειο, σεμνή τελετή με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών θεάρεστης Αρχιερατικής διακονίας του Σεβασμ. Ειρηναίου, στον οποίον επιδόθηκε από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ανωτέρω Ακαδημίας ο Γ’ Τόμος της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ αυτής, αφιερωμένος στον Αρχιεπίσκοπο. Μεταξύ άλλων, ο Τόμος αυτός αντικατοπτρίζει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των στελεχών της Ακαδημίας αυτής.
Επειδή οι εκτενείς αναφορές στην πολύπλευρη προσφορά του Αρχιεπισκόπου, γραπτές και προφορικές, αντιπαρήλθαν τη συμμετοχή του στη γένεση και τη ζωή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), από παραδρομή προφανώς, αισθάνομαι την ανάγκη να σημειώσω τα παρακάτω, όχι μόνο συμπληρωματικά προς τα λεχθέντα, αλλά και ως έκφραση προσωπικής ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης.
Ο Ειρηναίος Αθανασιάδης, από το Μιξόρρουμα Ρεθύμνου, με σπουδές στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπηρέτησε αρχικά στην Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κολλέγιο του Αγ. Βονιφατίου, στο Warminster. «Ο π. Ειρηναίος δεν γύρισε ακόμη από την Αγγλία» μου έγγραφε στη Γερμανία με κάποιο παράπονο ο κοινός μας διδάσκαλος Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος (4.1.1960). Επέστρεψε ωστόσο τον ίδιο χρόνο και ανέλαβε το έργο του Πρωτοσυγκέλλου στην Ι. Επισκοπή/Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, όπου, ως «Ειρηναίος ο Μικρός», πρόσφερε με ζήλο και αφοσίωση μεγάλα και θαυμαστά μέχρι το 1972, οπότε ανέλαβε την ευθύνη του Καθηγητή και Διευθυντή στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.
Η 11ετία εκείνη ήταν η κρίσιμη περίοδος της γένεσης και των πρώτων χρόνων λειτουργίας της ΟΑΚ. Η άνεση που είχε αποκτήσει στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, η σεμνότητα, η σοφία, αλλά και η παρρησία του επέτρεψαν να έχει ευεργετική επικοινωνία με το πλήθος των αλλοδαπών επισκεπτών της Μητροπόλεως και να διευκολύνει το έργο των ξένων εθελοντών, που πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στα έργα της Μητροπόλεως, ιδίως στην Τεχνική Σχολή στο Καστέλλι και στο Κέντρον Αγροτικής Αναπτύξεως στο Κολυμπάρι, αλλά και εκείνων που είχαν την ευθύνη για τη σημαντική τα χρόνια εκείνα διεκκλησιαστική βοήθεια και όσων χρειάσθηκε να έλθουν στην Κρήτη στα πλαίσια προετοιμασίας της Ακαδημίας και στα πρώτα συνέδριά της.
Ως «πρώτος μετά τον ένα» διακόνησε βέβαια πρώτιστα τον Επίσκοπο, τον κλήρο και το λαό με τον εξαντλητικό κάματό του και τα φωτεινά πνευματικά του χαρίσματα. Ως Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου έπειτα (από 23-2-1975) συμμετείχε στο Διοικ. Συμβούλιο της ΟΑΚ ως Εκπρόσωπος της Ι. Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης. Από τη θέση αυτή υψηλής ευθύνης συνόδευσε το έργο του Ιδρύματος αδιαλείπτως. Με τη φρόνησή του συνετέλεσε και εκείνος στην εν γένει πορεία της Ακαδημίας και μάλιστα στο διόλου αυτονόητο για συλλογικά όργανα γεγονός, ότι στις μύριες αποφάσεις του Συμβουλίου του Ιδρύματος δεν σημειώθηκε καμιά διαφωνία! Με αδιάπτωτο ενδιαφέρον παρακολούθησε την τρέχουσα εργασία μας. Παρών σε τοπικά, παγκρήτια, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, με συχνές και εύστοχες παρεμβάσεις και εισηγήσεις του. Υποδοχή από τον ίδιο επισήμων προσώπων στο αεροδρόμιο, μερικά από τα οποία συνόδευε ο ίδιος μέχρι την Ακαδημία. Φιλοξενία συνέδρων στη Μητρόπολή του. Αποστολές της Ακαδημίας στο εξωτερικό. Επί 6 χρόνια με αντικατέστησε στη θέση του εκπροσώπου της ΟΑΚ στο Συμβούλιο του Οικουμενικού Συνδέσμου των Χριστιανικών Ακαδημιών της Ευρώπης, δηλαδή σε μια πολύ υπεύθυνη θέση, που σήμαινε μεταξύ άλλων συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, ενασχόληση με ενίοτε πολύ σοβαρά ζητήματα εκκλησιαστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και ορθόδοξη παρουσία εξ ονόματος του πρώτου και μοναδικού τότε στον ορθόδοξο κόσμο Ιδρύματος διαλογικής μαρτυρίας και λειτουργικής διακονίας. Στη θέση του εκπροσώπου της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης στο Συμβούλιο της Ακαδημίας παρέμεινε μέχρι και την 126η συνεδρία του (26-12-2006), για λίγους μήνες δηλαδή και ύστερα από την επάξια εκλογή του στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα της Κρήτης (30-8-2006). Κατά τη συνεδρία εκείνη εξήρε για πολλοστή φορά τη σημασία της Ακαδημίας για την Εκκλησία και ευχήθηκε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, γιατί αυτό θέλει όλος ο κόσμος, όπως είπε, όλη η οικουμένη. Έκτοτε διατήρησε αμείωτη τη στοργή του για το Ίδρυμα και τους ανθρώπους που το υπηρετούν, οι οποίοι, από την πλευρά τους, εκφράζουν ποικιλότροπα την ευγνωμοσύνη τους.
Είθε οι ευχές που ακούστηκαν κατά την τελετή στο Ηράκλειο, εκείνες του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, Ιεραρχών και άλλων ομιλητών, αλλά και οι προς τον Κύριο μύχιες δεήσεις πολλών άλλων υπέρ μακροημερεύσεως, υγείας και καλλικάρπου διακονίας αυτού να εισακουσθούν.
Αλέξ. Κ. Παπαδερός