1/31/2018

ΑΡΧΙΜ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟ ΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ!


Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο Γερμανίας
Βρήκαν ευκαιρία πάλι κάποιοι να πετροβολήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με αφορμή μια επιστολή που απηύθυνε προς τον Τούρκο Πρόεδρο. 
Δεν θα μπούμε βέβαια στη διαδικασία του σχολιασμού αυτής της επιστολής για τον απλούστατο λόγο ότι, μέχρι σήμερα ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας τα θέματα που αφορούν και αυτόν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δείχνουν υπευθυνότητα, αίσθηση του χρέους του, συνειδητοποίηση του υψηλού αξιώματός του, το αμετακίνητο της πίστεώς του και το θυσιαστικό πνεύμα που τον διακατέχει. Όλα αυτά και άλλα πολλά παρόμοια αποδεικνύονται περίτρανα από το σθένος με το οποίο ενεργεί. Κάθε καλοπροαίρετος και σώφρων παρακολουθώντας λίγο την σταυρική πορεία του θα καταλάβει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν "μασάει" τα λόγια του και γενικώς δεν "μασάει". Μοναδικό του μέλημα και σκοπός είναι το συμφέρον της Εκκλησίας και προκειμένου να προασπίζει αυτό το πολύπτυχο εκκλησιαστικό συμφέρον μένει έξω από φιλίες, συγγένειες, συμπάθειες και κάθε είδους συμφέροντα και αυτό το έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα με τις ενέργειές του, με την συνολική στάση του. 
Τώρα γιατί αυτό το μέλημά του κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν πλημμέλημα και πολλές φορές το παρουσιάζουν και σαν έγκλημα αυτοί μόνο ξέρουν. Αυτοί που θεωρούν την Εκκλησία ιδιοκτησία τους μοναδική και που μόνο αυτούς που εγκρίνουν αυτοί μπορούν να είναι μέλη της. Αυτοί που ασχολούνται με το "κάρφος" στα μάτια των άλλων και δεν τους νοιάζει καθόλου για την "δοκό" που έχουν στα δικά τους. 
Μετά από τόση εμπειρία που έχει αποκτήσει ο Οικουμενικός, μετά από τόσους αγώνες και αγωνίες ξαφνικά λέτε να αποφάσισε πώς να σκανδαλίσει τον κόσμο; Δεν είναι ούτε άπειρος ούτε ανεύθυνος και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Δεν είναι όμως και υποχρεωμένος κάθε φορά να δίνει εξηγήσεις για τις ενέργειές του. Άλλωστε αυτό κανένας πιστός, κανένα συνειδητό μέλος της Εκκλησίας δεν το απαιτεί από τον Οικουμενικό. Έχει Σύνοδο, έχει Ιεραρχία του Θρόνου που μπορούν να τον ελέγξουν αν χρειαστεί. Όμως αυτοί οι κάποιοι δεν έχουν λένε εμπιστοσύνη σε κανέναν από όσους σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγχρωτίζονται και συναγελάζονται μόνο με αυτούς που κρατούν ως ιστορική ανάμνηση τα πρώτα, πολεμούν τα δεύτερα και ονειρεύονται τα τρίτα και ο νοών νοείτω! 
Πληρωμένοι κονδυλοφόροι είναι κάποιοι και ας προσποιούνται πως αγωνιούν για την Εκκλησία. Συμφέροντα άλλων εξυπηρετούν. Και αυτό φάνηκε περίτρανα, ιδιαίτερα από την στάση που κράτησαν και κρατούν απέναντι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016. 
Όπως παραπάνω γράψαμε επειδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης γενικώς δεν "μασάει", αυτό θα το πληρώνει πάντα. Δεν θα τον αφήσουν ήσυχο μέχρι να τον δουν να λυγίζει. Όμως ματαιοπονούν γιατί έχει αποδείξει πως πρόκειται για "σκληρό καρύδι". Ακούραστος, συστηματικός, εργατικός, αφοσιωμένος σε αυτό που τον έταξε ο Θεός και η Εκκλησία περισσότερο τους κουράζει όλους αυτούς, παρά που τον κουράζουν. Εκτός όμως αυτών είναι και κάτι άλλο, που και αυτό το γνωρίζουν οι πολέμιοί του και θλίβονται. Είναι η αναγνώριση και η αποδοχή που έχει, μα πιο πολύ η εμπιστοσύνη και η αγάπη που του δείχνουν και του προσφέρουν απλόχερα τα πνευματικά του παιδιά ανά την υφήλιο. Αυτό κι αν ενοχλεί! 
Να γνωρίζουν όλοι αυτοί, πως όσο εντείνουν τον πόλεμο εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη και η αγάπη όλων μας απέναντι του. Γιατί πώς να το κάνουμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα καρποφόρα δένδρα πετροβολούν. Και ο Πατριάρχης μας είναι δένδρο, καλλίκαρπο και αείκαρπο. Ας λένε κάποιοι για "ιστορική και συμβολική αίγλη του Πατριαρχείου". Πού θα πάει θα το συνηθίσουν, ότι πρόκειται για αίγλη ιστορική μεν, αλλά ταυτοχρόνως και διαρκή και ουσιαστική. 
Η πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη μας είναι μεν σταυρική, θα οδηγήσει όμως στην ανάσταση. Και τότε όλοι αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους αλαλάζοντες: "ότι εβλασφήμησεν", θα 'ρθει η ώρα που "ως εκλείπει καπνός" θα εκλείψουν, θα εξαφανισθούν κατώδυνοι και καταντροπιασμένοι, αν βεβαίως έχουν λίγη τσίπα πάνω τους!

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (φωτό και βίντεο)



Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών με μια σεμνή εκδήλωση που έλαβε χώρα στη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα της ΟΑΚ, έπειτα από το κάλεσμά της προς όλους τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανό το όραμα της Παιδείας. 
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αφού πρώτα εψάλη –μέσα σ’ ένα πανηγυρικό κλίμα– το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και τόνισε πως, «σήμερα τιμούμε και σεβόμεθα τον άνθρωπο-εκπαιδευτικό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την παιδεία», καθώς το βασικό έργο της ΟΑΚ είναι «να δημιουργεί ευκαιρίες και κίνητρα ώστε ν’ αρθρώνουν το δικό τους λόγο, όσοι δεν έχουν δικό τους βήμα ελεύθερης έκφρασης». 
Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος υπογράμμισε πως, «η έννοια των γραμμάτων αποτελεί την έννοια της ελληνικής Παιδείας, όπως αυτή εκφράζεται» και παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί στην ενδοχώρα.
Στην ίδια προοπτική, ο κ. Θεόδωρος Σταθάκης, Δήμαρχος Κισάμου, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε τον ίδιο προβληματισμό, καθώς και την αγωνία του, για την επίλυση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ενεργοί εκπαιδευτικοί και ευχήθηκε για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική επίλυσή τους. 
Ακολούθως, ο κ. Ζορμπάς τόνισε πως «ο άνθρωπος μπορεί να αυτοπραγματωθεί μόνο εν κοινωνία» και μίλησε για τη σχέση γονέα και εκπαιδευτικού, υπογραμμίζοντας –σε ορισμένες περιπτώσεις– την έλλειψη σεβασμού και την απαξίωση των γονέων έναντι του δασκάλου. Κατά τον κ. Ζορμπά, «οι Τρεις Ιεράρχες άντεξαν σε μία εποχή μεγάλης κρίσης, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, αλλά κατάφεραν και αντέστρεψαν το κλίμα» και έθεσε το νευραλγικό ερώτημα: «τί είδους παιδεία επιθυμούμε να έχουμε σήμερα», δίδοντας άμεσα πως η απάντηση είναι «τί είδους κοινωνία θέλουμε να έχουμε αύριο». 


Κεντρικός ομιλητής της τιμητικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος δήλωσε πως «ο σεβασμός δεν μαθαίνεται μόνο στο σχολείο, αλλά κυρίως στην οικογένεια», κάνοντας λόγο για την υποκρισία των ακραίων φονταμενταλιστικών κύκλων και την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, αλλά και σε άλλους πνευματικούς ηγέτες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μια αρρωστημένη πραγματικότητα που φανερώνει πως, «η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως είναι πολιτισμική, κοινωνική, κρίση σχέσεων και αξιών». Κατά τον κ. Καλαντζή, «οι Τρεις Ιεράρχες είχαν την τόλμη να κάνουν το κρίσιμο άλμα στο μέλλον», γιατί «η προσφορά της Εκκλησίας βασίζεται στην πίστη και στην αγάπη, μια πραγματικότητα που μας φέρνει πίσω στους Τρεις Ιεράρχες και σε αυτό που εξέφρασαν στη δική τους εποχή». Αντιθέτως, τα «κύματα θρησκοληψίας» που κατακλύζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα –κατά τον κ. Καλαντζή– ενισχύουν τη θρησκοληψία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την αληθινή ορθόδοξη πίστη. Κατά την εξέλιξη της ομιλίας του, ο κ. Καλαντζής με τρόπο ποιητικό, τόνισε πως «ο Ελληνισμός όσο ανοίγεται στον κόσμο σαν τον Οδυσσέα, μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν εμμένει στη στείρα πραγματικότητα». Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά, αν δεν έχεις συνείδηση της ρίζας της ταυτότητάς σου», αλλά και δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία ελπίδα να έχουμε δημοκρατία στη Χώρα μας, εάν δεν υπάρχει ισχυρό δημόσιο σχολείο». «Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε ακόμη πιο μακριά», τόνισε ο κ. Καλαντζής, κάνοντας αναφορά στη μακραίωνη Ιστορία του Ελληνισμού, ενός πολιτισμού μαρτύρων και ηρώων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Καλαντζή, ο κ. Ζορμπάς έδωσε το λόγο στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, γονείς και φίλους του Ιδρύματος, οι οποίοι προκάλεσαν και προσκάλεσαν σε ένα γόνιμο διάλογο το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, θέτοντας τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις τοποθετήσεις τους και εκφράζοντας ελεύθερα τη συμφωνία, αλλά και τη διαφωνία τους, μέσα από το ελεύθερο βήμα που παρέχει η ΟΑΚ προς όλους ανεξαιρέτως.


Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, απευθυνόμενος προς το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, έθεσε το καίριο ερώτημα: «ποιο είναι το όραμα ενός Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων για το σχολείο του σήμερα και του αύριο;», λαβαίνοντας την απάντηση πως, «δεν μπορείς να μιλήσεις για όραμα, εάν αυτό το όραμα δεν αφορά όλους και αυτό το όραμα δεν μπορεί να είναι άλλο παρά το ελληνικό δημόσιο σχολείο, απέναντι σε μία συνεχώς εξελισσόμενη Ελλάδα και Ευρώπη». Ο κ. Ζορμπάς, συμπληρώνοντας τον κ. Καλαντζή, τόνισε πως, «η παρουσία των Ελλήνων στη σύγχρονη Ευρώπη, αποτελεί κυρίως μια παρουσία όχι απλώς καλών ενεργών πολιτών, αλλά καλών χριστιανών ενεργών πολιτών». 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος στο χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κεντρικό ομιλητή, καθώς και τη χαρά του για την παρουσία των μαχόμενων εκπαιδευτικών στην εν λόγω εκδήλωση της ΟΑΚ. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «σε μία ημέρα που στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας, έρχεται η απάντηση των Πατέρων της Εκκλησίας, πως “ο αργός νους ρέπει προς το κακό”». Υπογράμμισε επίσης πως, «οι Τρείς Ιεράρχες έδωσαν τα φώτα τους σε μία σκοτεινή εποχή, ανοίγοντας τον δρόμο της ζωής», καθώς «ο αληθινός σκοπός του σχολείου είναι η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων ενάντια σε κάθε σύστημα» και ευχήθηκε καλή δύναμη στους εκπροσώπους της Εκπαίδευσης και της Πολιτείας, που κάνουν καθημερινά τη δική τους υπέρβαση. 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των εκπαιδευτικών, προσφορά της ΟΑΚ.


1/30/2018

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΣΜΑΡΑΓΔΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

φωτό: Ν. Μαγγίνας

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΟΛ. ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ 
ΣΜΑΡΑΓΔΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗΝ ΣΥΓΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑΝ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018).

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν ἐν τοῖς Πατριαρχείοις 
Τῇ συμμετοχῇ τῶν Ἐλλογίμων ἐκπροσώπων τοῦ Ὁμογενοῦς ἐκπαιδευτικοῦ κόσμου καί τῶν μαθητῶν, ἑωρτάσθη ἐν τοῖς Πατριαρχείοις ἡ ἑορτή τῶν Γραμμάτων καί τῆς Παιδείας τοῦ Γένους, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῶν ἐν ἁγίοις Πατέρων ἡμῶν Μεγάλων Ἱεραρχῶν Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου.
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε κατά τόν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ τελεσθέντα Ἑσπερινόν τῆς Ἑορτῆς, τήν Δευτέραν, 29ην Ἰανουαρίου, καί κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Τρίτην, 30ήν ἰδίου, ἐν συγχοροστασίᾳ μετά τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίου, Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Συνάδων κ. Διονυσίου, Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρου, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου καί Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.


Τόν πανηγυρικόν λόγον τῆς ἡμέρας ἐξεφώνησεν ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Σμάραγδος Καραγιαννίδης, Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, ἀναφερθείς ἰδιαιτέρως εἰς τήν σχέσιν Χριστιανισμοῦ καί Ἑλληνικῆς Παιδείας.
Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Edmonton κ. Ἱλαρίων, Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός καί Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, ὁ Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Εὐάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, ὁ Ἐντιμ. κ. Maksym Vdovychenko, Πρόξενος τῆς Οὐκρανίας ἐνταῦθα, ὁ Ἐντιμ. κ. Eugene Czolij, Πρόεδρος τοῦ Παγκοσμίου Οὐκρανικοῦ Κογκρέσου, ὁ Ἐλλογ. κ. Σταῦρος Γιωλτζόγλου, Συντονιστής Ἐκπαιδεύσεως τοῦ Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, ἡ Ἐφορεία μετά τῆς Λυκειάρχου, Καθηγητῶν καί μαθητῶν τῆς Πατριαρχικῆς Μεγάλης τοῦ Γένους Σχολῆς, Καθηγηταί καί μαθηταί τῶν λοιπῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων, ὡς καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.
Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Πατριάρχης ἐτέλεσε τό καθιερωμένον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν μακαρίων καί ἀειμνήστων Ἱδρυτῶν, Εὐεργετῶν, Ἐφόρων, Σχολαρχῶν, Καθηγητῶν, Διδασκάλων, Ἐπιμελητῶν καί μαθητῶν τῆς Πατριαρχικῆς Μ. τοῦ Γένους Σχολῆς, καί ηὐλόγησε τά ὑπό μαθητῶν αὐτῆς προσαχθέντα κόλλυβα.
Κατά τήν ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου ἐπακολουθήσασαν δεξίωσιν ὡμίλησαν ὁ Ἐντιμολ. κ. Ἀθανάσιος Ἀγγελίδης, Ἄρχων Πριμηκήριος καί Πρόεδρος τῆς Ἐφορείας τῆς Πατριαρχικῆς Μ. τοῦ Γένους Σχολῆς, καί ἐπικαίρως ὁ Παναγιώτατος, ἀναφερθείς εἰς τήν σημασίαν τῆς πνευματικῆς παρακαταθήκης τῶν τριῶν μεγάλων σοφῶν Διδασκάλων τῆς Ἐκκλησίας διά τήν παιδείαν, ὡς καί εἰς τόν τρόπον ἐγκεντρισμοῦ τῆς ἀληθείας τῆς κατά Χριστόν ζωῆς εἰς τήν παιδευτικήν πρᾶξιν, «ἡ ὁποία σήμερον εὑρίσκεται ἀντιμέτωπος μέ τόν πλουραλισμόν καί τήν σύγχυσιν τῶν ἀξιῶν, μέ τόν ἀτομοκεντρισμόν καί τόν εὐδαιμονισμόν, μέ τήν βαθεῖαν ἀλλαγήν τῆς παιδικῆς ἡλικίας καί μέ τήν κυριαρχίαν τῶν ἠλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν», μή παραλείψας νά ἀναφερθῇ εἰς τό χριστιανικόν ὅραμα τῆς παιδείας, πάντοτε ἐν ἀναφορᾷ πρός τόν τελικόν καί αἰώνιον προορισμόν τοῦ ἀνθρώπου.




Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Βοσπόρου, μετά τοῦ Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Κυριακοῦ Κεσίσογλου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου, καί τῆς ὑπό τήν Προεδρίαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Μπενλίσοϊ Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ Ἱ. Ναοῦ.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, μετά τοῦ Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Κωνσταντίνου Τζανμπεζντῆ, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱ. Ναοῦ Γενεθλίων τῆς Θεοτόκου Βελιγραδίου, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀθανασίου Μιράνκο, Προέδρου τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ Ἁγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, προστάτου τῶν κηπουρῶν.
- Τούς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτας κ. Ἀλέξιον, Καθηγούμενον τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱ. Μονῆς Ξενοφῶντος, ὅν συνεχάρη καί διά ζώσης ἐπί τῇ συμπληρώσει 50ετοῦς εὐδοκίμου ἱερατικῆς διακονίας, καί κ. Γαβριήλ, Καθηγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Παντοκράτορος, μετά τοῦ ἀδελφοῦ αὐτῆς Ἱερομονάχου Ἐπιφανίου, τούς ἐκ τῶν ἀδελφῶν τῆς Ἱ. Μονῆς Ξενοφῶντος Ὁσιολ. Ἱερομόναχον Μωϋσέα καί Ὁσιωτ. Μοναχόν Ἱερεμίαν, τόν Ἐντιμ. κ. Ἀρίστον Κασμίρογλου, Πολιτικόν Διοικητήν τοῦ Ἁγίου Ὄρους, καί τήν Ὁσιωτ. Μοναχήν Ἰακώβην, Ἡγουμένην τοῦ Ἱ. Ἡσυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ἀκριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Σταύρου Μαντζίρη, αὐταδέλφου τοῦ Καθηγουμένου Ἀλεξίου, τῆς θυγατρός αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ματούλας καί τοῦ συζύγου αὐτῆς Ἐντιμ. κ. Περικλέους Δράκου.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Eugene Czolij, Πρόεδρον τοῦ Παγκοσμίου Οὐκρανικοῦ Κογκρέσου, ἐκ Καναδᾶ, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Serhiy Kasyanchuk, Διευθυντοῦ αὐτοῦ ἐν Οὐκρανίᾳ, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Maksym Vdovychenko, Προξένου τῆς Χώρας ἐνταῦθα.
- Τόν Μουσικολ. κ. Μιλτιάδην Παπᾶν, πρῴην Α’ Δομέστιχον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, ἐκ Θεσσαλονίκης, διδάσκοντα νῦν ἐν τῷ Πολυτεχνείῳ τῆς Πόλεως (İ.T.Ü.).
- Τήν Εὐγεν. κ. Εἰρήνην Φίλη, ἐκ τῆς Πόλεως.


1/29/2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γαλλίας κ.Ἐμμανουήλ. 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Edmonton κ. Ἱλαρίωνα, ἐκ Καναδᾶ. 
-  Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Βαρθολομαῖον Σιαρλῆν, ἐκ τῆς ἀδελφότητος τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου καί Εὐαγγελιστοῦ Πάτμου, μετά τοῦ γαμβροῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Λεωνίδου Ἀναστασοπούλου, Λιμενικοῦ, ἐκ Πειραιῶς, καί τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Ἀντωνίου Χιώτη, ὁμοίως Λιμενικοῦ, καί Ἀντωνίου Γιτοπούλου, Ἀστυνομικοῦ, ἐκ Πάτμου. 
- Τόν Ὁσιολ. ΡΚαθολικόν ἱερέα κ. Kevin Schembri, Καθηγητήν τοῦ Κανονικοῦ Δικαίου ἐν τῇ Θεολογικῇ Σχολῇ τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Μάλτας, ὑποβαλόντα Αὐτῷ τό πόνημά του, ὑπό τόν τίτλον «Oikonomia, Divorce and Remarriage in the Eastern Orthodox Churches». 
- Tόν Σοφολoγ. κ. Seyit Alaa Al Musevi, Διευθυντήν Θρησκευτικῶν Ὑποθέσεων τῶν Σιιτῶν τοῦ Ἰράκ, μετά τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Seyit Murtaza Areci, συνεργάτου αὐτοῦ, καί Rahmi Onurşan, Ἀντιπροσώπου ἐν Τουρκίᾳ τοῦ Ἱδρύματος «Büyük Merceiyyet Makamı Ayetullah Sistani», καί τῶν Ἐλλογ. Καθηγητῶν κ.κ. Gani Al Hagani, Κοσμήτορος τοῦ Πανεπιστημίου «İmam Kazım», καί Hüseyin Hatemi, ἐντεῦθεν. 
- Τόν Ἐξοχ. Πρέσβυν κ. Jean-Christophe Peaucelle, Σύμβουλον ἐπί Θρησκευτικῶν Ὑποθέσεων τοῦ Ἐξοχ. κ. Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν τῆς Γαλλίας, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ ἐν Ἀγκύρᾳ Πρέσβεως τῆς Χώρας Ἐξοχ. κ. Charles Fries καί τῆς Εὐγεν. κ. Virginie Hervo, Α΄ Γραμματέως τῆς Πρεσβείας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Θωμᾶν Παπαλιάγκαν, ἐπί κεφαλῆς τοῦ Κόμματος «Δημοκρατική Εὐθύνη», ἐκ Λαρίσσης, μετά τῶν Ἀντιπροέδρων αὐτοῦ Ἐντιμ. κ.κ. Ἀναστασίου Καραμπογιᾶ, ἐξ Ἀθηνῶν, καί Σπυρίδωνος Ζαφείρη, ἐξ Ἰωαννίνων, καί τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Βασιλείου Φασούλα, Μέλους τοῦ Γενικοῦ Συμβουλίου αὐτοῦ, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Εὐαγγελίας Γεωργοπούλου, Δικηγόρου, ἐξ Ἀθηνῶν, καί Βασιλείου Σαββίδου, Ὑπευθύνου Πολιτικοῦ Σχεδιασμοῦ, ἐκ Θεσσαλονίκης. 
- Τήν Ἐλλογ. δίδα Ἁγνῆν Νικολαΐδου, Πρόεδρον τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς τῆς Κοινότητος Πριγκήπου, ἐξαιτησαμένην τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐλογίαν ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτῆς. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
-  Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Χρυσοστόμου Τριπολίτου, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς «Ἑνώσεως Ὁμογενῶν ἐκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ἑλλάδος» ἐκδήλωσιν ἐπί τῇ Ἑορτῇ τῶν Γραμμάτων, ἐν τῇ ἐν Καλαμαριᾷ ἕδρᾳ αὐτῆς, τήν Κυριακήν, 28ην Ἰανουαρίου. 
- Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ἀποστόλου Κατσιπτσάκη, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἀλεξανδρουπόλεως, κατά τήν τελετήν κοπῆς τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας τοῦ «Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Μαΐστρου», ἐν τῇ ἐν Μαΐστρῳ Ἀλεξανδρουπόλεως ἕδρᾳ αὐτοῦ, αὐθημερόν.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Μάκης Μυλωνάς 
Σε αντίθεση με σειρά ιεραρχών του ελλαδικού χώρου που λατρεύουν τον τηλεοπτικό φακό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετρά τα δημόσια λόγια του, κυρίως γιατί έχει πλήρη επίγνωση του αξιώματος και της αποστολής του. 
Θαρρείς λοιπόν και ήταν θέλημα Θεού, λίγες μονάχα μέρες πριν δούμε, δήθεν στο όνομα της Μακεδονίας, ιεράρχες να συναγελάζονται ξανά με νεοναζί κακοποιούς και φιλοχουντικούς τυχοδιώκτες, ο Πατριάρχης έστειλε ένα σαφές μήνυμα, τόσο σαφές που δεν θα μπορούσε παρά να υποβαθμιστεί από τους παραλήπτες του. 
Συγκεκριμένα, με δημόσια επιστολή του στις 18 Ιανουαρίου, ο ηγέτης της Ορθοδοξίας χαιρέτισε την έκδοση του βιβλίου «Ἄουσβιτς: Ἕλληνες - Ἀριθμός Μελλοθανάτου» του Γεώργιου Πηλιχού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: 
(…)Τό Ἄουσβιτς εἶναι ἡ ἀπόδειξις, μέχρι ποίου σημείου καταστροφικότητος καί βιαιότητος δύναται νά φθάσῃ ὁ ἄνθρωπος, ὅταν καταστῇ ἕρμαιον πλύσεως ἐγκεφάλου καί ρητορικῆς τοῦ μίσους, ὅταν νεκρωθοῦν τά συναισθήματά του καί στερεύσουν αἱ δημιουργικαί του δυνάμεις. Ἡ εἰκών, τήν ὁποίαν ἔχομεν διά τόν ἄνθρωπον, καθορίζει τήν συμπεριφοράν μας πρός αὐτόν. Ἡ βία γεννᾶται πρῶτον εἰς τόν νοῦν καί τήν καρδίαν τοῦ ἀνθρώπου, πρίν ἐκφρασθῇ ἐμπράκτως. Δυστυχῶς, ἡ ἀνθρωπότης δέν φαίνεται ὅτι διδάσκεται ἀπό τήν ἱστορίαν. (…) Ἐκφράζομεν τήν ἀγανάκτησιν καί τήν ἀπογοήτευσιν ἡμῶν διά τήν ἐπανεμφάνισιν καί διάδοσιν νεοναζιστικῶν τάσεων καί κινημάτων εἰς τάς ἡμέρας μας. Παρακαλοῦμεν ἀδιαλείπτως τόν πανοικτίρμονα Θεόν νά διαφυλάξῃ τήν ἀνθρωπότητα ἀπό τήν βίωσιν καί τήν ἐμπειρίαν νέας ἀπανθρωπίας εἰς τό παρόν καί τό μέλλον. Προσευχόμεθα ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν θυμάτων τῆς πρωτοφανοῦς θηριωδίας, τῶν ἀκάκων παιδίων, τῶν ἀμετρήτων ἀθώων ἀνδρῶν καί γυναικῶν, τῶν ἁγνῶν ἀνθρώπων μέ εἰδικάς ἀνάγκας, ὅλων αὐτῶν, οἱ ὁποῖοι ἠφανίσθησαν μέ κριτήριον τήν καταγωγήν, τήν θρησκείαν, τόν πολιτισμόν, τάς πολιτικάς των πεποιθήσεις, τήν διανοητικήν, ψυχικήν καί σωματικήν των κατάστασιν.
Σε μια χώρα που από το 2012 και μετά παρακολουθεί, μάλλον παραιτημένη, την εδραίωση της Χρυσής Αυγής σε τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, η επιστολή του Πατριάρχη θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και από την ίδια την Εκκλησία της Ελλάδος. Όταν τόσοι κληρικοί κηρύσσουν επίμονα το μίσος, γιατί να μην απαιτηθεί από την Ιερά Σύνοδο να μεταδοθεί το πατριαρχικό μήνυμα κατά του νεοναζισμού σε κάθε ενορία; Τι καλύτερο από το να μάθουν όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της χώρας ότι το Φανάρι διαφωνεί κάθετα και χωρίς αστερίσκους με το φλερτ ορισμένων εκκλησιαστικών κύκλων με τη Χρυσή Αυγή; 
Αυτή η επιστολή του Πατριάρχη, η οποία απευθυνόταν ξεκάθαρα στο ελληνικό ακροατήριο, δεν έτυχε της πρέπουσας δημοσιότητας. Σε αντίθεση με τα τηλεοπτικά χαστούκια και τις υστερικές κραυγές των Χρυσαυγιτών, οι φωνές ενάντια στο νεοναζιστικό κίνδυνο δεν πουλάνε το ίδιο. Αντίθετα, μια άλλη επιστολή του Πατριάρχη, αυτή προς τον Ταγίπ Ερντογάν υπέρ των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού σε συριακό έδαφος στο Άφριν, αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα από Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ιστοσελίδες συγκεκριμένων αντιδυτικών γεωπολιτικών προτιμήσεων. 
Πράγματι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε με επιστολή του τη στήριξη του στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (Zeytin Dalı Harekâtı) εναντίον κουρδικών στόχων στο έδαφος της Συρίας. Το ίδιο ακριβώς έπραξε και ο Πατριάρχης των Αρμενίων ενώ υπέρ της επιχείρησης τάχθηκε και η Εβραϊκή Κοινότητα της Τουρκίας. Ευτυχισμένος για την εικόνα ενότητας του τουρκικού έθνους, σχετικό tweet έκανε και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ερντογάν. 
Αν βγαίνει κάποια είδηση από τη στάση των θρησκευτικών ηγετών των μειονοτήτων της Τουρκίας, αυτή δεν είναι άλλη από το πόσο ασφυκτικό είναι πλέον για τις μειονότητες το περιβάλλον δράσης και δραστηριοποίησης στη γειτονική χώρα. Δεν έχουν καν την πολυτέλεια να σιωπούν απέναντι στις άφρονες επιλογές Ερντογάν, μόνη τους δημόσια επιλογή είναι η ταύτιση με την κυρίαρχη προεδρική ρητορική. Ενδεικτικό του κλίματος εθνικιστικού παροξυσμού που επικρατεί εντός Τουρκίας είναι το ότι τη συγκεκριμένη πολεμική επιχείρηση, παρά τον ξεκάθαρα τυχοδιωκτικό χαρακτήρα της, στηρίζουν ανεπιφύλακτα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (CHP, MHP, İyi Party), πλην φυσικά του φιλοκουρδικού HDP. 
Όσοι λοιπόν απομονώνουν τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αξιολογώντας την με ελλαδικά κριτήρια και αποκόπτοντας την από το περιβάλλον της, διαπράττουν μέγιστο σφάλμα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά συμφέροντα. Η απαξίωση του Πατριαρχείου στα μάτια της κοινής γνώμης θα θρέψει ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις που επιτρέπουν την τουρκική επιθετικότητα στη Συρία και που εδώ και δεκαετίες ενοχλούνται από την παράδοξη ανθεκτικότητα της ελληνικότητας του Φαναριού. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πιέζουν για διαιώνιση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος της σταθερότητας της περιοχής, οι ίδιες δυνάμεις που προτιμούν έναν πολυπαραγοντικό και τελικά χαώδες διπλωματικό τοπίο ώστε να καμουφλάρουν τη δομική αδυναμία τους να αναμετρηθούν στα ίσια με τη Δύση. 
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, ο επίσης σπουδαίος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος μνημόνευσε τον στίχο της Παλαιάς Διαθήκης «αληθεύει και ποιείν δίκαια αρεστά τω Θεώ μάλλον ή θυσιών αίμα», τον οποίο απέδωσε στη σημερινή πραγματικότητα ως «το να είναι κανείς αληθινός και δίκαιος, αυτό αρέσει στον Θεό, πολύ περισσότερο από τις πολλές μετάνοιες, από τα πολλά κεριά κι από τις πολλές άλλες εξωτερικές εκφράσεις θρησκευτικότητας». Γραμμένος δυο χιλιετίες και κάτι πριν, ο στίχος αυτός προσφέρει ορισμένα ακόμα εργαλεία που χρειάζεται ο καθένας για να καταλάβει ποιοι και γιατί αγνόησαν την πρώτη επιστολή Βαρθολομαίου και προτίμησαν να σταθούν στη δεύτερη. 
Ανεξάρτητα λοιπόν από τα θρησκευτικά πιστεύω του κάθε πολίτη της Ελλάδας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αξίζει τον σεβασμό μας κι αυτό γιατί διαχρονικά εκπροσωπεί τις πλέον υγιείς δυνάμεις εντός του διοικητικού πλέγματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι αξίες και τα πιστεύω του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα πρέπει να αναζητηθούν στις επιστολές που στέλνει με δική του πρωτοβουλία, όχι σε εκείνες που στέλνονται μονάχα για να επιβιώσουν το ταλέντο επιβίωσης των Φαναριωτών ανά τους αιώνες. 
Εξάλλου, είναι τελικά αστείο να κατηγορούν για ενδοτισμό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, όσοι στην πραγματικότητα οραματίζονται μια μίζερη βαλκάνια Ελλάδα, αυτάρκη εν τη γαλήνη μιας αιώνια μοιραίας αναμονής ενός ορλωφικού θαύματος.

Επίσκεψη ανωτάτου Σιίτη Μουσουλμάνου θρησκευτικού λειτουργού του Ιράκ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


O διωγμός των Χριστιανών από τις ιστορικές εστίες τους, στη Μέση Ανατολή, και οι δυνατότητες ασφαλούς επιστροφής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Σιίτη Μουσουλμάνου θρησκευτικού λειτουργού, Σεΐχη Αλαά Αλ-Μουσάουι, επικεφαλής της Διευθύνσεως Θρησκευμάτων των Σιιτών του Ιράκ, και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
Ο Ιρακινός Σιίτης Μουσουλμάνος ηγέτης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, σήμερα Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από Καθηγητές Πανεπιστημίων της Πόλης και του Ιράκ. 
Κατά τη διάρκεια της ημίωρης συναντήσεως, ο Σεΐχης Αλαά Αλ-Μουσάουι, ζήτησε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου για την επιστροφή των Χριστιανών του Ιράκ, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Αναφέρθηκε δε, στη σημασία της επικράτησης της ειρήνης στην περιοχή καθώς και στη διαχρονική συνεισφορά των Χριστιανών στην πολιτισμική και κοινωνική ζωή της χώρας. 
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την αγωνία και ανησυχία της Μητρός Εκκλησίας για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν την αιτία του βιαίου ξεριζωμού των Χριστιανικών πληθυσμών της, και όχι μόνον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε την ανάγκη επαναπατρισμού των Χριστιανών αλλά σε συνθήκες που θα εγγυώνται την ασφάλεια τους και την ελεύθερη άσκηση της θρησκευτικής τους πίστεως.
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


1/28/2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018)

φωτό: Yani Kayakoparan

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 27ης Ἰανουαρίου, καθ’ ὅν συμπροσηυχήθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἰωαννίνων κ. Μάξιμος, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς ἐπαρχίας αὐτοῦ, καί ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ταρτού κ. Ἠλίας, παρέστη δέ Οὗτος συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τοῦ Τελώνου καί Φαρισαίου, 28ης ἰδίου, καθ’ ἥν ἐχοροστάτησεν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἰωαννίνων κ. Μάξιμος. 
Εἰς τό τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ τοῦ Σαββάτου ὁ Πατριάρχης ἀπαντῶν εἰς εὐλαβῆ ἀδελφικήν προσφώνησιν τοῦ ἁγίου Ἰωαννίνων ἀπηύθυνε θερμόν χαιρετισμόν πρός αὐτόν καί τούς περί αὐτόν εὐσεβεῖς προσκυνητάς Καθηγητάς καί μαθητάς τοῦ Τμήματος θρησκευτικοῦ τουρισμοῦ καί προσκυνηματικῶν περιηγήσεων καί τοῦ Τμήματος Δημοσιογραφίας τοῦ Δημοσίου Ἰνστιτούτου Ἐπαγγελματικῆς Καταρτίσεως.


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἐλευθέριον Χατζηϊωάννου, Ἀντιδήμαρχον Πολιτισμοῦ / Μεσαιωνικῆς Πόλεως Ρόδου, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Μαρίας Χατζηλαζάρου, Ἀντιδημάρχου Τουρισμοῦ, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Εὐαγγέλου Σπάρταλη. 
-  Τόν Ἐντιμ. κ. Γεώργιον Ψευτέλην, Ναυπηγόν Μηχανικόν, ἐκ Πειραιῶς. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἐλευθερίου Χρυσοχόου, κατά τήν τελετήν κοπῆς τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας τοῦ ἐν Ἀθήναις «Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτῶν», συμπίπτουσαν πρός τήν 90ετῆ ἐπέτειον ἀπό τῆς ἱδρύσεως αὐτοῦ, ἐν τῇ ἐν Καλλιθέᾳ Αἰθούσῃ Τελετῶν αὐτοῦ, τήν Κυριακήν, 28ην Ἰανουαρίου.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα, στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε Δοξολογία, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου και ομιλία του θεολόγου Γεωργίου Βλαντή, Διευθυντή του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των δυσκολιών προσέγγισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον Προτεσταντικό κόσμο.
Στον εορτασμό παρέστησαν οι Πολιτειακές, Ακαδημαϊκές και Θρησκευτικές Αρχές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.  
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως ακολούθησε δεξίωση, ευγενική προσφορά των Εθελοντριών Κυριών της Διακονίας της Ενορίας, της οποίας προϊσταται ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαρούδας. 


1/27/2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (26-27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018)

Ο Πατριάρχης στο δείπνο του Δημάρχου του Beyoglu

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Ἐντιμ. κ. Ahmet Misbah Demircan, Δημάρχου τοῦ Beyoğlu, τό ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς, 26ης Ἰανουαρίου, μετέβη εἰς τό Ξενοδοχεῖον «PERA PALACE» καί ἐτίμησε τό παρατεθέν ὑπ’ αὐτοῦ δεῖπνον, τῇ συμμετοχῇ καί τῶν λοιπῶν θρησκευτικῶν ἡγετῶν τῆς Πόλεως, ὑπουργῶν, ἐπιχειρηματιῶν, βουλευτῶν, καλλιτεχνῶν καί ἄλλων μελῶν τῆς ὑψηλῆς κοινωνίας αὐτῆς, εἶτα δέ παρηκολούθησε τήν ἐπακολουθήσασαν συζήτησιν μεταξύ τῶν συνδαιτυμόνων καί τοῦ Ἐξοχ. κ. Binali Yıldırım, Πρωθυπουργοῦ τῆς Τουρκίας.
* * *
Ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς ἀνακομιδῆς τῶν ἱερῶν λειψάνων τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ἅτινα φυλάσσονται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν αὐτῷ ἀπό τοῦ Παραθρονίου, κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Παρασκευήν, 26ην Ἰανουαρίου, καί τήν Θείαν Λειτουργίαν τοῦ Σαββάτου, 27ης ἰδίου, καθ᾿ ἥν συμπροσηυχήθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, ὡς καί οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Ταρτού κ. Ἠλίας, Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός καί Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος.


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἰωαννίνων κ. Μάξιμον, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου Καθηγητῶν καί Σπουδαστῶν διαφόρων εἰδικοτήτων ἐκ τοῦ Δημοσίου Ἰνστιτούτου Ἐπαγγελματικῆς Καταρτίσεως (Ι.Ε.Κ.) Ἰωαννίνων.
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ταρτού κ. Ἠλίαν, ἐκ τῆς Ἐκκλησίας Ἐσθονίας.
- Τόν Πανοσιολ. Διάκονον κ. Γρηγόριον, Ὑπογραμματέα τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τόν Πανοσ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Πρόδρομον Ἀναστασιάδην, Ἱερατικῶς Προϊστάμενον τῆς Κοινότητος Ἁγίων Ἀποστόλων Φερίκιοϊ, καί τόν Μουσικολ. κ. Ἀντώνιον Παριζιάνον, Ἄρχοντα Λαμπαδάριον τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως - Καθηγητήν, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Στεφάνου, Μηχανολόγου Μηχανικοῦ, καί τοῦ ἐγγονοῦ αὐτοῦ Ἀντωνίου, μαθητοῦ.
- Τόν Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Πορφύριον Μπικουβαράκην, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Κυρίας τῶν Ἀγγέλων Γουβερνέτου Κρήτης.
- Τόν Αἰδεσιμ. Πρεσβύτερον κ. Δημήτριον Μαγιόγλου, Κληρικόν τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως.
- Τάς Ὁσιωτ. Μοναχάς Μακρίναν καί Ἀνθίμην, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ἐπί τῇ ὁλοκληρώσει τῆς διακονίας αὐτῶν ἐν τῇ Ἱ. Πατριαρχικῇ καί Σταυροπηγιακῇ Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ.
- Τήν Ὁσιωτ. ΡΚαθολικήν Μοναχήν Maria Delmonto Ruiz Garcia, Ἡγουμένην τῆς Ἀδελφότητος «Petites soeurs des pauvres», ἐκ Saint Pern Γαλλίας, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου μοναζουσῶν, αἵτινες ὑπέβαλον Αὐτῷ τό πόνημα τοῦ Ἐλλογ. κ. Rinaldo Marmara, Ἱστορικοῦ - Ἐρευνητοῦ ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ «Bahçeşehir», ὑπό τόν τίτλον «Les Petites soeurs des pauvres, Ιstanbul (Bomonti), 125 ans de Charité, 1892 – 2017».
- Τόν Ἐλλογ. κ. Χαρίλαον Πλατανάκην, Ἐπίκουρον Καθηγητήν τοῦ Τμήματος Πολιτικῆς Ἐπιστήμης καί Δημοσίας Διοικήσεως τοῦ Ἐθνικοῦ καί Καπποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.
- Ὅμιλον μαθητῶν ἐκ τῶν ἐνταῦθα καί ἐξ Ἴμβρου Ὁμογενειακῶν Σχολείων, συμμετασχόντων εἰς τό 6ον Φεστιβάλ Νεότητος τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Γρηγορίου, Ὑπογραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.
* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Θηβῶν καί Λεβαδείας κ. Γεωργίου, κατά τήν τελετήν κοπῆς τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας τοῦ Συλλόγου «Ἅγιος Νικόλαος ὁ Ἀποδημήτης ὁ Στειριώτης», ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου Στειρίου, τήν Πέμπτην, 25ην Ἰανουαρίου.
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀγαθαγγέλου Σίσκου, Βιβλιοφύλακος τῶν Πατριαρχείων, κατά τήν παρουσίασιν τοῦ ὡς ἄνω βιβλίου τοῦ Ἐλλογ. κ. Rinaldo Marmara, ἐν τῷ ἐν Bomonti Γαλλικῷ Πτωχοκομείῳ «Fransız Fakirhanesi», τήν Παρασκευήν, 26ην ἰδίου.
- Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Φραγκιαδάκη, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νικαίας, κατά τήν τελετήν κοπῆς τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας τοῦ «Συνδέσμου Φίλων Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου», ἐν τῇ ἐν Ἁγίᾳ Μαρίνῃ Χαϊδαρίου νέᾳ ἕδρᾳ αὐτοῦ, τήν Πέμπτην, 25ην τ.μ..

O Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτό)


Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε απόψε Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, στο Φανάρι, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος συνοδεύει πολυμελή όμιλο Καθηγητών και σπουδαστών του Δημοσίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ιωαννίνων, που πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Πόλη, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Μιχάλη Αλεξίου. 
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και οι προσκυνητές παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στον εσπερινό για την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 


Μετά το πέρας του εσπερινού, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων παρουσίασε τους προσκυνητές στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος, στη συνέχεια, τους υποδέχθηκε με θερμούς λόγους στις Αυλές της Μητρός Εκκλησίας. Απευθυνόμενος, ιδιαιτέρως, στους σπουδαστές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους ευχήθηκε οι προοπτικές τους να είναι τέτοιες ώστε να μείνουν στην Ελλάδα και να μην αναγκαστούν, όπως πολλοί άλλοι νέοι, να ξενιτευτούν. 
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αύριο, Κυριακή, κατόπιν σεπτής ευλογίας της Α.Θ. Παναγιότητος, θα χοροστατήσει κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας