________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/23/2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ"


Φως Φαναρίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, από τον Ι. Ναό Αγίου Φωκά Μεσαχώρου στην Πόλη, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ουκρανίας, έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ουκρανία θα λάβει την Αυτοκεφαλία σύντομα διότι είναι δικαίωμά της.
Παίρνοντας αφορμή από την παρουσία Τσέχου θεολόγου στην Θ. Λειτουργία, είπε ο Πατριάρχης:
"Η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας είναι η νεωτέρα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανεκήρυξεν Αυτοκέφαλον το 1998. 
Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας, η οποία θα λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας εν ου μακρώ χρόνω ελπίζω, παρά τας υπαρχούσας αντιδράσεις, και τούτο θα γίνει διότι είναι δικαίωμά της. Είναι δικαίωμά της να λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας και από την άλλη πλευρά είναι δικαίωμα, και μάλιστα αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, να χορηγεί το Αυτοκέφαλον, όπως το εχορήγησε σε όλες τις νεώτερες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αρχής γενομένης από της Ρωσίας, τον 16ο αιώνα, και μέχρι της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, όπως είπα προηγουμένως. 
Δεν μας τρομάζουν οι απειλές. Πρόσφατα είπα σε μια ομιλία μου ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ούτε απειλεί ούτε απειλείται, αλλά προχωρεί σταθερά, εκπληρώνοντας την από των ιερών κανόνων αποστολήν του και εκπληρώνοντας και σεβόμενον τα προνόμια, τα οποία του παρεχώρησαν οι κανόνες Οικουμενικών Συνόδων. Αυτούς τους κανόνας των Οικουμενικών Συνόδων και τα προνόμια που έδωσαν αι Σύνοδοι αυταί εις την Πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, δεν τα απεμπολούμε. Τα σεβόμεθα, τα τηρούμεν και θα τα υλοποιήσωμεν και εν προκειμένω στην περίπτωση της Ουκρανίας και όπου αλλού χρειαστεί».

1 σχόλιο:

  1. Дякуємо ЙОГО Всесвятості Вселенський Патріарху Варфоломію за тверду і незмінну позицію відносно Надання автокефалії Православній Церкві України.

    Для нас дуже важліва підтримка Константінопольської Церкви-Матері. Рішення Про надання автокефалії Православній Церкві України, покладе край "руському миру», не тільки в Україні, але і в світі.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails