12/31/2018

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Π.Α. Ανδριόπουλος 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκοψε σήμερα την Βασιλόπιτα για το 2019 στην Αίθουσα του Θρόνου στο Φανάρι, μετά τον Μ. Εσπερινό της Πρωτοχρονιάς στον Πατριαρχικό Ναό και αφού είχε δεχθεί για τις καθιερωμένες ευχές τους Αρχιερείς του Θρόνου και την Πατριαρχική Αυλή.
Το φλουρί της πίτας των Αρχιερέων του Θρόνου "έπεσε" στον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, ενώ το φλουρί της πίτας στην Αίθουσα του Θρόνου, στην Πρόξενο Δανάη Βασιλάκη.
Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν στον Πατριάρχη, κατά το έθος, οι μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. 
Στην προσλαλιά του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς το ως μια «ιστορική απόφαση» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συναντά αντιδράσεις, αλλά η Μητέρα Εκκλησία προχωρά αταλάντευτα στην αποστολή της ως Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Υπενθύμισε ότι την ερχόμενη Κυριακή στο Φανάρι, εορτή των Θεοφανείων, θα παραδοθεί επίσημα ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας στον νέο Προκαθήμενο, Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, παρουσία και του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δύο προαγωγές στην Πατριαρχική Αυλή. Ο διάκονος Αλέξανδρος προήχθη σε τριτεύοντα των Πατριαρχικών Διακόνων και ο διάκονος Καλλίνικος σε διάκονο «της σειράς». 
Επίσης, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο προσφυγικό που ταλανίζει την ανθρωπότητα και ιδιαιτέρως την περιοχή της Μ. Ανατολής, ευχόμενος ειρήνη για το 2019 στον σύμπαντα κόσμο.
Τέλος, ευχήθηκε μέσα στο νέο έτος να πραγματοποιηθούν και οι Εκλογές στις Κοινότητες της Πόλης, όπως είναι δημοκρατικό δικαίωμα των νομοταγών Ρωμιών.



φωτογραφικό υλικό του Αριστείδη Βικέτου

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

Ο Μέγας Εσπερινός της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, σήμερα Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.



Μίνως Ζομπανάκης, Άρχων Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου


ΥΣΤΑΤΟΝ ΧΑΙΡΕ 
Ἀλέξανδρος Κ. Παπαδερός 
Μακαρία ἡ ὁδός, ἧ πορεύει σήμερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως, σεβαστέ καί πεφιλημένε Ἄρχον Μίνωα Ζομπανάκη. 
Μέ τήν ἰδιότητα τοῦ πρεσβυτέρου τῶν ἐν Κρήτῃ Άρχόντων τῆς Ἀγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, τοῦ σεπτοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σοῦ ἀπευθύνω τό ὕστατον χαῖρε κατά παράκλησιν τοῦ Ἐντιμολογιωτάτου Ἄρχοντος Ὀρφανοτρόφου κυρίου Γερασίμου Φωκᾶ, Προέδρου τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τῆς Ἀδελφότητός μας ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ, καί ἐν ὀνόματι τῶν μελῶν τοῦ Συμβουλίου καί ἁπάντων τῶν ἀνά τήν Κρήτην καί τήν Οἰκουμένην μελῶν τῆς Άδελφότητος ἡμῶν. 
Ὑπενθυμίζω εἰσαγωγικούς λόγους τῆς φιλοτιμίας καί προαιρέσεως τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου μας Κ.κ. Βαρθολομαίου, τούς αἰτιολογοῦντας τήν πρός τό τίμιον πρόσωπόν σου εὔνοιαν τῆς Ἐκκλησίας, διά τῆς κατά τό ἔτος 1995 ἀπονομῆς τοῦ ὀφφικίου τοῦ Ἄρχοντος ΕΞΑΡΧΟΥ: 
Τούς εὐσεβείᾳ καί ἀρετῇ κεκοσμημένους καί πολυειδῶς καί πολυτρόπως χρησίμους καί εύεργετικούς ἑαυτούς τῇ Ἐκκλησίᾳ καταδεικνύντας, ζήλῳ τε ἐνθέῳ περί τά κοινά ἀμφιπονουμένους, τιμᾶν οἶδε, χαίρουσα, ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία, ὀφφικίων τε ἀπονομαῖς τήν πρός αὐτούς εὐκαίρως ἐνδείκνυσθαι εὔνοιαν. 
Ἐπειδή τοίνυν τοιούτοις ἀγαστοῖς εὐσεβείας καί ἀρετῆς ζηλωτῆς τε φιλοτιμίας καί πρός τήν Έκκλησίαν ἀφοσιώσεως προτερήμασι κεκοσμημένος ἀποδέδεικται καί ὁ ἀγαπητός ἡμῖν κατά πνεῦμα υἱός ἐλλόγιμος κ. Μίνως Ζομπανάκης, ἡ Μετριότης ἡμῶν ἐπιβραβεῦσαι βουλομένη… κατ’ ἰδίαν Αὐτῆς Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν, ἔγνω ἀπονεῖμαι αὐτῷ τό ὀφφίκιον τοῦ Ἄρχοντος Ἐξάρχου… 
Ἄν εἴμεθα τότε παρόντες, ὄλοι ἀναμφιβόλως θά ἀναφωνούσαμε ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ… 
Καί ὄντως ἀξίως ἔλαβες, ἀξίως καί εὐεργετικῶς διά τήν Ἐκκλησίαν καί τήν Κρήτην ἔφερες τήν τιμήν. 
Σπάνιον εἶναι, ἴσως μάλιστα καί μοναδικόν εἰς τήν μακράν ἱστορίαν τοῦ θεσμοῦ τῶν ὀφφικιαλίων, πατέρας καί γιός, Μίνως καί Ἀνδρέας εἰς τήν προκειμένην περίπτωσιν, νά ἔχουν τιμηθεῖ διά Πατριαρχικῶν ἀξιωμἀτων και δή περίπου συγχρόνως, μάλιστα δέ ὁ υἱός νά ἔχει διακονήσει εὐδοκίμως τήν Ἀδελφότητά μας καί ὡς Πρόεδρος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου αὐτῆς. 
Εὐαγῶς τόν δρόμον τετέλεκας. Τήν πίστιν τετήρηκας ἀείμνηστε ἀδελφέ! 
Ἔστωσάν σοι πλούσια τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ καί ἡ Χάρις Αὐτοῦ.
__________________________

Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ἐξεπροσωπήθη: 
Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ἄρχοντος Ἐξάρχου Μίνωος Ζομπανάκη, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Καλυβῶν Χανίων Κρήτης, τήν Παρασκευήν, 28ην Δεκεμβρίου.

12/30/2018

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΙΝΙΤΣΑ ΣΥΜΕΩΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΟΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


π.α. ανδριόπουλος
Το …αμερόληπτο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων (sic) ΡΟΜΦΑΙΑ, δημοσίευσε σήμερα, Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, την είδηση ότι «ο πρ. Μητροπολίτης Βίνιτσα ζητά να τον επαναφέρουν στην Επαρχία του…Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Συμεών, απευθύνει γραπτή έκκληση προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο και ζητά την αποκατάστασή του. Επίσης ο πρώην Μητροπολίτης Βίνιτσας τον οποίο δεν ακολούθησε σχεδόν καμία εκκλησία της Επαρχίας του, προσέφυγε στο Τοπικό Δικαστήριο και ζητά να ορισθεί και πάλι Επικεφαλής της Μητροπόλεως.» 
Όλα τα παραπάνω τα διέψευσε πάραυτα και πανηγυρικά ο Μητροπολίτης Βίνιτσα Συμεών, ο ένας εκ των δυο Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία που συμμετείχαν στην Ενωτική Σύνοδο του Κιέβου και ήταν και υποψήφιος για αρχηγός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Ο Βίνιτσα Συμεών ξεκαθαρίζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πως δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στην Ρωσική Εκκλησία τονίζοντας πως η πορεία προς την Αυτοκεφαλία είναι «μη αναστρέψιμη». 
Ο Μητροπολίτης Συμεών προσέφυγε στη Δικαιοσύνη της χώρας του κατά της απόφασης της Συνόδου υπό τον Ονούφριο, ώστε να μπορέσει να έχει ξανά πρόσβαση στην Μητρόπολη και τους ναούς του, αλλά και για να προασπίσει την τιμή και την αξιοπρέπειά του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση της Μητρόπολης Βινίτσα. 
Ο κ. Συμεών κάνει λόγο για πόλεμο πληροφοριών ο οποίος έχει ξεσπάσει στη χώρα και ζητά από τους πιστούς να ακούν μόνο όσα λέγονται από τον ίδιο και από τις επίσημες ανακοινώσεις που εκδίδει το γραφείο Τύπου του. 
Και κατακλείει την ανακοίνωσή του: «Εμείς, οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί, πρέπει να ενωθούμε και να κοιτάξουμε μπροστά. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να είμαστε ενωμένοι γύρω από τον Χριστό και την Εκκλησία Του και όλοι να κατανοήσουν ότι η αυτοκεφαλία είναι μια πραγματική ευκαιρία για να ξεπεραστεί ο πνευματικός διαχωρισμός που υπάρχει στην χώρα μας για σχεδόν τρεις δεκαετίες.»

ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΔΙΧΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το ζήτημα της Αυτοκεφάλου, πλέον, Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει διχάσει στην Ελλάδα και τους συντηρητικούς μητροπολίτες.  
Ο «αντιοικουμενιστής» μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ θεώρησε …φρόνιμο στην Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του να αναφερθεί στο Ουκρανικό, τασσόμενος με την Ρωσική πλευρά. Το ενδιαφέρον είναι να εξετάσει κανείς αν το ποίμνιό του γνωρίζει ποιο ακριβώς είναι το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ή το κάνει – το πιθανότερο – για να διατρανώσει την αντίθεσή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Από την άλλη μεριά, ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος, που δεν φημίζεται για «οικουμενιστικές» διαθέσεις, εγκαλείται από «πιστούς» - μέσω ανοιχτής επιστολής - γιατί, όπως γράφουν: «Γίναμε όλοι μάρτυρες (μέσω διαδικτύου) της μνημονεύσεως του Επιφάνιου, ως «Αρχιεπισκόπου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας» στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Πτολεμαΐδας, ανήμερα της εορτής του.» 



Πρόκειται για την δεύτερη μνημόνευση του Κιέβου Επιφανίου στα Δίπτυχα, από ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πρώτη έγινε στις 17 Δεκεμβρίου στον Άγιο Διονύσιο Ζακύνθου και η δεύτερη, 10 μέρες αργότερα, στον Άγιο Στέφανο Πτολεμαΐδας. 
Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι ο Φλωρίνης Θεόκλητος ανήκει στους ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ως μητροπολίτης των "Νέων Χωρών". 
Σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται και επισήμως να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, μετά την παράδοση του σχετικού Τόμου στο Φανάρι, την ημέρα των Θεοφανείων (6-1-2019). 
Π.Α.Α.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΛΑΓΚΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος / Φως Φαναρίου

Το κλίμα σήμερα στην ιστορική κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, η οποία, ως γνωστό, ευρίσκεται κοντά στο αρχαίο βυζαντινό λιμάνι της Πόλης, ήταν εορταστικό και πανηγυρικό, όπως αρμόζει άλλωστε στο πνεύμα των ημερών. 
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό, όμιλος νέων από την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών έψαλε τα κάλαντα. 
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και το εόρτιο γεύμα της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου. 
Κατά την εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβ. Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και άλλοι κληρικοί. 
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Κοντοσκαλίου και του Δημοτικού Σχολείου Βλάγκας απήγγειλαν ποιήματα και έψαλαν τα κάλαντα με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Οι κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βλάγκας με μεγάλη επιτυχία εφρόντισαν για το γεύμα και το στολισμό της αίθουσας. 
Εκφράζονται πολλές ευχαριστίες στον δραστήριο ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητας π. Βασίλειο Ιωαννίδη, στον ακούραστο πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αναστάσιο Χονδρόπουλο, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, υπο την προεδρία της δραστήριας κ. Ευδοκίας Θεοδωρίδου, στην κυρία Ιουλία Μπαρμπούνη και στην δεσποινίδα Σταυρούλα Ζεγκίνη, καθώς και στις κυρίες Ζανίν Παναγιώτου και Ειρήνη Πουσκιούλογλου, για την προετοιμασία και την κατά πάντα επιτυχή διοργάνωση της όλης εκδήλωσης. 
Η Κοινότης μας εύχεται σε όλους καλή Πρωτοχρονιά.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (30 Δεκεμβρίου 2018)

φωτό: Yani Kayakoparan

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Τήν Πέμπτην, 27ην Δεκεμβρίου, ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ἐπεσκέψατο τόν ἐν τῷ ἐν Maslak Νοσοκομείῳ «ACI BADEM» νοσηλευθέντα Σεβ. Μητροπολίτην Ἰκονίου κ. Θεόληπτον, εἰς ὅν ηὐχήθη ἀδελφικῶς ταχεῖαν ἀνάρρωσιν. 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 29ης Δεκεμβρίου, καί κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑπομένης, Κυριακῆς μετά τήν Χριστοῦ Γέννησιν, 30ῆς ἰδίου, καθ’ ἥν ἐκκλησιάσθησαν ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἀβύδου κ. Κύριλλος καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.

φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, τήν μεσημβρίαν τῆς Κυριακῆς, 30ῆς ἰδίου, μετέβη εἰς τήν Κοινοτικήν Αἴθουσαν τῶν Ἁγίων Θεοδώρων Βλάγκας καί ηὐλόγησε τό ὑπό τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, Κοντοσκαλίου καί Βλάγκας προσφερθέν ἑόρτιον γεῦμα, τῇ μερίμνῃ τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος Βλάγκας, ἐπιδαψιλεύσας πᾶσι τοῖς προσελθοῦσι τάς εὐχάς τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί συγχαρείς πατρικῶς τούς διοργανωτάς τῆς ἑορτίου ταύτης ἐκδηλώσεως. 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀβύδου κ. Κύριλλον, Καθηγητήν τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νεκτάριον Μητρόπουλον, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Σπηλιᾶς Καρδίτσης, μετά τῶν Ἐλλογ. κ.κ. Βασιλείου Κουκουσᾶ, Καθηγητοῦ ἐν τῇ Θεολογικῇ Σχολῇ Θεσσαλονίκης, καί Γρηγορίου Λιάντα, Ἐπ. Καθηγητοῦ ἐν τῆ Ἀνωτάτῃ Ἐκκλησιαστικῇ Ἀκαδημίᾳ Θεσσαλονίκης. 
- Ὅμιλον προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Γιαννιτσῶν, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ἰωάννου Σπυρίδου, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἐδέσσης καί Πέλλης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀριστείδην Βικέτον, Δημοσιογράφον, ἐκ Κύπρου. 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ἄρχοντος Ἐξάρχου Μίνωος Ζομπανάκη, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Καλυβῶν Χανίων Κρήτης, τήν Παρασκευήν, 28ην Δεκεμβρίου. 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, κατά τήν πανήγυριν τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Στεφάνου Φαναρίου (Βουλγαρική Παροικία), ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ρούσσης κ. Ναούμ, ἐκ τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας, τήν Πέμπτην, 27ην ἰδίου.

12/29/2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΟΜΙΛΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (ΦΩΤΟ)


Του Αριστείδη Βικέτου
Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος δέχθηκε απόψε, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018, στην Αίθουσα του Θρόνου στο Φανάρι, νέες και νέους από την ενορία του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, οι οποίοι μαζί με τους εφημερίους του ναού, πατέρες Ιωάννη και Γεώργιο πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στην Πόλη. 
Ο Πατριαρχικός Επίτροπος διαβίβασε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μίλησε για την σημασία των εορτών της περιόδου αυτής και τόνισε ότι "η αγάπη δεν είναι ιδεολόγημα". Επίσης, αναφέρθηκε στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Οι νέοι και οι νέες από τα Γιαννιτσά τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα. 


ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Φωτογραφίες - βίντεο: Αριστείδης Βικέτος
Από την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού του Σαββάτου, της Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου (29-12-2018).

 

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΧΑΛΚΗΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ (Β΄)


ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
Πρὸ ἐτῶν ἐδημοσίευσε ὁ γράφων μίαν παρομοίαν μελέτην1 περὶ τῶν ὁμογενῶν ἐπαγγελματιῶν τοῦ τσαρσιοῦ τῆς Χαλκηδόνος. Σήμερον συνεχίζει τὴν προσπάθειαν αὐτὴν διὰ τοὺς εὑρισκομένους παλαιότερον πρὸς τὴν νοτιοδυτικὴν καὶ ἄλλοτε γοητευτικὴν περιοχὴν τοῦ Μοδίου, ἡ ὁποία τρόπον τινὰ ἀποτελεῖ τὸ περαιτέρῳ τοπικῶς τμῆμα τῆς κεντρικῆς ἀγορᾶς (Çarşı). 
Μερικοὺς ἀπὸ αὐτοὺς ἐγνώρισε ὁ γράφων. Οἱ περισσότεροι ὅμως ἤδη ἀπεβίωσαν, ὁρισμένοι ἐν Ἀθήναις, τὰ δὲ μικρὰ συνήθως καταστήματά τους ἔχουν κρημνισθεῖ, μεταποιηθεῖ ἢ συνηθέστερον ἀντικατασταθεῖ ἀπὸ πολυκατοικίας, μοντέρνας ἢ οὔ. 
Αὐτοὶ δὲ ἦταν οἱ ἑξῆς: 
1- Οἱ μπακάληδες: Ἠλίας, Παναγιώτης Λατσούνας, Κώστας Λέπος, Γιῶργος Μπαμπίνης, Ἀντώνης Τσαμπέρης καὶ Φώτης Ἀναστασιάδης, ποὺ εἶχε καὶ ἕνα γιὸ τὸν Σταῦρο καὶ μία κόρη χημικό, τὴν Καίτη. 
2-Οἱ χασάπηδες: Γιῶργος Γκιώκας, Πέτρος Κύρου, Ἀλέκος Λατσούνας καὶ Στέφος. 
3- Ὁ φούρναρης: Γιῶργος Πατσούρας. 
4- Οἱ σουτσῆδες: Ἀργύρης Çidrof καὶ οἱ γιοί του Γιῶργος καὶ Boris, Ἠλίας Τατσόπουλος καὶ Θόδωρος. 
5- Οἱ ζαρζαβατσῆδες: Δημήτρης, Βαγγέλης, Νώντας Τσαμπέρης καὶ Μαυρίδης (φροῦτα). 
6- Οἱ μεζετζῆδες: Οἱ ἀδελφοὶ Κῶτσος καὶ Κόλε (Νικόλας) Natof (Milka), οἱ ὁποῖοι ἀρχικὰ ἦταν σουτσῆδες καὶ Σταῦρος Νταϊκόπουλος. 
7- Οἱ κάπηλοι: Γραμματικός, Βλάχος καὶ Περικλῆς (Βλαχάκια) καὶ Ὀδυσσέας Λατσούνας. 
8- Οἱ καζινιέρηδες: Κῶτσος Κουράντος (Koço, Moda Park), πρότερον στὸ Mühürdar, Ντεντέκας (Bomonti) στὸ Μικρὸ Μόδι (Cevizlik) καὶ Παντελῆς παρὰ τὴν φρουριακήν! πλὰζ τῶν γυναικῶν. 
9- Οἱ ζαχαροπλάστες: Αὐγερινὸς Στασούλης ποὺ εἶχε καὶ ἐγγονὸ τὸν μαέστρο καὶ Ἄρχοντα Πρωτοψάλτη τῆς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος Σταῦρο, οἱ Ἀρβανίτες Βασίλης καὶ Μιχάλης (Nur) τὸ σημερινὸ Pasifik, Γιῶργος καὶ Ρήγας (Modern) καὶ ὁ καφετζῆς Παναγιώτης, ὁ φίλος τῶν τσιγγανόπουλων. 
10- Ὁ παγοπώλης: Νικολῆς Μοσκολούρης, στὴ σειρὰ τοῦ καζίνου τοῦ Κώτσου. 
11- Οἱ ψαράδες: Κῶτσος, Μιχάλης καὶ Δημητρός (Τσιμπιτζίνγκος). 
12- Οἱ κουντουράδες: Νίκος Γαλατερὸς καὶ ὁ γιός του Μανώλης, Στέλιος καὶ Γιάννης Πρέντος, Ἀναστάσης Πιρπιρῆς μεγαλόσωμος, ποὖχε γυναῖκα τὴν Πιρπιροῦ, ἡ ὁποία καθόταν ὅλη μέρα στὸ παράθυρο τοῦ σπιτιοῦ της στὸ Τσαρεκτσῆ ἀντίκρυ στὸ σπίτι τῶν γονέων μου, καὶ εἶχε βεγόνιες. 
13- Οἱ λοῦστροι: Οἱ ἀδελφοὶ Ἠλίας καὶ Σταῦρος Μπαντεμλῆς (Μερακλῆς). 
14- Οἱ μπερμπέρηδες: Βλαδίμηρος Ταγαράκης, Νίκος Ἀργυρός (γιὰ τοὺς ἄνδρες) πατέρας τῆς Ἀσπασίας, μέλους τῆς διακεκριμένης τότε Φιλοπτώχου καὶ τοῦ Συσσιτίου Χαλκηδόνος, Κοσμᾶς, Θανάσης καὶ Λεφτέρης Πρέντος. 
15- Οἱ ράφτες: Εὐριπίδης Τρυφωνίδης παντελονᾶς, μὲ τὴν γαμψή του μύτη καὶ Δημητρός. 
16- Οἱ κολατζῆδες, σιδερωτές: Σωτήρης (Ἑλένη) καὶ Στέφος. 
17- Οἱ σομπατζῆδες - ὑδραυλικοί: Γιῶργος καὶ Δημητρὸς Λαγόπουλος ποὺ εἶχε τρεῖς γιοὺς καὶ τρεῖς ὄμορφες κόρες, τὴν Ἰφιγένεια, σύζυγο τοῦ Χριστοδουλίδη ποὺ εἶχε ταξιδιωτικὸ γραφεῖο, τὴν Ἰωάννα καὶ τὴν Καίτη, Θόδωρος, καὶ Κῶτσος Ἀναγνωστόπουλος γιός τοῦ παπα-Νικόλα τοῦ Αϊ-Γιώργη στὸ Γέλδεγιρμεν τῆς Χαλκηδόνος. 
18- Ὁ ναλμπούρης: Βασίλης Ἀργυριάδης, ποὖχε κόρη τὴν Ἐλίτσα, σύζυγο τοῦ πασίγνωστου σεκερτζῆ Τοτοῦ, καὶ ἔπαιζε πιάνο.. 
19- Οἱ γιατροί: Μανώλης Ἀσκαρίδης, ὀνομαστός, ποὺ χρησιμοποιοῦσε μὲ ἐνέσεις καὶ ναρκωτικά!, Νίκος Παναγιωτίδης, νονὸς τοῦ Φαίδωνα Κάφτογλου, προέδρου τοῦ Μορφωτικοῦ Συνδέσμου Μόδα, Ἀλέκος Διαμαντόπουλος, ποὺ εἶχε σύζυγο τὴν Ἀλκμήνη, τὴν ὄμορφη, καὶ λόγια σήμερα, γραμματέα τοῦ Προξένου τῆς Αὐστρίας, Δράσος καὶ Κίμων. 
20- Οἱ φαρμακοποιοί: Εὐθύμιος Παρθενιάδης, Διαμαντῆς Τσιτσέκογλου μὲ τὸν "τρελλό" γιό του τὸν Κῶτσο, ποὔβαζε ἐνέσεις στὸν Μάξιμο Ε΄ καὶ τὶς ἔχυνε ἔξω! καὶ Παναγιώτης. 
21- Οἱ ζωγράφοι, μουσικοί, φιλόσοφοι: Χαρίλαος (Χαρῆς), Ξανθόπουλος, Κωνσταντῖνος καὶ Δημητρός. 
22- Ὁ ἀντικατζῆς: Ἀλέκος Κάφτογλου. Ὁ γράφων εὐχαριστεῖ καὶ ἀπὸ τὴν θέση αὐτὴ τὴν Ἀ. Ἀργυροῦ, γιὰ τὶς πληροφορίες ποὺ τοῦ ἔδωσε. IN PACE 
_____________________________ 
1- Ἀ. Παπᾶ, Χαλκηδόνος, Χαλκηδονίας παραλειπόμενα, Ρινήματα θεολογικά, τεχνοκριτικά, ἱστορικὰ καὶ ἄλλα τινὰ ἀπὸ τὸ Βὀσπορο Ε΄, Θεσσαλονίκη 2015, 235-238.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το Α' Μέρος "Χαλκηδονίας Παραλειπόμενα", το οποίο είχαμε αναρτήσει τον Δεκέμβριο του 2014 στην Ιδιωτική Οδό. 

"ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗΣ" - ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ


Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης
Διάλογοι Καταλλαγής Δ' Τριμήνου 2018, Επετειακό Τεύχος για τα 50χρονα της ΟΑΚ. 
Το τεύχος περιλαμβάνει όλες τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 

Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ, Ο ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


«Εφέτος, λέει, το Πνεύμα των Χριστουγέννων χάθηκε. Εψαξαν στα μαγαζιά και δεν το βρήκαν, έψαξαν στις ταβέρνες, στα ρεβεγιόν, στις κρουαζιέρες, μέχρι και στα φαστφουντάδικα έψαξαν. Ματαίως. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι απήχθη, ίσως μάλιστα και να εδολοφονήθη. Μακάρι! Γιατί αυτό δεν είναι παρά ένα ψευδεπίγραφο Πνεύμα των Χριστουγέννων. Το γνήσιο ζει και βασιλεύει και βρίσκεται εκεί που ήταν πάντοτε: μακριά από το αχόρταγο “εγώ”, συντροφιά με το παιδίον νέον, εκεί όπου η ψυχή χορταίνει με ταπεινοφροσύνη, με προσφορά, με συμπόνια, με το λίγο που όμως έρχεται από καρδιάς. Και του χρόνου, όλοι μας γεροί και λίγο πιο συνετοί!».

Αθηνά Κακούρη, συγγραφέας
Εφημερίδα Το Βήμα, 30-12-2010

Μία και μοναδική είναι η λύσις των προσωπικών, ως επίσης και των παγκοσμίων προβλημάτων και δεινών: Εγκατάλειψις του εγωϊσμού, της ιδιοτελείας, της αυταρκείας, πηγών πάσης αμαρτίας και δυστυχίας. Ταπείνωσις ενώπιον του μέχρι της φάτνης των αλόγων ταπεινωθέντος μεγάλου Θεού. Ας εξέλθωμεν από τα σκότη του εγωϊσμού… Ταπεινοί, ως οι ποιμένες, ας γονυπετήσωμεν προ της φάτνης… 
Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου (μετέπειτα Γέρων Χαλκηδόνος) Μελίτων 
Εγκύκλιος Ποιμαντορική επί τοις Χριστουγέννοις 1953.