9/30/2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στα 100χρονα του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας στο Κονέκτικατ

Από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον πανηγύριζοντα την εκατονταετηρίδα του ναό της Αγίας Βαρβάρας.
Διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ευλογών κατά την Μικρή Είσοδο. Φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
30 Σεπτεμβρίου, 2019 
ΟΡΑΝΤΖ. ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ. Η κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη Orange (Οραντζ) του Κονέκτικατ γιόρτασε την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος έγινε με ενθουσιασμό δεκτός από τους ενορίτες όλων των ηλικιών και γενεών. 
Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στην κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας, η οποία απέχει από τη Νέα Υόρκη δύο και πλέον ώρες, από το απόγευμα του Σαββάτου όπου τον υποδέχθηκαν ο ιερατικός προϊστάμενος π. Παναγιώτης Ορφανάκος, αξιωματούχοι του κοινοτικού συμβουλίου και πολλοί νέοι.
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της επίσκεψής του συνάντηση με νέους και νέες της κοινότητας, η οποία έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα άνεσης και οικειότητας. Οι νέοι άκουσαν με προσοχή τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τους είπε πως «δεν είναι μόνο το παρόν της Εκκλησίας, όχι απλώς το μέλλον, αλλά πως όλοι έχουμε να μάθουμε πολλά από εσάς».
Ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε στους ενήλικους νέους αμφοτέρων των φύλων να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους και θέσεις στην κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοτικού συμβουλίου. 
Διεξήχθη διάλογος ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τους νέους για θέματα της Ορθόδοξης Πίστης.

ΑΛΛΟ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα "Ορθόδοξος Τύπος":
"Καμία αισχύνη. Δεν φτάνει που ο Πατριάρχης δίχασε την Ορθοδοξία και την Ελλαδική Εκκλησία, θέλουν να εξοβελίσουν και όποιον διαφωνεί μαζί τους. Αυτό δεν είναι ούτε εκκλησιαστικό ούτε ορθόδοξο ήθος! Οι πιέσεις εντείνονται, όμως οι Έλληνες Ορθόδοξοι Ιεράρχες μένουν ανεπηρέαστοι.  
Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος : «Η στάση του Κυθήρων και στο Ουκρανικό – γιατί ανάλογη ήταν και στο θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου – είναι βαθιά διχαστική και αντιεκκλησιαστική. 
Άμα τη αναγνωρίσει της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε λίγες μέρες, ο Κυθήρων Σεραφείμ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ! Να πάει να ησυχάσει και να έλθει εις εαυτόν, μήπως και κατορθώσει να αντικρίσει κάποια στιγμή το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, το οποίο αποφεύγει – κατά δήλωσή του – να ατενίσει.»"
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι "κύριοι" του "Ορθοδόξου Τύπου" ότι το ήθος του Φαναρίου είναι το μακρόθυμον, το φιλάδελφον, το επιεικές. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δέχεται ανελέητη επίθεση από τους Ορθοδοξοτυπίτες εδώ και πολλά χρόνια, ίσταται απέναντί τους εν σιωπή, εν ευσπλαγχνία, εν μακροθυμία ανεικάστω!
Το δικό μου, προσωπικό ήθος, είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του ανεξίκακου Πατριάρχου. 
Όλους αυτούς και τους ομοίους τους θα τους είχα αφορίσει εν μιά νυκτί, ήδη από την εποχή του αειμνήστου Πατριάρχου Αθηναγόρα, τον οποίον ακόμη πολεμούν λυσσαλέα. 
Ας ήταν αφορισμένοι από την Εκκλησία και ας ...γάβγιζαν. 
Τους δε κάθε λογής Κυθήρων, θα τους είχα σε ακοινωνησία - τουλάχιστον! - από την πρώτη στιγμή που θα άρχιζαν να σπέρνουν ζιζάνια στο σώμα της Εκκλησίας 
Αλλά είπαμε το ήθος του Φαναρίου είναι άλλο... Και αυτό εκμεταλλεύονται οι αδίστακτοι Ορθοδοξοτυπίτες και οι ομόφρονές τους. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (27-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 28ης Σεπτεμβρίου, καί τήν Θ. Λειτουργίαν τῆς ἑπομένης, Κυριακῆς, 29ης ἰδίου, καθ’ ἥν ἐκκλησιάσθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 

Τιμητική διάκριση στον Μητροπολίτη Εσθονίας Στέφανο


Την Ανώτερη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Ανδρέου μετ’ Αστέρος, απένειμε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτη κ. Στέφανο. Η απονομή της υψηλής αυτής διακρίσεως πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου τρ. έτ. κατά το τέλος της Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ενώ συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εξήρε την προσωπικότητα του τιμηθέντος Ιεράρχου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή εκκλησιαστική φυσιογνωμία, με πλούσια θεολογική παιδεία και διοικητική εμπειρία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην άριστη συνεργασία που είχαν κατά τα τέσσερα παρελθόντα έτη.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΣΥΡΟΪΑΚΩΒΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ (ΦΩΤΟ)


Φως Φαναρίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής Του στην Σουηδία, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Εφραίμ των Συροϊακωβιτών χριστιανών στην Στοκχόλμη.
Τον Πατριάρχη και την συνοδεία Του υποδέχθηκε θερμά ο  Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βενιαμίν Atas, μαζί με άλλους Συροϊακωβίτες επισκόπους και κληρικούς.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέθεσε ένα στεφάνι στο μνημείο της Συριακής Aramean Sayfo και κατόπιν στον κατάμεστο από πιστούς Ναό έγινε προσευχή για όλους τους σύγχρονους μάρτυρες του Χριστιανισμού, κυρίως στην περιοχή της Ανατολής, που τόσο δοκιμάζεται από τον πολυετή πόλεμο στην Συρία.
Ομίλησε καταλλήλως ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζοντας την απαραίτητη συμβολή των Εκκλησιών στην υπόθεση της ειρήνης στον κόσμο.

Η σχέση της Ρωσικής Εκκλησίας με το κράτος, θηλιά που την πνίγει…


[Ένα προ επταετίας άρθρο]

Παναγιώτης Αντ Ανδριόπουλος 
2 Νοεμβρίου 2012
Η είδηση μέχρι πριν λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητη. Σήμερα όμως είναι μια πραγματικότητα. Απεστάλη επιστολή προς τους Ορθοδόξους Προκαθημένους που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είναι πλέον θύμα μιας “αχαλίνωτης καταδίωξης”, η οποία ξεκίνησε με όσα συνέβησαν στο Ναό του Σωτήρος με το συγκρότημα Pussy Riot, και συνεχίζεται με καταστροφές μνημείων και σταυρών, απειλές κατά κληρικών και επιθέσεις κατά του ιδίου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.
Η επιστολή είναι στην ουσία μια έκκληση στους Ορθοδόξους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους να στηρίξουν την Εκκλησία της Ρωσίας στην δοκιμασία που διέρχεται. Όπως σωστά τονίστηκε “η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δείχνει να εκπέμπει για πρώτη φορά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού σήμα κινδύνου, καθώς ζητάει την στήριξη των Ορθοδόξων για μια σειρά ανησυχητικών γεγονότων, τα οποία, όπως δηλώνει, καλλιεργούνται από αντιεκκλησιαστικούς κύκλους εντός και εκτός Ρωσίας” (ΤΟ ΒΗΜΑ, 26.10.12). 
Φυσικά, δεν μπορεί να αποδώσει αλλού όλη αυτή την κατάσταση η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας. Είναι, δυστυχώς, ίδιον των ισχυρών (από το Βατικανό μέχρι την Ρωσική Εκκλησία) να επιρρίπτουν πάντοτε σε άλλους τις ευθύνες, στους “βλάσφημους” και τους “αντιεκκλησιαστικούς” κ.ο.κ., λησμονώντας τα δικά τους λάθη. Και εδώ η Ρωσική Εκκλησία έχει κάνει ένα τραγικό λάθος, το οποίο σήμερα πληρώνει και θα συνεχίσει να το πληρώνει ακριβά, αν δεν αλλάξει γραμμή πλεύσης. Το λάθος της είναι ο παθιασμένος εναγκαλισμός με την κρατική εξουσία. Η αλόγιστη υποστήριξη στον πρόεδρο Πούτιν, που συμπεριφέρεται ως τσάρος, και ανταποδίδει ποικιλοτρόπως στην Ρωσική Εκκλησία την “αγαπητική” της προς αυτόν διάθεση.

9/29/2019

Εκδήλωση της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας Μονάχου για την Ημέρα του Πρόσφυγα


Κάθε χρὀνο, το μήνα Σεπτέμβριο, λαμβάνει χώρα στη Γερμανία, η Διαπολιτισμική Εβδομάδα με πολυάριθμες εκδηλώσεις που έχουν ως θέμα τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Γερμανία, την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους και την αρμονική συμβίωση στη χώρα αυτή. 
Η Διαπολιτισμική Εβδομάδα στη Γερμανία καθιερώθηκε ήδη από το 1975 με πρωτοβουλία των τριών εκκλησιών της Γερμανίας, της ρωμαιοκαθολικής, της ευαγγελικής και της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, ο Πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και ο Μητροπολίτης Γερμανίας συντάσσουν και υπογράφουν κοινό μήνυμα (εγκύκλιο) προς όλες τις εκκλησίες της Γερμανίας και τις παροτρύνουν να διοργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις. Από το 1986 συμπεριέλαβαν στη κοινή τους εγκύκλιο και τους πρόσφυγες, ως κύριο θέμα της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας. 
Μ΄ αυτή τη παρέμβαση των Εκκλησιών και τη συζήτηση που επακολούθησε σε πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο, διαμορφώθηκε ένα νομικό και διαπολιτισμικό πλαίσιο προς όφελος της γερμανικής κοινωνίας. Την πρωτοβουλία αυτή των εκκλησιών αγκάλιασαν κοινωνικοί φορείς, όπως λ.χ. τα συνδικάτα, Δήμοι και Κοινότητες, ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οργανώσεις και σύλλογοι των μεταναστών. Σε 550 πόλεις Δήμους και Κοινότητες της Γερμανίας διοργανώνονται κάθε χρόνο πάνω από 5 χιλιάδες εκδηλώσεις. Το φετεινό σύνθημα της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας είναι „Zusammen leben, zusammen wachsen“ δηλαδή "μαζί να ζούμε και μαζί να μεγαλώνουμε". 
Η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου και η Ευαγγελική Εκκλησία Μονάχου, με τις υπηρεσίες της που ασχολούνται αποκλειστικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες, διοργάνωσαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 στην ευαγγελική ενορία "Εκκλησία του Λυτρωτή", μια εκδήλωση με αναφορά στους πρόσφυγες που πνίγηκαν και πνίγονται στη Μεσόγειο θάλασσα και στους ναυαγοσώστες, που με κίνδυνο της ζωής τους περισυλλέγουν και σώζουν τους ναυαγούς πρόσφυγες. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς επίσης και στις χιλιάδες προσφύγων που είναι καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και σε άλλα κέντρα υποδοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Ο ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ (ΦΩΤΟ)


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, λειτούργησε σήμερα. Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο, δίνοντας ιδιαίτερη χαρά στους λιγοστούς Ρωμιούς του νησιού. 
Έψαλε ο Μιχάλης Χαννούτογλου. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ π. ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (στο πατάρι των εκδόσεων Αρμός) η παρουσίαση του βιβλίου του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, "Στην καρδιά της Ερήμου, Η πνευματικότητα των πατέρων και των μητέρων της ερήμου", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "πορφύρα". 
Για το βιβλίο μίλησαν οι: 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Σήμερα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,  τέλεσε τα Εγκαίνια Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, Βιβλιοθήκης, Κειμηλιαρχείου, νέων γραφείων εφημερίων και παιδικής χαράς της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, η οποία γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. 
Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της Α. Θ. Παναγιότητος και της Συνοδείας Της, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού.




ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην Σουηδία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 



9/28/2019

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΓΓΙΝΑ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ


Γράφει ο Νικόλαος Α. Μαγγίνας 
Υπάρχουν θέματα που πραγματοποιούνται και λύνονται με γενναίες αποφάσεις και άλλα που περνούν από τα γραφειοκρατικά γρανάζια για να δυσκολεύουν τα πράγματα. 
Μια τέτοια γενναία απόφαση είναι αυτή που άρχισε να υλοποιείται τον περασμένο Αύγουστο, για την οποία χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να γίνει πραγματικότητα. Είναι η άδεια ανοικοδόμησης μίας εκκλησίας των Συροϊακωβιτών που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. 
Η θεμελίωση έγινε με τη συμμετοχή του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, των Συροϊακωβιτών ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών παραγόντων τους καθώς και εκπροσώπων των άλλων μειονοτήτων που ζουν στην Πόλη. 
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος Ερντογάν, στην ομιλία του, επισήμανε ότι ο Ναός του Αγίου Εφραίμ θα είναι «πλούτος για την Πόλη» και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «οι διαφορετικότητές μας αποτελούν πλούτο για τον γεωγραφικό μας χώρο». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «η γεωγραφική μας περιοχή έγινε κληρονόμος της εθνικής και πολιτιστικής ποικιλότητας της ανθρωπότητας». 
Μετά την εξέλιξη αυτή, της θεμελίωσης ναού για πρώτη φορά μετά το 1923, οπότε και ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, ανάλογη θετική αντιμετώπιση αναμένουν, μεταξύ άλλων, δύο ιστορικοί ναοί. Πρόκειται για ναούς στη Μικρά Ασία, ο ένας στη Σιγή (Kumyaka), των Ταξιαρχών (10ος αι.), και o άλλος στην Τρίγλια, της Παντοβασίλισσας (13ος αι.), αμφότεροι στην Προποντίδα, στις όχθες της Θάλασσας του Μαρμαρά. 
Οι δυο ναοί αναμένουν να ανακαινισθούν εδώ και μερικά χρόνια, καθώς αγοράστηκαν πριν χρόνια με τη συνδρομή του τότε μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής, από τους ιδιώτες-ιδιοκτήτες τους. 
Για τους ναούς αυτούς αρθρογράφος τουρκικής εφημερίδος αναφέρει ότι «τέτοια σπουδαία μνημεία πρέπει να περάσουν και στις επόμενες γενεές, για το λόγο αυτό θα πρέπει να μεσολαβήσει και η UNESCO». 

ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ;


Καθημερινά δεχόμαστε ηλεκτρονικά μηνύματα. Ειδήσεις, ενημερώσεις, υπενθυμίσεις κ.ο.κ. Φυσικά, δεν αντιμετωπίζονται όλα με την ίδια διάθεση και με τον ίδιο τρόπο. Άλλα ενδιαφέροντα, άλλα ανωφελή, άλλα αδιάφορα, άλλα ύποπτα.
Έρχομαι στο μήνυμα που έλαβα προ ημερών. Το μήνυμα αυτό αναφερόταν στο Ουκρανικό, ένα θέμα που προέκυψε όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραχώρησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ένα δικαίωμα που έχει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και αιώνες. Ως αντίποινα, το Πατριαρχείο της Ρωσίας προχώρησε σε ακοινωνησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αντίθετα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημονεύει στα Δίπτυχα τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας.
Το μήνυμα δεν καλλιεργεί την αγάπη, την ομοψυχία. Αντίθετα, καλλιεργεί τον φόβο, τις ενοχές, τις τύψεις, διαχωρίζοντας τους χριστιανούς σε «εμείς» κι «εσείς». Κάνει λόγο για τις ‘’«αντιρρήσεις» υπεύθυνων Χριστιανών και Θεολόγων’’. Και οι άλλοι; Ανεύθυνοι; Έσχατοι; Αδιάφοροι; Μήπως και προδότες; Χωρίς κανένα θεολογικό ενδιαφέρον και καμία εκκλησιαστική ευαισθησία για όσα συμβαίνουν; Ποιοι είναι οι «εμείς» και ποιοι οι «άλλοι»; Βλέπετε, πάντοτε αυτό το «άλλος», σκανδάλιζε τις αντιλήψεις και ωθούσε στην εκφορά διχαστικών λόγων μέσα στην Εκκλησία.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


φωτογραφίες: Φως Φαναρίου
Σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
1η Κληρικολαϊκή Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, παρουσία της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

 

9/27/2019

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ (BINTEO)


Έφτασε απόψε, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, στην Σουηδία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την ιστορική επίσκεψή Του με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Μητροπόλεως. 
Τον Πατριάρχη και την συνοδεία Του υποδέχθηκαν: ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας και οι Πρέσβεις της Ελλάδος στην Σουηδία, Ανδρέας Φρυγανάς και την Νορβηγία, Μαρία Διαμάντη, της Κύπρου στην Στοκχόλμη, Σώτος Λιασσίδης και της Τουρκίας. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.

Αντιρρητική ανοικτή επιστολή Μητροπολίτη Πισιδίας για συλλογή υπογραφών κατά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, 27.9.2019


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Το "Νυχθημερόν" σήμερα πρωτοδημοσιεύει μια μόλις εκδοθείσα Ανοικτή Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, απευθυνόμενη προς τους παραλήπτες μιας άλλης επιστολής, την οποία κυκλοφόρησαν κάποιοι ενιστάμενοι κληρικοί και λαϊκοί στην διαφαινόμενη αναγνώριση της νεοπαγούς  Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέσω εκείνης της επιστολής συγκεντρώνονται υπογραφές, ώστε να σταλούν προς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα Μέλη της Ιεραρχίας για να εμποδισθεί η αναγνώριση.
Ευρισκόμενος, λοιπόν, ο σοφός Ιεράρχης στην Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καπιόγκ Κορέας, λαμβάνει και ο ίδιος τέτοια επιστολή από τους εν Ελλάδι υπερασπιστές της Ρωσικής Εκκλησίας. Έτσι, θεωρεί υποχρέωσή του να παρέμβει, απευθυνόμενος προς όσους έλαβαν τέτοια επιστολή, ώστε να τους ενημερώσει για την εν γένει επεκτατική συμπεριφορά του Πατριαρχείου Μόσχας, εστιάζοντας κυρίως στα δεινά που ο ίδιος έχει υποστεί από τους Ρώσους, τόσο κατά την διάρκεια των ετών της αρχιερατείας του στη Μητρόπολη Κορέας, όσο και τώρα που ανέλαβε τη Μητρόπολη Πισιδίας, στην Αττάλεια και Αλάνια. Σε όλες τις περιπτώσεις δρουν εισπηδητικά και ανεξέλεγκτα, μη λησμονώντας κατά βάθος τη βαθύτερη όρεξή τους για "τρίτη Ρώμη".
Μιλώντας για την μητρική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, θεωρεί ότι χρειαζόταν, για να επαναφέρει στην κανονικότητα εκατομμύρια πιστούς που βρίσκονταν σε σχίσμα, μάλιστα περισσότερους από τον πληθυσμό της Ελλάδας. Σχολιάζει σχετικά ο Πισιδίας: "Αλλά αυτό, αντί να χαροποιήσει όλους, ενόχλησε σφόδρα όχι μόνον τον Πατριάρχη Μόσχας αλλά -τι παράδοξον;- και κάποιους Έλληνες, οι οποίοι για δικούς τους λόγους εχθρεύονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έθεσαν σκοπό της ζωής τους να το πολεμούν. Και τί υποκρισία! Διακηρύττουν ότι αγαπούν και σέβονται το Πατριαρχείο και επειδή 'τους έφαγε ο καημός' για το Πατριαρχείο, καταδικάζουν τις ενέργειές του!"
Και αλλού, γράφει με βαθιά πίκρα: "Εκείνο όμως που δεν περίμενα και με εκπλήττει είναι το ότι υπάρχουν κάποιοι Ορθόδοξοι Έλληνες κληρικοί και λαϊκοί και κάποια ελληνικά δημοσιογραφικά πρακτορεία, που προβάλλουν με πηχιαίους τίτλους την ρωσσική προπαγάνδα σε βάρος του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου! Αυτό βαθύτατα με θλίβει..."
Σε άλλο σημείο, απορεί και εξίσταται ο Σεβ. κ. Σωτήριος. Γράφει χαρακτηριστικά: 
     "Επίσης εντύπωση μου προκαλεί και κάτι ακόμη: Πώς Έλληνας Ορθόδοξος έγραψε τόσες συκοφαντίες εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και στην αγωνία του να υπερασπιστεί την ακριβή τήρηση των Ιερών Κανόνων δεν βρήκε την παραμικρή παραβίαση, έστω και ενός Ιερού Κανόνα από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο! Συγκεκριμένα:
     -Θεωρεί σύμφωνη με τους Ιερούς Κανόνες την απόφαση της Ρωσικής Ιεράς Συνόδου να απαγορεύει στους ανά την οικουμένη Ρώσσους πιστούς την θεία Μετάληψη σε ιερούς ναούς υπαγομένους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο! Έχει αντιληφθεί τι ψυχικό τραυματισμό και πόσα ποιμαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει σε πλήθη Ρώσσων πιστών η απόφαση αυτή;
     -Θεωρεί σύμφωνο με τους ιερούς Κανόνες τον διορισμό Ρώσσων Αρχιερέων και Ιερέων σε πόλεις της Ασίας και της Μικράς Ασίας, όπου είναι εγκατεστημένοι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες και των Ρώσσων πιστών, και μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριάρχη;"

Όμως αξίζει να αναγνώσετε ολόκληρη την Ανοικτή Επιστολή του αγίου Πισιδίας: 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἡ ἀναχώρησις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου εἰς Σουηδίαν 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, ἀνεχώρησε τήν μεσημβρίαν τῆς Παρασκευῆς, 27ης λήγοντος μηνός Σεπτεμβρίου, εἰς Στοκχόλμην, προκειμένου ἵνα, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, προστῇ τῶν ἐκεῖσε διοργανουμένων λατρευτικῶν καί λοιπῶν ἐκδηλώσεων ἐπί τῇ συμπληρώσει πεντηκονταετίας ἀπό τῆς ἱδρύσεως καί λειτουργίας τῆς Θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας τοῦ Θρόνου.
Κατά τήν ἐν Σουηδίᾳ διαμονήν Του, ὁ Παναγιώτατος μέλλει ἵνα συναντηθῇ μετά τῆς Α. Μ. τοῦ Βασιλέως τῆς Χώρας Καρόλου ΙΣΤ’ Γουσταύου, τοῦ Ἐξοχ. Πρωθυπουργοῦ κ. Stefan Löfven καί τοῦ Ἐξοχ. Προέδρου τοῦ Κοινοβουλίου κ. Andreas Norlen, ὡς καί μετά τῶν ἐκεῖσε Λουθηρανικῶν, ΡΚαθολικῶν καί Ἀρχαίων Ἀνατολικῶν ἐκκλησιαστικῶν ἀρχῶν. 
Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Καναδᾶ κ. Σωτήριος, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Κωδικογράφος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ὁ Ἐντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Ἄρχων Μ. Χαρτοφύλαξ τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, καί ὁ Ἐλλογ. κ. Βασίλειος Γρηγοριάδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (26 Σεπτεμβρίου 2019)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δωδώνης κ. Χρυσόστομον, Πρόεδρον τῆς εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Προσκυνηματικῶν Περιηγήσεων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μετά τοῦ Γραμματέως αὐτῆς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Χερουβείμ Ἀποστόλου, μετά τοῦ Ὁσιολ. Ἱερομονάχου κ. Ἀνθίμου, ἐξ Ἁγίου Ὄρους, καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀντωνίου Σεκερτζῆ, Στελέχους Ἐπιχειρήσεων, ἐκ Βόλου. 

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ο π. Ιωάννης Σαββάκης


Μετά από παράκληση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών, επέδωσε, στο Ι. Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Απ. Παύλου, το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, στον Αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννη Σαββάκη, κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ο οποίος, συνεχάρη τον τιμώμενο κληρικό και του έδωσε την πατρική του ευλογία.
Εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών


ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟ)


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 
Ἡ ἔναρξις τῶν δραστηριοτήτων τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης καὶ τοῦ Ρωμαίηκου Πνευματικοῦ καὶ Πολιτιστικοῦ Συνδέσμου Σμύρνης διὰ τὴν νέαν ἐκκλησιαστικήν χρονιάν 

Τὴν Κυριακὴν 22αν Σεπτεμβρίου ἐ.ἔ., ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος ἱερούργησεν εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν Ἁγ. Φωτεινῆς Σμύρνης. Κατὰ τὴν Θείαν Λειτουργίαν ἐκκλησιάσθησαν οἱ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντῖνος Τρομπούκης, Ἄρχων Ἔξαρχος τῆς ΑτΧΜΕ, ὁ Ἐντιμ. κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος, καὶ μέλη τοῦ Πνευματικοῦ καὶ Πολιτιστικοῦ Συνδέσμου Σμύρνης, μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος καὶ προσκυνηταὶ ἐκ τοῦ Ἐξωτερικοῦ. Τὴν δὲ προτεραίαν, Σάββατον, 21ην ἰδίου, ὁ Σύλλογος Μικρασιατῶν "Φάρος" Βαρβασίου Χίου ἐπραγματοποίησε τό ἐτήσιον προσκύνημά του εἰς Σμύρνην, τὸ δ' ἑσπέρας τῆς ἰδίας ἡμέρας ὁ Σεβ. κ. Βαρθολομαῖος ἐδέχθη ὁμίλους προσκυνητῶν ἐξ Ἀνατολῆς Ἰωαννίνων καὶ Τρικάλων, πρὸς τοὺς ὁποίους ὡμίλησε καταλλήλως, διαβιβάσας εἰς αὐτοὺς τὴν εὐλογίαν τῶν Ἁγίων τῆς Ἀποστολικῆς τῶν Σμυρναίων Ἐκκλησίας. 

Η ανάμνηση της αρπαγής του παιδός στον αέρα στα Ψωμαθειά


Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων τελέσθηκε και εφέτος Θεία Λειτουργία, σε ανάμνηση του μεγάλου σεισμού και της αρπαγής του παιδός στον αέρα, η οποία έγινε με θαυματουργικό τρόπο στην περιοχή των Υψωμαθείων. Από το γενόμενο θαύμα έλαβε η περιοχή την ονομασία " Ύψωμα θείον" -Υψωμαθειά.


9/26/2019

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τον Γεν. Γραμματέα του Ο.Η.Ε. με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Δράση


Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με Μήνυμά του που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Εξοχ. António Manuel de Oliveira Guterres, με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Δράση,  παροτρύνει τον ίδιο και όλους τους ηγέτες της διεθνούς Κοινότητας να ενισχύσουν τη φιλοδοξία και να επιταχύνουν την πρόοδο “προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων για την απανθρακοποίηση. Σας καλούμε επίσης να στοχεύσετε προς τον επιβεβλημένο καθαρό μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις επιταγές της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή”. Επίσης ο Παναγιώτατος, γνωστός για τις πρωτοβουλίες του ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ως μέρους της Δημιουργίας, με το Μήνυμά του ενθαρρύνει “τα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου να διευκολύνουν μια κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση σε ένα πρότυπο ανάπτυξης που θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και φιλικό προς το κλίμα. Ενώ οι επενδύσεις μπορούν επίσης να φέρουν επιτυχημένα αποτελέσματα, εντούτοις δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η αφιλοκερδής συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή”.
Στο Μήνυμά του υπενθυμίζει ότι αυτή την χρονιά είναι η επέτειος των 30 ετών από την πρώτη Εγκύκλιο που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προστασία του περιβάλλοντος και από τότε που αφιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως την παγκόσμια ημέρα προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας. 
“Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έκδοση της πρώτης εγκυκλίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος. Από τότε, το Βατικανό, η Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, έχουν αγκαλιάσει και υιοθετήσει την 1η Σεπτεμβρίου ως διεθνή ημέρα προσευχής για το περιβάλλον. Μέσω των εγκυκλίων μας, καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να εργασθεί από κοινού για την σωτηρία του πλανήτη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυβερνήσεις, τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία των πολιτών, οι πιστοί, και όλοι οι άνθρωποι καλής θελήσεως πρέπει να ενωθούν πίσω από την επιστήμη σε μια αποφασιστική και αρμονική προσπάθεια για την σωτηρία της δημιουργίας του Θεού από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, η οποία είναι πλέον πρωτοφανώς απειλητική για τον φυσικό κόσμο και την ανθρώπινη ζωή. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η ανθρωπότητα πρέπει να σταθεί υπεράνω των πολιτισμικών και άλλων διαφορών - είτε πρόκειται για εθνικούς ή θρησκευτικούς διχασμούς, ιστορικές και κομματικές αντιπαλότητες, οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα – ώστε να διασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μας και για τις γενεές του μέλλοντος.”
Ακολουθεί το πλήρες πρωτότυπο κείμενο του Μηνύματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ (ΦΩΤΟ)


φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας
Ισχυρός Σεισμός σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στις 2 το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη.
Στο Φανάρι, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επικράτησε ψυχραιμία μεταξύ των προσκυνητών που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον αύλειο χώρο, μπροστά από τον Πατριαρχικό Ναό. 
Η φωτογραφία του Ν. Μαγγίνα που δημοσιεύουμε εδώ είναι τραβηγμένη λίγα δευτερόλεπτα μετά το σεισμό. 

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του ιδίου Γραφείου. 
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο συνεργάτης του έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο ενημέρωσαν για τις πρόσφατες δράσεις του Συνοδικού Γραφείου καθώς και για το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Άρτα, και του επέδωσαν την επίσημη πρόσκληση του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου να αποστείλει σε αυτό εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο όρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο.

9/25/2019

Συνάντηση του Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας με τον Μητροπολίτη Γαλλίας



Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. 
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας έγινε δεκτός εγκαρδίως από τον Μακαριώτατο σήμερα το πρωί, παρουσία του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Τσερνιχίβ και Νιζχίν κ. Ευστρατίου. Ακολούθησε καρποφόρα συζήτηση για τα θέματα της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα όλα τα προβλήματα της νέας Εκκλησίας θα επιλυθούν, όπως ακριβώς συνέβη και με τις υπόλοιπες Εκκλησίες που έλαβαν Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου Επαρχίες αποτελούσαν στο παρελθόν. 


Συνάντηση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα


Την κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, συνάντησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, στο Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019. 
Η κα Κεραμέως έφτασε στις Βρυξέλλες, για λίγες ώρες, προερχόμενη από Αμερική, και πρώτο της μέλημα, μεταξύ των λοιπών υπηρεσιακών συναντήσεων, ήταν να επισκεφτεί το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο, το κτίριο του οποίου παραχωρεί η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου στο Ελληνικό Κράτος. Κατά την διάρκεια της σύντομης συνάντησης με τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Σχολείο, κυρίως όσον αφορά το κτιριακό συγκρότημα και τις ανάγκες που κατά καιρούς προκύπτουν. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (25 Σεπτεμβρίου 2019)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἰάκωβον Ἀθανασίου, Πρωτοσύγκελλον τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Νικολάου Παπαγεωργίου, Κληρικοῦ αὐτῆς, συνεργασθείς μετ’ αὐτῶν ἐπί τοῦ προγράμματος τῆς προσεχοῦς ἐπισκέψεως Αὐτοῦ εἰς Θεσσαλονίκην. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον Βερυκάκην, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Κυρίας τῶν Ἀγγέλων Γουβερνέτου Κρήτης, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Πορφυρίου Μπικουβαράκη, ἐκ τῆς ἀδελφότητος αὐτῆς.   

ΙΛΑΡΙΩΝ ΑΛΦΕΓΙΕΦ: Ο ΠΕΡΙΟΔΕΥΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


Του θεολόγου – φιλολόγου Roni Bou Saba 
Τις τελευταίες μέρες οι αλλεπάλληλες ειδήσεις που σχετίζονται με την αλλότρια προς τα ορθόδοξα ήθη στάση της εν Ρωσία Εκκλησίας απέναντι στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας - για να υπενθυμίσουμε τη μία Εκκλησία - είναι τόσο γρήγορες όσο η διάδοση ενός σκανδάλου. Μάλλον επειδή περί αυτού πρόκειται. 
Η υπόθεση της αδιανόητης επιστολής του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα προς τον Μοζαμβίκης Χρυσόστομο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), αποκαλύπτει, όπως φαίνεται, μια ιδιαίτερη σχέση που έχει η Ρωσική Εκκλησία με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Πρόκειται για μια πάγια τακτική η συχνή και ανάρμοστη επιστολογραφία που συνδέει τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα με διάφορες τοπικές Εκκλησίες. 
Ποιος δεν θυμάται το σκάνδαλο της διαρροής και δημοσιοποίησης της απάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον εν Ελλάδι σπουδαγμένο Αντιοχείας Ιωάννη; Τότε που την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας με περίσσιο θράσος αδειάζει τον Πατριάρχη Ιωάννη αποκαλύπτοντας τον άρρηκτο δεσμό που δένει πλέον την Αντιόχεια με την Ρωσία, ώστε …ο νοών νοείτω. Από τότε που σχολίασε ο θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος το θέμα με άρθρο του και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν δόθηκε κάποια διευκρίνιση από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, αντιθέτως συνεχίζει να δείχνει απροκάλυπτα την σύνταξή του με το μέρος της Εκκλησίας της Ρωσίας, με ό.τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις των Εκκλησιών.

Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου: TERRORISM


ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
Ὡς γνωστόν, ἓν τῶν σοβαροτέρων καὶ ὀδυνηροτέρων παγκοσμίων φαινομένων, ἰδιαιτέρως τῆς ἐποχῆς μας, εἶναι ἡ τρομοκρατία (Terrorism). Ὁ ὅρος προερχόμενος ἐκ τοῦ τρόμος καὶ κράτος -κάθε ἄλλο παρὰ ἑλκυστικός- δηλοῖ τήν "συστηματικήν" χρῆσιν, ἢ τὴν ἀπειλὴν χρήσεως βίας ὡς ἀντιδράσεως εἰς τὴν ἄσκησιν πιέσεως ὑπὸ ὀργανωμένων ὁμάδων μετὰ πολιτικῶν, θρησκευτικῶν ἢ ἑτέρων ἰδεολογικῶν κινήτρων, ἢ κρατικῶν μηχανισμῶν ἐναντίον ἀτόμων, ὁμάδων ἢ περιουσιῶν, μὲ ἀπώτερον στόχον τὰς κυβερνήσεις ἐκ τῶν ὁποίων προσδοκοῦν ἀντίστοιχα ὠφέλη. 
Ἱστορικῶς ἐνεμφανίσθη διὰ πρώτην φοράν, ὡς μὴ ὤφελεν, εἰς τὴν ἰσραηλιτικὴν αἵρεσιν Ναζάρι, πρᾶγμα ἀξιοσημείωτον. 
Εἰς τὰς τρομοκρατικὰς πράξεις περιλαμβάνονται: ἀνατινάξεις κτηρίων κ.ἄ., ἐμπρησμοί, καταλήψεις σχολῶν, πειρατεῖαι, ὁμηρίαι, φόνοι, ἀπαγωγαί, ληστεῖαι, δολιοφθοραί, βιασμοὶ τοῦ πνεύματος -τὸ χειρότερον ἀπ' ὅλα-, πλήγματα ἐκφοβισμοῦ ὅπως δολοφονίαι, βομβιστικαὶ ἐνέργειαι, διὰ τῶν συγχρόνων ἀνθρώπων-βομβῶν, οἱ ὁποῖοι ἐνσπείρουν τὸν φόβον καὶ τὸν τρόμον εἰς τοὺς κατοίκους τῶν μεγαλουπόλεων καὶ τῶν πολυσύχναστων χώρων, ὅταν ἐκρήγνυνται διὰ τῶν καταστρεπτικῶν ὑλῶν αἱ ὁποῖαι "ἐναγκαλίζουν" ἀσφυκτικῶς τὸ σῶμα των, οἵτινες καὶ κατατεμαχίζονται αὐτοκτονοῦντες. Συγχρόνως ὅμως πληγώνουν ἢ φονεύουν καὶ τοὺς περὶ αὐτοὺς εὑρισκομένους!

9/24/2019

Ο ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΓΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΔΡΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, γνωστός για την απόλυτη ταύτισή του με τη Ρωσία στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εζήλωσε την …δόξαν του Πειραιώς Σεραφείμ και φιγουράρει και αυτός σε φιλορωσικά sites ως κατήγορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Οι απόψεις του Κυθήρων Σεραφείμ δεν είναι άλλες από αυτές των αντιπατριαρχικών και αποτειχισμένων κληρικών και λαϊκών που περιάγουν ένα κείμενο προς υπογραφήν και το απευθύνουν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να μην προβεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ο ίδιος, άλλωστε, επικαλέστηκε αυτή την επαίσχυντη επιστολή σε πρόσφατο κείμενο του. 
Όμως, σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, ο Κυθήρων Σεραφείμ υπερέβη τα εσκαμμένα, καθώς εγκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ επειδή καταδίκασε με σχετική ανακοίνωσή του τις απαράδεκτες πράξεις κληρικών του στην Ουκρανία. 
Οι κληρικοί του Ύδρας πήραν άδεια για προσκυνηματική επίσκεψη στο Κίεβο, η οποία απεδείχθη προπαγανδιστική! Το πρόβλημα δεν είναι ότι συλλειτούργησαν με τον μητροπολίτη Ονούφριο της εν Ουκρανία παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά ότι σε σχετική προσφώνησή τους – ποιοι είναι αυτοί που έπρεπε να προσφωνήσουν; - εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Κατόπιν έστειλαν το κείμενό τους προς δημοσίευσιν (sic) για να μάθουμε έτσι όλοι τα έργα τους! 
Ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ έκρινε – πολύ σωστά! – ότι έπρεπε να διαχωρίσει την θέση του από αυτές τις αυθαιρεσίες που έγιναν εν αγνοία του και εξέδωσε την σχετική ανακοίνωση. 
Ο Κυθήρων, όμως, Σεραφείμ με ποιο δικαίωμα εγκαλεί δημόσια τον Ύδρας Εφραίμ; Δεν τον χωράνε τα Κύθηρα και θέλει να ποιμάνει και την Μητρόπολη Ύδρας από την οποία προέρχεται; 
Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινό σχετικό δελτίο τύπου από τα Κύθηρα: 

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ (ΦΩΤΟ)


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, λειτούργησε στην Χάλκη επί τη αναμνήσει του εν Κυθήροις θαύματος της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, και ακολούθως στην έδρα της Μητροπόλεως την Πρίγκηπο, δέχθηκε 50μελή όμιλο προσκυνητών εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με επί κεφαλής τον εκ των Βοηθών Επισκόπων της Επαρχίας αυτής του Οικουμενικού Θρόνου, Θεοφιλ. Επίσκοπον Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ.
Παρών στην Πρίγκηπο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων. 

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΚΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Όμιλος προσκυνητών, κληρικών και λαϊκών, από την Ι. Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, με επί κεφαλής τον ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη Χρυσόστομο, επισκέφθηκαν σήμερα, Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Ο Παναγιώτατος τους καλωσόρισε με θερμούς λόγους και αναφέρθηκε στην οικουμενική διακονία της Μητρός Εκκλησίας. Ακολούθως παρότρυνε τον παριστάμενο Επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ, εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, να μιλήσει στους προσκυνητές για το έργο και τη προσφορά της τοπικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, στην οποία διακονεί από τη δεκαετία του ’60, μετά την αποφοίτησή του από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 
Φώτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ορθοδοξία στη Γαλλία μέσα από τα ιστορικά της μνημεία (φωτογραφίες)


Στα πλαίσια των Ημερών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έναν θεσμό που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1984 και πλέον έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, για πρώτη φορά, ξενάγηση στους χώρους του Ναού και την ιστορία του, από τον διακεκριμένο βυζαντινολόγο κ. Αλέξη Χρυσοστάλη. 
Αμέσως μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, οι πόρτες του Ι. Ναού παρέμειναν ανοικτές για τους ως επί το πλείστον μη Ορθοδόξους επισκέπτες που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή βυζαντινή αρχιτεκτονική, αγιογραφία, να ενημερωθούν για την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα. Ειδικά οι Γάλλοι αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και την πίστη των Ελλήνων.