6/30/2020

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΦΕΡΙΚΙΟΪ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την σημερινή (30-6-2020) χοροστασία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων της Κοινότητος Φερίκιοϊ. 
Τον Πατριάρχη προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, Επόπτης της Περιφερείας Ταταούλων και ο Άρχων Έξαρχος Κωνσταντίνος Σανταλτζίδης, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πολυδιάστατο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησιαστικής Κοινότητας Φερίκιοϊ. 
Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, εξήρε το έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Σασίμων, και συνεχάρη τον ίδιο και τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη Σαμουήλ, καθώς και τους Κοινοτικούς παράγοντες για την προσφορά τους. 
Προ της Απολύσεως ο Παναγιώτατος απένειμε το Οφφίκιο του Οικονόμου στον Αιδεσιμολ. π. Φιλόθεο Κελεπούρη.
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Πατριάρχου στην Αγία Σοφία:  
"Ως μουσείον, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργή ως τόπος και σύμβολον συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ".
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή ΜΜΕ για την τοποθέτηση του Πατριάρχου στο ενδεχόμενο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. 



ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (ΦΩΤΟ)


Στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, επί τη εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετ΄ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, ο οποίος άγει τα ονομαστήρια του. 
Στον Ι. Ναό εξετέθησαν Ιερά Λείψανα των Αγίων Αποστόλων προς προσκύνησιν υπό των πιστών.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας επακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

Φως Φαναρίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, και στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ζήτημα των ημερών, δηλ. στην πρόθεση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.
Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης είπε:
«Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.
Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου.
Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.
Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα.
Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική.»
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μίλησε για το θέμα της Αγίας Σοφίας και στα αγγλικά, λόγω της παρουσίας ξένων δημοσιογράφων. 

Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ (Βίντεο)


Πατριαρχική Χοροστασία σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων της Κοινότητος Φερίκιοϊ. 



MAGDALENΑ: ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΕΝΗΣ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΟΣ


NOLI ME TANGERE 
MAGDALENA 
ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΕΝΗΣ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΟΣ 
ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου
" Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οἱ τελῶναι καὶ αἱ πόρναι 
προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ". 
(Ματθ. 21, 31) 
Τὸ 2006 εἰς τά "ΡΙΝΗΜΑΤΑ Γ΄" ἐδημοσίευσε ὁ γράφων μίαν μελέτην, ὅπου γίνεται εὐρὺς λόγος διὰ τὸ αἰώνιον καὶ γοητευτικὸν θέμα τῆς Μαρίας τῆς Μαγδαληνῆς1. Ἐν τῷ μεταξὺ τὸ 2018 ὁ διαπρεπὴς φίλος Ρ/Καθολικὸς Ἰησουΐτης καὶ ρηξικέλευθος συγγραφεὺς Chr. Wrembek, ἐξέδωσε εἰς τὸ Paderborn τῆς Γερμανίας ἔργον ἐκ 552 σελίδων ὑπὸ τὸν τίτλον "Die sogennante Magdalenerin"2.
Εἶναι ἓν συστηματικὸν πόνημα εὐρυτάτου φάσματος ἐπιστημονικοῦ καὶ ἀρχαιολογικοῦ χαρακτῆρος ἐπὶ τῇ βάσει τῶν πηγῶν, ὄπισθεν τοῦ ὁποίου εὑρίσκεται καὶ μία "ἱστορία ἀγάπης"!, πρᾶγμα τὸ ὁποῖον καταδεικνύει παραδοσιακὰ κατεστημένα καὶ μεταφράσεις ἐσφαλμένας μὲ ποικίλας συγχύσεις, ἡ δὲ προβαλλομένη ἀλήθεια εἶναι περισσότερον συγκλονιστική, καθοδηγοῦσα τὸν ἀναγνώστην εἰς ἕναν δρόμον πνευματικόν, ὁ ὁποῖος ἐπανευρίσκει τὴν καρδίαν του εἰς τὴν γυναῖκαν αὐτήν. Πρόκειται δὲ κυρίως διὰ τὸν Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν θερμόψυχον καὶ ἐλεύθερον ἄνθρωπον, ὁ ὁποῖος διὰ τὴν εὐσπλαχνίαν τοῦ Θεοῦ εἶναι ἕτοιμος νὰ θυσιάσει τὴν ζωήν του. 
Εἶναι ἓν ἐντυπωσιακὸν ἔργον, παρουσιάζον Μαρίαν τὴν Μαγδαληνὴν ἐκ Βηθανίας ὡς τραπεζίτην, οὖσαν μίαν τῶν νεαρῶν γυναικῶν αἱ ὁποῖαι συνετήρουν τὸν Κύριον μὲ τὴν περιουσίαν των, ἔχουσα εὐμάρειαν. Ἐπίσης εἶναι ἀσύνηθες, ὅτι δὲν ἔφερεν, ὡς αἱ λοιπαὶ τὸ ὄνομα τοῦ ἀνδρός της, ἀλλὰ τὸ ἐκ τοῦ τοπωνυμίου. Πιθανὸν λοιπὸν ὅτι ἦτο ἀδέσμευτος. Κατ’ ἄλλους ἦτο γυνὴ ἑνὸς πλουσίου πυργοδεσπότου εἰς τὰ Μάγδαλα, μετὰ δὲ τὸν θάνατον τοῦ ἀνδρός της περιέπεσεν εἰς τὸ πεζοδρόμιον ἀσκοῦσα τό "ὁριζόντιον μετιέ" ἐν Καπερναούμ. Κατ’ ἄλλους διέθετεν πολυτελῆ βίλλαν, καὶ ἦτο πεποικιλμένη "κροσσωτοῖς χρυσοῖς" εἰς τὸ δεῖπνον τοῦ Σίμωνος. Τέλος ἕτεροι φησὶν ὅτι, τὸ Μαγδαληνὴ προέρχεται οὐχὶ ἐκ τῶν Μαγδάλων, ἀλλὰ τὸ ἑρμηνεύουν ὡς κομμώτριαν3.

Ἡ μεταμελημένη Μαγδαληνή, τοῦ Τισιανοῦ (Tiziano Vecellio), (1489-1576)

6/29/2020

ΕΝΑ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μακαρίτης Ηλίας Μπογδανόπουλος (+1978), είναι νομίζω ο πρώτος Πατρινός που τιμήθηκε με Πατριαρχικό οφφίκιο ήδη από το 1973.
Δόκιμος υμνογράφος και μελοποιός όχι μόνον εκκλησιαστικών ύμνων, αλλά και ασμάτων - κυρίως εθνικού περιεχομένου - τα οποία ο ίδιος συνέθετε και τόνιζε μουσικά. 
Του απονεμήθηκε, λοιπόν, από τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Το υμνογραφικό του έργο άρχισε με αφορμή το γεγονός της Επανακομιδής, από τη Ρώμη (1964), της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου των Πατρέων Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, όπου υπήρξε ο κύριος διεκπεραιωτής της σχετικής αλληλογραφίας, του Δήμου Πατρέων με το Βατικανό. Έτσι, οδηγήθηκε στην σύνθεση της πρώτης του ασματικής ακολουθίας («Ιερά Ακολουθία Εσπερινού, Όρθρου και Χαιρετισμών εις την Ανακομιδήν της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου»). Από τότε επεδόθη «παρέργως μεν αλλά μετά ζήλου και λίαν ευδοκίμως» στη σύνθεση και μελοποίηση ύμνων, οι οποίοι διακρίνονται από παλμό, έξαρση, ευρηματικότητα και πρωτοτυπία. Αγάπησε μετά πάθους το Πατριαρχικό ύφος και υπήρξε αυτοδίδακτος και εγκρατής γνώστης της μουσικής. Η συνεχής παρακολούθηση και ακρόαση επί δύο δεκαετίες του πρωτοψάλτου στον Ι. Ναό Παντανάσσης Πατρών, Νικολάου Μαυροπούλου, Δομεστίκου του Πατριαρχικού Ναού και μαθητού του Ιακώβου Ναυπλιώτου του Μεγαλοπρεπούς, συνέβαλε κατά πολύ στο ψαλτικόν ιδίωμα του Ηλία Μπογδανοπούλου.
Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος είχε μεταβεί στην Αμερική το 1946, ως υπότροφος της UNRRA, επισκεπτόμενος αναμορφωτικά ιδρύματα (ως νομικός που ήταν) και στο Σικάγο ηχογράφησε τον Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο σε δίσκο γραμμοφώνου. 
Προφανώς κράτησε επαφή με την Αμερική κι έτσι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος τον προέτρεψε να γράψει ένα έργο για τον από Αμερικής Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. Εκείνος το έγραψε στην Πάτρα, όπου διέμενε μόνιμα, τον Μάρτιο του 1975. Και σημείωσε στο εξώφυλλο του έργου, που δημοσιεύουμε εδώ, ότι «Ετονίσθη υπό του ιδίου εις πολύηχον μέλος χάριν του εκ σπουδαστών Βυζαντινού χορού της εν Βοστώνη Θεολογικής Σχολής «Τίμιος Σταυρός» υπό τον χοράρχην καθηγητήν κ. Σάββαν Ι. Σάββαν».
Δύο χρόνια μετά την σύνθεση της Ωδής (1977), ο αείμνηστος Ηλίας Μπογδανόπουλος συνέθεσε ένα Ορατόριο για τον Απόστολο Παύλο, το οποίο και αφιέρωσε στον Αμερικής Ιάκωβο.  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020)

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

H Α. Θ. Παναγιότης, o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης των Αγίων ενδόξων πανευφήμων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Την παραμονή της εορτής ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό. 
***

Πάπας Φραγκίσκος: Ο Ιησούς Χριστός είναι η Πέτρα της Εκκλησίας


Νίκος Τζωίτης
Ρώμη, 29 Ιουνίου 2020
Ως γνωστόν σύμφωνα με το εορτολόγιο όλων των Εκκλησιών στις 29 Ιουνίου εκάστου έτους, εορτάζεται η μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Και ως συνήθως εδώ και 40 χρόνια στις θρονικές εορτές της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, παρευρίσκονται αντιστοίχως αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών. 
Εφέτος λόγω της πανδημίας δεν παρευρέθηκε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός που ανέφερε ο ίδιος ο Πάπας. Δεν παρέλειψε, επίσης, να υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις και κοινές πρωτοβουλίες των δυο ιστορικών Εκκλησιών και προσωπικά του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
Αυτό όμως που συνέβη σήμερα λαμβάνει μία πολύ μεγάλη και διαφορετική σημασία, καθότι ο Πάπας αναφερόμενος στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (16,16/17) υπογράμμισε τα ακόλουθα: 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020,  ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Εξοχ. κ. David Satterfield.
Ο κ.Satterfield έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση για θέματα της ζωής της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, για την περί αυτήν Ομογένεια, αλλά και για το ευρύτερο Ορθόδοξο ποίμνιο στην Τουρκία.
Τον κ.Πρέσβη συνόδευαν ο Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Πόλη, κ. Peter T. Shea και το στέλεχος του Προξενείου κ. Eric Eggleston, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας 
Σε κλίμα πνευματικής χαράς και βαθιάς συγκίνησης εορτάστηκε στο Σύδνεϋ η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και η πρώτη επέτειος της ενθρόνισης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Η διπλή αυτή εορτή συνδυάστηκε με την προαγωγή ενός νέου, άξιου και ιδιαίτερα αγαπητού κληρικού, του π. Χριστοφόρου Κρικέλη, στον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. 
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκεί όπου πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ανέβηκε επίσημα στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, το πρωί της Δευτέρας, 29 Ιουνίου, τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανού, και πλειάδας ιερέων από το Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη, συμπεριλαμβανομένων των μοναχών της αδελφότητος της I.M. Παναγίας Παντανάσσης. 
Ο Αρχιεπίσκοπος έγινε αποδέκτης αθρόων και εγκάρδιων ευχών, από τους κληρικούς και από τους πιστούς που συνέρρευσαν στην εκκλησία, ενώ η ιαχή "Άξιος" ακούστηκε ξανά, έναν χρόνο μετά, με ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό. 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΙΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ)


Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού εφαρμόζονται με σχολαστικότητα. 
Οι επισκέπτες και οι πιστοί θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους στο Φανάρι, ενώ στην είσοδο του Πατριαρχικού Ναού έχουν τοποθετηθεί καλαίσθητες ξύλινες στήλες με απολυμαντικό. Επάνω έχει χαραχθεί ο θυρεός του Οικουμενικού Πατριάρχου και από κάτω σε τρεις γλώσσες, τουρκικά, αγγλικά και ελληνικά αναγράφεται: «Σταθμός απολύμανσης χεριών». Τέτοιες στήλες έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία του Πατριαρχικού Οίκου. 
Διατίθενται και μάσκες προστασίες για όποιον το επιθυμεί. 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΑΦΝΟΥΣΙΑΣ ΣΜΑΡΑΓΔΟΥ

Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος - φωτ. Νικόλαος Μαγγίνας

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείοιυ, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, εξέλεξε στις 23 Ιουνίου 2020 Επίσκοπο Δαφνουσίας, τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σμάραγδο Καραγιαννίδη, πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. 
Ο νέος Επίσκοπος θα υπηρετήσει ως βοηθός του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου.
Η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Σμαράγδου θα τελεσθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ' Οικουμενικής Συνόδου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος. 

6/28/2020

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΑΒΙΣΣΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ

Ο Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός - Φωτ. Νικόλαος Μαγγίνας

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα τελεσθεί η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριαβισσού κ. Κασσιανού, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Ο νέος Ηγούμενος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και εκδόθηκε το σχετικό ανακοινωθέν: 
"Κατόπιν τῆς ἐπαξίας προαγωγῆς τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, εἰς Μητροπολίτην Ἴμβρου καί Τενέδου, διάδοχος αὐτοῦ ἐν τῇ Μονῇ διωρίσθη ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανός, μέχρι τοῦδε Βοηθός παρά τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Γέροντι Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίῳ. 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν μεσημβρίαν τῆς σήμερον, Κυριακῆς, 15ης τ.μ., προσεκάλεσεν εἰς Φανάριον τήν Α. Θεοφιλίαν τόν ἅγιον Ἀραβισσοῦ καί ἀνεκοίνωσεν εἰς αὐτόν τόν ὡς ἄνω τιμητικόν διορισμόν του, τῇ συμφώνῳ γνώμῃ τῆς Ἐφορείας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί τοῦ Γέροντος ἁγίου Χαλκηδόνος, κατέστεψε δέ αὐτόν διά τῶν σεπτῶν Πατριαρχικῶν Αὐτοῦ εὐλογιῶν καί εὐχῶν ὑπέρ ἐπιτυχίας καί καρποφορίας ἐν τῇ νέᾳ διακονίᾳ αὐτοῦ".
Η ενθρόνιση δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ (ΦΩΤΟ)


Κείμενο – Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα (Κυριακή 28-6-2020) στην Ακολουθία του Μ. Εσπερινού που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη εορτή των Αγίων ενδόξων Αποστόλων και Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου.
Στον Πατριαρχικό Ναό εκτέθηκαν για πρώτη φορά προς προσκύνηση αποτμήματα Λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου, τα οποία προσέφερε πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος, στην Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έλαβε μέρος στην Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης. 

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΨΩΜΑΘΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ (ΦΩΤΟ)


Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συνδέσμου Υψωμαθείων επισκέφτηκαν τη νήσο Ίμβρο, μεταξύ 23-24 Ιουνίου 2020. 
Κατά την επίσκεψη αυτή, τα μέλη του Συνδέσμου μας συνόδευσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρονου π. Γεώργιος Κασάπογλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εντιμ. κ. Στυλιανός Γκιουλγκούν και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής υποδημάτων "Flo" Εντιμ. κ. Tahir Bayraksoy. Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου και με την ευγενή χορηγία της εταιρείας δωρήθηκαν 140 ζευγάρια υποδημάτων στους μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της νήσου.
Την πρώτη ημέρα, τα μέλη του Συνδέσμου μας πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Ποιμενάρχη της νήσου Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο. Το απόγευμα της ιδίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Σχολής των Αγριδίων, με τη συμμετοχή του Διευθυντού κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλου και καθηγητών. Την επόμενη ημέρα, τα μέλη του Συνδέσμου παρέστησαν κατά την τελεσθείσα στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων και συναντήθηκαν με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, υπό την ηγεσίαν της Διευθύντριας αυτού κας Βούλας Μπερμπέρη.
Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο για τη δαψιλή φιλοξενία και την πατρική μέριμνα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στήν Ίμβρο. Τέλος, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου και του δραστηρίου Προέδρου μας, διανεμήθηκαν κουπόνια του Δήμου Μεγαλουπόλεως σε απόρους αδελφούς της Πόλης.
Εκ του Μορφωτικού Συνδέσμου Υψωμαθείων


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ (ΦΩΤΟ)


Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέστρεψε χθες το απόγευμα, Σάββατο 27 Ιουνίου 2020, από την Ελβετία, όπου προήδρευσε των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. 
Ο Πατριάρχης, σήμερα Κυριακή Γ΄ Ματθαίου, παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάτησε ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας.
Στο Φανάρι τηρούνται με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου θα πραγματοποιηθεί στην Ίμβρο το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Ο Σύλλογος Ιμβρίων προγραμματίζει την μετάβαση, με λεωφορείο, όσων επιυθυμούν στο νησί, προκειμένου να παραστούν στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου.
Ο νέος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος (Συκής), ο από Ερυθρών, εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 9 Μαρτίου 2020 και έφθασε στην Ίμβρο στις 17 Μαρτίου. 
Η ενθρόνισή του δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (23-27 Ιουνίου 2020)


H A. Σεβασμιότης, ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χοροστάτησε στον Π. Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Εσπερινό της Τρίτης, 23 Ιουνίου, και κατά την Θεία Λειτουργία της Τετάρτης, 24 Ιουνίου 2020, για την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου. 
Ακροάσεις 
Η Α. Σεβασμιότης, ο Πατριαρχικός Επίτροπος, δέχθηκε σε ακρόαση: 
Τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό, 
Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, 
Τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, 
Τον Εντιμ. κ. Αμπτούλ Χαλίμ Τοπάλογλου, δικηγόρο, εκ της Πόλεως μας.

6/27/2020

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Την Τένεδο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το διήμερο 24-25 Ιουνίου 2020, ως ποιμενάρχης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.
Χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας και επικοινώνησε με τους λιγοστούς Ρωμιούς του νησιού, τους οποίους γνωρίζει καλά από παλαιότερα όταν πήγαινε στην Τένεδο - και ως Επίσκοπος Ερυθρών - για να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες τους. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (27 Ιουνίου 2020)


Κοινότητα Νεοχωρίου
Την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Παναγία Κουμαριώτισσα την κ. Gabriele Juen, διευθύντρια του Γραφείου Πολιτισμού του Γενικού Προξενείου της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη, και τη βοηθό της, κ. Halide Aktaş. Με τις αξιότιμες κυρίες συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διερευνήσαμε τις δυνατότητες για συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού.
Στην κ. Juen, σε ανάμνηση της επίσκεψής της στην κοινότητά μας, δωρίσαμε την αγγλική μετάφραση από τον δρα. Χάρη Θεοδωρέλη-Ρήγα του πρώτου τόμου του μνημειώδους έργου του Σκαρλάτου Βυζάντιου "Κωνσταντινούπολις", έκδοση που χρηματοδοτήθηκε από το "The John S. Fafalios Foundation" και την Κοινότητα Νεοχωρίου.

6/26/2020

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΖΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή ερωτήσεις σχετικά με το αν «ευλόγησε» ή όχι τη χρήση πολλαπλών ή μιας χρήσεως λαβίδων κατά τη μετάδοση της Θείας Μεταλήψεως στους πιστούς, επαναλαμβάνει ό,τι αναφέρεται και στο ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της 25ης τρ.μ. Ιουνίου:
«Ὡς πρός τόν τρόπον μεταδόσεως τῶν ἀχράντων Μυστηρίων εἰς τούς πιστούς, ἡ Ἐκκλησία, σεβομένη τήν Ἱεράν Παράδοσιν, τήν συνυφασμένην ἀρρήκτως μέ τήν καθ' ἡμέραν ἐκκλησιαστικήν πρακτικήν καί κενωτικήν ἐμπειρίαν, διακρατεῖ τά ἀπό αἰώνων καί μέχρι σήμερον ἰσχύοντα, ὡς φύλαξ καί φρουρός ἀνύστακτος τῶν παραδοθέντων ὑπό τῶν Ἁγίων Πατέρων, καί οὐδεμίαν ἀνάγκην εὑρίσκει δι' ἀλλαγήν τοῦ τρόπου τούτου καί μάλιστα ὑπό τήν πίεσιν ἐξωγενῶν παραγόντων.»
Η οποιαδήποτε, λοιπόν, εκκλησιαστική οικονομία, ασκείται μόνον όταν συντρέχουν οι δυο ικανές και αναγκαίες συνθήκες:
α) να υπάρχει από τον νόμο του κράτους κάποια απαγόρευση σχετικά με τη θεία λατρεία λόγω της πανδημίας, και β) ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και την προς τούτο άδεια της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Πάντως δεν αφορά στην αλλαγή του τρόπου μεταδόσεως, πολλώ δε μάλλον στη χρήση πολλαπλών ή μιας χρήσεως αγίων λαβίδων.
26 Ιουνίου 2020
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
του Οικουμενικού Πατριαρχείου

"ΔΕΥΤΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΩΜΕΝ..." ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΡΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟ


Εισοδικόν: "Δεῦτε προσκυνήσωμεν καὶ προσπέσωμεν Χριστῷ...", ήχος β΄. 
Ψάλλει ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός. 
Από την έκδοση "Φωνές της Χάλκης".



Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος: Ο Ελπιδοφόρος είναι Αρχιεπίσκοπος του 21ου αιώνα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον
Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο επισκέφθηκε
το ιστορικό Pearl Harbor National Memorial.
26/6/2020 - Του Θεοδώρου Καλμούκου 

    

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος σε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τον χαρακτήρισε «Αρχιεπίσκοπο του 21ου αιώνα». Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία εξέφρασε την επιθυμία να αποκληθεί η παρούσα συνέντευξη ως «προσωπική προσφορά» στην αρξάμενη ποιμαντορία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. 






Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει επισκεφθεί τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Μητρόπολη της Αρχιεπισκοπής. 

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος τόνισε πως «Κλήρος και πιστοί που είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν, έμειναν κατενθουσιασμένοι με τη γελαστή προσωπικότητά του και το ήπιο ύφος του». Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στις δυσκολίες και τα προβλήματα που κληρονόμησε ο Ελπιδοφόρος από την πρώτη μέρα που αφίχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Photo: Xanthi Morfi/WCC

Φως Φαναρίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020 στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy της Γενεύης, με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, αναθ. Καθ. Δρ. Ιωάν Σάουκα, που προέρχεται από την Εκκλησία της Ρουμανίας. 
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την 11η Συνέλευση του WCC, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2022. Επίσης, διερευνήθηκαν από κοινού τρόποι ενισχύσεως των σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών εντός της Οικουμενικής Κίνησης, καθώς και τρόποι για την προώθηση της επόμενης γενιάς των ηγετών της Οικουμενικής Κίνησης και του ρόλου του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Bossey.

6/25/2020

ΑΒΥΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΙ


Σαν σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, στις 25 Ιουνίου 2016, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης και την επομένη τελέστηκε συλλείτουργο των προκαθημένων προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου. 
Φέτος, εκδόθηκε από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το νέο πόνημα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, με τίτλο "Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης: Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι ετερόδοξοι" που αφορά στο φλέγον ζήτημα του διαχριστιανικού διαλόγου. Η καλαίσθητη αυτή ἐκδοση με το κύρος του συγγραφέα της, Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, εξετάζει πολυμερώς τις αποφάσεις της Συνόδου και τον αντίκτυπό τους. (16Χ24 εκ., σελ. 392, διάθεση: Θεολογική Σχολή της Χάλκης).

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Τό Μυστήριον τῆς Θείας Εὐχαριστίας εἶναι ἀδιαπραγμάτευτον


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἀνακοινωθέν 
Μεταξύ 23-25 τ.μ. Ἰουνίου (2020) συνῆλθεν ἐν τῷ ἐν Σαμπεζύ Γενεύης Ὀρθοδόξῳ Κέντρῳ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος αὐτοῦ εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν τοῦ τρέχοντος μηνός. Τήν πρώτην ἡμέραν παρέστησαν καί συνειργάσθησαν μέ τούς συνοδικούς παρέδρους καί οἱ πλεῖστοι τῶν λοιπῶν ἐν Εὐρώπῃ Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου. 
Κατά τήν σύσκεψιν ταύτην ἀνεγνώσθησαν καί συνεζητήθησαν καί ὅσα ἐλήφθησαν μέχρι σήμερον Γράμματα τῶν Μακ. Ὀρθοδόξων Προκαθημένων, ἀπαντητικά εἰς τό πρός αὐτούς Γράμμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου τῆς 17ης Μαΐου τ.ἔ., διά τό θέμα τοῦ τρόπου μεταδόσεως τῆς Θείας Κοινωνίας, τό ἀνακῦψαν μετά τήν ἐμφάνισιν τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ, διεπιστώθη δέ μέ ἱκανοποίησιν ὅτι ἡ γνώμη αὐτῶν συμπίπτει πρός ἐκείνην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. 
Αὕτη συνίσταται εἰς τά ἑξῆς: 
α) Τό Μυστήριον τῆς Θείας Εὐχαριστίας εἶναι ἀδιαπραγμάτευτον, διότι πιστεύομεν ὅτι δι΄ αὐτοῦ μεταδίδεται εἰς τούς πιστούς αὐτό τοῦτο τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον» καί εἶναι ἀδύνατον διά τοῦ Μυστηρίου τούτου τῶν Μυστηρίων νά μεταδοθῇ εἰς τούς μεταλαμβάνοντας ὁποιαδήποτε νόσος. Δι' αὐτό καί ἡ Ἐκκλησία παραμένει σταθερά καί ἀμετακίνητος εἰς τήν διδασκαλίαν αὐτῆς ὡς πρός τήν οὐσίαν τοῦ Μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας. 

Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἀνακοινωθέν 
Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος κατά τάς τριημέρους ἐργασίας αὐτῆς (23-25 τ.μ. Ἰουνίου), ἐν τῷ ἐν Σαμπεζύ Γενεύης Ὀρθοδόξῳ Κέντρῳ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, συνεζήτησε, μεταξύ ἄλλων, καί θέματα ἁπτόμενα τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς διαφό­ρων Ἐπαρχιῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, μεταξύ τῶν ὁ­ποί­ων καί τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, σχετικῶς πρός τήν ὁποίαν ὁμοφώνως ἀπεφάσισε τά ἑξῆς: 
α) Ἐκφράζει τήν ἀμέριστον στήριξιν αὐτῆς εἰς τήν προ­σωπικότητα καί τό ἀξιέπαινον ἔργον τοῦ νέου Ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, Ἱεράρχου εὐρείας μορ­φώσεως καί δυναμικῆς ποιμαντορίας.            
β) Ἐκφράζει ἔντονον δυσαρέσκειαν πρός τόν Σεβ. Μητρο­πο­λίτην Εἰρηνουπόλεως κ. Νίκανδρον διά τήν ἀναρμοδίαν ἀνά­μιξίν του εἰς τά πράγματα τῆς Ἐπαρχίας ταύτης τοῦ Θρόνου, καί, 
γ) μέ ἱκανοποίησιν ἐνωτίζεται τήν ὑπό τοῦ Ἐπισκόπου τοῦ Ἁγίου Ὄρους Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἐπιβολήν τῆς ποινῆς ἑ­ξα­μήνου ἀργίας ἀπό πάσης ἱεροπραξίας τῷ Ἱερομονάχῳ Δαμασκηνῷ (ἐκ τοῦ Κελλίου Ἁγίου Γεωργίου «τοῦ Φιλαδέλ­φου»), ἐξαρτηματικῷ ἀδελφῷ τῆς Ἱ. Μονῆς Κουτλουμουσίου, δι­ά τήν ὅλως ἀντικανονικήν καί σκανδαλώδη δρᾶσιν αὐτοῦ εἰς βά­ρος τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας καί τοῦ Ποιμενάρχου αὐ­τῆς, ἀντί τῆς ἥν ὅφείλει νά καλλιεργῇ προσευχῆς καί τοῦ κομ­βοσχοινίου του. 
Ἐν Γενεύῃ, τῇ 25ῃ Ἰουνίου 2020 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΕΡΚΩΝ - ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Ο Μητροπολίτης  Γέρων Δέρκων Απόστολος - Photography Copyright © Byros Ioannis

Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν καί παντός φιλακολούθου  ὅτι, ἐν τῷ καθ’ ἡμᾶς Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Θεραπείων,  τήν Δευτέραν, 29ην  Ἰουνίου λ.μ., ἐπί τῇ μνήμῃ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων καί πανευφήμων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου, τελεῖται Θεία Λειτουργία.
Θά ἐπακολουθήσῃ δεξίωσις ἐν τῷ αὐλογύρῳ.
Ὥρα ἐνάρξεως 9.00  

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗι ΜΝΗΜΗι ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΗΜΩΝ

Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν καί παντός φιλακολούθου  ὅτι, ἐν τῷ καθ’ ἡμᾶς Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Θεραπείων,  τήν Δευτέραν, 29ην  Ἰουνίου λ.μ. καί ὥραν 18ην θά ἀρχίσῃ ἡ Ἀγρυπνία, ἐπί τῇ μνήμη τῶν Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων, ἥτις θά διαρκέσῃ μέχρι τάς μεσονυκτίους ὥρας, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.
Τήν ἑπομένην, Τρίτην 30ήν Ἰουνίου λ.μ., ἐπί τῇ Συνάξει τῶν Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων, καί ὥραν 10ην πρωϊνήν θά τελεσθῇ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετ΄ ἀρτοκλασίας, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, ἄγοντος τά ὀνομαστήρια αὐτοῦ.

6/24/2020

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά στην Washington Post

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

"Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να είμαστε ενωμένοι, αφήνουμε μια κληρονομιά 1.500 ετών να μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος.", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος μιλώντας στη Washington Post, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ερτογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, έναν βυζαντινό καθεδρικό ναό του 6ου αιώνα και ένα από τα πιο πολύτιμα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου, σε Τζαμί.
Στο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει η Asli Aydintasbas αναφέρεται πως καμία τουρκική κυβέρνηση ως τώρα δεν είχε αγγίξει το θέμα, από τότε που ο Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, κάλυψαν προσεκτικά τα ψηφιδωτά και το μετέτρεψαν σε τζαμί. To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν αρμόζουν στο χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού. 
"Επιβιώσαμε εδώ επί 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα", συμπλήρωσε ο Πατριάρχης.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΩΤΗΣ: ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΕΜΙΤΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ

Η «Μετάδοση της Θ. Ευχαριστίας στους Αποστόλους».
Λεπτομέρεια εκ του αργυρού δίσκου Paten του 565 - 578. Αρχαιολογικό Μουσείο Κων/πόλεως

Η 4η επέτειος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης (2016-2020)
                                                                                     
Του καθηγητή Αριστείδη Πανώτη
Άρχοντος Μ. Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε.
Η Ιστορία του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας ξεκίνησε  την Πέμπτη 6 Απριλίου του 30 κατά το προπασχάλιο «Δείπνο» που συνέστησε ο Ιησούς Χριστός στο υπερώο της Ιερουσαλήμ. Έκτοτε η «Κλάση του Άρτου» συνοδεύει τις ευαγγελικές περιοδείες  του Ταρσέως Παύλου στην Μικρασία και στην  Ελλάδα, αφού αναδείχθηκε περί το 49 μ.Χ. (Πράξ. ιε΄. 4-29) κατά την «Αποστολική Σύνοδο» της Ιερουσαλήμ «Απόστολος των Εθνών». Ακόμη και όταν βρίσκεται μακράν των νεοσύστατων πυρήνων της Εκκλησίας ενδιαφέρεται για την διεξαγωγή κατά τάξη της «Κλάσεως του Άρτου» και εξ αυτού περιγράφει γραπτά πρώτη φορά στους Κορίνθιους χριστιανούς όσα παρέλαβε από τους αυτόπτες και αυτήκοους «Στύλους» της Εκκλησίας περί του «Δείπνου» του «καιρού εκείνου» επεξηγώντας την βαθύτερη  σημασία του,  δίδοντας την εντολή της συνεχούς επαναλήψεως αυτού του "Δείπνου".1  Μετά τις ταραχές που  προκλήθηκαν από τα κηρύγματά  του στην Έφεσο από τους θιγόμενους οικονομικά εμπόρους των ειδώλιων του ναού  της Αρτέμιδος, το 54-55 μ.Χ. παρέμενε εκεί πολλούς μήνες κρατούμενος.2  Τα του «Δείπνου» παραδόθηκαν και από τους αυτόπτες του συμβάντος ευαγγελιστές Μάρκο και Ματθαίο και από την λεγόμενη «συνοπτική παράδοση» στον Λουκά, 3 που συνέταξαν τα Ευαγγέλια μεταξύ του 48-61 μ.Χ. προς γνώση των επόμενων γενεών των χριστιανών. Ο τέταρτος ευαγγελιστής  Ιωάννης παρέδωσε το Ευαγγέλιό του πολύ αργότερα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη περι το 65-66 μ.Χ. δηλαδή λίγο πρό της «Καταστροφής των Ιεροσολύμων» (70 μ.Χ.). Όμως  κατ’ άλλους το Ευαγγέλιο του Ιωάννη γράφηκε  περί τα τέλη του Α΄ αιώνα 6 και γι’ αυτὀ  δεν  επαναλάμβάνει την «Κλάση του Αρτου», όπως την μνημονεύουν ο Παύλος και οι άλλοι Ευαγγελιστές. Το κενό αυτό το συμπλήρωσε  με   συμβολική πράξη του «Νιπτήρα»,  που αποτελεί βασικό μάθημα προς τους εγωπαθώς φρονούντες πρωτοκαθεδρίες7 και με την παράθεση της αποστολής «του Παρακλήτου Πνεύματος»8 στην «Άμπελον» και τα «κλήματά» της, που θα φροντίζει ο προαναφερόμενος «Καλός Ποιμένας»9  με την  βρώση του «Σώματος» και την πόση του «Αίματος» Του για να  ενσωματώσει τους πιστούς στην αιώνια Βασιλεία του Χριστού.10 Εξ αυτού και εκείνος που δεν συμμετέχει στην «Κλάση του Άρτου» παραμένει εκτός της «Αμπέλου της Εκκλησίας» και αδυνατεί να καρποφορήσει.11 Η θεία Ευχαριστία ως «αναίμακτη» πράξη είναι δεμένη με την σταυρική θυσία και Ανάσταση του Ιησού και ο Παύλος υπενθυμίζει ότι: αυτό που ο Ιησούς Χριστός «εποίησεν εφάπαξ  εαυτόν ανενέγκας»12 είναι θυσία για το παρόν και το μέλλον 13  και πρέπει οι μαθητές του να κάνουν το ίδιο μέχρι της Δεύτερης Παρουσίας του.



ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ


Η Αγία και Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει από χθες, Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Ο Πατριάρχης τέλεσε, παρουσία των Σεβ. Συνοδικών Αρχιερέων, Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού, του από Ελβετίας, που βρίσκεται στον αυλόγυρο του Κέντρου. 
Ο μακαριστός Δαμασκηνός Παπανδρέου (1936-2011) ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης Ελβετίας, με πλούσιο έργο στον διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο.