________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/20/2020

Αγιά Σοφιά και Αντιπατριαρχικοί


Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Το ότι κάποιοι θα έστρεφαν τα βέλη τους εναντίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με αφορμή την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ήταν αναμενόμενο. Και κατά το κοινώς λεγόμενο τα όργανα άρχισαν νωρίς. Διαβάσαμε πολλά φαιδρά τα οποία ενδεδυμένα με τον χιτώνα της σοβαροφάνειας προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις και να πλήξουν Οικουμενικό Πατριαρχείο και Οικουμενικό Πατριάρχη. Κι έτσι μεταξύ άλλων διαβάσαμε δηλώσεις του Μητροπολίτη Μπορισπόλ Αντωνίου της εκκλησίας του Ονουφρίου στην Ουκρανία, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει πως, για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί φταίει το γεγονός της εκχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. ''Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντί να ασχοληθεί με την Αγιά Σοφιά ασχολήθηκε με το Ουκρανικό'' είπε σε συνέντευξή του. Τώρα τι δουλειά έχει το ένα με το άλλο, μόνο ο ίδιος μπορεί να ξέρει. 
Δεν μας ξαφνιάζει βεβαίως αυτή η τοποθέτηση εφόσον γνωρίζουμε τις βλέψεις της Ρωσικής Εκκλησίας στην οποία και ανήκει, και τις προσπάθειες που καταβάλει επί σειρά ετών για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της "Τρίτης Ρώμης". Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις της τώρα για την Αγιά Σοφιά είναι τόσο χλιαρές έως ανύπαρκτες. Παρόλ’ αυτά ο Μητροπολίτης Αντώνιος διαφοροποιείται σε σχέση με την γραμμή που ακολουθεί το Πατριαρχείο της Μόσχας για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, όπου δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως από τέτοιου είδους αντιδράσεις από τη Ρώσικη Εκκλησία έχουμε πια μπουχτήσει. 
Στην προσπάθειά της αυτή η Ρώσικη Εκκλησία δεν είναι μόνη της. Εκτός από τον φυσικό της σύμμαχο την Κυβέρνηση της Ρωσίας που ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι "οι Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, δεδομένου ότι θα καταργηθεί το εισιτήριο", έχει επιστρατεύσει και ημέτερους κονδυλοφόρους πρόθυμους να συμβάλλουν στον αγώνα τους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδιαιτέρως του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Μεταξύ αυτών είναι και ένας δημοσιογράφος ονόματι Γεώργιος Χαρβαλιάς, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως μη ...ψεκασμένος και ως έχων τυπικά προσόντα που ξεπερνούν αρκετά τον μέσο όρο του κλάδου των δημοσιογράφων. 


Σε ένα άρθρο του λοιπόν ο κύριος αυτός με τίτλο "Κατώτερος των περιστάσεων ο Βαρθολομαίος", το οποίο μεταξύ άλλων πρόθυμα ανέβασε γνωστή φιλορωσική εκκλησιαστική ιστοσελίδα, αφού παριστάνει τον αξιολογητή εκκλησιαστικών προκαθημένων αναλίσκεται σε μια ατυχή σύγκριση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και του Οικουμενικού Πατριάρχου. Και για μεν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ομολογεί ότι την αρχή είχε λαθεμένη αντίληψη ως προς την αποστολή του, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι κάθετος από την πρώτη στιγμή και με «ξεχαρβαλωμένα» επιχειρήματα τον παρουσιάζει ως μη έχοντα, όπως επί λέξη αναφέρει "την ακτινοβολία ενός χαρισματικού θρησκευτικού ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά ούτε την αυτοπεποίθηση που απορρέει από την ιστορική αποστολή, έναντι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού". Αυτή και μόνο η άποψή του είναι για γέλια και για κλάματα. Αφενός μεν δεν έχει, παρά τα αυξημένα αυτοδιαφημιζόμενα προσόντα του, την ικανότητα να αντιληφθεί την πανθομολογούμενη παγκόσμια εμβέλεια της προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά δείχνει και την ασχετοσύνη του και την άγνοιά του για το τι εστί Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν αναφέρεται σε Ορθοδοξία και Ελληνισμό και εθνικές επάλξεις, λες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι Προκαθήμενος Ελλαδικής Εκκλησίας και όχι Πατριάρχης του Γένους των Ορθοδόξων, Προκαθήμενος της Μητέρας Εκκλησίας από την οποία απόκτησαν υπόσταση σχεδόν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Όμως ο στόχος του είναι συγκεκριμένος και γι’ αυτόν εργάζεται. Για να κηρύξει η Ορθοδοξία τον δικό της "ανένδοτο" έναντι του Τούρκου δυνάστη όπως αναφέρει, έχει το θράσος να προτείνει αφελώς όπως ο ίδιος σημειώνει, την μεταφορά της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ρωσία ή στο Άγιον Όρος. Γνωρίζει σίγουρα, όσο άσχετος κι αν είναι, ότι πρακτικά στο Άγιον Όρος δεν γίνεται. Οπότε τι απομένει; η Ρωσία! Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος, όλα τα άλλα αποτελούν παραγεμίσματα. Δεν υπάρχει καμία αφέλεια, παρά μόνο ξεκάθαρη σκοπιμότητα. 
Παρά την κρισιμότητα των καταστάσεων που διέρχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον σοφό οιακοστρόφo του, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και πάλι θα καταγράψει, προς απογοήτευση κάποιων, νίκη εναντίων των όποιων σκοτεινών δυνάμεων και θα καταδείξει το πόσο έωλες και ξεχαρβαλωμένες είναι οι διάφορες αιτιάσεις που εμφανίζονται ως τεράστια κύματα. Και ευτυχώς κι ετούτη η νίκη θα είναι καταδική του, δεν θα την χρωστάει σε κανέναν παρά μόνο στους μοναδικούς του αγώνες και στην πρόνοια και αγάπη του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails