4/01/2020

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ (Αρχείο Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση)


Eπίσκεψη Αρμενίου Πατριάρχου Snork Kaloutsian. 
Διακρίνεται πλειάδα γνωστών στελεχών του Οικουμενικού θρόνου από τα δεξιά επιμελητής τότε και νυν γέρων Νίκαιας Κωνσταντίνος, ο σχολάρχης Μάξιμος, ο Μέγας Οικονόμος Γεώργιος, ο Πριγκηποννήσων Δωρόθεος στις πίσω γραμμές, ο αρχιδιάκονος Πριγκιποννήσων Γεώργιος Τσέτσης και πλειάδα φοιτητών που σήμερα είναι Ιεράρχες και καθηγητές όπως ο Γέρων Νικομηδείας (στην άκρη δεξιά) ο Ανέων Μακάριος, ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης και ο Ευστράτιος Ζεγκίνης. 


Από την επίσκεψη του Πατριάρχου Σερβίας Γερμανού. 
Διακρίνονται από αριστερά: Καθ Μ. Οικονόμος Γεώργιος Αναστασιάδης, Σχολάρχης Αρχιμ. Μάξιμος, Φιλαδελφείας Ιάκωβος, Επιμελητής Βασίλειος Κυριακίδης, Στόγιαν Γκόσεβιτς, Δέρκων Ιάκωβος, πρόεδρος Εφορείας, επίσκοπος Τιμόκ Αιμιλιανός. 

Επίσκεψη Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου. 
Καλωσορίζει ο Δέρκων Ιάκωβος Πρόεδρος Εφορείας. Διακρίνονται: καθηγητής (διάκονος τότε) Χρυσόστομος Κωνσταντινίδης, ο τελευτήσας ως Γέρων Εφέσου, καθ. Β. Σταυρίδης, ο Σχολάρχης Μάξιμος και πίσω από τον Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Αθηναγόρας.


1950. Χειροτονία εις Πρεσβύτερον από τον Νεοκαισαρείας Χρυσόστομο του εκ Κύπρου τελειοφοίτου Ανθίμου Αναστασίου. Διακονεί ο Αρχιδιάκονος Πριγκηποννήσων Καλλίνικος, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Λύστρων.


Μετά την χειροτονία εις διάκονο του Ιακώβου Τενεδιού. 
Εκ δεξιών του ο Γεώργιος Μαρινάκης, εξ αριστερών ο εκ Συρίας Σέργιος Άμπατ (επί δεκαετίες Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Χιλή) και γονατιστός ο π. Γεώργιος Τσέτσης. 


Μέρος του χορού της Σχολής ψάλλει στο Μέγα Συνοδικό της, μπροστά στο τέμπλο της Ι. Μονής Παναγίας Καμαριωτίσσης που φιλοξενεί μετά την δήμευσή της. Διευθύνει ο Γ. Τσέτσης και ισοκρατεί ο Μ. Αρχιδιάκονος Γεώργιος Ορφανίδης. Στην άκρη δεξιά ο νυν Αγκύρας Ιερεμίας.


Ομάδα ιεροσπουδαστών με τον καθηγητή βιολογίας Δημήτριο Παντελάρα. 



Ο π. Γεώργιος Τσέτσης με τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο (1960), νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας. Είχε μεταβεί στη Σχολή ως λαϊκός, με την ιδιότητα του ιδρυτού του "Πορευθέντες" προκειμένου να μιλήσει για το θέμα της Ιεραποστολής στην Αφρική και Ασία.


1959. Ανάπαυλα στον κήπο/πάρκο της Σχολής. Από αριστερά Αντώνιος Γεργιαννάκης (μετέπειτα επίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου), Κύριλλος Κυπριωτάκης (μετέπειτα Μητρ. Γορτύνης), Παράσχος Καλλιγιώργης (νυν Μητρ. Αγκύρας Ιερεμίας), Γεώργιος Τσέτσης, Χαράλαμπος Καμάρας. Πίσω από τον Γορτύνης ο Τσαμπίκος Ζερβός (νυν Μητρ. Ιταλίας Γεννάδιος).


1955. Εκδρομή στο Παντείχι με το βαπόρι των Şehir Hatları. Από αριστερά Γ. Σιωπάκης, Παύλος Μενεβίσογλου (νυν πρωην Αμασείας), Ιάκωβος Τενεδιός, Χ. Χριστοφορίδης, Γεώργιος Τσέτσης, Χρήστος Τσούβαλης. Καθιστός ο Δημήτριος Αρχοντώνης, νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Απόφοιτοι 1960 με τον Καθηγητή διάκονο Χρυσόστομο Κωνσταντινίδη (μετέπειτα Μητρ. Εφέσου). Διακρίνονται από αριστερά Νίκος Κατίνας (εξ ΗΠΑ για ένα έτος μεταπτυχιακός), Ευστ. Κλήμης (επίσκοπος Άσσου), Αντώνιος Γεργιαννάκης (Επίσκοπος Αγ. Φραγκίσκου), Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης (νυν Μητρ. Γερμανίας), Γεράσιμος Ζαφείρης (Μητρ. Περιστερίου), Χρυσόστομος Μανιουδάκης. Γονατιστοί από αριστερά Ιωάννης Ρεπάνης, Ιωακείμ Λημνιούδης, Γεώργιος Τσέτσης, Γεώργιος Σωμαράκης. Από τους 10, οι 9 έγιναν κληρικοί, εκ των οποίων 4 Αρχιερείς.


Ιεροσπουδαστές με τον πατέρα του Σχολάρχη π. Αντώνιο. Από αριστερά Ευστάθιος Γιαννής, Γεώργιος Τσέτσης, Ιωακείμ Λημνιούδης, Αντώνιος Γεργιαννάκης και Γεώργιος Λαμπαρδάκης.

Απόφοιτοι του 1960 με τον Σχολάρχη Αρχιμ. (τότε) Μάξιμο Ρεπανέλλη.

Πηγή: Ομάδα στο facebook ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ 

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακειμ Οικονομικος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κώου και Νισύρου.1 Απριλίου 2020 στις 8:49 μ.μ.

    Ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, αποτελεί μια ζωντανή ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσφέρει, ώστε να μαθαίνουμε και εμείς οι νεότεροι. Ο Θεός να τον έχει γερό και να μας πλουτίζει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του για την ζωή της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή