6/10/2020

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον τάφο του αγωνιστή Martin Luther King

ΦΩΤΟ: Νικόλαος Μαγγίνας

Του Νικολάου Μαγγίνα
Τα τελευταία τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ με αφορμή τον άδικο χαμό του Αφροαμερικανού George Floyd, πού συγκλόνισε και τόν Πατριάρχη, καί είχαν ως αποτέλεσμα τις διαδηλώσεις, ειρηνικές και μη, που συνεχίζονται, μας φέρνει στην σκέψη κάποιες ξεχωριστές και ιστορικές στιγμές , όπως η ιστορική συμμετοχή - συμπόρευση του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου στην ειρηνική διαδήλωση του Martin Luther King στη Σέλμα της Αλαμπάμα (1965).Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, που καταγράφηκε στην αμερικανική ιστορία.
Περίπου τριάντα χρόνια αργότερα, το 1997, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον τάφο του δολοφονηθέντος (4-4-1968) Αφροαμερικανού πάστορα της Εκκλησίας των Βαπτιστών Martin Luther King, που ήταν ευρέως γνωστός για τους αγώνες του για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις ΗΠΑ. Η κατάθεση του στεφάνου από τον Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1997, στην Ατλάντα.          
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που επισκέφθηκε το Κέντρο "Martin Luther King" για την Κοινωνική Αλλαγή, ένα κτίριο δύο τετραγώνων που βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία Βαπτιστών Ebenezer, στην Ατλάντα, όπου ο  Martin Luther King λειτούργησε ως πάστορας στις πρώτες μέρες του Κινήματος για τα κοινωνικά δικαιώματα, στη δεκαετία του 1950.
Ο Πατριάρχης έγινε δεκτός από τη χήρα του δολοφονημένου ηγέτη του Κινήματος κυρία Coretta Scott King, στο μνημείο του συζύγου της.

Σε μια σύντομη τελετή, η κυρία King είπε ότι ο σύζυγός της «είχε συγκινηθεί πολύ από την υποστήριξη που έλαβε το Κίνημα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο», ενώ επαίνεσε «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική». Στάση που άλλωστε κράτησε και ο νυν Ἀρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που συμμετείχε στις πρόσφατες αντιρατσιστικές εκδηλώσεις.
Η κυρία King τότε, το 1997, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ηγεσία του και για την «έκφραση φωνής μεγαλύτερης κατανόησης για τη δίχως όρια αγάπη προς όλους τους λαούς και τις θρησκείες» και πρόσθεσε πως «σε πνεύμα υπερηφάνειας και διαθρησκειακής ενότητας, προσεύχομαι η επίσκεψή σας να εμβαθύνει την πνευματική μας ενότητα».
«Ως απόστολος αγάπης, έρχομαι να εκφράσω σεβασμό σε ένα απόστολο ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, στον σύντομο χαιρετισμό του, και αναφερόμενος στο όνειρο του  Martin Luther King είπε ότι, ακόμα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρως. «Προσεύχομαι ώστε το έργο του εντίμου συζύγου σας να συνεχιστεί μέσω αυτού του Κέντρου», πρόσθεσε.
Ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από την κυρία King, μετέβη στη συνέχεια στον τάφο του Martin Luther King , όπου και κατέθεσε στεφάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου