3/15/2009

Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ






Του Νικολάου Μαγγίνα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι στους Ρωμηούς ορθόδοξους μαθητές του δημοτικού σχολείου της Βλάγκας στην ενορία των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, όπου χοροστάτησε, απαγορεύθηκε να δώσουν μια μικρή θεατρική παράσταση στην κοινοτική αίθουσα. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε η άρνηση της τούρκισσας υποδιευθύντριας του σχολείου, η οποία πληροφορήθηκε το γεγονός εδώ και δύο εβδομάδες, με το πρόσχημα ότι δήθεν μία τέτοια εκδήλωση έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς του υπουργείου Παιδείας. Μέχρι την τελευταία στιγμή η απαγόρευση προς τους δασκάλους δεν δόθηκε γραπτή αλλά ήταν προφορική. Τα παιδιά παρέστησαν με τους δασκάλους τους στην εκκλησία και στην κοινοτική αίθουσα χωρίς να πραγματοποιήσουν τη θεατρική παράσταση, έχοντας υπ' όψιν τις προφορικές απειλές. Η παράσταση των μαθητών θα πραγματοποιείτο σήμερα Κυριακή και εκτός σχολείου στην αίθουσα της κοινότητας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο γεγονός αυτό μετά την Λειτουργία, στην αίθουσα της κοινότητας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ημέρα κατά την οποία αργεί το σχολείο, αυτός ο υπερβάλλων ζήλος ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, ορισμένων εκπροσώπων των κρατικών αρχών, πρέπει να το πιστέψουν πρώτα οι ίδιοι ότι ζημιώνει την χώρα, ζημιώνει την εικόνα της χώρας, η οποία δικαίως προχωρεί προς την ένταξή της εις την Ευρωπαϊκήν Ένωση, και όλοι μας υποστηρίζομε εκθύμως και ενθέρμως αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και επειδή υποστηρίζομε την πορεία προς τας Βρυξέλλας, γι’ αυτό έχομε το δικαίωμα να λέμε –όπως κάνω αυτή την στιγμή– και τα παράπονά μας. Τα παράπονά μας ως Εκκλησίας και ως Ομογένειας».


Ο Πατριάρχης στην συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση του Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών και Ερευνών (TESEV), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και όπου μίλησαν δύο διακεκριμένες γυναίκες νομικοί, λέγοντας ότι «έθεσαν τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ιδιαιτέρως όσον αφορά εις τα Βακουφικά, εις τα ευαγή ιδρύματα, όχι μόνο της ιδικής μας αλλά όλων των εδώ Μειονοτήτων, και ελέχθησαν αναδρομικώς οι αδικίες που έγιναν εις βάρος τους από το απώτερο παρελθόν μέχρι και σήμερα και πώς πρέπει να διορθωθούν εάν θέλουμε να είμεθα όντως ευρωπαϊκή χώρα και πλήρες μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Αναφέρθηκε ακόμη στον πρόεδρο της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, που επισκέφθηκε το Πατριαρχείο και σήμερα βρίσκεται στην Άγκυρα με υψηλόβαθμα στελέχη της Εκκλησίας του, για να συζητήσει θέματα διαλόγου Χριστιανισμού και Ισλάμ. Παράλληλα θα θέσει και θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Χριστιανικό Ποίμνιό μας, καθώς και τις άλλες Χριστιανικές μειονότητες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, «και αυτό διότι αισθάνονται το αδελφικό χρέος εν Χριστώ να είναι στο πλευρό μας και να νοιάζονται».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επισημαίνοντας: «Δυστυχώς υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα, υπάρχουν όμως και ορισμένα θετικά πράγματα, θετικά βήματα, θετικές αποφάσεις εδώ εις την χώρα και εις την Ευρώπη, όπως το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαιώνουν τις προσδοκίες μας, αλλά υπολείπονται πολλά ακόμη να γίνουν και πολλά χρονίζοντα προβλήματα να επιλυθούν. Εμείς θα αγωνιζόμεθα, θα περιμένουμε, θα προσευχόμαστε και θα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας – είναι χρέος μας έναντι της ιστορίας μας, έναντι των πατέρων μας, που μας εκληροδότησαν όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα, τα σχολεία, τα συσσίτια, τις εκκλησίες και ούτω καθ' εξής».

3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. ΟΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΔΩ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ
    ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΩΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ,ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΛΩΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
    ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΑΡΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ "ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ" ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ. ΓΙΑΤΙ; ΑΣ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΠΡΕΠΩΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική η στάση της υποδιευθύντριας. Ούτε την επαγγελματική δεοντολογία δεν σεβάστηκε. Πώς να ένιωσαν άραγε οι μικροί μαθητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή