5/26/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΟΪΑΚΩΒΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Του Νικολάου Μαγγίνα

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε ο Συροϊακωβίτης Μητροπολίτης Yusuf Cetin, την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην ετήσια συνάντηση της νεολαίας της κοινότητάς τους, που πραγματοποιήθηκε στο Μακροχώρι της Πόλης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον κοινοτική τους εκκλησία και στην συνέχεια στο πολιτιστικό τους κέντρο.
Ο Συροϊακωβίτης Ιεράρχης, που εδρεύει στην Πόλη και το ποίμνιό του υπολογίζεται γύρω στους 10.000 πιστούς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, γεγονός το οποίο όπως είπε «με ανυπομονησία αναμέναμε εδώ και χρόνια και για το λόγο αυτό είμεθα υπερήφανοι».
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης, κληρικοί, εκατοντάδες νέοι και το κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος με χειροκροτήματα και αλαλαγμούς, χαρακτηριστική έκφραση χαράς των Λαών της Μέσης Ανατολής.


Ο Μητροπολίτης Yusuf αναφερόμενος στην τιμητική παρουσία του Πατριάρχου τόνισε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι Οικουμενικός Πατριάρχης και πλέκοντας το εγκώμιο του αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί για την Ορθοδοξία στο σύνολό της, για την Χριστιανοσύνη, για την ενότητα των Εκκλησιών και για όλη την ανθρωπότητα.
«Εκτιμούμε, αναγνωρίζουμε και χειροκροτούμε το πρόσωπό σας και τη δράση σας την οποίαν νυχθημερόν ακαταπόνητα και ακούραστα επιτελείτε», υπογράμμισε ο Συροϊακωβίτης ιεράρχης προσθέτοντας ότι: «Μαθαίνουμε πολλά από σας και παραδειγματιζόμεθα από τις προσπάθειες που καταβάλλετε με αληθινή αγάπη, για τον πραγματικό διάλογο μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών. Η Εκκλησία σας έχει πάρα πολύ ανάγκη, σας αγαπάμε πάρα πολύ, και είμεθα βαθειά υπερήφανοι για την Παναγιότητά σας».


Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαριστώντας για τα θερμά αισθήματα του Μητροπολίτου Yusuf και της Συροϊακωβίτικης Κοινότητας προς το πρόσωπό του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, ευρισκόμενος ανάμεσα στην ετήσια αυτή συνάντηση της νεολαίας, και στις αγαθές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των δύο μειονοτήτων.

Κατόπιν ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στους νέους με πατρικές νουθεσίες τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το να γεννηθείς χριστιανός είναι ξεχωριστό γεγονός, το να είσαι όμως χριστιανός είναι τελείως διαφρετική υπόθεση. Και το να είσαι ένας καλός χριστιανός δεν επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθεια... Απέναντι στον ισχυρό να είστε συγκρατημένοι, απέναντι στον αδύνατο μην είστε υπερήφανοι, συμπεριφέρεστε με δικαιοσύνη. Η εσωτερική σας πίστη θα σας δίνει τη δύναμη για να αντιπαλεύετε με όλες τις αδικίες... Να διαβάζετε το Ευαγγέλιο. Να διαβάζετε τα έργα σπουδαίων θρησκευτικών προσωπικοτήτων. Εκεί θα βρείτε πολλές από τις απαντήσεις που αναζητείτε».

Ακόμη ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να τους προτρέψει να είναι προσκολλημένοι στην ιστορία τους και στον πολιτισμό τους και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω καλλιέργεια των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ρωμαίϊκης Ορθόδοξης νεολαίας και των Συροϊακωβιτών Χριστιανών της Πόλης. Ο Πατριάρχης κατέκλεισε την ομιλία του με θερμούς χαιρετισμούς και ευχές προς τον Πατριάρχη των Συροϊακωβιτών στην Δαμασκό και τους άλλους Μητροπολίτες που διακονούν στον μικρασιατικό έδαφος. Στη συνέχεια αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και ο Πατριάρχης πρόσφερε ως ευλογία σταυρουδάκια, σε όλους τους παρισταμένους, μικρούς και μεγάλους.

Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση με τραγούδια και θεατρική παράσταση με πλούσιο περιεχόμενο εμπνευσμένη από την Ανάσταση του Λαζάρου και αλλα σκετς εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή. Στην εκδήλωση παρέστησαν Συροϊακωβίτες κληρικοί και παράγοντες της κοινότητάς τους καθώς και ο εκπρόσωπος όλων των Μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων στην Άγκυρα Παντελής Βίγκας.



φωτό: Νίκος Μαγγίνας


12 σχόλια:

  1. μπορεί να εντοπίσει κανείς καμία ομοιότητα μεταξύ των αγίων πατέρων εκκλησίας που αγωνίσθηκαν κατά των ιακωβιτών και γενικά των μονοφυσιτών και αιρετικών με τον πατριάρχη;
    πότε επιτέλους θα εφαρμοσθούν οι ιεροί κανόνες;
    ποιες είναι οι "σπουδαίες θρησκευτικές προσωπικότητες" που προτρέπει ο πατραιάρχης να διαβάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν δεν μεταδώσει μια φορά την εβδομάδα το σκότος φαναρίου σε συναγωγές αιρετικών δεν αντέχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειστε μικροψυχοι και ιζεροι. ετσι τα βλεπετε οι ταχα υπερορθοδοξοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρισκόμαστε σε άλλη εποχή. Άλλωστε, πότε μας ζήτησε ο Χριστός να γυρίσουμε την πλάτη στο διπλανό μας έστω κι αν ανήκει σε άλλη θρησκεία; Πότε μας ζήτησε ο Χριστός να προσβάλουμε το διπλανό μας; Η αποστολή μας, του κάθε χριστιανού, είναι να προσεγγίσουμε τον άλλο ή άλλη, όχι να του ή της γυρίσουμε την πλάτη. Ο ρατσισμός είτε για λόγους θρησκείας ή εθνικότητος, ουδέποτε υπήρξε νόμιμος, ούτε στα μάτια του Θεού, ούτε σε έναν πολιτισμένο κόσμο, ο ρατσισμός ουδέποτε υπήρξε ανθρώπινος. Δεν υπάρχουν αγαπητοί φίλοι "εχθροί" της εκκλησιάς. Ο όρος και μόνο "εχθρός" δεν ταιριάζει στο χριστιανό ή χριστιανή. Δεν πρέπει ούτε καν να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη. Ποιο είναι λοιπόν εκείνο το πνεύμα, ή καλλίτερα, ποια είναι εκείνα τα πνεύματα που διαβάλουν και παρενοχλούν συνέχεια τις ψυχές των ανθρώπων; Γιατί μισούμε ο ένας τον άλλο; Σίγουρα δε μας φταίει ο συνάνθρωπός μας. Φρονώ ότι, ως Έλληνες, ως Ρωμιοί, οφείλουμε να είμαστε δημοκρατικοί, διπλωματικοί, ευγενικοί και ανθρωπινοί. Αυτά δεν είναι τα καθαρά χαρίσματα του Έλληνα; Να είμαστε αγαπητοί
    "το άλας της γης" και να δείχνουμε πάντα το καλό παράδειγμα, με ευγένεια, και προσευχή.
    Να προσευχόμαστε με θέρμη για όλους όσους μας έχουν αδικήσει, δε φταίνε, είναι καθήκον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλγα Νικολαϊδου26 Μαΐου 2009 στις 2:48 μ.μ.

    Η υπέρβαση των θεολογικών διαφορών θα σημάνει και το τέλος των σχισμάτων και των αιρέσεων. Eξάλλου, τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους όλου του κόσμου είναι κατά βάση κοινά πόσο μάλλον τις χριστιανικές μειονότηες του τουρκικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμηθείτε τη διαθρησκειακή διάσκεψη που συνεκάλεσε παλιότερα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ, κατά τη δεκαετία του '80, στην Αθήνα, με αντικείμενο την πείνα και την προσπάθεια καταπολεμήσεώς της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μια μεγάλη προσωπικότητα , η οποία αγκαλιάζει όλους τους χριστινούς & παρόμοιά της μετά από πολλά χρόνια θα ξανάρθει .
    Εχετε ακούσει κάποιον , να λέει τέτοια όμορφα , αυθεντικά & πηγαία λόγια σε νέους ανθρώπους ;

    Μαχώμενος Θεολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωτήρης Μητραλέξης27 Μαΐου 2009 στις 5:07 μ.μ.

    Κάτι πρέπει νὰ γίνει πιὰ μ' αὐτοὺς τοὺς ὑπερορθόδοξους, τὸ "ἀγκαθωτὸ" ἀπομεινάρι τῆς μετάλλαξης τῆς παντοκρατορίας τῶν ἐξωεκκλησιαστικῶν ὀργανώσεων. Θὰ μᾶς πεῖ ἡ ἑπόμενη μείζων καὶ ὑπερτελὴς Σύνοδος ἂν ὁ "ἀτομοκεντρικὸς εὐσεβισμὸς" καὶ ἡ συνακόλουθη ἰδεολογικὴ ἀντίληψη τῆς ἀλήθειας (τὴν ὁποία κατέχω ἀτομικὰ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ἀπὸ τὸν Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη! Ἐπειδὴ ΞΕΡΩ!) εἶναι μέσα ἢ ἔξω ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία, ἂν εῖναι νοσοῦν κομμάτι της ἢ αἵρεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωτήρη, άλλο οι δυτικού (προτεσταντικού) τύπου ευσεβιστικές οργανώσεις και άλλο να ακολουθείς την παράδοση της εκκλησίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριοι ανώνυμοι, πώς γίνεται πιστοί άνθρωποι να έχετε τόσο μίσος για τους ακόμα και αλλόπιστους άλλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κυρία Θεοδότα, άλλο το μίσος στην αίρεση και άλλο το μίσος στους αιρετικούς
    αγάπη στους αιρετικούς θα έδειχνε κάποιος αν τους έλεγε την αλήθεια και αν δεν την έκρυβε , όπως επιτάσσει η παράδοση της εκκλησίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος, είναι εκτός από μια μεγάλη προσώπικότητα, και ο άνθρωπος πού βιώνει όσο κανένας άλλος το δράμα της διαιρέσεως του Χριστιανισμού. είναι ο άνθρωπος εκείνος πού σε κάθε επίσκεψή του, αλλά και κάθε στιγμή πού θα τον δωθεί η ευκαιρία, προβάλει με ένα σύγχρονό τρόπο, την αλήθεια και την παράδοση της Ορθοδοξίας μας, σε όλους εκείνους πού την αγνοούν, ή την γνωρίζουν λανθασμένα. ας σταματήσουμε πιά να μιλάμε για μίσος, και να κοιτάξουμε την ίδια τηην εκκλησιαστική μας ιστορία, η οποία αγκάλιαζε τους εκτός Εκκλησίας ανθρώπους, τους μιλούσε και τους προστάτευε. η εποχή μας είναι η εποχή της καταλλαγής και της συμφιλώσεως. και αυτότν τον ρόλο καλέίται να παίξει η Ορθόδοξη Εκκλησία, με κύριο εκφραστή το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αλλά και τον Σεπτό Προκαθήμενο Αυτού και Πρώτο Επίσκοπο της Καθ' ημλάς Ανατολής τον Παναγιώτατο Οκουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή