5/05/2009

Cem Ozdemir: Θα δώσω αγώνα για τα δικαιώματα των μη Μουσουλμάνων στην Τουρκία


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Θέματα όχι μόνο οικολογικά συζήτησε ο Τζεμ Οζντεμίρ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και Ευρωβουλευτής της Γερμαρνίας, ο οποίος είναι μουσουλμάνος Τούρκος, μετανάστης δεύτερης γενιάς, κατά την εγκάρδια συνάντησή του με τον Πατριάρχη εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του «Πράσινου» Πατριάρχου, αλλά και στον ιστορικό θεσμό που εκπροσωπεί.
Στη συνομιλία τους αναφέρθηκαν αμφότεροι στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και η Ομογένεια της Πόλης.
Στο τέλος της συναντήσεως ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος και στην συνεισφορά του Πατριάρχου Βαρθολομαίου σε αυτόν τον τομέα. Επίσης αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στα εμπόδια που υπάρχουν στην διαχείριση και λειτουργία των μειονοτικών Ιδρυμάτων (βακουφίων).
Αξιολογώντας την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο τόνισε χαρακτηριστικά:

"Όπως είναι γνωστό στο Πατριαρχείο δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι ούτε η τελευταία, ως εκ τούτου αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου. Το Πατριαρχείο είναι και δικό μου Πατριαρχείο.
Ο Πατριάρχης, όπως είναι γνωστό, σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται ως ο περιβαλλοντολόγος Πατριάρχης, ως ο Πράσινος Πατριάρχης.
Και αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό σύνδεσμο μεταξύ μας.
Εγώ ως συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων, μπορώ επ’ αυτού να εργασθώ, υπάρχει πλήθος θεμάτων, σχετικά με το πώς θα αφήσουμε την γη μας στις επόμενες γενεές.
Και εγώ σαν τον Πατριάρχη σκέπτομαι το ίδιο, ότι σ’ αυτόν τον κόσμο είμαστε επισκέπτες.
Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, αν θέλουμε σήμερα να φέρουμε σε πέρας την υπευθυνότητά μας προς τις επόμενες γενεές, πρέπει να ζούμε ανάλογα, να ζούμε υπεύθυνα, πρέπει να εργαζόμαστε, να είμαστε καλοί πολίτες".


Σχετικά με τους πολίτες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετική εθνικότητα ή θρησκεία ή και πολιτισμό ο τουρκογερμανός πολιτικός ήταν σαφής λέγοντας τα εξής:

"Σ' αυτούς οι οποίοι δεν είναι σαν κι εμάς, σε όσους δεν είναι από τη δική μας θρησκεία, όσους δεν είναι από τη δική μας εθνική ρίζα, σε όσους δεν είναι από τη δική μας πίστη, να δείχνουμε σεβασμό και ανοχή και λαμβάνοντας ως βάση τα δικαιώματά τους, θα πρέπει να δίνουμε αγώνα για εκείνους. Και αυτό, αν θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι και καλοί δημοκράτες.
Θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον. Τώρα θα πρέπει την γη αυτή να την παραδώσουμε κληρονομιά στις επόμενες γενεές.
Κατά την άποψή μου, αυτό θα πρέπει να είναι το κοινό σημείο όλων των θρησκειών. Εάν πρόκειται για καλούς ανθρώπους και ιδίως για τους Πράσινους, αυτό ισχύει και για μένα.
Από την άποψη αυτή τον Πατριάρχη τον βλέπουμε ως ένα επιστρατευμένο μέλος των Πρασίνων και τον αισθανόμαστε περισσότερο κοντά μας.
Και το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι αυτός ο πολιτισμός, δηλαδή ο πολιτισμός που δημιούργησε την Πόλη και την έκανε να είναι η Πόλη, να μεταφερθεί στις επόμενες γενεές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τα εμπόδια που προκύπτουν στα βακούφια (ιδρύματα) θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα να εκλείψουν, στην εφαρμογή και στην πράξη οι λόγοι που δόθηκαν πρέπει να τηρηθούν και να εφαρμοσθούν".


Τέλος ο Τζεμ Οζντεμίρ διαβεβαίωσε ότι θα δώσει αγώνα ώστε οι μη μουσουλμάνοι στην Τουρκία να αποκτήσουν τα δικαιώματα τους, λέγοντας αναφορικά:
"Εγώ που ζω στην Γερμανία, ως τουρκογενής πολίτης και προερχόμενος από μια μουσουλμανική οικογένεια, όπως επιθυμώ να έχω όποια δικαιώματα στην Γερμανία, αισθάνομαι υποχρεωμένος να δώσω αγώνα για να δοθούν τα ίδια δικαιώματα στους μη Μουσουλμάνους της Τουρκίας".

Στην συνάντηση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος και Αυστρίας Μιχαήλ, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας κ. Matthias von Kummer, συνεργάτες του Ευρωβουλευτή και η σύζυγός του, Γερμανοαργεντινή δημοσιογράφος Pia Castro. Πριν αναχωρήσουν από το Φανάρι ξεναγήθηκαν και άναψαν κερί στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Παναγιώτη, πιστεύω θα σε ενδιαφέρει μια είδηση, που μόλις διάβασα στον Εκκλησιαστικό Πρακοτρείο Ειδήσεων "Romfea.gr".

    "ΤΟ ΕΛΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ"

    Με εκτίμηση
    Μαρία Τσιάκου (Δικηγόρος)
    Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ-ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ- ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ-ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΨΕΥΔΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ... ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΟΨΟΝΤΑΙ-ΕΝ ΜΕΓΑΛΩ ΠΟΣΟΣΤΩ- ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΥΧΑΤΑΙ, ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝΙΣΕΙ ΕΠΑΝΗΛΕΙΜΕΝΩΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά με συγκινεί πάντα η προσωπική υπέρβαση όσων τιμούν την πίστη τους στη δημοκρατία, ακόμα και αν τούτο σημαίνει αντιστράτευση με την επίσημη αντι-δημοκρατική πολιτική της μητέρας πατρίδας τους. Μεγάλο μπράβο στον Οεζντεμίρ και σε όλους τους τούρκους δημοκράτες που μάχονται για ισονομία και ισοπολιτεία όλων των μεινοτήτων σε μια καθόλου δημοκρατική επίσημη Τουρκία.

    Δείτε σας παρακαλώ και ένα δικό μου σχετικό κείμενο στο http://horisvia.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή