10/09/2009

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ






Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

To Φανάρι επισκέφθηκε σήμερα ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πατριάρχης καλωσόρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Γ. Παπανδρέου και απάντησε δεόντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός:


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ


«Kύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα εκ μέρους της Εκκλησίας και προσωπικώς, ως παλαιός φίλος σας, να σας καλοσωρίσω εγκαρδιώτατα στο Οικουμενικόν Πατριαρχείον και να σας εκφράσω τα συγχαρητήρια όλων μας εδώ για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων και να σας ευχαριστήσω, διότι από τις πρώτες ημέρες των υψηλών καθηκόντων σας ήρθατε στην Πόλη μας, και από το αεροδρόμιον κατ’ ευθείαν εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, πράγμα το οποίον αποδεικνύει την αγάπη σας για τον θεσμό, το ενδιαφέρον σας για τα προβλήματά του και την αγάπη σας, ευρύτερα, για την Ομογένεια της Πόλεως. Το εκτιμούμε πάρα πολύ.



Είπα προχθές στην Κρήτη, που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ για πολλοστή φορά, σε κάποια από τις πολλές ομιλίες μου ότι η Κυβέρνησις και η Αντιπολίτευσις, η συμπολίτευσις και η αντιπολίτευσις αποτελούν τους δύο πνεύμονας της Δημοκρατίας. Με αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε τις δημοκρατικές εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα. Όλοι σεβόμεθα και αποδεχόμεθα τις επιλογές του Ελληνικού λαού – αυτό είναι η πραγματική Δημοκρατία- και εφ’ όσον ο Ελληνικός λαός έδωσε την ψήφον της εμπιστοσύνης σ’ εσάς και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν έχουμε παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και να προσευχηθούμε και να ευχηθούμε από την Μητέρα Εκκλησία να έχετε πλήρη επιτυχία εις το πολυεύθυνον έργον, το οποίον αναλαμβάνετε και, μάλιστα, σε μία δυσχερή και δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Είμεθα βέβαιοι ότι με την αγάπη σας προς την Ελλάδα, με τους καλούς και αξίους συνεργάτας που έχετε, με την συμπαράσταση όλων των συμμάχων, των γειτόνων, με την καλή σας θέληση, με την εγνωσμένη ικανότητά σας και σεμνότητά σας θα ανταπεξέλθετε εις τα δύσκολα καθήκοντα σας και θα έχετε μίαν λαμπράν επιτυχίαν και θα επιλύσετε όλα τα εκκρεμούντα θέματα. Χαιρόμεθα διότι, όπως το είπα προηγουμένως, από τις πρώτες μέρες της θητείας σας έρχεστε στην Τουρκία και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον σας, την πρόθεσή σας να βελτιώσετε τις ελληνοτουρικές σχέσεις περισσότερο. Άλλωστε, είναι γνωστή η συμβολή σας από τους σεισμούς, από το 1999 κι εντεύθεν προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, σαν δύο σύμμαχες και γειτονικές χώρες, πρέπει να ζήσουν εν ειρήνη και δημιουργική συνεργασία. Και με αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε την παρουσία σας εδώ.



Και πάλι σ’εσάς και στην Κυβέρνησή σας ευχόμεθα την άνωθεν ενίσχυσιν, τον φωτισμόν, την έμπνευσιν για το καλό του Ελληνικού λαού, για το καλόν της Εκκλησίας, της οποίας πιστόν τέκνον υπάρχετε, για την ευστάθειαν, την σταθερότητα, την πρόοδον, την ευημερίαν εις τα Βαλκάνια και για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου. Ο Θεός μαζί σας».


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Παναγιώτατε, είναι ιδιαίτερη χαρά, και, θα έλεγα, προσωπική χαρά, που σας επισκέπτομαι σήμερα. Έχουμε, πέραν των επισήμων συναντήσεων και σχέσεων, αναπτύξει και μία προσωπική φιλία, πιστεύω, με την πολυετή θητεία μου και γνωριμία μαζί Σας. Αλλά, έρχομαι σήμερα, βεβαίως, με αφορμή την Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά, όπως είπατε, η πρώτη μου επίσκεψη είναι σ’ Εσάς, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος, πέρα από αυτήν την προσωπική σχέση, είναι ένας άνθρωπος με τη σοφία του με τη δράση του που έχει αναδείξει την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο, ανοίγει ορίζοντες σε επίκαιρα και επίμαχα ζητήματα για την ανθρωπότητα, όπως είναι το θέμα της οικολογίας, το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, που εδώ και πολλά χρόνια είσαστε πρωτοπόρος, όταν ήταν θέμα που είχε μικρή δημοσιότητα και ενδιαφέρον από την πολιτική και από την κοινωνία, είχατε δει ήδη αυτή τη μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητος. Όπως, βεβαίως, και η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου που δίνει την δυνατότητα να συνδιαλέγεσθε με όλες τις θρησκείες και να παίξετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον Διάλογο μεταξύ Ορθοδοξίας και Ισλάμ.



Όλα αυτά, βεβαίως, συμβάλλουν και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Θα έχω την ευκαιρία σε μήνυμά μου προς τον Τουρκικό λαό να πω ότι με γνωρίζουν πολύ καλά, γνωρίζουν τις προσπάθειές μου της προσέγγισης, όπως και, βεβαίως, και την ειλικρίνεια, με την οποία μιλώ, και για τα προβλήματα που υπάρχουν και που, δυστυχώς, δεν έχουν λυθεί. Ζητήματα που μας αφορούν, ζητήματα που μας πονάνε, ζητήματα, όπως το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, των διμερών μας σχέσεων που πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων μας και, βεβαίως, τον απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες, που σας αφορά κι εσάς άμεσα, το Πατριαρχείο, τα ζητήματα, όπως της Χάλκης, μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ε.Ε. Ακριβώς αυτό το μήνυμα είναι που θα ήθελα να δώσω στον Τουρκικό λαό, ότι με την ειλικρίνεια αυτή θέλω να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όχι για να τα κρύψουμε, ούτε να τα εκμετταλευτούμε, αλλά για να τα λύσουμε. Και πάλι, Σας ευχαριστώ, Παναγιώτατε, γι’αυτό το έργο το οποίο κάνετε, τους αγώνες που κάνετε για την Ορθοδοξία, αλλά και Σας ευχαριστώ και για τις ευχές, οι οποίες θα μου δώσουν και την δύναμη και την έμπνευση να συνεχίσω ένα δύσκολο, αλλά, πιστεύω και ελπίζω, σημαντικό έργο για την Πατρίδα μας».



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ, και να είστε βέβαιος κι εσείς και όλοι σας στην Κυβέρνηση, ότι οι προσευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είναι διαρκώς μαζί σας, για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου, για το καλό του Ελληνικού λαού. Σας ευχαριστούμε και πάλι για την επίσκεψη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου