10/24/2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΚΑΤΡΙΝΑ



O Οικουμενικός Πατριάρχης στους πληγέντες της Κατρίνα: «Δεν είσαστε μόνοι»

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινή, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ευρισκόμενος στη Νέα Ορλεάνη για το 8ο Περιβαλλοντικό Συμπόσιο που διοργάνωσε το Πατριαρχείο με θέμα τον ποταμό Μισισιπή, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε πως εκτός από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζουμε και μια μεγαλύτερη, την οικολογική. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε μια εκ των συνεπειών αυτής της κρίσης, τους οικολογικούς μετανάστες οι οποίοι λόγω των κλιματικών αλλαγών –όπως είπε- αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της πόλης οι οποίοι, το 2005, δοκιμάστηκαν σκληρά από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα. Υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή, τον Ιανουάριο του 2006, καθώς και τις εικόνες που αντίκρισε και επισήμανε ότι το Πατριαρχείο διοργάνωσε το περιβαλλοντικό συμπόσιο του στην πόλη προκειμένου να σταλεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι θα πρέπει να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογες καταστροφές.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράπονο πολλών κατοίκων της Νέας Ορλεάνης ότι δεν προχωρούν γρήγορα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι το συμπόσιο του Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη Διεθνή Διάσκεψη για το Περιβάλλον και το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Ευχήθηκε δε τα συμπεράσματα του Συμποσίου, που θα κοινοποιηθούν στη διάσκεψη της Δανίας, να συμβάλουν στην γενικότερη προσπάθεια για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αποτραπούν οι κλιματικές αλλαγές.
Σημειώνεται ότι, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη σε περιοχές της ανατολικής Νέας Ορλεάνης που επλήγησαν από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα, μεταξύ των οποίων, και εκείνη που επισκέφθηκε τον Ιανουάριο του 2006.
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και κάτοικοι των περιοχών αυτών υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ευχαρίστησαν με θερμά λόγια για το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση του στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες της Νέας Ορλεάνης. Από μια ειδική εξέδρα, στις όχθες του ποταμού, εξήγησαν στον Πατριάρχη πως συνέβη η καταστροφή και ποια μέτρα λαμβάνονται προκειμένου στο μέλλον να αποτραπεί κάτι ανάλογο.


«Ήρθαμε εδώ να μοιραστούμε τον πόνο σας, να προσευχηθούμε για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Λίγο πριν έρθουμε εδώ τελέσαμε επιμνημόσυνη δέηση στο νεκροταφείο. Όπως ίσως γνωρίζετε επισκέφθηκα την περιοχή πριν τέσσερα χρόνια, μόλις μερικούς μήνες μετά την καταστροφή και ο λόγος που ήρθα τότε και τώρα εδώ είναι για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε εσάς και σε όλους όσοι πονούν. Θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για εσάς με αλληλεγγύη και θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους κατοίκους.
«Επιτρέψτε μου εκ μέρους της πόλης να πω, όπως οι Πατριάρχες της Παλαιάς Διαθήκης, ακούσατε την φωνή του Θεού και σας οδήγησε να έρθετε και να θέσετε τη διακονία σας στη διάθεσή μας με αλληλεγγύη για να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι» είπε μια κάτοικος της περιοχής και πρόσθεσε: «Και οι Πατριάρχες του παρελθόντος και οι Πατριάρχες του σήμερα αγωνίζονται μαζί μας για την αποκατάσταση της περιοχής, που αποτελεί την πρωταρχική άμυνα μας».
«Δεν είσαστε μόνοι» απάντησε συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ακολουθεί η δήλωση που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την ευκαιρία της λήξης του 8ου περιβαλλοντικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:


Το γεγονός ότι το 8ο Συμπόσιό μας, πραγματοποιείται στη Νέα Ορλεάνη του δίνει μια ξεχωριστή διάσταση διότι όπως είναι γνωστό το 2005 εδώ συνέβη μια τρομερή καταστροφή. Χθες πήγα για δεύτερη φορά, είχα πάει και στις αρχές του 2006, και χθες πήγα για δεύτερη φορά στον τόπο της μεγάλης καταστροφής και είδα ότι οι άνθρωποι προσπαθούν με χίλιες δυο δυσκολίες να ξαναφτιάξουν το νοικοκυριό τους, το σπίτι τους, τα υπάρχοντά τους και να ζήσουν και πάλι στον τόπο που είναι ο δικός τους τόπος.
Υπάρχει ένα γενικότερο παράπονο ότι η αποκατάσταση των ζημιών δεν γίνεται με τους γρήγορους ρυθμούς που θα έπρεπε να γίνει. Υπάρχει μια καθυστέρηση και όλοι καλούν τις πολιτικές αρχές και τις τοπικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών του 2005.
Οι άνθρωποι εδώ είναι πάρα πολύ ευγνώμονες και μας το είπαν κατ΄ επανάληψη για το γεγονός ότι το Πατριαρχείο μας συνεκάλεσε το Συμπόσιο αυτό εδώ στην Ορλεάνη για να δούμε τα προβλήματα τα τοπικά, τα παράπονα των ανθρώπων, τα γενικότερα προβλήματα της πολιτείας της Λουιζιάνας και από εδώ να δοθεί το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί ό,τι μπορούμε για να αποφευχθούν ανάλογες και παρόμοιες καταστροφές, εις το μέλλον, στον πλανήτη.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι το συμπόσιό μας συμπίπτει να γίνεται τις παραμονές της μεγάλης διασκέψεως της Κοπεγχάγης και ασφαλώς τα πορίσματα του συμποσίου μας θα μεταφερθούν στην Κοπεγχάγη και θα είναι έστω και μια μικρά συμβολή εις το μεγάλο έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει αυτή η παγκόσμιος διάσκεψις. Πρέπει να ομολογήσω με ικανοποίηση και υπερηφάνεια ότι το επίπεδο των συζητήσεων, των ανακοινώσεων σε αυτό το συμπόσιο είναι ανώτερο από τα προηγούμενα συμπόσια μας, ίσως γιατί ο κόσμος και οι σύνεδροι συνειδητοποιούν όλοι ολοένα και περισσότερο την κρισιμότητα της καταστάσεως και διότι αυτός ο τόπος, όπως είπα, η Νέα Ορλεάνη έχει τα ιδιαίτερα προβλήματα του, τα συγκεκριμένα, και βλέπουμε όλη αυτή την εβδομάδα σε αυτό το συμπόσιο, οι συζητήσεις, δεν επικεντρώνονται σε γενικότερα και αφηρημένα θέματα αλλά σε συγκεκριμένα προβλήματα, αιτήματα και προσδοκίες των ανθρώπων αυτής της περιοχής.
Ελπίζω ότι και αυτό το συμπόσιο θα βάλει την σφραγίδα του στην προσπάθεια την γενικότερη του Πατριαρχείου μας και όλου του κόσμου για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικολογικών προβλημάτων τα οποία προσλαμβάνουν διάσταση μιας κρίσεως.
Έχουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουμε και την οικολογική κρίση. Έχουμε τους οικονομικούς μετανάστες έχουμε και τους οικολογικούς μετανάστες. Τους μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και φεύγουν λόγω των γνωστών κλιματικών αλλαγών και των προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται από αυτές και είναι επομένως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου όλοι έχουμε ένα μέρος ευθύνης.
Ευχαριστώ πολύ.






Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές στις 7 Ιανουαρίου του 2006 (φωτό: Ν. Μαγγίνας).
Προσευχήθηκε με τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της πόλης που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, και τίμησε την μνήμη εκείνων που βρήκαν τραγικό θάνατο από τις πλημμύρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου