1/25/2010

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



“Όχι σε πολεμικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο”
Ο Πατριάρχης στηρίζει την ανάπτυξη των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων

Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Ekrem Demirtaş επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι,
όπου εξέφρασε το σεβασμό του για το έργο το οποίο επιτελεί. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε από την πλευρά του ότι στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Το εμπορικό επιμελητήριο Σμύρνης εδώ και δεκαπέντε χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. “Στην ανάπτυξη των Τουρκο-Ελληνικών σχέσεων δεν αποβλέπουμε μόνο στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, αλλά παράλληλα στοχεύουμε σε μια μόνιμη φιλία” τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος προσδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις των δύο χωρών, και το ότι είναι πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει μεγάλη σπουδαιότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan ο οποίος προωθεί την πολιτική της “μηδέν προβλήματα με τους γείτονες” και πρόσθεσε ότι “οι προσπάθειες αυτές αυξάνουν την ελπίδα μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη σπουδαία ευκαιρία.”


Το Εμπορικό Επιμελητήριο εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία: “Να μην πετούν στο Αιγαίο πολεμικά αεροσκάφη.” Σχετικά ο Πρόεδρος είπε: “Στη θέση του ήχου των πολεμικών αεροσκαφών προτιμούμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων, και στη θέση των πολεμικών πλοίων θέλουμε να βλέπουμε μεταξύ των δύο ακτών πλοία που να μεταφέρουν φορτίο και επιβάτες.” Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι “αμφότερες οι χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, ένα πολύ σημαντικό μέρος του εθνικού εισοδήματός τους το αφιερώνουν στους εξοπλισμούς. Πρέπει να δωθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Η ειρήνη στο Αιγαίο δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ενός νέου πιλότου του οποίου το δάκτυλο βρίσκεται πάνω στο κουμπί της βόμβας.” Ο πρόεδρος ζήτησε τη στήριξη του Πατριάρχου Βαρθολομαίου εκφράζοντας την επιθυμία να δωθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις φετεινές προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση και τον προσεκάλεσε την 1η Σεπτεμβρίου να παραστεί στην “Αλυσίδα Ειρήνης” 1100 μέτρων που θα δημιουργηθεί από πλοιάρια και των δύο χωρών μεταξύ Kuşadası και Σάμου, στο πιό στενό σημείο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Αιγαίο. Ο Πρόεδρος επισήμανε πως αυτή η περιοχή έχει μεγάλη σημασία λόγω του ότι αρκετά χρόνια πριν είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ στη Σάμο, η οποία και κατέστη σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη ο Πρόεδρος Demirtaş συνέχισε: “Επιθυμούμε να μας στηρίξετε και να συμμετάσχετε στην Αλυσίδα Ειρήνης η οποία σκοπό έχει την ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η στήριξή σας θα δώσει μεγαλύτερο νόημα στις προσπάθειές μας και θα συμβάλει στο να είναι πιο δυναμική.”


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την πλευρά του τόνισε ότι οι δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να υφίστανται καθώς και ότι ορισμένες άσκοπες στενοχώριες επαναλαμβάνονται. “Ως Πατριαρχείο και προσωπικά πάντοτε στηρίζω τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων. Και στις δύο χώρες μερίδα του τύπου και κάποιοι κύκλοι μου άσκησαν αρνητική κριτική. Ορισμένες φορές αν και ευρίσκομαι μεταξύ δύο πυρών προσπαθώ να πράξω ό,τι είναι δυνατόν. Κατά τη συνάντηση που θα έχω με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, θα εκφράσω για άλλη μια φορά αυτή τη συμπαράστασή μου. Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη για το Πατριαρχείο μας.”
Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι την 1η Σεπτεμβρίου είναι της Ινδίκτου, δηλαδή η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους στην Ορθόδοξη Εκκλησία και για το λόγο αυτό δεν θα δύναται να παραστεί στην εκδήλωση. Τότε ο Πρόεδρος πρότεινε να αναβληθεί για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να παραστεί και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αλυσίδα Ειρήνης που θα δημιουργηθεί.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου