3/16/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Δεν τελείωσε η ιστορία μας στην Πόλη"


Μηνύματα αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Φανάρι και το Νεοχώρι του Βoσπόρου
Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Στον συνεχή αγώνα του Πατριαρχείου και όλων των παραγόντων της Ομογένειας για να αντιμετωπίσουν τις εις βάρος τους αδικίες καθώς και τα ποικίλα εμπόδια αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος χοροστάτησε την Κυριακή το απόγευμα στον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου.
Στην ομιλία που πραγματοποίησε στην Κοινοτική αίθουσα του Ναού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε και για τα προβλήματα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ομογένειας και έφερε σαν παράδειγμα τα σχολικά κτήρια που ερημώνουν αφού οι μαθητές λιγοστεύουν ενώ οι Αρχές δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Συγκρίνοντας την σημερινή σκληρή πραγματικότητα με το παρελθόν, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε σε μια επιστολή του προκατόχου του, Πατριάρχου Σαμουήλ, του 1764, που φέρει και τις υπογραφές των Συνοδικών Αρχιερέων, μεταξύ των οποίων και του Αθηνών Βαρθολομαίου. Σε εκείνο το γράμμα τους που απήυθυναν στην Κοινότητα Νεοχωρίου, την καλούσαν να δημιουργήσει το πρώτο της σχολείο υπογραμμίζοντας τα αγαθά της μάθησης για το Γένος μας.

«Τώρα δεν ανοίγουμε καινούργια σχολεία, αντιθέτως λόγω ελλείψεως μαθητών αναγκαζόμεθα να κλείνουμε σχολεία από τα υπάρχοντα και το χειρότερο είναι ότι και αυτά που κλείνουμε εξ ανάγκης ελλείψει μαθητών δεν μας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιούμε ως κτήρια για άλλους ευαγείς σκοπούς της Ομογενείας κατά τας παραδόσεις μας και τα ήθη και τα έθιμά μας, ούτε μας επιτρέπουν να τα μετατρέπουμε σε προσοδοφόρα ακίνητα για τις ανάγκες της μειονότητός μας. Γι’ αυτό και είναι διαρκής ο αγώνας όλων μας, Εκκλησίας και Ομογένειας, Πατριάρχου, Συνόδου, προκρίτων, επιτρόπων, εκπαιδευτικών, για να ξεπεράσουμε αυτές τις αδικίες, τις δυσκολίες, τα εμπόδια, να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την πορεία μας. Διότι όσο και αν λιγοστέψαμε, ποτέ δεν πιστεύσαμε ότι τελείωσε ο προορισμός μας, η ιστορία μας σ’ αυτή την Πόλη» επισήμανε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσία του Αρχιερατικού Προϊσταμένου Περιφέρειας Βοσπόρου, Μητροπολίτη Μυριοφύτου Ειρηναίου, του Γεν. Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασιλ. Μπορνόβα, κοινοτικών παραγόντων και πλήθους ομογενών.



«Θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια, πιστεύουμε εις την πρόνοιαν του Θεού, πιστεύουμε εις το μέλλον αυτής της Χώρας μέσα εις την Μεγάλην Ευρωπαϊκήν Οικογένειαν και αυτά όλα θα διευκολύνουν την πορεία μας και θα επιβιώσουμε. Επειδή δε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να προδικάσει το μέλλον, μπορούμε να ελπίζουμε ότι με τις ανατροπές που γίνονται κατά τόπους στην ιστορία δια μέσου των αιώνων μπορεί να έλθει η ευλογημένη στιγμή να ανοίξουμε και πάλι καινούργια σχολεία. Εγώ προσωπικώς με την πείρα των 70 ετών που έχω και με όσα διαβάζω στα παλαιά ιστορικά βιβλία δεν αποκλείω τίποτα. Να έχουμε αισιοδοξία, να έχουμε αγωνιστικό φρόνημα, να έχουμε κουράγιο και να πιστεύουμε στην πρόνοιαν του Θεού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβερνήσεως Bülent Arınç (11 Μαρτίου 2010), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε τονίσει με νόημα: «Ευχόμεθα Θεού θέλοντος από τώρα και στο εξής η Γενική Διεύθυνση των Βακουφίων να μην μας χαρακτηρίζει ως «ξένα» Βακούφια, ούτε σε κλωβό (kafes) να μπούμε, ούτε να μείνουμε κάτω από Βαριοπούλα (Balyoz) αλλά ούτε να θεριστούμε με δρεπάνι (orak)» (αναφορά στα ονόματα των αποκαλυφθέντων σχεδίων ακραίων οργανώσεων σε βάρος των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ηγετών τους, γνωστά ως «Κλωβός», «Βαριοπούλα» και «Δρεπάνι»).


Την Κυριακή το πρωί ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι κατακλύστηκε από μαθητές και μαθήτριες σχολείων από διάφορα μέρη της Ελλάδος που επισκέπτονται την Πόλη μαζί με τους καθηγητές τους. Και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες διοργανώνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις ελληνικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία για την νέα γενιά να γνωρίσει από κοντά το Πατριαρχείο και την ιστορική αυτή Πόλη.


Απευθυνόμενος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ο Πατριάρχης τους καλωσόρισε στο σπίτι τους: «Καλώς μας ήλθατε, αγαπητοί νέοι, στο Πατριαρχείο, που είναι το πατρογονικό σπίτι σας, και στην Κωνσταντινούπολη, που είναι η κιβωτός των Ιερών και των Οσίων της Ορθοδοξίας και του ευσεβούς γένους μας. Σας συγχαίρομε για την ωραία πρωτοβουλία σας και ευχόμεθα να καρποφορήσει πλουσίως ο ευγενής σκοπός της ελεύσεώς σας».
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να προτρέψει τους προσκυνητές «να αφουγκραστούν την μυστική φωνή της ιστορίας...» και να χαρούν την Πόλη μας «όχι ως τουρίσται αλλά ως προσκυνηταί».

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.16 Μαρτίου 2010 στις 9:52 π.μ.

    Η παρουσία της Ρωμηοσύνης στην Πόλη όχι μόνο δεν έχει τέλος, αλλά πιστεύω πώς έχει ένα λαμπρό μέλλον. Η αγωνία και ο αγώνας του Πατριάρχου μας και όλων όσοι εργάζονται και μοχθούν, θα ευλογηθεί από τον Θεό, ώστε η Ρωμηοσύνη της Πόλης να ζήσει και πάλι καλλίτερες ημέρες. Η Ρωμηοσύνη όσο και αν την κυνηγάνε, όσο και άν προσπαθούν να την εξαφανίσουν, αυτή προχωρά τον δρόμο που της χάραξε ο Θεός και η ιστορία. Και όπως ανέφερε λίγο πρίν από το μαρτύριό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός "Η Ρωμηοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου. Κανένας δεν ευρέθηκε να για να την ιξηλείψη. Κανένας γιατί σσιέπει την που τάψη ο Θεός μου. Η Ρωμηοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψη".
    εν= είναι.
    συνότζιαιρη = σύγχρονη.
    ιξηλείψη = εξαλείψει.
    σσιέπει = σκεπάσει.
    ταψη = τα ύψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή