5/15/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ:"Αναμένουμε την επανόρθωση των αδικιών"

Ρεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Στην αναγκαιότητα της επανόρθωσης των αδικιών που έγιναν σε βάρος της Ρωμιοσύνης της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου αναφέρθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια συσκέψεως στο Φανάρι με παράγοντες Υπουργείων και Διευθύνσεων από την Άγκυρα.
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας ήταν ο Πρέσβυς Volkan Bozkır, Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η οποία υπάγεται απ΄ευθείας στον Υπουργό Προεδρείας Egemen Bağış, Διαπραγματευτή της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία σε εφόρους και επιτρόπους της Ομογένειας να εκφράσουν τα αιτήματα και τις απόψεις τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κοινοτικά είτε κοινωνικά.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι το Πατριαρχείο ούτε είναι, ούτε ήταν «εστία ραδιουργίας» όπως ισχυρίζονται διάφοροι κατά καιρούς, αλλά πρόκειται για το αρχαιότερο ίδρυμα με παρουσία 17 αιώνων στην ιστορική Πόλη, και ότι «θέλουμε δεν θέλουμε το Πατριαρχείο μας είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας και αποτελεί την γοητεία της Πόλης».
Είναι η πρώτη φορά που εικοσαμελής ομάδα από υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων και διευθύνσεων ήρθαν στο Φανάρι για να ενημερωθούν από τον Πατριάρχη και τους κοινοτικούς παράγοντες της Ομογένειας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ούτως ώστε να συμβάλουν στην επίλυσή τους. Η συζήτηση που διήρκησε 2,5 ώρες διεξήχθη σε θετικό κλίμα και με διάθεση να εξευρεθεί λύση στα προβλήματα που χρονίζουν. Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «αμοιβαιότητα», για την οποία γίνεται λόγος κατά διαστήματα, τονίζοντας ότι ως πολίτες αυτής της χώρας θέλουμε πλήρη τα δικαιώματά μας, διερωτώμενος αν είναι δυνατόν μια χώρα να αδικεί τους πολίτες της στο όνομα της οποιασδήποτε αμοιβαιότητος.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο Πατριάρχης κατά την συνάντηση, ήταν η επιστροφή των τριών εκκλησιών στην κοινότητα του Γαλατά που κατασχέθηκαν από το κράτος για να παραδοθούν στον Παπά-Ευθύμ, οι κοινοτικές περιουσίες, και ιδιαιτέρως τα Βακούφια που αδικαιολόγητα χαρακτηρίστηκαν ως «κατειλημμένα» (mazbut), η αξιοποίηση των κλειστών σχολείων, το άνοιγμα ενός δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κ.α.
Ο Πατριάρχης επίσης αναφέρθηκε στην ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα ευχόμενος να έχει επιτυχία και να αποδώσει καρπούς και για τις δύο πλευρές και, όπως «επιθυμούμε όλοι, το Αιγαίο να αποτελεί πράγματι όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην ουσία μια θάλασσα φιλίας η οποία να ενώνει και συμφιλιώνει του δύο λαούς».
Ο Πρέσβυς Bozkır υπεσχέθη ότι όλα θα εξετασθούν στην Άγκυρα με προσοχή και καλή διάθεση για την επίλυσή τους.

Η ίδια επιτροπή είχε επαφές και με εκπροσώπους των άλλων μειονοτήτων στις έδρες των πνευματικών τους ταγών.
Να σημειωθεί ότι στο 15μελές Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως των Βακουφίων που εδρεύει στην Άγκυρα εκπρόσωπος όλων των μειονοτήτων είναι ο ομογενής επιχειρηματίας Παντελής Βίγκας.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.15 Μαΐου 2010 στις 11:57 μ.μ.

    Φαίνεται τελικά ότι ο αγώνας τόσο του Πατριάρχου μας, όσο και όλων των ομογενών μας στην Πόλη, αρχίζουν να φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Η παρουσία τόσο πολλών στελεχών του Τουρκικού Κράτους στο Φανάρι, δείχνει ότι η Τουρκία θέλοντας να παρουσιάσει ένα πρόσωπο πού σέβεται τις μειονότητες, αρχίζει να εμφανίζει ένα ενδιαφέρον για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Παναγιώτατε όλοι μας πιστεύουμε ότι ο αγώνας Σας όλα αυτά τα χρόνια δεν πήγε χαμένος, αλλά μέσα από αγκάθια και δυσκολίες, κάτι αρχίζει να γίνεται. Συνεχίστε με αυτό το ήσυχο και ιερό πείσμα πού σας διακατάχει και στο τέλος θα δικαιωθείται τόσο Εσείς, όσο και το Πατριαρχείο μας, αλλά και ολόκληρη η Ομογένεια. Γιατί σίγουρα έρχονται καλλίτερες ημέρες. Κουράγιο και εμείς είμαστε κοντά Σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή