6/01/2010

ΔΙΑΡΚΗΣ Ο "ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΣ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας κυριάρχησε στις συζητήσεις και αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσσίας Κυρίλλου κατά την παραμονή του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Ρωσσία.

Την τελευταία μέρα της επίσκεψης του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Αγία Πετρούπολη , την περασμένη Κυριακή 30 Μαϊου, παρατέθηκε από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν του στην Αίθουσα των Κρυστάλλων των Θερινών Ανακτόρων της Μεγάλης Αικατερίνης. Κατά τη διάρκειά του Ο Πατριάρχης Κύριλλος σε ομιλία του αναφέρθηκε στην ενότητα της Ορθοδοξίας, στη συμβολή της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς αυτή την κατεύθυνση, στην αλληλεγγύη μεταξύ των δύο Εκκλησιών, και ότι το τελευταίο αυτό δείπνο, το οποίο και χαρακτήρισε ως «μυστικό δείπνο», δεν θα είναι το τελευταίο. Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των δύο Εκκλησιών και στην αναγκαιότητα της ενότητος της Ορθοδοξίας.

Στο δείπνο παρέστησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσσικής Εκκλησίας, οι Ιεράρχες και τα άλλα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών, οι Γενικοί Πρόξενοι Ελλάδος, Τουρκίας και Κύπρου και άλλοι επίσημοι.


Ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε σχετικά:

"Πιστεύω ότι η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα είναι έτσι όπως ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ότι εσείς ως διάδοχος και ως φορέας δύο χιλιάδων ετών ιστορίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως με τις προσευχές των Πατέρων, των Ιερομαρτύρων και των Μαρτύρων, όπως και η Ρωσσική Εκκλησία με την τραγική της ιστορία, όμως με την έντονη πνευματική της εμπειρία, μαζί μπορούν να προσφέρουν πολλά στον κόσμο και μπορούμε να πούμε ο ένας στον άλλο πολλά, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Να στρέψουμε την προσοχή μας προς την ενότητα χωρίς να μας ενοχλεί και να εμποδίζει απολύτως τίποτα. Σήμερα είναι το τελευταίο δείπνο πριν την αναχώρησή σας, όμως δεν είναι ο τελευταίος «Μυστικός Δείπνος» στις δικές μας σχέσεις. Η ίδια η φύσις σήμερα χαίρεται με τη δική σας παρουσία εδώ, αυτή η χαρά αντικατοπτρίζεται και στην ανακαινισμένη αίθουσα αυτή και σε όλο το ανάκτορο. Πόσο χαίρονται όλα τα μέλη της Συνόδου και όλων των ανθρώπων του Ορθοδόξου κόσμου παντού. Θα ήθελα να σας ευχηθώ μακρά έτη στην ζωή σας επ΄αγαθώ της Εκκλησίας. Πολλές φορές να επανέλθετε στην Αγία Ρωσσία να μας υποστηρίζετε με τις προσευχές σας, να μας μεταφέρετε την σοφή εμπειρία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλως και εμείς μαζί με εσάς θα προσπαθήσουμε ώστε όλα να γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν. Αυτός δεν είναι ένας απλός στόχος, σε αυτή την οδό θα υπάρξουν πολλοί πειρασμοί, επικυνδυνότητες και λάθη, γι' αυτό όμως σε αυτήν την πορεία μας και σε αυτές τις προσπάθειές μας ο Θεός θα μας περιτοιχίζει".


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης Κύριλλος, σε μια εκ βαθέων αναφορά του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφερόμενος στην μετάβαση απο τον αθεϊσμό στην ελεύθερη πίστη, είπε χαρακτηριστικά:

«Μιλάω από την καρδιά μου, πρέπει πολύ να προσευχηθούμε, πρέπει να συνηθίσουμε στην δύναμη και την χάριν του Θεού. Αυτό στην Ρωσσία το γνωρίζουμε πολύ καλά και το αισθανόμαστε. Νικήσαμε και βγήκαμε απο τον αθεϊσμό ο οποίος υπήρχε στη εξουσία και νικήσαμε όχι χάρη στις ένοπλες δυνάμεις, όχι χάρη στις πολιτικές δυνάμεις, όχι χάρη στις δυνάμεις κάποιων οργανισμών, όχι χάρη στην βοήθεια των διανοουμένων ούτε στην βοήθεια κάποιων πολιτικών κομμάτων, αλλά χάρη στις προσευχές και στις θυσίες των μαρτύρων, έχοντας πάρει μεγάλο μάθημα απο το παρελθόν. Να πιστεύετε ότι η προσευχή στην Ρωσσία ποτέ δεν σταμάτησε, είναι η προσευχή η οποία προήλθε από το αίμα των μαρτύρων, από τα παθήματα του λαού μας, αυτά τα παθήματα άνοιξαν την δυνατότητα να δούμε πολλά πράγματα».


Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο Εκκλησιών είπε:

«Κατά τας ημέρας αυτάς επιβεβαιώσαμε και πάλιν και πολλάκις τους ισχυρούς και ακαταλύτους ιερούς δεσμούς, οι οποίοι συνδέουν από χιλιετίας και πλέον την Μητέρα Κωνσταντινούπολιν με την Εκκλησίαν της Ρωσσίας. Κλήρος και λαός εκατέρωθεν γνωρίζουν, γνωρίζομεν άπαντες, ότι είμεθα πάντες εν εν Χριστώ! Μέλη και κύτταρα του αυτού Σώματος, του παναγίου Σώματος του εκ νεκρών Αναστάντος, εν δόξη εις ουρανούς Αναληφθέντος και αιωνίως μετά του Πατρός και του Αγίου Πνεύματος ζώντος και συμβασιλεύοντος Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού! Είμεθα γνήσιοι αδελφοί, ομομήτριοι και ομογάλακτοι, το εν φρονούντες, την άπαξ τοις Αγίοις παραδοθείσαν πίστιν κρατούντες και ομολογούντες εν ενί στόματι και μια καρδία, τον αυτόν δρόμον της ευαγγελικής αρετής τρέχοντες, τον αυτόν αγώνα κατά του διαβόλου, της αμαρτίας και των δυνάμεων του σκότους αγωνιζόμενοι, εν μια και βεβαία ελπίδι αιωνίου ζωής και βασιλείας χαίροντες, της αυτής θείας ειρήνης κληρονόμοι, εν αγάπη ανυποκρίτω αλληλοπεριχωρούμενοι! Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!», σημείωσε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του μηνύματος της ενότητας σε μια εποχή που η κοινωνία διέρχεται κρίση.

«Σύγχυσις φρενών και αξιών, ψύξις της αγάπης, εγωκεντρισμός, προσήλωσις εις την ύλην, βουλιμική υπερκατανάλωσις, θεοποίησις της ηδονής, άρνησις οιουδήποτε σταυρού, κατάχρησις της δημιουργίας, ασέβεια προς το πρόσωπον του πλησίον, αμνημοσύνη θανάτου, λήθη Θεού! Αυτά έφεραν την “κρίσιν”» συνέχισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και το Πατριαρχείον Μόσχας, και όλαι αι επί μέρους αγιώταται Αυτοκέφαλοι Εκκλησίαι, έχομεν ιεράν υποχρέωσιν το παν να πράξωμεν και ουδέν να παραλείψωμεν, τόσον μεμονωμένως όσον και από κοινού, ώστε να βοηθήσωμεν τους συνανθρώπους μας να εύρουν την Οδόν και την Αλήθειαν και την Ζωήν, να στηρίξουν τας ελπίδας των εις την μόνην ακαταίσχυντον ελπίδα, ήγουν την φιλάνθρωπον Πρόνοιαν του Θεού, να αντιστούν ερρωμένως εις τον πειρασμόν της απογνώσεως και να γευθούν την χρηστότητα του Κυρίου!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου