11/08/2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ"


Ρεπορτάζ -φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Αποφασισμένος να συνεχισθεί ο αγώνας για τα δίκαια της Ρωμηοσύνης, τα οποία καταστρατηγούνται, εμφανίσθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σωσθενίου (Στένης) του Βοσπόρου όπου και χοροστάτησε με την ευκαιρία της εορτής της Σύναξης των Αγίων Αρχαγγέλων. "Εμείς δεν είμαστε από τους ανθρώπους που απογοητευόμεθα και καταθέτουμε τα πνευματικά όπλα", είπε ο Πατριάρχης ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 23 κατειλημμένα - από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων- ιδρύματα της Ομογένειας, ένα από τα οποία είναι και ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Στένης.
"Έχουμε χρέος, έχουμε ηθική υποχρέωση προς την μνήμη των Πατέρων μας οι οποίοι μας τα εκληροδότησαν όλα αυτά, να τα προστατεύσουμε, να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε στις γενεές που θα μας ακολουθήσουν", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ αναφερόμενος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόνισε ότι ο αγώνας για την επαναλειτουργία της "θα είναι συνεχής και ανένδοτος".

«Ήρθαμε εδώ για να ενισχύσουμε με την παρουσία μας, με την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας, να ενισχύσουμε ηθικώς την ταλαιπωρημένη αυτή Κοινότητα που ο ναός της είναι κατειλημμένος (mazbut). Ενθυμούμαι την πρώτη χοροστασία που έκανα ως Πατριάρχης το 1991, και σε κάποια άλλη χοροστασία μου εδώ, σας το υπενθύμισα πολύ λίγες ημέρες μετά την ενθρονισή μου ότι έδωσα λόγο ότι θά αγωνιστώ, ότι θα προσπαθήσω και αυτή την εκκλησία και τις άλλες εκκλησίες και τα άλλα ιδρύματά μας που είναι κατειλημμένα αδίκως και παρανόμως να τα επαναφέρουμε, εις την νομιμότητα, εις την κανονικότητα, εις την ομαλή ζωή με το να επιτραπεί και σε αυτά τα ιδρύματά μας και σε αυτές τις κοινότητές μας να διεξάγονται εκλογές και να διοικούνται από αιρετά στελέχη, από ανθρώπους που θα τους εκλέγει εκ των κόλπων της η Ομογένειά μας. Μετά παρέλευσιν 19 ετών από τότε που το είπα αυτό, δεν κατορθώθη να επιτευχθή. Ούτε ο νέος βακουφικός νόμος 2008 αποκατέστησε τα κατειλημμένα βακούφιά μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας θα σταματήσει. Εμείς δεν είμαστε από τους ανθρώπους που απογοητευόμεθα και καταθέτουμε τα πνευματικά όπλα. Το αγωνιστικό φρόνημα μας το χαρίζει ο Θεός και οι Πατέρες μας και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους και τα mazbut και τις εκκλησίες του Γαλατά και ό,τι άλλο παρανόμως μας αφαιρέθηκε» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


«Είχε η Μεγάλη του Γένους Σχολή τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου, είχε το Πατριαρχείο μας τη μεγάλη δικαίωσή του για το Ορφανοτροφείο. Εγγράφεται και πάλι το Ορφανοτροφείο επ΄ονόματι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διερωτώμεθα γιατί όλη αυτή η περιπέτεια, ο δικαστικός αγώνας, τα έξοδα, αφού είχαμε τίτλο ιδιοκτησίας για το Ορφανοτροφείο επ΄ ονόματι του Πατριαρχείου, ότι ο ιδιοκτήτης ήταν το Πατριαρχείο. Γιατί αυτό να αμφισβητηθεί; Λοιπόν ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερον από αυτά που μας ανήκουν. Έχουμε χρέος, έχουμε ηθική υποχρέωση προς την μνήμη των Πατέρων μας οι οποίοι μας τα εκληροδότησαν όλα αυτά, να τα προστατεύσουμε, να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε στις γενεές που θα μας ακολουθήσουν και εν τούτω έγκειται ο αγώνας μας και εδώ και στην Ευρώπη και όπου έχουμε τις δυνατότητες και με καθ΄οιονδήποτε τρόπο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Λοιπόν ο αγώνας συνεχίζεται. Ελπίζουμε ότι και το συντονιστικόν όργανον για τα πράγματα της Ομογενείας το οποίον απεφασίσθη να συγκροτηθεί μόλις χθες, πολύ σωστά και πολύ δίκαια, και αυτό θα βοηθήσει στις επί μέρους Κοινότητες, στα επί μέρους Ιδρύματά μας να συντονιστούν και να αγωνιστούν το ένα δίπλα στο άλλο με αλληλεγγύη, με ομόνοια, με αγάπη κάτω από τη σκέπη της Μητρός Εκκλησίας για να καταλήξουμε σε δίκαιες λύσεις»,
πρόσθεσε.


Ο Πατριάρχης πριν ολοκληρώσει τους λόγους του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της άδειας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από το Κράτος και τόνισε: «Να δώσει την άδεια επαναλειτουργίας της Χάλκης του χρόνου που συμπληρώνονται 40 χρόνια από το κλείσιμό της. Και εκεί ο αγώνας μας μέχρι της επαναλειτουργίας της Σχολής μας θα είναι συνεχής και ανένδοτος διότι το αίτημά μας είναι δίκαιο, διότι αυτό που έγινε πριν 40 χρόνια ήταν άδικο».

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.9 Νοεμβρίου 2010 στις 11:45 μ.μ.

    Ο Πατριάρχης μας, θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία για τους αγώνες τους οποίους κάνει, για την προβολή της Ορθοδοξίας μας στον σύγχρονο κόσμο, πού αναζητά να βρεί απαντήσεις στα σύγχρονα υπαρξιακά και άλλα προβλήματα πού αντιμετωπίζει. Θα γραφτεί όμως και για τους αγώνες του για την προστασία της Ρωμαίϊκης Μειονότητος στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, για την διαφύλαξη και προστασία της περιουσίας της Μειονότητος, η οποία κληροδοτήθηκε από τους προηγουμένους για να την παραδώσουν και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Παναγιώτατε συνεχίστε. Στον αγώνα Σας αυτόν δεν Είστε μόνος. Η προσευχή μας είναι ο Θεός να σας δίνει δύναμη και πλούσια την ευλογία του για να συνεχίσετε αυτόν τον αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή