1/13/2011

ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

To μέλλον της Ευρώπης αλλά και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών και μειονοτικών ελευθεριών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Συγκεκριμένα το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκαν τα μέλη της «Ομάδας Εξεχουσών Προσωπικοτήτων: Ζώντας μαζί στην Ευρώπη του 21ου αιώνα – Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία» του Συμβουλίου της Ευρώπης:


• κ. Joschka Fischer, Επικεφαλής της Ομάδας, πρώην Αναπληρωτής Καγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,
• κυρία Emma Bonino, Γερουσιαστής‒ πρώην Υπουργός της Ιταλίας επί Ευρωπαϊκών υποθέσεων,
• κ. Timothy Garton Ash, Καθηγητής, εκ Μ. Βρετανίας,
• κ. Martin Hirsch, Επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, εκ Γαλλίας,
• κυρία Danuta Hübner, Ευρωβουλευτής εκ Πολωνίας,
• κ.Vladimir Lukin, πρώην Πρόεδρος της Ρωσσικής Δούμας, κ. Edward Mortimer, Αντιπρόεδρος του «Salzburg Global Seminar»,
• κυρία Sonja Licht, στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, και
• κυρία Ayşe Kadıoğlu, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Sabancı».


Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σε θερμή ατμόσφαιρα συμμετείχαν επίσης ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Πρωτοπρεσβύτερος Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος και ο κ. Παντελής Βίγκας, Εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων.



«Ήταν μια πολύ διεισδυτική και φιλική συνάντηση. Έδωσε μια ρεαλιστική και θετική αξιολόγηση του πώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες και η οπτική της Παναγιότητάς του ήταν πολύ σημαντική για εμάς» μας δήλωσε, αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Γιόσκα Φίσερ και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι διαφορετικές θρησκείες πρέπει να ζουν μαζί ειρηνικά, με μεγάλο σεβασμό και με ελευθερία της έκφρασης, καθώς και με σεβασμό στην θρησκευτική ελευθερία. Νομίζω ότι αυτές είναι οικουμενικές αξίες, και βέβαια βασίζονται στις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο Πατριάρχης μας είπε ότι εντυπωσιακά βήματα προόδου έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν στο μέλλον, αλλά υπήρξε πρόοδος και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για εμάς»
.

«O Πατριάρχης είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και βλέπει την Ευρώπη να στηρίζεται σε αξίες, μια άποψη που με υπερηφάνεια βλέπουμε να είναι κοινή σε Ευρώπη και Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Φίσερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου