2/17/2011

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φρανκ Ριτσιαρντόνε, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησής τους, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μάλιστα ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την αμερικανική Κυβέρνηση για το αμείωτο ενδιαφέρον που δείχνει για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν το Πατριαρχείο και την Ομογένεια.


«Ήταν πολύ μεγάλη τιμή να έρθω εδώ, την πρώτη μου ημέρα στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από τότε που έφυγα, πριν πολλά χρόνια, από την Τουρκία. Ήταν πολύ συγκινητικό να συναντήσω τον Παναγιώτατο. Την τελευταία φορά που συναντήθηκα μαζί του ήταν κατά την επίσκεψη της κυρίας Κλίντον (σ.σ.: ως Πρώτης Κυρίας) το 1996» τόνισε ο νέος Αμερικανός Πρέσβης.

«Συζητήσαμε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και άπτονται της στήριξης των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο. Συζητήσαμε με ικανοποίηση την φιλοδοξία της σύγχρονης Τουρκίας να αποτελεί παράδειγμα ελευθερίας και δημοκρατίας. Όπως πάντοτε μετέφερα τους χαιρετισμούς της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, τις θερμές ευχές των ΗΠΑ, του λαού και της Κυβέρνησης της χώρας και τον προσωπικό μου σεβασμό για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Κοινότητα».


Ο Πρέσβης Ριτσιαρντόνε συνοδευόταν από την σύζυγό του Marie, τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Scott Kilner και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.26 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:53 μ.μ.

    Η παρουσία όχι μόνου του νέου Πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Τουρκία στο Σεπτό Κέντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, αλλά και άλλων πολιτικών και αρχηγών Κρατών, αποδεικνύουν την μεγάλη αξία και την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, στο πρόσωπο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. αποδεικνύει όμως και την οικουμενικότητα των 17 αιώνων αυτού θεσμού, ο οποίος εδρεύει στα άγια και ευλογημένα χώματα της Βασιλίδος των Πόλεων, κρατώντας αναμμένα τα ιδεώδη και τις αξίες της Ορθοδοξίας και της Ρωμηοσύνης, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η Οικουμενικότητα και η Πρωτοκαθεδρία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, δεν μετριέται με τον αριθμό των χριστιανών, ούτε με το χρήμα, ούτε με την πολιτική υποστήριξη, αλλά με την ιστορία, τις παραδόσεις και τους Ιερούς Κανόνες της Αγίας Εκκλησίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή