8/04/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ



Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Στο νόημα της νηστείας και τις πνευματικές της διαστάσεις αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του κατά την διάρκεια δείπνου (ιφτάρ) που παρατέθηκε στο πλαίσιο του Ραμαζανίου από τον Δήμαρχο Ahmet Misbah Demircan της ιστορικής περιοχής του Πέρα(Μπέγιογλου).
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος προσκλήθηκε από το Δήμαρχο να παρακαθίσει στο δείπνο, σημείωσε στην ομιλία του πως αποτελεί ευθύνη των θρησκευτικών ταγών η μετάγγιση της γνώσης στις νέες γενεές σχετικά με το νόημα, το σκοπό και τα οφέλη που προκύπτουν από την νηστεία. Παράλληλα προέτρεψε όλους να προσεύχονται για την ανακούφιση των οικογενειών που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα κατά την πρόσφατη επίθεση στη Νορβηγία και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Το δείπνο, για την Μουσουλμανική νηστεία που άρχισε την 1η Αυγούστου και λήγει στο τέλος του μηνός, διοργανώθηκε στον περίφημο τεκκέ (mevlevihane) των Δερβίσηδων του Γαλατά.


Προηγουμένως οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τον τελετουργικό χορό (sema) των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων. Να σημειωθεί ότι ο τεκκές του Γαλατά είναι ο δεύτερος που ιδρύθηκε μετά την άλωση της Πόλης, το 1491, σε χώρο όπου βρισκόταν η παλαιά βυζαντινή Μονή των Αγίων Θεοδώρων εν Συκαίς.



Όπως στο Μουσουλμανισμό η τήρηση της νηστείας αποτελεί έναν όρο, έτσι αποτελεί πράξη και στις άλλες θρησκείες, τόνισε ο Πατριάρχης στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη των θρησκευτικών ταγών η μετάγγιση της γνώσης στις νέες γενεές σχετικά με τον θεσμό της νηστείας.
«Ευχόμενος τον ιερό αυτό μήνα να τον διέλθετε με υγεία και γαλήνη, σας προτρέπω να προσευχηθούμε και να μη ξεχάσουμε όσους απώλεσαν προσφιλή και οικογενειακά τους πρόσωπα στο Όσλο (Νορβηγία), στην Μέση Ανατολή, στην Νοτιοανατολική Ανατολή, στην Αφρική και σε άλλες χώρες του πλανήτη μας, αλλά και για όσους είναι αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες, με την πείνα, καθώς και για τους πληθυσμούς οι οποίοι κατελήφθησαν από απελπισία».
Επίσης παρότρυνε να προσευχηθούν για την ευστάθεια στη χώρα, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στο να μην εκλείψουν τα φιλάνθρωπα αισθήματα, να μην απολεσθούν οι ανθρώπινες αξίες και για την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.


Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, ο μουφτής της Πόλης, ο Αρχιραββίνος της Τουρκίας, ο Αρμένιος Αρχιεπίσκοπος, οι ιεράρχες των Συροχαλδαίων και Συροϊακωβιτών και καθολικοί κληρικοί της Πόλης. Επίσης παρέστησαν βουλευτές, πρώην Υπουργοί, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων, επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής.






1 σχόλιο:

  1. Μια από τις ομορφιές της Ορθοδοξίας είναι ο διάλογος που αναπτύσσει με όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου πίστεως.

    Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα με την παρουσία, την ενάρετη υπόσταση Του, την Πνευματική καθοδήγηση, τον κρυστάλλινο λόγο Του και το βαρυσήμαντο οικολογικό Του έργο.

    Οι κατέχοντες και γνωρίζοντες την αλήθεια της Ορθοδοξίας, δεν έχουνε κανέναν φόβο ή ενδιασμό να συνδιαλλαγούνε με οποιονδήποτε άνθρωπο. Ο Οικουμενικός μας Πατέρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι ο κόσμος πάει μπροστά μέσα από τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

    Παναγιότατε! Σας ακολουθούμε με απόλυτη πίστη, σε όποια γωνιά του πλανήτη και να βρισκόμαστε.

    Εις Πολλά Έτη Φωτόμορφε Δέσποτα!

    Bahrain, 06-08-2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή