9/30/2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Ενα βιβλίο από τον Πατριάρχη


Μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας
Οικουμενικού Πατριάρχη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Με θεολογικό επίμετρο από
τον επίσκοπο Διοκλείας Κάλλιστο Ware
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Π. Τσαλίκη-Κιοσόγλου
ΣEIPA: Ορθόδοξη Μαρτυρία των εκδόσεων Ακρίτας
ΕΚΔΟΣΗ Α΄: Οκτώβριος 2011
ISBN: 978-960-328-423-9
ΣXHMA: 15X22,5
ΣEΛIΔEΣ: 366

“Ο άνθρωπος ζει όταν σχετίζεται με τον Άλλον. Δεν ισχύει ότι «σκέπτομαι, άρα υπάρχω», θεμέλιο του νεότερου δυτικού πολιτισμού, αλλά «αγαπώ, άρα υπάρχω και σκέπτομαι» κλειδί για την έξοδο από τις κρίσεις μας και τη διάσωση του περιβάλλοντος, για τα οποία τόσο έχει μοχθήσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης».
Ο Αθηνών Ιερώνυμος

Ο μοναχισμός ως επιλογή και κλήση, Προσευχή και Πνευματική ζωή, Χριστιανισμός και Οικολογία, Συνείδηση και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Φτώχεια και Παγκοσμιοποίηση, Θρησκεία και Κοινωνία-Αδιαλλαξία και Ρατσισμός, είναι μερικά από τα θέματα που αναλύονται στην σεμνή κατάθεση πίστεως και βίου του μαχητού και αρχηγού της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έρχεται να αφυπνίσει και να τονώσει πνευματικά όσους έχουν ανάγκη, και να φέρει ελπίδα σε όσους έχουν εξαντλήσει και τα τελευταία αποθέματά της.
«Είναι ένα θησαυροφυλάκιο υγιούς και φιλανθρώπου θεολογίας, που προέρχεται από μια εκ των πλέον αληθινά προβεβλημένων προσωπικοτήτων του Χριστιανικού κόσμου σήμερα».
Καντέρμπουρυ, Αρχιεπίσκοπος Dr Rowan Williams

Λίγα λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Κανένας ίσως άλλος εκκλησιαστικός ηγέτης στην ιστορία δεν έχει δώσει τόση βαρύτητα στον οικουμενικό διάλογο και την επικοινωνία ως πρωταρχικό μέλημα της θητείας του. Και ασφαλώς, κανένας άλλος εκκλησιαστικός ηγέτης στην ιστορία έχει φέρει τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο προσκήνιο ή μάλλον στο κέντρο ακριβώς της προσοχής, προσωπικής και εκκλησιαστικής. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προ πολλού θέσει το περιβάλλον στην πρώτη θέση της Εκκλησιαστικής του θεματικής, αναπτύσσοντας οικολογικά προγράμματα, προεδρεύοντας σε Πανορθόδοξες συναντήσεις, οργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία μοναδικών περιβαλλοντικών συμποσίων ανά τον κόσμο, κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Στη διάρκεια των δεκαπέντε τελευταίων χρόνων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντιμετώπισε με τόλμη και ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας να βρεθούν λύσεις για τα δυσκολότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος –την ολοένα βαθύτερη καχυποψία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, την συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις οξείες διαιρέσεις που χαρακτηρίζουν τις μείζονες θρησκείες και τις Χριστιανικές Ομολογίες.
Αντλώντας λόγο από μια μακραίωνη παράδοση μαρτυρίου και από τη σύγχρονη εμπειρία των διωγμών που υφίσταται, η δυσκολία των ζητημάτων με τα οποία ασχολείται, δεν τον πτοούν. Αντιθέτως, παραμένει αποφασισμένος να υπομείνει και να δώσει τη διαφορετική μαρτυρία του, αναγνωρίζοντας ότι το ταξίδι και ο αγώνας για την ενότητα ορίζουν την υπέρτατη κλήση του αληθινού πνευματικού ηγέτη.
Στις αρχές του 2006, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, αφού εόρτασε τα Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου) με τους Ορθοδόξους, πέταξε στην Νέα Ορλεάνη για να γίνει προσωπικά μάρτυς των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα και να ανακουφίσει τα θύματα της φυσικής αυτής καταστροφής. Μια φωτογραφία στο εξώφυλλο των Νιου Γιορκ Τάιμς τον απεικονίζει να βαδίζει ανάμεσα στα ερείπια της πόλης.
Το 2003, ο Πατριάρχης συνέχισε το πρόγραμμα των επισκέψεών του στις Ορθόδοξες κοινότητες ανά τον πλανήτη και προχώρησε στην πέμπτη μιας σειράς συναντήσεων, στη διοργάνωση των οποίων είχε πρωτοστατήσει, πριν από αρκετά χρόνια, ως μέρος του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Εβραίων. Την επόμενη χρονιά έκανε την τολμηρή προσπάθεια να στήσει γέφυρα με μια γωνιά του κόσμου εξαιρετικά εχθρική προς την θρησκευτική πίστη: την Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο, η κυβέρνηση του οποίου έκτισε ξανά μια εκκλησία που ανήκε στη μικρή Ορθόδοξη κοινότητα της Κούβας ως χειρονομία σεβασμού προς τον Πατριάρχη, υποδέχθηκε προσωπικά τον Πατριάρχη και εξήρε τις προσπάθειές του να προαγάγει τη διεθνή αλληλοκατανόηση και την προστασία του Περιβάλλοντος.
Με μόνη την παρουσία του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διακηρύττει την πνευματική κληρονομιά της Ορθοδοξίας καθώς προωθεί κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του άμεσου πολιτισμικού περιβάλλοντός του και απευθύνει έκκληση για σεβασμό προς το Ισλάμ ή για την παγκόσμια ειρήνη.
Έχει ταξιδέψει περισσότερο από κάθε άλλον Ορθόδοξο Πατριάρχη στην ιστορία∙ έχει τελέσει τη Θεία Λειτουργία σε σημαντικά, από ιστορική άποψη, μέρη στην Μικρά Ασία, όπως στην Καππαδοκία και την Πέργαμο, σε ναούς όπου οποιαδήποτε λατρευτική πράξη θα ήταν αδιανόητη πριν από είκοσι πέντε μόλις χρόνια. 
π. Ιωάννης Χρυσαυγής

Στην πορεία του βιβλίου αυτού, πολλοί από τους λόγους του Πατριάρχη θέτουν αιχμηρές ενστάσεις, ιδίως όσον αφορά στην κατάχρηση του περιβάλλοντος και στην αδικία που υπάρχει στον κόσμο μας. Και όμως, παραμένει ταυτόχρονα ένας πραγματικός προφήτης της ελπίδας και όχι της απόγνωσης. Την ελπίδα γεννά και το θέμα του Επιλόγου του: «Η ελπίδα είναι η ουσία της ζωής... Και υπάρχει πάντα ελπίδα.» Δεν φοβάται να αυτοχαρακτηριστεί ως αισιόδοξος: «Δεν αποθαρρύνομαι ποτέ. Πάντοτε αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί λύση.» Τελειώνει δε την περί Οικολογίας συζήτηση, στο έκτο Κεφάλαιο, με την ίδια αισιοδοξία: «Παραδόξως, ουδέποτε με κατέβαλαν τα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε όντως αντιμέτωποι με μια οικολογική κρίση... Όμως, πάντοτε αντιμετώπιζα με αισιοδοξία την έμφυτη αγαθότητα και τις καλές προθέσεις της ανθρωπότητας.»
Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Του Νικολάου Μαγγίνα
Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, η λυκειάρχης κ Βικτωρία Λαιμοπούλου και οι καθηγητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να ζητήσουν τις ευλογίες του.
Ο Πατριάρχης τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους για το καλό της ομογενειακής παιδείας και παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε και στα δικά του μαθητικά χρόνια.

9/29/2011

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σήμερα το πρωί στο Φανάρι. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η καλλιέργεια των Ελληνοτουρκικών φιλικών σχέσεων, η διοργάνωση, σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη, συνεδρίων, εκθέσεων και αθλητικών αγώνων κ.α.
Να αναφερθεί ότι με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν προτάσεως του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, θα φιλοτεχνηθεί προτομή του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄, ο οποίος διετέλεσε και Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2012, εκατό χρόνων από την κοίμησή του. Η προτομή θα τοποθετηθεί στο ναό της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως του Αγίου Δημητρίου.
Η συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Άλλωστε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος πάντοτε εκφράζει τον βαθύ σεβασμό του προς την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη χωρίς επίσκεψη στο Πατριαρχείο δεν νοείται.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνέδριο, όπου απηύθυνε σχετική ομιλία, το οποίο διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir με θέμα «Νέες κατευθύνσεις για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή».


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ


OIKOYMENIKON ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ Α.Θ.ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ,
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ΕΙΣ ΓΡΕΒΕΝΑ

Ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, ἀνταποκρινόμενος εἰς ὑποβληθεῖσαν Αὐτῷ ἀδελφικήν πρόσκλησιν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενῶν κ. Σεργίου, ἐπί τῇ συμπληρουμένῃ ἐφέτος ἑκατονταετηρίδι ἀπό τῆς μαρτυρικῆς τελειώσεως τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Γρεβενῶν Αἰμιλιανοῦ Λαζαρίδου (1 Ὀκτωβρίου 1911), ἐπεσκέψατο τήν Ἐπαρχίαν ταύτην τοῦ Θρόνου μεταξύ 23ης καί 26ης Σεπτεμβρίου ἐ. ἔ..
Μέλη τῆς τιμίας Πατριαρχικῆς συνοδείας ἀπετέλουν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μιλήτου κ. Ἀπόστολος, Ἡγούμενος τῆς ἐν Βασιλικοῖς Χαλκιδικῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἁγ. Ἀναστασίας τῆς Φαρμακολυτρίας, καί Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, οἱ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Μάξιμος καί Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἀθηναγόρας καί οἱ Ἐντιμ. κ Νικόλαος Μαγγίνας, Δημοσιογράφος-Φωτογράφος, κ. Συμεών Φραντζελᾶς, Ἀρχικλητήρ, καί κ. Κωνσταντῖνος Ταλιαδοῦρος, ὑπότροφος τῆς Μητρός Ἐκκλησίας εἰς τήν Θεολογικήν Σχολήν τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ἐκ μέρους τῆς Νεολαίας τῆς Ὁμογενείας τῆς Πόλεως.
Ὁ Πατριάρχης ἀνεχώρησε, δι’ ἀεροσκάφους τῶν Τουρκικῶν Ἀερογραμμῶν, τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 23ης Σεπτεμβρίου, προπεμφθείς ἐκ τοῦ Διεθνοῦς Ἀερολιμένος τῆς Πόλεως ὑπό τοῦ ὁρισθέντος ὡς Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀθανασίου Ἀστρακᾶ, Προξένου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, ἀφιχθείς εἰς τό ἀεροδρόμιον "Μακεδονία" τῆς Θεσσαλονίκης. Ἐκεῖ ὑπεδέξαντο Αὐτόν λίαν φιλοφρόνως καί μετά πάσης τιμῆς καί σεβασμοῦ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἐδέσσης καί Πέλλης κ. Ἰωήλ, ἐκπρόσωπος τῆς Διαρκοῦς Ἱ. Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ Μακ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, πλαισιούμενος ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς κ. Προκοπίου, Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου, Γρεβενῶν κ. Σεργίου, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κ. Ἰωάννου καί τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, οἱ Ἐξοχ. κ. Εὐθύμιος Σῶκος, Γεν. Γραμματεύς Ἀποκεντρωμένης Κρατικῆς Διοικήσεως Κεντρικῆς-Ἀνατολικῆς Μακεδονίας-Θρᾴκης, ἐκ μέρους τῆς ἐντίμου Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως, κ. Γεώργιος Δακῆς, Περιφερειάρχης Δυτικῆς Μακεδονίας, κ. Εὐθύμιος Φωτόπουλος, Θεματικός Ἀντιπεριφερειάρχης Ἀναπτύξεως Κεντρικῆς Μακεδονίας, κ. Ἀπόστολος Τζιτζικώστας, Ἀντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Δασταμάνης, Ἀντιπεριφερειάρχης Γρεβενῶν, κ. Ἀθανάσιος Χαντάβας, Βουλευτής Γρεβενῶν, κ. Ἰωάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, Δήμαρχος Γρεβενῶν, μεθ’ ἑτέρων ὑπηρεσιακῶν παραγόντων.


Ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου μετέβη ὁδικῶς εἰς Γρεβενά, ἔνθα εἰς τό κατάλυμά Του παρετέθη ἀνεπίσημον γεῦμα ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενῶν κ. Σεργίου. Ἀργά τό ἀπόγευμα ἐγένετο ἡ ἐπίσημος ὑποδοχή τῆς Α.Θ.Παναγιότητος εἰς τήν κεντρικήν πλατεῖαν τῆς πόλεως, ὑπό τῶν ὁμόρων Σεβ. Ἱεραρχῶν, τοῦ Ἱ. Κλήρου, τῶν τοπικῶν Ἀρχῶν καί μεγάλου πλήθους λαοῦ, ἐκφράζοντος παντοιοτρόπως τά αἰσθήματα βαθυτάτου σεβασμοῦ, ἀγάπης καί ἀφοσιώσεως πρός τήν Μητέρα του Ἐκκλησίαν καί τόν Σεπτόν Προκαθήμενον αὐτῆς. Τήν Α.Θ.Παναγιότητα προσεφώνησαν ὁ Ἐντιμ. κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, Δήμαρχος Γρεβενῶν, ὁ Ἐξοχ. κ. Γεώργιος Δακῆς, Περιφερειάρχης Δυτικῆς Μακεδονίας, καί ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενῶν κ. Σέργιος, τοῦ Πατριάρχου ἡμῶν ἀντιφωνήσαντος καταλλήλως καί εὐλογήσαντος πάντας. Εἶτα, ἡ Σεπτή τῆς Ὀρθοδoξίας Κορυφή κατέθεσε στέφανον ἐκ δάφνης πρό τοῦ παρακειμένου ἀνδριάντος τοῦ Μητροπολίτου Γρεβενῶν Αἰμιλιανοῦ, τοῦ Ἱεράρχου τῆς ἀρετῆς καί τῆς θυσίας, μεθ’ ὅ μετέβη πεζῆ εἰς τό Μητροπολιτικόν Μέγαρον τῆς Ἐπαρχίας, ἔνθα, εἰς τήν παρατεθεῖσαν δεξίωσιν, εἶχον τήν εὐκαιρίαν ὅπως ὑποβάλωσι τά ἑαυτῶν σέβη διάφοροι τοπικοί παράγοντες ἀλλά καί πλεῖστα ὅσα τέκνα τῆς Μητρός Ἐκκλησίας. Ἐπηκολούθησεν ἐπίσημον δεῖπνον, παρατεθέν ὑπό τοῦ Ἐξοχ. κ. Γεωργίου Δακῆ, Περιφερειάρχου Δυτικῆς Μακεδονίας, ἀνταλλαγεισῶν μεταξύ τοῦ ἀμφιτρύωνος καί τοῦ ὑψηλοῦ αὐτοῦ ἐπισκέπτου καταλλήλων προπόσεων.
Τήν πρωΐαν τῆς ἑπομένης, Σαββάτου, 24ης Σεπτεμβρίου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης μετέβη προσκυνηματικῶς εἰς τό ὑπερκείμενον τοῦ Ἁλιάκμονος ποταμοῦ Καλλίστρατον ὄρος, ἔνθα ἀπό τοῦ ΙϚ’ αἰῶνος εὑρίσκεται ἡ ἐπ’ ἐσχάτων ριζικῶς ἀνακαινισθεῖσα Ἱ. Πατριαρχική καί Σταυροπηγιακή Μονή Θείας Μεταμορφώσεως - Ὁσίου Νικάνορος Ζάβορδας. Παρά τήν εἴσοδον τῆς ἱερᾶς ταύτης μάνδρας ἐγένετο, κατά τά εἰωθότα, ἡ ἐπίσημος ὑποδοχή τοῦ σεπτοῦ κανονικοῦ προστάτου καί πατρός αὐτῆς, τελεσθείσης ἐν συνεχείᾳ ἐν τῷ Καθολικῷ αὐτῆς Δοξολογίας ἐπί τῇ ἀφίξει Αὐτοῦ, ἀνταλλαγεισῶν προσφωνήσεων καί ἀντιφωνήσεων μεταξύ τοῦ ἐγκαταβιοῦντος ἐν αὐτῇ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Τιμοθέου Μπατέλη καί τοῦ Πατριάρχου, τοῦ προσελθόντος εὐσεβοῦς λαοῦ κατακλύσαντος τήν Ἱ. Μονήν καί τούς πέριξ αὐτῆς χώρους. Εἶτα ἡ Α.Θ.Παναγιότης ἐτέλεσεν εἰς τόν ἐκτός τοῦ Ἱ. τούτου Σταυροπηγίου περίβολον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς ἀειμνήστου Ἱερομονάχου Ἀμφιλοχίου Κοντοξενάκη τοῦ Ἰμβρίου, διακονήσαντος εὐόρκως ἐν τῇ Μονῇ. Τήν μεσημβρίαν ἡ Α.Θ.Παναγιότης ηὐλόγησε τήν μοναστηριακήν τράπεζαν, ἀνταλλαγεισῶν ἐν τῷ τέλει αὐτῆς προπόσεων μεταξύ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενῶν καί τοῦ Πατριάρχου. Τό ἀπόγευμα ὁ Σεπτός Προκαθήμενος τῆς Ὀρθοδοξίας ἀνῆλθεν εἰς τόν ἀπείρου φυσικοῦ κάλλους Ἐθνικόν Δρυμόν τῆς Πίνδου, τόν ὀνομαζόμενον κατά τό βλαχικόν ἰδίωμα "Βάλια Κάλντα", μεθερμηνευόμενον "Θερμή Κοιλάς", ἔνθα ἐδέξατο τήν εὐλαβῆ προσφώνησιν τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Ἀποστολίνα, Δικηγόρου-Προέδρου τοῦ Φορέως Διαχειρίσεως τῶν Ἐθνικῶν Δρυμῶν Βίκου-Ἀώου καί Πίνδου, ὑπό τοῦ ὁποίου, ὁμοφώνῳ ἀποφάσει τοῦ ὡς ἄνω Φορέως, ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἀνεκηρύχθη πρῶτος ἐπίτιμος Πρόεδρος αὐτοῦ, ἐπιδοθείσης Αὐτῷ τιμητικῆς πλακός καί διπλώματος εἰς ἔνδειξιν ἀναγνωρίσεως τῆς συμβολῆς καί τῶν ἀγώνων Του ὑπέρ τῆς προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος. Ἐν τέλει, καί περί τήν ἡλίου δύσιν, Σεπτῇ Πατριαρχικῇ προτροπῇ, ἐψάλη ὑπό πάντων ἡ πρός τόν Δημιουργόν Θεόν Ἐπιλύχνιος Εὐχαριστία, ἤτοι τό "φῶς ἱλαρόν". Τό πρόγραμμα τῆς ἡμέρας κατεκλείσθη δι’ ἐπισήμου δείπνου, παρατεθέντος πρός τιμήν τοῦ ὑψηλοῦ ἐπισκέπτου ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Δημοσθένους Κουπτσίδου, Δημάρχου Γρεβενῶν, ὅστις προσεφώνησε τόν Πατριάρχην, ἀντιφωνήσαντα ἐν εὐχαριστίαις καί συγχαρέντα τόν ἰδιοκτήτην τοῦ ἑστιατορίου "Ἀετοφωληά", πατέρα πολυμελοῦς οἰκογενείας, ἀναφερθέντα δέ συναφῶς εἰς τό δημογραφικόν πρόβλημα τῆς Ἑλλάδος.
Τήν ἑπομένην, Κυριακήν, 25ην Σεπτεμβρίου, ἐτελέσθη μετά πάσης ἱεροπρεπείας καί λαμπρότητος εἰς τόν Ἱ. Μητροπολιτικόν Ναόν Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Γρεβενῶν ἡ Θεία Λειτουργία, προεξαρχούσης τῆς Α.Θ.Παναγιότητος καί συλλειτουργούντων Αὐτῇ τῶν ἀρχιερατικῶν μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς συνοδείας καί τῶν Σεβ. Ἱεραρχῶν Ἐδέσσης καί Πέλλης κ. Ἰωήλ, Γρεβενῶν κ. Σεργίου, Ἐλασσῶνος κ. Βασιλείου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ἰόππης κ. Δαμασκηνοῦ, Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἑορδαίας κ. Θεοκλήτου, Σερβίων καί Κοζάνης κ. Παύλου καί Σισανίου καί Σιατίστης κ. Παύλου, συμπροσευχομένων τῶν πολιτικῶν καί πολιτειακῶν παραγόντων καί τοῦ εὐλαβοῦς λαοῦ τοῦ Θεοῦ. Ἐν τῷ τέλει τῆς Θείας Λειτουργίας ἐτελέσθη Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Γρεβενῶν Αἰμιλιανοῦ καί τῶν σύν αὐτῷ πεσόντων, μεθ’ ὅ ἐπηκολούθησεν ἡ ἀνταλλαγή προσφωνήσεων καί ἀναμνηστικῶν δώρων μεταξύ τοῦ Ποιμενάρχου καί τοῦ Πατριάρχου. Ἡ Θεία αὕτη Λειτουργία, μεταδοθεῖσα ἀπ’ εὐθείας ὑπό τῆς Ἑλληνικῆς Τηλεοράσεως, ἔληξε διά τοῦ Πολυχρονισμοῦ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος. Τήν μεσημβρίαν παρετέθη ἐπίσημον γεῦμα ὑπό τοῦ πρώτου πολίτου τῆς πόλεως πρός τιμήν τοῦ ὑψηλοῦ ἐπισκέπτου αὐτῆς, ἀνταλλαγεισῶν τῶν σχετικῶν προπόσεων. Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας ἐγένετο, ἐν τῷ Κέντρῳ Πολιτισμοῦ τοῦ Δήμου Γρεβενῶν, παρουσίασις καλλιτεχνικοῦ προγράμματος διά τόν τιμώμενον ἀείμνηστον Ἱεράρχην, ὑπό τῆς χορῳδίας τοῦ Ἱ. Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Γρεβενῶν καί τῶν Πολιτιστικῶν Συλλόγων Ποντίων-Μικρασιατῶν καί "Πίνδος". Διά τόν Μητροπολίτην Γρεβενῶν Αἰμιλιανόν ὡμίλησαν ἐν βαθείᾳ συγκινήσει ὁ Σεβ. διάδοχος τοῦ τιμωμένου καί ἡ Α.Θ.Παναγιότης, Ἥτις μετά ταῦτα παρεχώρησεν εὐχαρίστως, ἐν ἰδιαιτέρᾳ αἰθούσῃ, ἀκρόασιν εἰς ἐκπροσώπους τῶν Τοπικῶν Ἀρχῶν, Φορέων, Συλλόγων κλπ., εὐλογήσασα ἐγκαρδίως αὐτούς τε καί τούς καταβαλλομένους καθ’ ἑκάστην κόπους αὐτῶν. Ἀργότερον, ὁ Ἐξοχ. κ. Γεώργιος Δασταμάνης, Ἀντιπεριφερειάρχης Δυτικῆς Μακεδονίας, παρέθεσεν ἀποχαιρετιστήριον δεῖπνον πρός τιμήν τοῦ Πατριάρχου τοῦ Γένους.
Τήν πρωΐαν τῆς ἑπομένης, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενῶν κ. Σέργιος μετά τῶν Τοπικῶν καί Περιφερειακῶν Ἀρχόντων προέπεμψαν εὐλαβῶς καί λίαν τιμητικῶς τήν Σεπτήν Κορυφήν τῆς Ὀρθοδοξίας, ἐπιστρέφουσαν μέσῳ Θεσσαλονίκης εἰς τήν ἕδραν Αὐτῆς. Εἰς τό ἀεροδρόμιον "Μακεδονία" προσῆλθον καί προέπεμψαν τόν Πατριάρχην οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς κ. Προκόπιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κ. Ἰωάννης, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, ἀντιπροσωπεία ἐκ δύο Ἱερέων τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἐκπροσωποῦσα τόν κωλυόμενον ἕνεκα ὑπηρεσιακῶν ὑποθέσεων ἵνα προσέλθῃ Σεβ. Ποιμενάρχην αὐτῶν, οἱ Ἐξοχ. κ. Εὐθύμιος Σῶκος, Γεν. Γραμματεύς Ἀποκεντρωμένης Κρατικῆς Διοικήσεως Κεντρικῆς-Ἀνατολικῆς Μακεδονίας-Θρᾴκης, κ. Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου, ἐπί κεφαλῆς τῆς Γεν. Γραμματείας Μακεδονίας-Θρᾴκης, κ. Ἀπόστολος Τζιτζικώστας, Ἀντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Εὐστάθιος Κουτμερίδης, Βουλευτής τοῦ Νομοῦ Σερρῶν, ὁμοῦ μετά λοιπῶν φορέων καί παραγόντων.
Τήν Α.Θ.Παναγιότητα, ἀφιχθεῖσαν αἰσίως εἰς τό Διεθνές Ἀεροδρόμιον τῆς Πόλεως, ὑπεδέχθησαν οἱ πρό τετραημέρου προπέμψαντες Αὐτήν Σεβ. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος καί Ἐντιμ. κ. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος.

9/27/2011

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΕΙ


Παλλαϊκή η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά την επίσημη τετραήμερη επίσκεψή του στα Γρεβενά (23-26 Σεπτεμβρίου τ.έ.).
Και δεν είναι ούτε παράξενο, ούτε παράδοξο το γεγονός. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όπου κι αν πηγαίνει ξεσηκώνει τα πλήθη. Εντυπωσιάζει, συγκινεί, μαγνητίζει.
Εντυπωσιάζει με την απλότητα και συνάμα με την αρχοντιά του.
Συγκινεί με την αγάπη του και την ανθρωπιά του.
Μαγνητίζει με τους τρόπους του, την μελιστάλαχτο συμπεριφορά του.
Γι’ αυτό κι όπου βρεθεί, ο κόσμος τρέχει. Να τον δει, να τον ακούσει, να ασπασθεί το χέρι του και να πάρει την ευλογία του.
Στο πρόσωπό του βλέπει τον ποιμένα τον καλό, τον στοργικό πατέρα.. Ο λόγος του ζεστός και παρηγορητικός, διότι «μετά παρρησίας πάσης λαλείν τον λόγον (Κυρίου)» (Πρ. 4,29).
Το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να μιλά απ’ ευθείας στις καρδιές του κόσμου οφείλεται στο ότι, ό, τι λέει είναι βγαλμένο μέσα από την καρδιά του. «Εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί» (Ματθ. 12,34). Καταλαβαίνει το λαό γιατί «και ο Πατριάρχης είναι παιδί του λαού». Το είπε ο ίδιος το Σάββατο το βράδυ (24 Σεπτεμβρίου), στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Γρεβενών. Συγκινήθηκε από την προσπάθεια του ιδιοκτήτη, να συντηρήσει την πολύτεκνη οικογένειά του, με την βοήθεια της συζύγου του και των μεγαλυτέρων από τα επτά παιδιά τους. Θυμήθηκε τη δική του οικογένεια, τα δικά του δύσκολα παιδικά χρόνια.
Καταλαβαίνουμε τώρα, γιατί ο κόσμος τρέχει όπου πηγαίνει ο Πατριάρχης. Γιατί τον αισθάνεται δικό του άνθρωπο. Αντλεί δύναμη από εκείνον ο οποίος καθημερινά σηκώνει το δικό του βαρύ σταυρό υπό συνθήκες πολύ δύσκολες. Από εκείνον που προσπαθεί να κρατά ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας έχοντας πολλές φορές να αντιμετωπίσει «έξωθεν μάχες και έσωθεν φόβους» (Β΄ Κορινθ. 7,5).
Και τη χρειάζεται αυτή τη δύναμη ο λαός μας αυτή την περίοδο, όσο ποτέ. Τώρα που όλοι αισθάνονται «εκλελυμένοι και ερριμένοι» (Ματθ. 9,36).
Μακάρι γρήγορα να γίνει πραγματικότητα η ευχή του Πατριάρχου μας: «Ευχόμεθα και αυτή τη φορά το ταχύτερον δυνατόν να ξεπεράσει τη δυσκολία της παρούσης συγκυρίας και να πορεύεται στο δρόμο της ευημερίας, της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητος με καλή γειτονία προς όλους τους λαούς και με πρόοδο εις πάν έργο αγαθό».

Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο-Γερμανίας

9/25/2011

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

 Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα το πρωί  στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Γρεβενών Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, και τρισάγιο στη μνήμη του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Γρεβενών Αμιλιανού, καθώς την 1η Οκτωβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του. Ο περικαλλής παλαιός Ναός της πόλης των Γρεβενών είχε «πλημμυρίσει» από νωρίς από εκατοντάδες πιστούς που θέλησαν να λάβουν την ευλογία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.
Στη θεία λειτουργία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Εδέσσης Ιωήλ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, Μιλήτου Απόστολος, Ικονίου Θεόληπτος, Καστορίας Σεραφείμ, Φλωρίνης Θεόκλητος, Σιατίστης Παύλος, Ελασσώνος Βασίλειος, Ιόππης Δαμασκηνός, Κοζάνης Παύλος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος.

«Η ευχαριστία και η ευγνωμοσύνη σύμπαντος του λαού, μετά των τοπικών αρχόντων και εμού προσωπικώς είναι άφατος, διότι υπεβλήθητε Υμείς μετά της Συνοδείας Σας, εις τον κόπον της ενταύθα ελεύσεως και επευλογήσεως των Εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής του Εθνομάρτυρος, παρά τον φόρτον των υψηλών καθηκόντων σας ως ηγέτου του παλαιφάτου Οικουμενικού Πατριαρχείου και την μέριμναν σας διά την υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίαν» είπε ο Μητροπολίτης Γρεβενών στην ομιλία του, αφού είχε διαβαστεί το τρισάγιο στη μνήμη του εθνομάρτυρα προκατόχου του Αιμιλιανού και των συνοδών αυτού.
Ο Μητροπολίτης Σέργιος μίλησε με συγκίνηση για τον προκάτοχό του, την μόρφωση και την καλλιέργειά του, το υψηλό εθνικό και εκκλησιαστικό φρόνημά του καθώς και για την αντίσταση που προέβαλε στις εις βάρος του μεθοδεύσεις των τοπικών οργάνων του ξένου δυνάστου, «των προπαγανδιστών, ακόμη και αρνησιπάτριδων Ελλήνων».
«Ούτω, θλιβόμενος, στεναχωρούμενος, διωκόμενος αλλά μη υποχωρών εις το καθήκον, «φυλάττων Θερμοπύλας», εγένετο «κάρφος» εις τους κρατούντας, με αποτέλεσμα, δεκαέξι μόλις μήνας μετά την άφιξίν του εις τα Γρεβενά, να εξοντωθή από τους εχθρούς του Γένους, μετά του διακόνου του Δημητρίου και του αγωγιάτου Αθανασίου, ενώ ευρίσκετο εις περιοδείαν μεταβαίνων από το χωρίον Σχίνοβον - σήμερον ονομαζόμενον Δεσπότης, προς το χωρίον Γκριντάδες -σήμερον προς τιμήν του, Αιμιλιανόν».

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισήμανε το διαχρονικό θυσιαστικό ενδιαφέρον της Μητέρας Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για τα τέκνα της σε όλες τις επαρχίες του Θρόνου.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο Μ Ι Λ Ι Α
ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΝΑΟΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
(25 Σεπτεμβρίου 2011)

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Γρεβενῶν, Ποιμενάρχα τῆς θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας,
Ἱερώτατοι Ἀδελφοί,
Ἐξοχώτατοι,
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

«Ἔχομεν δὲ τὸν θησαυρὸν τοῦτον ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν, ἵνα ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως ᾖ τοῦ Θεοῦ καὶ μὴ ἐξ ἡμῶν».
Αὐτὴν τὴν διαβεβαίωσιν τοῦ πρωτοκορυφαίου καὶ οὐρανοβάμονος Ἀποστόλου Παύλου πρὸς τοὺς χριστιανοὺς τῆς Κορίνθου, ἡ ὁποία ἐκφράζει τὴν ἐν τῇ ἀνθρωπίνῃ ἀσθενείᾳ τελειουμένην παντοδυναμίαν τοῦ Θεοῦ, ὑπενθυμίζει εἰς ἡμᾶς σήμερον τὸ ἀποστολικὸν ἀνάγνωσμα.
Tὴν αὐτὴν βεβαιότητα ᾐσθάνθημεν καὶ ἡμεῖς τελεσιουργοῦντες μεθ᾽ ὑμῶν, Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Γρεβενῶν καὶ ἀγαπητὲ ἐν Χριστῷ ἀδελφὲ κύριε Σέργιε, καὶ μετὰ τῶν λοιπῶν προσφιλεστάτων ἀδελφῶν Ἱεραρχῶν, τὸ ἱερώτατον μυστήριον τῆς Θείας Εὐχαριστίας εἰς τὸν Ἱερὸν Μητροπολιτικὸν Ναὸν τῆς θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας, ἐν μέσῳ τοῦ εὐσεβοῦς καὶ φιλεόρτου λαοῦ.
Διότι ὄντως θησαυρὸς πολύτιμος καὶ ἀνεκτίμητος εἶναι ὁ ἐν τῷ μυστηρίῳ τῆς Θείας Εὐχαριστίας «μελιζόμενος καὶ μὴ διαιρούμενος» Ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ. Θησαυρὸς πολύτιμος καὶ ἀδαπάνητος εἶναι «ὁ πάντοτε ἐσθιόμενος καὶ μηδέποτε δαπανώμενος ἀλλὰ τοὺς μετέχοντας ἁγιάζων» Κύριος Ἰησοῦς Χριστός. Καὶ αὐτὸν τὸν θησαυρόν, τὸν ἀκένωτον καὶ ἀσύλητον ἀνὰ τοὺς αἰῶνας, μεταλαμβάνομεν, μετέχοντες τοῦ ἱεροῦ μυστηρίου, εἰς τὰ ὀστράκινα σκεύη τῆς ἀνθρωπίνης ὑπάρξεώς μας καὶ εἰς τὸ ἐκ χοὸς πεπλασμένον καὶ φθαρτὸν σῶμα μας, τὸ ὁποῖον ὅμως διὰ τῆς χάριτος καὶ δυνάμεως τοῦ Θεοῦ ἀξιοῦται τῆς αἰωνίου ζωῆς.
Θησαυρὸν πολύτιμον καὶ ἀνεκτίμητον ἀποτελεῖ ἡ Θεία Χάρις, ἡ διὰ τῶν ἱερῶν μυστηρίων καὶ ἁγιαστικῶν πράξεων τῆς Ἐκκλησίας μεριζομένη καὶ διαχεομένη εἰς τοὺς πιστούς, ἡ Θεία Χάρις ἡ ὁποία παρέχεται ὑπὸ τοῦ Θεοῦ εἰς τοὺς ἐκζητοῦντας αὐτὴν εἰλικρινῶς καὶ ἀγωνιζομένους πρὸς ἁγιασμὸν τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων αὐτῶν. Διότι ἡ Θεία Χάρις εἶναι αὐτὴ ἡ ὁποία μεταβάλλει τοὺς μωροὺς κατὰ κόσμον εἰς σοφοὺς κατὰ Θεὸν καὶ τοὺς μηδὲν ἔχοντας εἰς τοὺς τὰ πάντα κατέχοντας, ὅπως ἀποδεικνύεται διὰ τῆς ζωῆς καὶ ἱστορίας τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ἐκκλησίας.
Θησαυρὸς πολύτιμος καὶ ἀνεκτίμητος, φυλασσόμενος ἐν τοῖς ὀστρακίνοις σκεύεσι τῶν ἀνθρωπίνων ψυχῶν, εἶναι καὶ ἡ εἰς Χριστὸν πίστις, τὴν ὁποίαν παρελάβομεν παρὰ τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων καὶ τῶν θεοφόρων πατέρων καὶ τὴν ὁποίαν φυλάσσομεν ὡς ἱερὰν παρακαταθήκην «ἐκτρεπόμενοι τὰς βεβήλους κενοφωνίας» (Α´ Τιμ. ς΄ 20). Καὶ ἡ πίστις αὐτὴ ἀποτελεῖ δι᾽ ἡμᾶς τοὺς ὀρθοδόξως εἰς Χριστὸν πιστεύοντας τὴν «νίκην τὴν νικήσασαν τὸν κόσμον» (Α΄ Ἰωάν. ε΄ 4), κατὰ τὸν ἑορταζόμενον αὔριον ἠγαπημένον μαθητὴν τοῦ Κυρίου, Ἅγιον Ἰωάννην τὸν Θεολόγον• ἀποτελεῖ τὴν δύνα¬μιν ἡ ὁποία ἐνισχύει τοὺς πιστοὺς «ὥστε ὄρη μεθιστάναι» (Α΄ Κορ. ιγ΄ 2) καὶ ἀναδεικνύει τοὺς ταπεινοὺς καὶ χοϊκοὺς ἀνθρώπους εἰς τέκνα Θεοῦ καὶ κληρονόμους τῆς βασιλείας Του, «ἵνα ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως ᾖ τοῦ Θεοῦ καὶ μὴ ἐξ ἡμῶν».
Θησαυρὸς πολύτιμος καὶ ἀδαπάνητος εἶναι ὁ ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν Χριστός, ὁ ὁποῖος μεταποιεῖ τὴν ἀποτελουμένην ἐξ ἀνθρώπων Ἐκκλησίαν ἀπὸ ὀστρακίνου σκεύους εἰς ἰδικόν Του σῶμα, ἰσχυρὸν καὶ ἄθραυστον, ὥστε πολεμουμένη νὰ νικᾷ καὶ ὑβριζομένη νὰ καθίσταται λαμπροτέρα.
Θησαυρὸς πολύτιμος καὶ ἀδαπάνητος καὶ τὸ Πανάγιον Πνεῦμα, τὸ μένον ἀεὶ καὶ ὅλον τὸν θεσμὸν συγκροτοῦν τῆς Ἐκκλησίας, ὥστε νὰ μαρτυρῇ περὶ τοῦ ἐντὸς αὐτῆς θησαυροῦ εἰς τὸν κόσμον, ὁ ὁποῖος ἀναζητεῖ θησαυροὺς φθειρομένους καὶ ὑλικοὺς καὶ προσκολλᾶται εὐκόλως εἰς ὅσους «σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει καὶ κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι» (Ματθ. ς΄ 19), ἀγνοῶν ἢ ἀδιαφορῶν διὰ τὸν ἄσυλον θησαυρὸν τὸν ὁποῖον κατέχει καὶ προσφέρει εἰς πάντας ἀνθρώπους ἡ Ἐκκλησία.
Τὴν μαρτυρίαν ταύτην περὶ τοῦ θησαυροῦ ἡμῶν τοῦ «ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσι» φυλασσομένου ἀλλ᾽ οὐδέποτε ἀλλοιουμένου συνεχίζει νὰ δίδῃ τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον εἰς τὸν σύγχρονον ἄνθρωπον καὶ παραλλήλως νὰ ὑπενθυμίζῃ τὴν ὕπαρξίν του καὶ εἰς ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι ἐπηρεαζόμενοι ἐκ τῶν ποικιλωνύμων κρίσεων τῆς ἐποχῆς μας, τὸν ἔχουν λησμονήσει. Συνεχίζει νὰ τὴν δίδῃ «οὐ καθ᾽ ὑπεροχὴν λόγου ἢ σοφίας» (Α΄ Κορ. β΄ 1) ἀλλ᾽ ἐν βαθυτάτῃ συναισθήσει ὅτι διακονίαν του ἀποτελεῖ «ἡ μέριμνα πασῶν τῶν Ἐκκλησιῶν» (Β΄ Κορ. ια΄ 28) καὶ ἐν ἀπαρασαλεύτῳ πίστει ὅτι «ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως εἶναι τοῦ Θεοῦ».

Ἐν τῇ διακονίᾳ ταύτῃ τῆς μερίμνης τῶν Ἐκκλησιῶν ἡ Μήτηρ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἐκάλυπτε πάντοτε θυσιαστικῶς ὑπὸ τὰς φιλοστόργους πτέρυγάς της τὰ τέκνα της εἰς ὅλας τὰς ἐπαρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἀποστέλλουσα τοὺς καταλλήλους δι᾽ ἑκάστην Ἀρχιερεῖς πρὸς διαποίμανσιν καὶ καταρτισμόν των, καὶ δὲν ἔπαυε νυκτὸς καὶ ἡμέρας νὰ ἀγρυπνῇ καὶ νὰ ἐνδιαφέρηται διὰ τὴν κατὰ Θεὸν προκοπὴν καὶ πρόοδόν των. Ἰδιαιτέρως δὲ εἰς καιροὺς δυσχειμέρους καὶ χαλεποὺς διὰ τὸ Γένος καὶ τὴν Ἐκκλησίαν, εἰς καιροὺς κατὰ τοὺς ὁποίους αἱ ἐν Μακεδονίᾳ ἐπαρχίαι καὶ τὰ ἐν αὐταῖς τέκνα της διέτρεχον «κινδύνους ἐκ γένους, κινδύνους ἐξ ἐθνῶν, κινδύνους ἐν ψευδαδέλφοις» (Β΄ Κορ. ια΄ 26), τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον ἐφρόντισε νὰ ἐκλέξῃ καὶ νὰ καταστήσῃ εἰς τὰς Μητροπόλεις αὐτὰς Ἱεράρχας ἱκανοὺς καὶ πεφωτισμένους διὰ νὰ στηρίξουν τὸ πολυτρόπως χειμαζόμενον ποίμνιόν των, Ἱεράρχας δραστηρίους καὶ τολμηροὺς διὰ νὰ «βαστάσουν τὸν καύσωνα» (Ματθ. κ΄ 12) τῆς ἀρχιερατικῆς των διακονίας, Ἱεράρχας ἀποφασισμένους νὰ ἄρουν τὸν σταυρὸν τῆς μαρτυρίας Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀλλὰ καὶ νὰ σταυρωθοῦν ἐπ᾽ αὐτοῦ.
Αὐτὸν τὸν σταυρὸν τῆς μαρτυρίας καὶ τοῦ μαρτυρίου ἀνέλαβε νὰ ἄρῃ ὁ Μητροπολίτης Γρεβενῶν Αἰμιλιανὸς ἀποσταλεὶς ὑπὸ τοῦ μεγάλου Πατριάρχου Ἰωακεὶμ τοῦ Γ´ διὰ νὰ ἐνισχύσῃ καὶ νὰ στηρίξῃ τὸ φρόνημα καὶ τὴν πίστιν τοῦ χειμαζομένου ποιμνίου τῆς ἱστορικῆς Μητροπόλεως Γρεβενῶν. Ὁ σταυρὸς ἦτο βαρύς καὶ ἡ διακονία ἐπίπονος• ἀλλ᾽ ὁ Μητροπολίτης Αἰμιλιανὸς μὲ ἀκράδαντον πίστιν εἰς τὴν δύναμιν τοῦ Θεοῦ εἰργάσθη θυσιαστικῶς ὡς καλὸς ποιμὴν διὰ τὴν σωτηρίαν καὶ τὴν προστασίαν τῶν ἐμπιστευθέντων αὐτῷ ὑπὸ τῆς Ἐκκλησίας προβάτων καὶ ἠγωνίσθη παντοιο¬τρόπως διὰ νὰ ἀποτρέψῃ τοὺς βαρεῖς λύκους, οἱ ὁποῖοι ὄχι μόνον δὲν ἐφείδοντο τοῦ ποιμνίου του ἀλλὰ καὶ ἐπεχείρουν νὰ ἁρπάσουν τὰ πρόβατα μακρὰν τῆς σωτηρίου ποίμνης τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ. Ποτὲ ἀπὸ τοῦ χρέους μὴ κινῶν, κατὰ τὸν ποιητήν, δὲν ὑπολόγιζεν ὁ Μητροπολίτης Αἰμιλιανὸς τοὺς κινδύνους τοὺς ὁποίους διέτρεχεν ὁ ἴδιος, ἀλλ᾽ ἔθετε πάντοτε ὡς προτεραιότητα τὸ χρέος τῆς ἐνισχύσεως τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ τὸν ὁποῖον ἐκλήθη νὰ διαποιμάνῃ. Εἰς τὴν ἐπιτέλεσιν τοῦ ἱεροῦ του καθήκοντος εὗρε μαρτυρικὸν θάνατον, ἐπισφραγίσας τοιουτοτρόπως τὴν μαρτυρίαν τῆς ἀρχιερατικῆς του διακονίας διὰ τοῦ μαρτυρίου.
«Ἐσείσθη ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ τῆς Μακεδονίας», ἔγραφον αἱ ἐφημερίδες τῆς ἐποχῆς διὰ τὴν κηδείαν τοῦ Μητροπολίτου Γρεβενῶν Αἰμιλιανοῦ Λαζαρίδου, καί ὁ ἀοίδιμος Πατριάρχης Ἰωακείμ ὁ Γ´ ἐδέετο ἐκ Φαναρίου «ὅπως ὁ Ὕψιστος κατατάξῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἐν σκηναῖς δικαίων».

Τὸ αὐτὸ ποιοῦμεν καὶ ἡμεῖς σήμερον, ἀνταποκρινόμενοι εἰς τὴν εὐγενῆ πρόσκλησίν σας, Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Γρεβενῶν καὶ ἀγαπητὲ ἐν Χριστῷ ἀδελφὲ κύριε Σέργιε, ὅπως ἐπισκεφθῶμεν τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν ὑμῶν ἐπὶ τῇ ἐπετείῳ τῆς συμπληρώσεως ἑκατὸν ἐτῶν ἀπὸ τοῦ μαρτυρικοῦ θανάτου τοῦ ἀειμνήστου προκατόχου σας, Μητροπολίτου Γρεβενῶν Αἰμιλιανοῦ.
Ἀγαλλόμεθα μεγάλως διότι καὶ πάλιν εὑρισκόμεθα εἰς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Γρεβενῶν καὶ σᾶς εὐχαριστοῦμεν ἐκ μέσης ψυχῆς, διότι μᾶς προσφέρετε τὴν χαρὰν νὰ συναντήσουμε καὶ πάλιν τὰ προσφιλῆ πρόσωπα ὑμῶν, νὰ ἴδωμεν ἐκ τοῦ σύνεγγυς τὰ ἐπιτελούμενα ἀγαθὰ ἔργα, νὰ θαυμάσουμε τὸν φυσικὸν πλοῦτον, τὸν ὁποῖον διαθέτει ἡ περιοχή σας, καὶ νὰ ἐγκύψουμε πρὸ πάντων εἰς τὸν πνευματικὸν πλοῦτον τὸν ὁποῖον ἐθησαύρισαν εὐλαβεῖς ἱδρυταὶ Ἱερῶν Μονῶν καὶ κτίτορες Ἱερῶν Ναῶν καὶ ηὔξησαν διὰ τῆς ἀσκήσεως καὶ τοῦ μαρτυρίου των ἱεραὶ μορφαὶ ἁγίων ἀνδρῶν καὶ γυναικῶν. Εὐχαριστοῦμεν πάλιν καὶ πολλάκις διὰ τὰς πολλαπλᾶς ἐκδηλώσεις τῆς ἀγάπης καὶ τῆς ἀφοσιώσεως ὑμῶν, τῶν ἐξοχωτάτων καὶ ἐντιμοτάτων ἀρχόντων καὶ τοῦ πιστοῦ καὶ λίαν ἀγαπητοῦ εἰς ἡμᾶς λαοῦ τῆς εὐλογημένης καὶ θεο¬σώστου ταύτης ἐπαρχίας.
Μεταφέρομεν πρὸς πάντας ὑμᾶς τὴν ἀγάπην καὶ τὸν ἀσπασμὸν τῆς Μητρὸς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως καὶ τῆς ἡμετέρας Μετριότητος καὶ ἀπονέμομεν τὴν πατρικὴν ἡμῶν εὐχὴν καὶ Πατριαρχικὴν εὐλογίαν, ἀναμένοντες ὑμᾶς καὶ εἰς τὴν ἕδραν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα, ὁ Χριστὸς ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν νῦν καὶ ἀεί!


9/24/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Πλήθη πιστών υποδέχθηκαν το πρωί του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου, τον Πατριάρχη του Γένους στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Οσίου Νικάνορος (Ζάβορδας) Γρεβενών. Σκαρφαλωμένη στην κορυφή του Καλλιστρατείου Όρους, εκεί που ασκήτευαν οι Όσιοι Καλλίστρατος και Νικάνορας- κτήτορες του μοναστηριακού συγκροτήματος, η Μονή «ατενίζει» τις καταπράσινες κοιλάδες που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας και «ενώνει» πνευματικά τον άνθρωπο με τον Θεό.
Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε στο Μοναστήρι όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος Αρχιμ.Τιμόθεος και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών και όμορων Μητροπόλεων. Τελέστηκε δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, ένα ζωντανό μνημείο με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο, έργο του εργαστηρίου του Φράγκου Κατελάνου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
«Μη έχων την παρρησίαν, ενώπιον της προσωπικότητος και του υψηλού αξιώματός σας, να αρθρώσω τι έτερον, επισημαίνω μόνον ότι η ενταύθα επίσκεψις Πατριάρχου – πρώτη εις τον μακραίωνα βίον της Μονής – αποτελεί ορόσημον εις την ιστορίαν της παλαιφάτου και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής, προσφιλές προσκύνημα της Δυτικής Μακεδονίας» σημείωσε ο Αρχιμ.Τιμόθεος υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον οποίο προσέφερε μια φορητή εικόνα του Οσίου Νικάνορος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε να συνεχιστεί η επάνδρωση της Ιεράς Μονής και προσέφερε ως ευλογία και εις ανάμνηση της επισκέψεως του, μια αργυρή κανδήλα.
«Η πατρική ημών ευχή και Πατριαρχική ευλογία θα σε συνοδεύουν, π.Τιμόθεε, τόσον εις την διακονίαν της Μητρός Εκκλησίας, την οποίαν ανέλαβες, όσον και εις τον προσωπικόν σου αγώνα διά την κατά Θεόν τελείωσιν και σωτηρίαν», σημείωσε απευθυνόμενος στον ηγούμενο της Μονής.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε σε ένα σημείο εκτός του Μοναστηριού όπου σε κοντινή απόσταση βρισκόταν παλαιά το κοιμητήριο και τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη του τελευταίου καθηγουμένου, αοιδίμου Αμφιλοχίου, καταγόμενου από την Ίμβρο.
Ακολούθως επέστρεψε στο μοναστηριακό συγκρότημα όπου προσκύνησε την κάρα του Οσίου Νικάνορος στο φερώνυμο παρεκκλήσιο της Μονής και ακολούθως αγνάντεψε τη θέα από ένα μεγάλο μπαλκόνι μπροστά από το οποίο απλώνεται η κοιλάδα την οποία διατρέχει ο Αλιάκμονας.
Ο Μ Ι Λ Ι Α
ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΝ ΕΝ Τῌ ΙΕΡᾼ ΜΟΝῌ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ ΖΑΒΟΡΔΑΣ
(24 Σεπτεμβρίου 2011)

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Γρεβενῶν κύριε Σέργιε,
Ὁσιολογιώτατε π. Τιμόθεε,
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Οἱ στίχοι τῆς πρὸς Θεὸν δοξολογίας, τοὺς ὁποίους ἔψαλον πρὸ ὀλίγου οἱ χοροὶ τῶν ἱεροψαλτῶν, ἐκφράζουν ἀπολύτως τὰ μύχια αἰσθήματα τῆς ψυχῆς μας, καθὼς διὰ πρώτην φορὰν ἐπισκεπτόμεθα τὴν παλαίφατον ταύτην Πατριαρχικὴν καὶ Σταυροπηγιακὴν Μονὴν τῆς Θείας Μεταμορφώσεως, τὴν εὐρέως γνωστὴν ὡς Μονὴν τοῦ Ὁσίου Νικάνορος, ἐκ τοῦ ὀνόματος τοῦ Ἁγίου ἱδρυτοῦ καὶ κτήτορός της.
Εὐλογοῦμεν καὶ δοξάζομεν τὸν ἐν Τριάδι Θεόν, διότι μᾶς ἠξίωσε νὰ προσκυνήσουμε πρὸς Ναὸν ἅγιον τοῦ ἐν δόξῃ Μεταμορφωθέντος Κυρίου• νὰ προσκυνήσουμε εἰς τόπον ἱερόν, εἰς τὸν ὁποῖον ὁ Ὅσιος Νικάνωρ ἀνεκάλυψε κατὰ θείαν ὑπόδειξιν τὴν ἱερὰν καὶ σεβασμίαν εἰκόνα τῆς τοῦ Χριστοῦ Μεταμορφώσεως καὶ ἀνήγειρε τὴν ἱερὰν ταύτην καὶ σεβασμίαν Μονήν, ὡς τὴν σκηνὴν ἐκείνην τὴν ὁποίαν ἐπεθύμει ὁ Ἀπόστολος Πέτρος νά στήσουν οἱ πρόκριτοι τῶν μαθητῶν εἰς τὸ Ὄρος Θαβώρ διὰ νὰ ἀπολαμβάνουν εἰς τὸ διηνεκὲς τὴν δόξαν τοῦ θεανδρικοῦ προσώπου τοῦ Ἰησοῦ.
Εὐλογοῦμεν καὶ δοξάζομεν τὸν Θεόν, ὁ Ὁποῖος ὡδήγησε τὰ βήματά μας εἰς τὸ Καλλίστρατον ὄρος, τὸ ὄρος τῶν ἀσκητικῶν πόνων καὶ τῶν πνευματικῶν ἀναβάσεων πολλῶν ἀνὰ τοὺς αἰῶνας ἐν ἀσκήσει καὶ σεμνῇ πολιτείᾳ διαλαμψάντων πατέρων, εἰς τὸ Καλλίστρατον ὄρος εἰς τὸ ὁποῖον ὡδήγησε πρὸ πέντε αἰώνων ὁ Θεὸς καὶ τὰ βήματα τοῦ ἐκ Θεσσαλονίκης ὁρμωμένου ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡμῶν Νικάνορος.
Ἐστρατεύθη ὁ ὅσιος εἰς τὴν καλὴν στρατείαν τῆς μοναχικῆς πολιτείας καὶ τοῦ πνευματικοῦ ἀγῶνος, προσκληθεὶς ὑπὸ τοῦ Θεοῦ νὰ ἐγκαταλείψῃ «πατρίδα … τὴν ἐπίγειον» καὶ νὰ γίνῃ «τῆς οὐρανίου οἰκήτωρ» εἰς τὸ ὄρος αὐτὸ, ζῶν ἐν ἀρχῇ εἰς τὸ ἐπὶ τοῦ ἀποκρήμνου βράχου ἐνιδρυμένον ἀσκητήριον τοῦ πρώτου ἀσκητοῦ τῆς περιοχῆς, τοῦ ὁσίου Καλλιστράτου, ἐπ᾽ ὀνόματι τιμώμενον τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, «μόνος μόνῳ Θεῷ».
Καὶ ὅταν διὰ τῆς ἀσκήσεως, τῆς νηστείας, τῆς ἡσυχίας καὶ τῆς προσευχῆς ἀνῆλθε τὴν οὐρανοδρόμον κλίμακα τῶν ἀρετῶν, ἐκλήθη καὶ πάλιν ὑπὸ τοῦ Θεοῦ διὰ νὰ γίνῃ κτήτωρ τῆς πνευματικῆς αὐτῆς μάνδρας. Διὰ τῶν ἀτρύτων αὐτοῦ κόπων ἀλλὰ καὶ διὰ τῆς θείας εὐλογίας ηὐξήθη καὶ ἐπλουτίσθη ἡ Μονὴ καὶ διὰ πνευματικῶν καὶ διὰ ὑλικῶν ἀγαθῶν, ὥστε νὰ προσφέρῃ βοήθειαν καὶ ἀρωγὴν εἰς τοὺς ἔχοντας ἀνάγκην, νὰ ἀποτελῇ φάρον φωτεινὸν διὰ τῆς λαμπρᾶς βιβλιοθήκης της, καὶ ἰατρεῖον ψυχῶν καὶ σωμάτων διὰ τῶν ἐν αὐτῇ τεθησαυρισμένων ἁγίων καὶ ἱερῶν λειψάνων, ἐν οἷς τοῦ Ὁσίου κτήτορος αὐτῆς Νικάνορος ἀλλὰ καὶ τοῦ ἱδρυτοῦ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, πρωτοκλήτου Ἀποστόλου Ἀνδρέου, καὶ τοῦ ἡμετέρου προστάτου Ἀποστόλου Βαρθολομαίου καὶ τοῦ ἐν ἁγίοις προκατόχου ἡμῶν Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου. Βλέπετε πόσαι ἱεραὶ μορφαὶ συνδέουν τὴν Μονήν σας μὲ τὴν Μητέρα Ἐκκλησίαν τῆς Κωνσταντινουπόλεως!

Ἡ ἀγάπη καὶ ὁ σεβασμὸς τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας, ἐν συνδυασμῷ πρὸς τὴν διαχρονικὴν προσφορὰν τῆς Μονῆς εἰς τὴν παιδείαν καὶ τὴν ἐνίσχυσιν τοῦ Γένους, τὴν ἀνέδειξαν ὡς τὸ σημαντικώτερον θρησκευτικὸν προσκύνημα τῆς περιοχῆς. Διὰ τοῦτο καὶ παλαιόθεν ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἐτίμησεν αὐτὴν διὰ τῆς ἀξίας τοῦ Πατριαρχικοῦ Σταυροπηγίου, τὸ ὁποῖον καὶ ἐκφράζει τὴν στοργὴν καὶ τὴν μέριμναν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, εἰς τὴν πνευματικὴν δικαιοδοσίαν τοῦ ὁποίου καὶ ἀνήκει.
Εἴμεθα εὐτυχεῖς διότι ὁ Ἱερώτατος Μητροπολίτης Γρεβενῶν κύριος Σέργιος, εἰς τὴν ἐπαρχίαν τοῦ ὁποίου εὑρίσκεται ἡ Πατριαρχικὴ καὶ Σταυροπηγιακὴ Μονὴ τοῦ Ὁσίου Νικάνορος, ἐργάζεται ἀόκνως ἀπὸ πολλῶν ἐτῶν διὰ τὴν πολύπλευρον ἀνάδειξίν της, ἰδίως δὲ μετὰ τὸν καταστροφικὸν σεισμὸν τοῦ ἔτους 1995 διὰ τὴν ἐκ βάθρων ἀνακαίνισίν της, τὴν προβολὴν καὶ διαφύλαξιν τῶν ἱερῶν κειμηλίων καὶ τῶν πολυτίμων χειρογράφων της, ἐν οἷς καὶ ὁ μοναδικὸς κῶδιξ ὁ ὁποῖος διασώζει τὸ πλῆρες κείμενον τοῦ Λεξικοῦ τοῦ σοφωτάτου ἐν ἁγίοις προκατόχου ἡμῶν Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, τὸν ὁποῖον ἀνεκάλυψε κατὰ τὸ ἔτος 1959 ἐνταῦθα ὁ ἀείμνηστος καθηγητὴς Λίνος Πολίτης, καὶ τὴν καταγραφὴν τῶν ὁποίων ἐπεμελήθη ὁ Ἱερώτατος καὶ φιλόμουσος ἅγιος Γρεβενῶν.

Δὲν ἀγνοοῦμεν βεβαίως καὶ τὸ ἐνδιαφέρον σας, Ἱερώτατε ἀδελφέ, διὰ τὴν ἐπάνδρωσιν τῆς Ἱερᾶς ταύτης Μονῆς, ἡ ὁποία διὰ τῆς χάριτος τοῦ ἐφόρου καὶ προστάτου της Ὁσίου Νικάνορος, ἤρχισε νὰ εὐοδοῦται ἀπὸ τοῦ ἔτους 2004 διὰ τῆς προσελεύσεως καὶ ἐγκαταβιώσεως εἰς αὐτὴν τοῦ ἀγαπητοῦ π. Τιμοθέου.
Εὐχόμεθα ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ νὰ ἑλκύσῃ καὶ ἄλλας ψυχὰς εἰς τὴν Ἱερὰν αὐτὴν Μάνδραν, ὥστε νὰ συνεχίσῃ νὰ δίδῃ τὴν μαρτυρίαν τοῦ ὀρθοδόξου μοναχισμοῦ εἰς τὸν ἔχοντα ἀπόλυτον τὴν ἀνάγκην αὐτῆς σύγχρονον ἄνθρωπον.
Ἡ πατρικὴ ἡμῶν εὐχὴ καὶ Πατριαρχικὴ εὐλογία θὰ σε συνοδεύουν, π. Τιμόθεε, τόσον εἰς τὴν διακονίαν τῆς Μη¬τρὸς Ἐκκλησίας, τὴν ὁποίαν ἀνέλαβες, ὅσον καὶ εἰς τὸν προσωπικόν σου ἀγῶνα διὰ τὴν κατὰ Θεὸν τελείωσιν καὶ σωτηρίαν.
Εἰς ἀνάμνησιν τῆς σημερινῆς ἐπισκέψεως εἰς τὸ ἡμέτερον Σταυροπήγιον τοῦτο ἀνατιθέμεθα τὴν ἱερὰν ταύτην κανδήλαν ἵνα ἀνάπτῃ ἔμπροσθεν τῆς ἱερᾶς εἰκόνος τοῦ Ὁσίου κτήτορος καὶ νὰ ἐξακτινώνῃ τὸ πνευματικὸν φῶς τῆς Ἱερᾶς ταύτης Πατριαρχικῆς καὶ Σταυροπηγιακῆς Μονῆς εἰς ὅλους τοὺς εὐσεβεῖς Ὀρθοδόξους Χριστιανοὺς τῆς περιοχῆς.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Να συσπειρωθούν όλοι γύρω από την Εκκλησία και την Ορθόδοξη κληρονομιά του Γένους μας, προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της επισήμου επισκέψεως του στα Γρεβενά, επισημαίνοντας τα διαχρονικά θετικά αποτελέσματα της σχέσης του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία.
Κλήρος, Αρχές και λαός επεφύλαξαν, το απόγευμα της Παρασκευής, θερμή υποδοχή στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Ομάδα ιππέων με παραδοσιακές μακεδονικές και ποντιακές στολές συνόδευσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη από την είσοδο της πόλης μέχρι την κεντρική πλατεία των Γρεβενών όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον «τόπον τον οποίον επότισε με τους ιδρώτες κατά τας περιοδείας του, και το αίμα της ζωής του ο μέγας Εθνομάρτυς Αιμιλιανός ο Λαζαρίδης, εκλεκτόν ανάστημα της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και προκάτοχος της εμής ελαχιστότητος, την 100ήν επέτειον της θυσίας του οποίου ηυδοκήσατε να τιμήσητε της της παρουσίας και ευλογίας Υμών».
«Σας υποδεχόμεθα με ανοικτάς τας αγκάλας των ψυχών και των καρδιών μας. Σας καταθέτομεν το βαθύτατον σέβας, την ανυπόκριτον αγάπην, την άδολον αφοσίωσιν και απέραντον ευγνωμοσύνην μας, διότι απεδεχθήκατε την πρόσκλησιν ημών και ήλθετε εις τον τόπον μας διά να τιμήσωμεν από κοινού την μνήμην και την θυσίαν του Εθνομάρτυρος Αιμιλιανού» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Σέργιος.
Θερμό καλωσόρισμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κιουπτσίδης.
«Ο κλήρος και ο λαός, υποδεχόμαστε τη σεπτή κορυφή του Οικουμενικού Θρόνου στον αγαπημένο μας τόπο. Στη γη μας, που προικίστηκε από απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Στην πατρίδα μας, που γέννησε αγωνιστές ελευθερίας, μάρτυρες της πίστεως, ευεργέτες του έθνους, διδασκάλους του Γένους, εργάτες του πολιτισμού» είπε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. «Σήμερα όλοι μας, εν μέσω ζοφερών οικονομικών αφιεξόδων, αντλούμε δυνάμεις από τη χαρμολύπη του Φαναρίου και ενισχύουμε την ελπίδα μας από τη δική σας εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας εξήγησε ότι «θλίψη αναβλύζει από τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα, που βιώνουμε στην Περιφέρεια μας».
«Η κρίση είναι σοβαρή, έχει τεράστιες διαστάσεις, απρόσμενες εξελίξεις και δύο αλληλοεξαρτώμενες όψεις: την οικονομική και την ηθική. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει παγκοσμίως η βούληση να διασωθούν οι λαοί από τη βουλιμία του αδηφάγου κέρδους. Ελπίζουμε ότι τα ελλείμματα της χώρας μας θα καλύπτονται, όχι μόνον από το ελάχιστο εισόδημά και από τις στερήσεις του λαού μας, αλλά και από τις σταθερές αξίες του πολιτισμού μας: από το μέτρο, την αρετή, την αναγνώριση των λαθών, το φιλότιμο και τη δικαιοσύνη».
Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του μάρτυρα Μητροπολίτη Αιμιλιανού.
Στην υποδοχή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Εδέσσης Ιωήλ και Κοζάνης Παύλος, ως εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, καθώς και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος, Καστορίας Σεραφείμ και Φλωρίνης Θεόκλητος.
Ο Μ Ι Λ Ι Α
ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ, ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
(23 Σεπτεμβρίου 2011)

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Γρεβενῶν κύριε Σέργιε,
Ἱερώτατοι ἀδελφοί,
Ἐντιμότατε κύριε Δήμαρχε,
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Τὸ περίσσευμα τῆς ἀγάπης τοῦ Ἱερωτάτου ἀδελφοῦ, τοῦ πολιοῦ Ποιμενάρχου σας, Μητροπολίτου Γρεβενῶν κυρίου Σεργίου μᾶς καλεῖ καὶ πάλιν εἰς τὴν πόλιν καὶ τὰ ἐδάφη τῆς Ἱερᾶς ταύτης Μητροπόλεως καὶ τῆς ἱστορικῆς Ἐπαρχίας ταύτης.
Μετὰ χαρᾶς πολλῆς, κύριε Δήμαρχε, ἀνταποκριθέντες εἰς τὴν πρόσκλησιν τοῦ ἁγίου ἀδελφοῦ προσήλθομεν εἰς τὴν ἱστορικὴν καμπὴν τοῦ ποταμοῦ Ἁλιάκμονος, τοῦ ὁρίζοντος τὴν ἀνατολικῶς τῆς Πινδικῆς ὁροσειρᾶς κοιτίδα τῆς Πίστεως καὶ τοῦ Γένους ἡμῶν, προκειμένου νὰ τιμήσουμε, ὡς ἐλάχιστοι ὑπηρέται τοῦ Σταυροῦ, τὸν μάρτυρα Ἱεράρχην Αἰμιλιανόν, ἤδη παρελθόντος ἑνὸς αἰῶνος ἀπὸ τῆς ἐκδημίας αὐτοῦ, τῆς ἐπισυμβάσης βιαίως κατὰ τὴν ἄσκησιν πιστῶς καὶ εὐόρκως τῆς ἀρχιερατικῆς αὐτοῦ διακονίας.
Ἡ χαριεστάτη γεωγραφία τοῦ τόπου, οἱ ἀρχαιότατοι οἰκισμοί, ἡ μεγάλη μοναστηριακὴ παράδοσις, ἡ ἔκδηλος καὶ ἐπαινετὴ εὐλάβεια τῶν κατοίκων καὶ ἡ φανερὰ ἀγάπη των πρὸς τὴν Μητέρα Ἐκκλησίαν, ὡς καὶ τὰ διατηρούμενα ἐδῶ πολλαπλᾶ ἴχνη τῆς ἀκμῆς τοῦ Γένους ἡμῶν εἰς καιρούς δυσχειμέρους, ὠθοῦν τὴν ἡμετέραν Μετριότητα εἰς συχνὴν ἐπίσκεψιν τῶν ἡγιασμένων καὶ ἱστορικῶν τούτων τόπων. Ἐκφράζομεν τὴν εἰλικρινῆ καὶ βαθεῖαν χαράν μας, διότι εὐρισκομεθα καὶ πάλιν ἐν τῷ μέσῳ ὑμῶν. Ἡ ζωντανὴ ἀνάμνησις τῆς ἀγάπης σας καὶ τῶν θερμῶν ἐκδηλώσεών σας κατὰ τὴν διάρκειαν πραγματοποιηθεισῶν ἐπισκέψεων εἰς τὸ πρόσφατον παρελθόν, μᾶς παρακινεῖ νὰ θέλωμεν νὰ εὑρισκώμεθα συχνότερον πλησίον σας. Ἐν τούτοις, ἡ διακονία τοῦ πανιέρου Ἀποστολικοῦ καί Πατριαρχικοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἡ μέριμνα πασῶν τῶν Ἐκκλησιῶν, ἡ ὑπουργία τῆς Πανορθοδόξου Ἑνότητος καὶ τοῦ συντονισμοῦ τῶν διορθοδόξων πραγμάτων, ἡ ἀνάληψις πρωτοβουλιῶν ὑπὲρ τῶν Ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν, ἡ προβολὴ τῶν ἰδεωδῶν τὰ ὁποῖα ἐπὶ αἰῶνας ὑπηρετεῖ ἡ Πρωτόθρονος Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ἡ προσευχὴ πρὸς τὸν Ἱδρυτὴν καὶ Δομήτορα τῆς Ἐκκλησίας καὶ Σωτῆρα πάντων ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν ὑπὲρ τῶν εὐσεβῶν καὶ ὀρθοδόξων Χριστιανῶν, ὑπὲρ τοῦ σύμπαντος κόσμου, ὑπὲρ εὐσταθείας τῶν Ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν ἀλλὰ καὶ τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως, ἵνα πάντες ἕν γενώμεθα, ἀπορροφοῦν τὸ μέγιστον τοῦ χρόνου ἡμῶν, καὶ μᾶς ἐπιτρέπουν μικρὰς μόνον παρεκκλίσεις πλήρους πνευματικῆς ἀναψυχῆς, ὡς ἡ σημερινὴ ἐπίσκεψις ἡμῶν πλησίον σας.
Ἀποτελεῖ μάλιστα παρηγορίαν διὰ τὴν ἡμετέραν Μετριότητα, ἐν μέσῳ τῶν πολλαπλῶν φροντίδων καὶ μεριμνῶν ἡμῶν, καὶ παράδειγμα δι’ ὅλους τοῦς Χριστιανούς, ἡ ὑφ’ ὑμῶν, τῶν Γρεβενιωτῶν, πιστὴ τήρησις τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως, ἡ ὁποία ἐκκινεῖ ἀπὸ τῆς θεολογικῆς πίστεως καὶ φθάνει εἰς τὴν κοινωνικὴν φροντίδα καὶ ἀλληλεγγύην, εἰς ἔργα ἀγάπης καὶ εὐποιΐας στηρίξαντα τὴν Ἐκκλησίαν καὶ τὸ Γένος, ὡς ἀναγινώσκομεν εἰς τὰς σελίδας τῆς ἐνδόξου ἱστορίας τοῦ τόπου τούτου. Ἡμεῖς, ἀπὸ τῆς θέσεώς μας, μετὰ πατρικῆς στοργῆς παρακολουθοῦμεν τὴν ἐν Κυρίῳ καὶ κατ’ ἄνθρωπον προκοπὴν τῶν ἁπανταχοῦ τῆς γῆς ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι ἀδελφῶν καὶ τέκνων ἡμῶν, ἐν οἷς καὶ οἱ εὐλαβεῖς ἄρχοντες καὶ ἀρχόμενοι, κλῆρος καὶ λαὸς τῆς ἱστορικῆς ταύτης περιοχῆς τῶν Γρεβενῶν, διὸ καὶ πάντοτε ἐπικροτοῦμεν καὶ εὐλογοῦμεν πᾶσαν καλοπροαίρετον προσπάθειαν βελτιώσεως τῆς ζωῆς καὶ τοῦ ἤθους τῶν πολιτῶν τῆς πόλεως καὶ τῆς περιφερείας ταύτης, καυχώμενοι ὁσάκις πληροφορούμεθα τὴν πρόοδόν σας.
Ἡ προσφάτως ὁλοκληρωθεῖσα Ἐγνατία ὁδός, ἡ διασχίζουσα τὴν πόλιν καὶ τὴν περιοχήν, κύριε Δήμαρχε, ὁμοῦ μετὰ τῶν νέων, βαρυτέρων καθηκόντων τὰ ὁποῖα ἀνελάβετε ἐξαιτίας τῶν νέων μέτρων ἀνασυνθέσεως τῆς αὐτοδιοικήσεως τῆς προσφιλοῦς ἡμῖν Ἑλλάδος, ἐξαπλώνουν τὴν κάποτε περιωρισμένην γνῶσιν τῶν Γρεβενῶν καὶ προσκαλοῦν τὴν εἰς αὐτὰ προσέγγισιν συνελλήνων καὶ ξένων ἐπισκεπτῶν.
Εὐχόμεθα πατρικῶς, ἡ ἀκτινοβολία τοῦ ἱστορικοῦ καὶ ἐκλεκτοῦ τόπου σας νὰ ἐξαπλωθῇ πέραν τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας καὶ τῶν ἡρωϊκῶν προσβάσεων τῶν βουνῶν πρὸς τὴν Θεσσαλικὴν πεδιάδα. Νὰ ἀναδειχθοῦν τὰ Γρεβενὰ εἰς μείζονα πόλιν τῆς Ἠπειρωτικῆς Ἑλλάδος, καὶ ἐπὶ κεφαλῆς τοῦ ἀγῶνος διὰ τὴν προστασίαν τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος, μνημεῖα τοῦ ὁποίου εὑρίσκονται εἰς τὴν περιοχήν σας, ὡς ὁ εὐφήμως γνωστὸς Δρυμός «Βάλια Κάλντα», καὶ διὰ τὴν διάσωσιν τοῦ μοναδικοῦ φυσικοῦ κεφαλαίου τῶν βουνῶν, τῶν ὀροπεδίων, τῶν ποταμῶν καὶ τῶν οἰκισμῶν τῆς περιοχῆς.
Εἰς τὸ ἔργον σας, κύριε Δήμαρχε, ἔχετε τὰς εὐχὰς καὶ τὴν προσευχὴν ἡμῶν. Οἱ δὲ κάτοικοι τῶν Γρεβενῶν, διακρινόμενοι πάντοτε διὰ τὴν παιδείαν, τὴν ἀγάπην τῆς μοναδικοῦ κάλλους φύσεως, τὴν πίστιν καὶ τὸν σεβασμὸν πρὸς τὸν Οἰκουμενικὸν Θρόνον, ἔχουν θερμὴν τὴν συμπαράστασίν μας καὶ πυκνὰς τὰς προσευχὰς καὶ τὰς πατρικὰς ἡμῶν εὐχάς. Αἱ διάπυροι εὐχαὶ ἡμῶν συνοδεύουν καὶ πάντας τοὺς ἄρχοντας κατὰ τοὺς δυσκόλους τούτους καιρούς, διαπύρως δὲ προσευχόμεθα ὑπὲρ ἐνισχύσεως καὶ καταπέμψεως ἀγαθῶν ἐπινεύσεων ἐπ’ αὐτοὺς πρὸς ἐπιτυχῆ χειρισμὸν τῶν ἀπασχολούντων τὸν τόπον προβλημάτων.
Πατρικὸν ἀσπασμὸν καὶ χαιρετισμὸν ἀπευθύνομεν καὶ εἰς τοὺς ὀρεσιβίους καί γενναιοψύχους Βλάχους, τῶν ὁποίων σημαντικαὶ Κοινότητες εὑρίσκονται εἰς τὴν περιοχὴν ταύτην. Ἀσπασμὸν ἐν Κυρίῳ ἀγάπης ἀπευθύνομεν πρὸς αὐτούς, καθὼς οὗτοι ἀπετέλεσαν καὶ ἀποτελοῦν σπουδαιότατον κεφάλαιον τοῦ Γένους διά τῆς ποικιλοτρόπου προσφορᾶς των, διακρινόμενοι διὰ τὴν ὀξύνοιαν, τὸ φιλοπρόοδον, τὸ φιλάνθρωπον, τὸ εὐεργετικόν, τὸ φιλομαθές, τὸ φιλοδίκαιον καὶ δὴ ἐπί τῇ εἰλικρινεῖ καί πηγαίᾳ εὐσεβείᾳ ἐν τῷ βίῳ αὐτῶν. Διὸ ἡ καθ᾿ ἡμᾶς Μήτηρ Ἐκκλησία χαίρει καὶ καυχᾶται πληροφορουμένη τὴν συνέχισιν τῆς προοδευτικῆς πορείας αὐτῶν καὶ διὰ τῆς ἡμετέρας Μετριότητος εὔχεται πλουσιόδωρον τὴν Χάριν τοῦ Κυρίου ἐπ’ αὐτούς.

Ἰδιαίτερον, τέλος, χαιρετισμὸν καὶ φιλάδελφον ἐν Κυρίῳ ἀσπασμὸν ἀπευθύνομεν εἰς τὸν Ἱερώτατον ἀδελφὸν Μητροπολίτην κύριον Σέργιον εὐχαριστοῦντες διὰ τὴν πρόσκλησίν του, ἡ ὁποία ἀπετέλεσεν εὐκαιρίαν νὰ εὑρεθῶμεν πλησίον σας καὶ νὰ ἐνισχύσωμεν ἑαυτοὺς καὶ ἀλλήλους ἐκ τῆς κοινωνίας καὶ ἀναστροφῆς. Ἐξ ὀφειλετικοῦ ἱεροῦ καθήκοντος, ὡς Πατριάρχης σας ὀφείλομεν νὰ ἐπαινέσωμεν τὸ ἐπὶ σειρὰν ἐτῶν ἐπιτελούμενον ὑφ’ ὑμῶν, ἅγιε ἀδελφέ, ἐν εὐαγγελικῇ ἁπλότητι καὶ σιωπῇ ποιμαντικὸν ἔργον, ὑπὸ δυσκόλους συνθήκας, ὑπὲρ τοῦ πιστευθέντος ὑμῖν ποιμνίου, ὡς καὶ τοὺς καταβληθέντας καὶ καταβαλλομένους ἀτρύτους κόπους διὰ τὴν διάσωσιν τῆς πατρογονικῆς κληρονομίας τοῦ τόπου τούτου. Σᾶς ἐκφράζομεν, λοιπόν, ὁλόθυμον τὴν Πατριαρχικὴν ἡμῶν εὐαρέσκειαν καὶ εὐλογοῦμεν τὸν εὐαγῆ κλῆρον καὶ τὸν πιστὸν λαὸν τῆς θεοσώστου Μητροπόλεώς σας.
Κύριε Δήμαρχε, σᾶς εὐχαριστοῦμεν καὶ πάλιν θερμῶς.


9/23/2011

ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε στις 11.30 σήμερα το πρωί στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να μεταβεί εν συνεχεία στα Γρεβενά για επίσημη τριήμερη επίσκεψη. 
Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο γ. γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης Γ. Χατζηκωνσταντίνου, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Μ. Κωσταράκος, ο γ. γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος, ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Γιώργος Δακής και οι μητροπολίτες Γρεβενών Σέργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Λαγκαδά Ιωάννης, Θεουπόλεως Παντελεήμων και Μιλήτου Απόστολος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα ενότητας στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και επεσήμανε ότι οι δυσκολίες του παρελθόντος ξεπεράστηκαν από το λαό χάρις την πίστη του στο Θεό αλλά και χάρις στο αγωνιστικό του φρόνημα. «Ευχόμεθα και αυτή τη φορά το ταχύτερον δυνατόν να ξεπεράσει τη δυσκολία της παρούσης συγκυρίας και να πορεύεται στο δρόμο της ευημερίας, της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητος με καλή γειτονία προς όλους τους λαούς και με πρόοδο εις παν έργον αγαθόν».
Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι μεταφέρει «την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου» προς τον ευσεβή και αγαπητό ελληνικό λαό και ιδιαιτέρως τον λαό της Βορείου Ελλάδος, ενώ αναφερόμενος στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται στα Γρεβενά, για τα εκατό χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του επισκόπου Αιμιλιανού υπογράμμισε ότι αποτελεί «χρέος όλων μας να τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στα Γρεβενά, οι Μητροπολίτες Ικονίου Θεόληπτος και Μιλήτου Απόστολος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας.

Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του έφτασαν στα Γρεβενά το μεσημέρι και τον κ. Βαρθολομαίο συνάντησε στο κατάλυμά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος.

9/22/2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ρωσσική αντιπροσωπεία με επί κεφαλής τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ρωσσίας και Πρόεδρο της Ρωσσικής Αυτοκρατορικής Παλαιστίνιας Εταιρείας SergeyVadimovich Stepashin, επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.  
Ο Ρώσσος επίσημος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και που συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Επίσης υπογράμμισε το γεγονός ότι ως ρωσσικό γένος παρέλαβαν την Ορθόδοξη πίστη τους από την βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη. Ακόμη διατύπωσε την ευχή να αυξάνονται οι ρώσσοι ορθόδοξοι προσκυνητές που επισκέπτονται τα ιερά σεβάσματα της Πόλης και της Μικράς Ασίας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις αγαθές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Πατριάρχου Μόσχας.
Το Ρώσσο Πρόεδρο συνόδευαν ο Πρέσβυς της Ρωσσίας στην Άγκυρα και ο Ρώσσος Γενικός Πρόξενος στην Πόλη κάθως και συνεργάτες τους. Στη συνάντηση παρέστη ο Μ. Ιεροκήρυξ Βησσαρίων.