11/01/2011

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, μειονοτήτων και προστασίας του περιβάλλοντος συζήτησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας Cem Özdemir, ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Armin Laschet και άλλοι φίλοι τους κατά την συνάντησή τους στο Φανάρι.
Κατά τη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων των Πατριαρχείων.

Ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων προσέφερε στον Πατριάρχη οικολογικού χαρακτήρα αναμνηστικά, όπως και μία πάνινη σακούλα πάνω στην οποία αναγράφεται η προτροπή να μη χρησιμοποιούνται πλαστικές σακούλες.
Μετά την συνάντησή τους, ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας Cem Özdemir δήλωσε:
«Αισθάνομαι ευτυχής και πάλι επισκεπτόμενος τον Πατριάρχη, μαζί με την σύζυγο και τους φίλους μου. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί πλέον για μας μία παράδοση. Σε κάθε έλευσή μας στην Πόλη επισκεπτόμεθα τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο. Σε πολλά θέματα έχουμε κοινές σκέψεις και τοποθετήσεις, τόσο ως καλοί πολίτες, αναφορικά με σκέψεις που στρέφονται προς το περιβάλλον όσο και προς τις νέες γενιές. Εγώ ως γέννημα - θρέμμα της Γερμανίας είμαι άνθρωπος που ταυτίζεται με μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Ως εκ τούτου επιθυμώ, στα χώματα απ΄όπου κατάγονται η μητέρα και ο πατέρας μου να γίνεται ουσιαστικά αποδεκτή η πολυπολιτισμικότητα. Συνεπώς αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ελευθερίας όλων των λαών, όλων των θρησκειών και όλων των δογμάτων και σ΄αυτά πρέπει να προστεθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, και το να βιώνουν οι Ρωμιοί στην Τουρκία ως πολίτες πρώτης κατηγορίας. Δηλαδή πρέπει να εξασφαλισθεί η ίση μεταχείριση εκ μέρους του Κράτους απέναντι στους πολίτες του. Μ΄άλλα λόγια οι Ρωμιοί, οι Σουνίτες, οι Αλεβίτες, όλοι θα πρέπει από κοινού να χαίρονται τα ίδια δικαιώματα και ν΄αναλαμβάνουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Πράττοντας αυτά η Τουρκία ήδη θα έχει προβεί σε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτα ο Θεός, θα τα ζήσουμε αυτά όλοι μαζί».
 
Στο ερώτημα πώς αξιολογεί τις περιβαλλοντικές προσπάθειες του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων τόνισε:
«Ως συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας φυσικά υπάρχει και ένας άλλος λόγος της επίσκεψής μου στο Πατριαρχείο. Μπορούμε να πούμε ότι ο Πατριάρχης, μεταξύ των ανά τον κόσμο θρησκευτικών Αρχηγών, είναι ο πλέον πράσινος Ηγέτης. Κι΄εμείς τον αποκαλούμε Πράσινο Πατριάρχη, επειδή απέδιδε ιδιαίτερη προσοχή στην πράσινη σκέψη πολύ πριν αυτή αποτελέσει κόμμα και επί πλέον σε κάθε ευκαιρία δεν παύει να αναφέρεται σ΄αυτήν. Τούτο αποτελεί μιά σπουδαιότατη πηγή ενίσχυσης για μας, γιατί εμείς έχουμε συναίσθηση του πράγματος ότι δεν είναι δυνατό να αυξηθεί η γνώση της προστασίας του περιβάλλοντος μόνον με τη συμβολή των πολιτικών. Οι θρησκευτικοί ηγέτες εδώ πρέπει να επωμίζονται σημαντικές ευθύνες. Ευχής έργο θα ήταν αν όλοι ανταποκρίνονταν σ΄αυτό το φλέγον θέμα όπως ο Πατριάρχης».
Να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την συμφωνία Γερμανίας – Τουρκίας για την αποδοχή εργατικού δυναμικού στην τότε Δυτική Γερμανία, λόγο για τον οποίο οργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Τουρκία, οι οποίες και θα ακολουθήσουν στην Γερμανία. Η επιτροπή των Πρασίνων και Χριστιανοδημοκρατικών επισκέφθηκαν την Πόλη στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων.
Ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων με τη σύζυγό του δεν παρέλειψαν να ανάψουν κερί στον Πατριαρχικό Ναό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου