11/17/2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Πολ Σμιτ ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο επίκεντρο της συζητήσεως βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το ζήτημα του Ναού της Παναγίας και ευχήθηκε όπως οι Ουγγρικές Αρχές δεχθούν με θέρμη το νέο Μητροπολίτη Αυστρίας και έξαρχο Ουγγαρίας Αρσένιο.
«Εμείς ως Πατριαρχείον ευχόμεθα πάντοτε για την φιλίαν και την ειρήνην ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς. Και ως θρησκευτικός θεσμός, ως θρησκευτικό Ίδρυμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με τους διαλόγους που διεξάγει και με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμόν, προσπαθεί ακριβώς να συμβάλλει εις την ειρήνην του κόσμου και να χτίζει γέφυρες», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Εγώ θέλω, Εξοχώτατε, να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για την ελευθερία της οποίας απολαμβάνει η Πατριαρχική Εξαρχία που έχουμε στην Ουγγαρία, εδώ είναι ο π. Ιωσήφ Καλότα, ο επικεφαλής των ιερέων μας εκεί στην Εξαρχία και να εκφράσω την ελπίδα ότι εις το εγγύς μέλλον, χωρίς καθυστέρηση, θα μπορέσουμε να επαναποκτήσουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Ναό της Παναγίας ο οποίος και μας ανήκει ανέκαθεν. Δεν ζητούμεν, εν προκειμένω, προνομιακήν μεταχείρησιν αλλά ζητούμεν την απόδοσιν της δικαιοσύνης. Έκανε μία προσπάθεια ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας προς αυτήν την κατεύθυνση και είχε πάντοτε την υποστήριξη των Ουγγρικών αρχών γι' αυτό και ευχαριστούμε, αλλά δυστυχώς έφυγε από αυτόν τον κόσμο πολύ ενωρίς ο Μητροπολίτης Μιχαήλ. Η Ιερά Σύνοδός μας έχει εκλέξει τον διάδοχό του, θα χειροτονηθεί στις 30 Νοεμβρίου, θα ενθρονιστεί στις 4 Δεκεμβρίου και πολύ σύντομα θα έρθει στην Ουγγαρία για να γνωρίσει τις αρμόδιες αρχές. Πιθανότατα προβλέπω ότι θα έρθει να χαιρετήσει την Εξοχότητά σας και είμαι βέβαιος ότι θα τον δεχθείτε με καλοσύνη και αγάπη και θα τον βοηθήσετε εις το έργον το οποίον αναλαμβάνει».


«Θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας της σημερινής επισκέψεως σας, κ. Πρόεδρε, για να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά την Ουγγαρία η οποία με ετίμησε με το Ανώτατο Παράσημο και με το Παράσημο και με τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο. Είμαι ευγνώμων. Ο φίλος μου ο Καρδινάλιος Έρνερ ήταν τότε πρύτανις στο Πανεπιστήμιον που με ετίμησε. Και συνεργαζόμεθα πάντοτε, έχουμε ένα διεθνές φόρουμ για κοινωνικά προβλήματα», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Αυτές τις ημέρες ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου μας και ο Καρδινάλιος Έρντερ θα συναντηθούν με την Α. Αγιότητα, τον Πάπα για να του προσφέρουν τον Τόμο με τα πορίσματα των πρώτων συναντήσεων αυτού του φόρουμ. Προσωπικώς ήμουν ευτυχής διότι ημπόρεσα προ ολίγων ετών εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου να φέρω την απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί κατατάξεως εις το Αγιολόγιον του σπουδαίου Βασιλέως Στεφάνου της Ουγγαρίας και του Επισκόπου Ιεροθέου. Ο Στέφανος και ο Ιερόθεος, οι Άγιοι πλέον, θα είναι δύο ιερές μορφές που θα συνδέουν πάντοτε εις το μέλλον το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την αγαπητή χώρα σας την Ουγγαρία. Σταματώ εδώ διότι φοβούμαι ότι σας κούρασα. Ευχαριστώ για την χαρά και την τιμή της επισκέψεώς σας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας εξήρε το έργο και την προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ενίσχυση της ειρήνης στον κόσμο και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο για το θέμα του Ναού που ιστορικά ανήκε στο Πατριαρχείο ο Πρόεδρος Σμιτ φάνηκε αισιόδοξος.

«Παναγιώτατε δεν μας κουράσατε καθόλου. Αντιθέτως ακούσαμε με μεγάλη προσοχή και χαρά τα λόγια σας. Πρώτα απ όλα να μου επιτρέψετε να σας συγχαρώ για την εικοστή επέτειο της Πατριαρχίας σας. Σε όλα αυτά τα χρόνια κάνατε πάρα πολλά για να ενισχύσετε την ειρήνη του κόσμου και να υπερασπιστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βρίσκομαι μόνο ενάμιση χρόνο στη θέση του Προέδρου της Ουγγρικής Δημοκρατίας. Σε αυτό το διάστημα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς ηγέτες Εκκλησιών. Πάντοτε ήμουν ανοιχτός μαζί με τη σύζυγό μου απέναντι στις Εκκλησίες επειδή και οι δυο μας είμαστε χριστιανοί Καθολικοί. Επί παραδείγματι έχω επισκεφτεί και τον Πάπα Βενέδικτο τον οποίον και πληροφόρησα σχετικά με το καινούργιο Σύνταγμα της χώρας. Με υπερηφάνια μπορώ επίσης να σας πληροφορήσω ότι γεννήθηκε ένα Σύνταγμα που έχει ως βάση του χριστιανικές αρχές. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει σε κάθε χώρα της Ευρώπης ούτε η Συνθήκη της Λισσαβόνας κάνει αναφορά στον Χριστιανισμό. Όμως στην Ουγγαρία αυτή τη στιγμή στην εξουσία βρίσκεται ένα κόμμα με έντονη εθνική και θρησκευτική συνείδηση. Και το Σύνταγμα προβλέπει τις σχέσεις που έχει το Κράτος με την Εκκλησία. Και τονίζουμε τη μεγάλη συμβολή του Χριστιανισμού στην πρόοδο του λαού μας. Έχει ψηφιστεί ο εκκλησιαστικός νόμος που αναγνωρίζει σήμερα στην Ουγγαρία 14 Εκκλησίες και εκκλησιαστικές οργανώσεις. Θεωρώ ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να περιλάβει είκοσι τουλάχιστον εκκλησιαστικές οργανώσεις, που επιθυμούν να συμπεριληφθούν μέσα σε αυτόν. Όμως αυτό ανήκει στο μέλλον. Φυσικά έχει σημασία και νόημα διότι μόνον σε αυτές τις αναγνωρισμένες Εκκλησίες παρέχεται η δυνατότητα οικονομικής βοήθειας από το Κράτος. Σχετικά με το ζήτημα του Ναού στη Βουδαπέστη που αναφέρατε, είμαι αισιόδοξος διότι ο φίλος μου Ζούαν κάνει πολλές προσπάθειες για τον σκοπό αυτό. Το κόμμα του δηλαδή το Χριστιανοδημοκρατικό βοηθάει πάρα πολύ ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία και να επέλθει η νομιμότητα στο ζήτημα» επισήμανε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας.
«Επιτρέψτε μου, Παναγιώτατε, να αναφέρω ότι σε αυτή μου την επίσκεψη εδώ στην Τουρκία είχαμε συναντήσεις και συζητήσεις για διάφορα θέματα επιστημονικά, οικονομικά, πολιτικά και δε θα ήταν ολοκληρωμένη εάν δεν είχαμε το θρησκευτικό κομμάτι το οποίο θεωρούμε ως πολύ σημαντικό. Σήμερα όλος ο κόσμος μιλά για την οικονομική κρίση. Όμως η ηλικία που έχω μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι η κρίση δεν προέρχεται από οικονομικούς λόγους αλλά από ηθικούς. Όσον αφορά στην εκπαίδευση αυτή πρέπει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο όπως το κάνει και η δική σας Εκκλησία στη χώρα μας. Αυτή είναι η ελπίδα. Και μια προσωπική γνώμη επειδή είμαι παππούς 6 εγγονών και όλα φοιτούν σε εκκλησιαστικά σχολεία. Σήμερα για να εγγραφείς σε ένα εκκλησιαστικό σχολείο στην Ουγγαρία πρέπει να περιμένεις στην ουρά επειδή οι γονείς γνωρίζουν ότι σε αυτά τα σχολεία υπάρχει τάξη και πραγματική πειθαρχία. Έχω μεγάλη φιλική σχέση με τον καρδινάλιο Έρνερ αν και δε θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι είναι περισσότερο φίλος με εμένα από εσάς. Ο ίδιος ο π. Ιωσήφ Καλότα είναι μάρτυρας του γεγονότος ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή για τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Ο ίδιος προσωπικά με έχει επισκεφθεί. Επειδή γνωρίζω ότι στον Πρόεδρο είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα γι' αυτό εκκλησιάζομαι συχνά και επιθυμώ να αποτελώ πάντοτε καλό παράδειγμα για τους συμπατριώτες μου. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας επισκεφθώ», τόνισε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας.
«Σας ευχαριστώ πολύ Εξοχώτατε για τη θερμή αντιφώνησή σας και ιδίως για τις ευχές και τα συγχαρητήριά σας για τα είκοσι χρόνια της Πατριαρχίας μου. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατόν για την Εκκλησία και για την ανθρωπότητα. Είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε εδώ στο Πατριαρχείο να συμβάλλουμε στην ειρήνη του κόσμου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως της θρησκευτικής ελευθερίας. Χάρηκα που άκουσα για τα εγγόνια σας διότι αγαπώ πολύ τα παιδιά. Εύχομαι να είναι γερά και καλοφωτισμένα», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου