Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Έκθεση με θέμα τις ανταλλαγές πληθυσμών και μετακινήσεις προσφύγων η οποία έχει τον τίτλο «Δύο φορές ξένος» διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην Πόλη από το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ορισμένες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, επιλεκτικά, και κατά βάση, οπτικοακουστικό υλικό από την εποχή των ανταλλαγών που περιλαμβάνει και μαρτυρίες παθόντων. Πρόκειται για μια σημαντική και ενδιαφέρουσα για την εποχή μας έκθεση από την οποία μπορεί κανείς να παραδειγματιστεί και στο μέλλον να μην έχουμε την επανάληψη τέτοιου είδους τραγικών καταστάσεων.
Στην έναρξη της έκθεσης παραβρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος έχοντας διαβάσει με συγκίνηση και θαυμασμό το βιβλίο του Bruce Clark, θέλησε να επισκεφτεί την έκθεση αυτή και μάλιστα προσκαλώντας τους Συνοδικούς Αρχιερείς με τους οποίους και προσήλθε. Επίσης παρέστησαν ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bağıs, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης καθώς και οι Πρόξενοι Βίκτωρ Μαλιγκούδης και Αθανάσιος Αστρακάς, ο Εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ Παντελής Βίγκας, άλλοι παράγοντες της Ομογένειας και πλήθος κόσμου.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι Ιεράρχες της Συνόδου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκθεση και ευχήθηκαν σε κανένα μέρος του κόσμου να μην επαναληφθούν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα που ξεριζώνουν βίαια τους ανθρώπους από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ο Υπουργός Bağıs, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Bilgi κρατά μία φωτεινή στάση απέναντι σε μία ζοφερή περίοδο της Τουρκίας. Αναφερόμενος στο βιβλίο του Bruce Clark «Δύο φορές ξένος», το επήνεσε σημειώνοντας πως θα άλλαζε τον τίτλο της έκθεσης σε συνδυασμό με την εποχή μας και θα την ονόμαζε «Δύο φορές αδέρφια». Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: «Είμαστε μία Κυβέρνηση που δίνουμε τον αγώνα ώστε να βαδίσουμε σε ένα στέρεο έδαφος αδελφοσύνης για το μέλλον με σκοπό να ανακουφίσουμε τους πόνους του παρελθόντος».
Μίλησαν επίσης, ο Καθηγητής EmreGönen, από μέρους της Πρυτανείας, ο Καθηγητής Οξφόρδης και Διευθυντής του Κέντρου Προσφυγικών Μελετών RogerZetter καθώς και ο Έλληνας Καθηγητής του Πανεπιστημίου Bilgi Χάρης Τζήμητρας. Στο λόγο του, ο Καθηγητής Τζήμητρας ανέφερε εκτός άλλων τα εξής: « ...Η έκθεση αυτή είναι τόσο θαυμάσια αλλά και τραγική όσο η Ιστορία που περιγράφει. Είναι η Ιστορία μιας γενεάς του παρελθόντος που αφορά τις γενεές του μέλλοντος...Τούρκοι και Έλληνες είναι ενωμένοι με τους δεσμούς κοινών παθημάτων: το τραύμα του παρελθόντος, οι εθνικοί μύθοι, η κρίση ταυτότητας, ο τρόπος με τον οποίον οι πολιτείες συμπεριφέρονται στις μειονότητες και τι έπραξαν στις πόλεις τους... Πρέπει να ξαναεπισκεφθούμε το παρελθόν με αυτοκριτική και να αναλύσουμε τις διαφορές, αφού πρώτα τις καταλάβουμε σωστά μέσα από τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, πρέπει να χτίσουμε το μέλλον με το να καταλάβουμε το παρελθόν και όχι να το βάζουμε κάτω από το χαλί προσποιούμενοι ότι δε συνέβη ποτέ.»
Τέλος, κάνοντας μια αναφορά στην έκθεση, ο συγγραφέας του βιβλίου Bruce Clark σημείωσε ότι η έκθεση αυτή η οποία στο οπτικοακουστικό υλικό της διαπραγματεύεται τις υποχρεωτικές ανταλλαγές των πληθυσμών Ελλάδος και Τουρκίας με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή και άλλες ανταλλαγές ή μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών σε διάφορες χώρες της Γης, έχει απώτερο στόχο να αναδείξει το ανθρώπινο τίμημα και κόστος που έχουν οι μετακινήσεις αυτές κάθε φορά που συντελούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου