7/08/2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ:"Θα συνεχίσουμε τους διαλόγους όσο κι αν μας επικρίνουν"


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των διαθρησκειακών και διαχριστιανικών διαλόγων εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανήμερα της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής από τον ομώνυμο Ιερό Ναό της στην περιοχή του Κοντοσκαλίου. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε το πρωί κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε και μίλησε στους πιστούς που προσήλθαν από διάφορα μέρη της Πόλης καθώς και σε προσκυνητές από την Ελλάδα. Μεταξύ των προσκυνητών παρέστησαν Άρχοντες Οφφικιάλοι του Πατριαρχείου και κληρικοί του εξωτερικού. 



Στο λόγο του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ετών από της εκδημίας του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρου, του Πατριάρχου που πρωτοστάτησε στα ανοίγματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον χριστιανικό κόσμο, στην αξία των διαλόγων και στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των Χριστιανών και γενικότερα μεταξύ των ανθρώπων καλής θελήσεως. Τόνισε εμφαντικά πως αν και επικρίνονται από της εποχής του Πατριάρχου Αθηναγόρα μέχρι και σήμερα οι διάλογοι που διεξάγονται εντούτοις θα πρέπει να καταστεί σαφές για ακόμη μια φορά πως ούτε κατά διάνοια και κεραία προδίδεται η Αποστολική και αμώμητος φιλτάτη Ορθοδοξία μας. 



«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, ενθυμούμεθα τον Μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα ο οποίος εκοιμήθη τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου στο Νοσοκομείο Βαλουκλή το έτος 1972. Και αν τον ενθυμούμεθα κάθε χρόνο σαν σήμερα είναι πολύ φυσικό να τον ενθυμούμεθα και να τον ευγνωμονούμε εντονότερον εφέτος που συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την κοίμησή του. Γι' αυτό εισηγήθηκα πρόσφατα στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου μας να τελέσουμε αύριο στον Π. Πατριαρχικό Ναό ένα επίσημο Μνημόσυνο για να τον θυμηθούμε περισσότερο. Παρεκάλεσα τον αδελφό Άγιο Πέργης, ο οποίος τον διακόνησε τον Πατριάρχη Αθηναγόρα από διαφόρων θέσεων εις την Πατριαρχικήν Αυλήν, να μας ομιλήσει για την προσωπικότητα και για το έργο του Μεγάλου αυτού Πατριάρχου. Να συμπροσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του Πατριάρχου μας εκείνου ο οποίος άνοιξε νέους ορίζοντες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγκαινίασε την περίοδο των Οικουμενικών διαλόγων, συναντήθηκε με τον Πάπα Παύλο τον Στ΄στα Ιεροσόλυμα πριν από 48 χρόνια, άνοιξε παράθυρα για την Ορθοδοξία, στη Γενεύη το Πατριαρχικό μας Κέντρο, στην Κρήτη την Ορθόδοξη Ακαδημία, στη Θεσσαλονίκη το Πατριαρχικό Κέντρο Πατερικών Μελετών κοκ.» 



Στη συνέχεια ο Πατριάρχης θέλοντας να μιλήσει για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, έλαβε αφορμή από την παρουσία του συμπροσευχομένου κατά τη Θεία Λειτουργία Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Γεωργίου Τσέτση «ο οποίος επί σειράν ετών αντιπροσώπευσε το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον ως μόνιμος αντιπρόσωπός του εις την Γενεύην, εις την έδραν του Π.Σ.Ε. όπου η παρουσία του Πατριαρχείου μας όπως και στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών είναι πάντοτε ζωντανή και δυναμική. Το Π.Σ.Ε. ιδρύθηκε το 1948, χρονιά που εξελέγη Πατριάρχης ο Αθηναγόρας από Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Και σε όλα τα 23 χρόνια της ευλογημένης πατριαρχείας του συνηργάσθη με τα στελέχη και τους αξιωματούχους του Π.Σ.Ε. ο Αθηναγόρας όπως και ο διάδοχος του Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος και ο ομιλών, η ημετέρα Μετριότης. Διότι αυτή είναι η γραμμή της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας Κωνσταντινούπολεως. Είναι γραμμή σταθερή και αταλάντευτη. Δεν μπορεί σήμερα κανείς να κλείνεται εγωϊστικά στον εαυτόν του με ικανοποίηση, με αυτάρκεια και αυταρέσκεια και αυτοθαυμασμόν και να περιμένει να έλθουν όλοι οι άλλοι να τον προσκυνήσουν. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Χρειαζόμαστε ανοίγματα οικουμενικά, ανθρώπινα, κοινωνικά, να διαλεγόμεθα με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως. Επεκρίνετο τότε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας για αυτά τα ανοίγματα που έκανε. Όπως έκτοτε συνεχώς και σήμερα επικρίνεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο για τους οικουμενικούς διαλόγους τους οποίους διεξάγει πως ωσάν τάχα να ξεπουλούμε την Ορθοδοξία. Μόνον δια του διαλόγου μπορεί να επέλθει συνεννόησις, συμφιλίωσις και καταλλαγή. Γι' αυτό και θα συνεχίσουμε ό,τι και αν μας λένε, όσο και να μας επικρίνουν, να διαλεγόμεθα και με τη Ρώμη και με την Αγγλικανική Εκκλησία και με το Π.Σ.Ε. και με την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία και με τις λεγόμενες Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες, τους Αρμενίους, τους Κόπτας, τους Αιθίοπας κοκ. έως ότου έλθει η μεγάλη και επιφανής ημέρα της των πάντων ενώσεως για την οποία η Εκκλησία μας σε κάθε Ακολουθία της, συνεχώς, ανελλιπώς και αδιαλείπτως προσεύχεται όταν λέγει: "υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως...". Αυτό είναι μία από τις προτεραιότητές μας, από τους ιερούς σκοπούς μας, από τα ιδανικά και τους στόχους της διακονίας μας.» 


Στη Θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος ο  λόγιος Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Υψωμαθείων, ο οποίος και προσφώνησε εμπνευσμένα στο τέλος της Λειτουργίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσορίζοντάς τον στον περικαλλή Ναό της Αγίας Κυριακής.


Κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή όπου ανέγνωσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Προκατόχου του Πατριάρχου Αθηναγόρου. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος, Ηγουμενεύων της Μονής Βαλουκλή και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, κληρικοί, ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνος Κενανίδης και άλλοι προσκυνητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου