9/12/2012

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Τα ζητήματα που απασχολούν την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Φανάρι, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Κατά την υποδοχή του υφυπουργού Εξωτερικών ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του να επιτύχουν στο έργο τους και να οδηγήσουν την χώρα το ταχύτερο σε καλό λιμένα. «Εμείς πιστεύουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πραγματικά ο άξονας, ο συνδετικός κρίκος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και του ομογενειακού ελληνισμού. Ο ρόλος σας είναι πολύπλευρα σημαντικός», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «με μεγάλο σεβασμό και προσοχή στα προβλήματα που υπάρχουν, θα δούμε μαζί, θα αναζητήσουμε λύσεις, ούτως ώστε και η απρόσκοπτη συνέχεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να του δίνει τη δυνατότητα που πραγματικά πρέπει να έχει». 
"Προσευχόμαστε για την Ελλάδα" 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας έφτασε στο Φανάρι το μεσημέρι της Τετάρτης. Αφού προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πατριαρχικό Γραφείο. 
«Να εκφράσω τη μεγάλη χαρά και την ικανοποίηση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και προσωπικώς εμού για την επίσκεψή σας κ. Υπουργέ, μικρόν διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Το εκτιμούμε πολύ αυτό ότι μέσα στα πολλαπλά καθήκοντα που αναλάβατε εξασφαλίσατε το χρόνο να επισκεφτείτε τη Μητέρα Εκκλησία, να ενδιαφερθείτε για τα προβλήματά μας, να μας μεταφέρετε τα νέα των Αθηνών, τα οποία ευχόμαστε να είναι διαρκώς και καλύτερα με τις προσευχές της Μητρός Εκκλησίας. Παρακολουθούμε με αγωνία την κατάσταση στην Ελλάδα και χαιρόμαστε για την έστω και μικρή βελτίωση, δεν θα μπορούσε να είναι γρηγορότερη υπό τα παρούσας συνθήκας, είναι σταθερή αυτή η βελτίωση και ευχόμαστε να πάνε όλα προς το καλό για τον ελληνικό λαό και για την κυβέρνηση και για τον κ. πρωθυπουργό και για όλους εσάς τους συνεργάτες να οδηγήσετε το σκάφος της Ελλάδας σε εύδιο λιμένα, μετά τη θαλασσοταραχή που πέρασε και εν μέρει περνά τα τελευταία 2-3 χρόνια», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος τον υφυπουργό Εξωτερικών και συνέχισε: «Οι προσευχές μας επαναλαμβάνω είναι μαζί σας και ευχαριστούμε για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε, ο κ. Πρωθυπουργός και όλη η έντιμος ελληνική Πολιτεία για τα εκάστοτε προβλήματα της Μητέρας Εκκλησίας. Εμείς αγωνιζόμαστε για τον αγώνα τον καλό πάντοτε με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, επιβιώνουμε εν πάση περιπτώσει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Πατριαρχείο εκπληρώνει την ιστορική και την οικουμενική αποστολή του με κάποιο κύρος και κάποια παρουσία. Και στην τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν αλλά και στο εξωτερικό ιδίως, όπου χαίρει εκτιμήσεως και έχει κάποιο σεβαστό κύρος η πρωτόθρονος Εκκλησία μας. Γι’ αυτό και αντλούμε δύναμη και θάρρος για να συνεχίζουμε. Και πάλι σας ευχαριστώ».


«Προτεραιότητα της Ελλάδας η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου» 
Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του αλλά για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η στήριξη του οποίου, όπως τόνισε, αποτελεί προτεραιότητα της Ελλάδας. 
«Με μεγάλο σεβασμό επιστρέφω στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να επισκεφθώ την υμετέρα Παναγιότητα, εστιάζοντας σε πολύ συγκεκριμένες αναφορές που έχουν να κάνουν με τη σχέση του Οικουμενικού Θρόνου και της ελληνικής πολιτείας. Είναι μια σχέση που έρχεται βαθιά από το παρελθόν. Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Ελλάδας γι’ αυτά που συμβαίνουν εδώ, για τις εξελίξεις και την πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παρακολουθούμε πολύ στενά, με ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις που σας αφορούν και που έχουν να κάνουν με μία μικρή αλλά ουσιαστική αλλαγή στάσης της τουρκικής πολιτείας απέναντί σας.Εμείς πιστεύουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πραγματικά ο άξονας, ο συνδετικός κρίκος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και του ομογενειακού ελληνισμού. Ο ρόλος σας είναι πολύπλευρα σημαντικός», σημείωσε ο κ.Τσιάρας και πρόσθεσε: «Ο ρόλος σας τα τελευταία χρόνια που βρίσκεστε στο Θρόνο, έχω την εντύπωση ότι όχι μόνο έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά πολύ περισσότερο έχει δώσει τη διάσταση του Οικουμενισμού μέσα από το ρόλο και τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με μεγάλο σεβασμό και προσοχή στα προβλήματα που υπάρχουν, θα δούμε μαζί, θα αναζητήσουμε λύσεις, ούτως ώστε και η απρόσκοπτη συνέχεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να του δίνει τη δυνατότητα που πραγματικά πρέπει να έχει. Αλλά κι από την άλλη πλευρά η προσπάθεια που γίνεται συνολικά από την ελληνική πολιτεία το τελευταίο διάστημα, να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μιας και αναφερθήκατε σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι το τελευταίο διαστημα γίνεται μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια, όχι μόνο από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση αλλά κι από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για να μπορέσουν χωρίς συνέπειες ή με μικρές συνέπειες, έτσι ώστε η πατρίδα μας, η Ελλάδα, σε ένα μικρό χρονικό διαστημα να μπορέσει να ανακτήσει όλες αυτές τις δυνατότητες και τις προοπτικές που όλα αυτά τα χρόνια φαινόταν ότι είχε. Είμαστε κοντά σας. Είναι προτεραιότητα της Ελλάδας η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της υμετέρας Παναγιότητας. Θελουμε στο εγγύς μέλλον να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει, εκτιμώντας ότι σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κινούνται μαζί». 
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας 
Την συγκίνησή του για την επίσκεψή του στο Φανάρι και την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ.Τσιάρας. 
«Έχει πολλή μεγάλη σημασία για όλους η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αποτελεί το ζωντανό σύνδεσμο με όλον τον ομογενειακό, ορθόδοξο ελληνισμό, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου που στην πραγματικότητα είναι ο θεματοφύλακας της θρησκευτικής μας πίστης. Έχουμε καταγράψει τα θετικά βήματα που έγιναν από την τουρκική πλευρά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτή την προσπάθεια της διασφάλισης των δικαίων αιτημάτων που αφορούν τη συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θέλω να διαβεβαιώσω προς κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τόσο τον Παναγιώτατο Πατριάρχη του Οικουμενικού Θρόνου όσο και όλους τους πατέρες που μαζί του προσπαθούν σε αυτές τις δύσκολες πραγματικά εποχές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ.Τσιάρας και συνέχισε: «Είναι σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής της Ελλάδας η στήριξη και η συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου». 
Ερωτηθείς για την θέση της Ελληνικής Κυβερνήσεως έναντι των τουρκικών αιτιάσεων που συσχετίζουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την λειτουργία τεμένους στην Αθήνα καθώς και για το εάν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως το ζήτημα της Χάλκης δεν συνιστά ζήτημα αμοιβαιότητας.


«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα το οποίο προβλήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν συνιστά ζήτημα αμοιβαιότητας όπως κάποιοι μπορούν να ισχυρίζονται. Πολύ απλά θα μπορούσε να το δει κανείς και να το εντοπίσει σε δύο άξονες: στην –αν θέλετε- από όλους εκφρασμένη προσπάθεια καταγραφής των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και πολύ περισσότερο από ένα ζήτημα που αφορά την τουρκική πλευρά και που έχει σαν συγκεκριμένη κατεύθυνση την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αν κανείς δει το ζήτημα μέσα από τους συγκεκριμένους αυτούς δύο άξονες είναι εύκολο να φτάσει στην απάντηση. Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας».   
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για το ζήτημα αυτό. 
«Η ελληνική πολιτεία στο τελευταίο διάστημα βλέπει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα αλλά βεβαίως προσπαθώντας να διασφαλίσουμε όλους εκείνους τους όρους και τις ικανές συνθήκες που οι άνθρωποι που θα θέλουν κάθε φορά να προσέλθουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την όποια θρησκευτική τους αναζήτηση σε ένα τέμενος να μπορούν να το κάνουν χωρίς να δημιουργούνται κι άλλου είδους προβλήματα. Είναι μία καταγραφή, η οποία αντιμετωπίζεται θετικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και είμαστε στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσης», επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου