2/28/2013

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΠΕΡΑ


Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 
"Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 28ης  Φεβρουαρίου, μετέβη εἰς τήν ἕδραν τοῦ Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν καί ηὐλόγησε πατρικῶς τά μέλη τῆς χορῳδίας αὐτοῦ, μέ ἐπί κεφαλῆς τόν Μουσικολ. Ἄρχοντα Πρωτοψάλτην κ. Λεωνίδαν Ἀστέρην, καθώς καί τούς ἐν αὐτῷ διδάσκοντας καί διδασκομένους". 
Είναι πραγματικά πολύ παρήγορο το γεγονός ότι ο ιστορικός Σύνδεσμος Μουσικοφίλων Πέρα δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στην Πόλη, αλλά και εκτός αυτής. 
Ο Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Σύνδεσμο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης Λεωνίδας Αστέρης, έκαναν συντονισμένες προσπάθειες ώστε ο Σύνδεσμος σήμερα να έχει μια δυναμική παρουσία στην Πόλη και να διαδίδεται δι' αυτού η ψαλτική τέχνη στους νεώτερους Ρωμιούς. 
Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου
Πριν λίγο καιρό είδε το φως της δημοσιότητας και η ιστοσελίδα του Συνδέσμου, η οποία περιλαμβάνει πλούσιο, ενδιαφέρον και αρχειακό υλικό. Σπάνιες φωτογραφίες και ηχητικό υλικό από την Πατριαρχική Μουσική Παράδοση στον 20ό αιώνα, νέα από τις διάφορες εκδηλώσεις του Συνδέσμου, ιστορικά στοιχεία για τον Σύνδεσμο (καταστατικό, λίστα μελών, λίστα ψαλτών) κ.α. Αναμφισβήτητα η συμβολή του Συνδέσμου ήταν και είναι σημαντική στην καλλιέργεια και τη διατήρηση της παραδοσιακής εκκλησιαστικής μουσικής, αλλά και στην ενασχόληση των ομογενών νέων με τη ψαλτική τέχνη και τη συμμετοχή τους στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Ο Σύνδεσμος, έτσι, δρα επικουρικά, θα λέγαμε, στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την στήριξη και διάδοση της Πατριαρχικής παράδοσης της ψαλτικής τέχνης.  
Π.Α.Α. 

2/27/2013

Μουσικές, τραγούδια και χοροί του Γένους στη Μεγάλη Σχολή

Μεγαλειώδες Φεστιβάλ με συμμετοχή δεκάδων νέων, Ομογενών και επισκεπτών
Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Με τραγούδια και χορούς γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου η αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής στο Φανάρι της Πόλης. Αφορμή ήταν το Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε η Εφορεία και η Διεύθυνση της Σχολής σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό οργανισμό VerginaTours. 
Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ του Γέροντος Λίμνης Ευβοίας ο οποίος εκοιμήθη στις 30 Μαρτίου 2012 και του αειμνήστου διακεκριμένου νευροχειρούργου και στιχουργού Χρήστου Αντωνιάδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή, στα τέλη Ιανουαρίου. 
Σύλλογοι πολιτιστικοί, χορευτικές ομάδες, και πλήθος επισκεπτών κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία καθώς και πολλοί Ομογενείς από την Πόλη υπερπλήρωσαν ασφυκτικά τους χώρους της Μεγάλης Σχολής. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και τοπικές ενδυμασίες παρουσίασαν στο φιλοθεάμον κοινό όλη την έγκοπη προσπάθεια και προετοιμασία τους που αποτελούνταν πρώτα από παραδοσιακά τραγούδια και έπειτα από τους χορούς της υπερχιλιετούς ιστορίας του Γένους μας. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «την πατρίδα μ΄έχασα» σε στίχους του ποντιακής καταγωγής αλήστου μνήμης Χρήστου Αντωνιάδη. Στο άκουσμα κάθε μιας από τις διαφορετικές εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ήταν αναπόφευκτη η ανάκληση στο νού ιστοριών από τους παλαιότερους, αναγνωσμάτων από τους παθόντες και αφηγήσεων που πέρασαν αναλλοίωτες από γενιά σε γενιά. Όλος ο πόνος για την ακούσια εγκατάλειψη των πανάρχαιων εστιών της Ρωμηοσύνης εκκεχυμένος σε μερικές αράδες από λέξεις που φανερώνουν τη λαχτάρα των ανθρώπων για τον τόπο καταγωγής τους, όλη τη νοσταλγία και όλη την διακαή επιθυμία μιας γενιάς που βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά και που έφυγε από τον κόσμο αυτό μή έχοντας ξεδιψάσει τα χείλη και μή έχοντας πλύνει τα ομμάτια από το νερόπον του πηγαδιού που βρίσκεται στην αυλή του πατρικού. 
Στη συνέχεια τα χορευτικά συγκροτήματα, με τους νέους να επιδίδονται με κέφι και ζωντάνια στην παρουσίαση των χορών από τον Πόντο, από τη Μ. Ασία, από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη  έδωσαν ένα κλίμα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας καθώς νεολαίοι της Ελλάδας, ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις που κληρονόμησαν, υπό τους ήχους του συναρπαστικά γοητευτικού κεμεντζέ σε συνδυασμό με το ηχηρό νταβούλι που έδινε το ρυθμό, της υψίφωνης γκάιντας, του λυρικού κανονακίου και του αρχοντικού κλαρίνου χόρεψαν με την ψυχή τους αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους θεατές του φεστιβάλ με τη χορευτική τους δεινότητα. 
Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής οι οποίοι χόρεψαν με τρόπο εντυπωσιακό μια σειρά από χορούς τους οποίους διδάχθηκαν από τον καθηγητή φυσικής αγωγής της Σχολής Σάββα Παναγιωτίδη. Το αποτέλεσμα σαγήνευσε τους πάντες και το χειροκρότημα που απέσπασαν οι νεαροί βλαστοί της Ρωμηοσύνης  σίγουρα ήταν το θερμότερο και το πιο δυνατό καθώς για λίγα λεπτά δόνησε την αίθουσα. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής στο φεστιβάλ αυτό σε όλους τους Προέδρους των συλλόγων και των χορωδιών που έλαβαν μέρος ενώ δόθηκαν ενθύμια προς τον εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη, προς τον Πρόεδρο της Εφορείας Αθανάσιο Αγγελίδη και προς τη Διευθύντρια της Σχολής Βικτωρία Λαιμοπούλου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή της Σχολής στη διοργάνωση και ετοιμασία του φεστιβάλ αλλά και ως έπαινος του σημαντικού έργου που επιτελείται αδιάκοπα σε αυτό το ιερό τέμενος των Γραμμάτων και της παιδείας. 
Στην εκδήλωση αυτή που διήρκησε χωρίς κανείς να το αντιληφθεί υπέρ τις τέσσερις ώρες, παρέστησαν ο Πατριαρχικός Διάκονος Γρηγόριος ως αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο συντονιστής εκπαίδευσης Σταύρος Γιολτζόγλου εκπροσωπώντας το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη, ο Πρόεδρος της Εφορείας και η Διευθύντρια της Σχολής, ο Δήμαρχος της Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και ο Αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου Βόλου οι οποίοι και χαιρέτισαν την εκδήλωση,  στελέχη άλλων ομογενειακών Σχολείων, κληρικοί, εκπαιδευτικοί και πολυάριθμοι επισκέπτες από την Ελλάδα και Πολίτες. 
Ο υπεύθυνος της οργάνωσης της εκδήλωσης Απόστολος Εμμανουηλίδης με συγκίνηση προσφώνησε στην αρχή εξηγώντας τους λόγους της αφιέρωσης της εκδήλωσης στη μνήμη των προσφιλών αυτών προσώπων ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή για τη συμβολή στην πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ. Μάλιστα παρέδωσε στον εκπρόσωπο του Πατριάρχου Βαρθολομαίου ιερά Εικόνα της Παναγίας με αφιέρωση από τον Ηγούμενο Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, που είναι κατά σάρκα αδελφός του, και από τους Πατέρες της Μονής του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος από τη Εύβοια. Με τη σειρά τους και οι υπόλοιποι Σύλλογοι έδωσαν τα δικά τους αναμνηστικά που περιλάμβαναν τοπικά προϊόντα και χαρακτηριστικά σύμβολα των περιοχών τους ως σημείο ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς το πρόσωπό του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας τον οποίον επισκέφθηκαν κατά την προσκυνηματική τους επίσκεψη στο Φανάρι το πρωί της Κυριακής όπου χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. 
Αυτή η εκδήλωση έδωσε αναμφισβήτητα ένα έντονο στίγμα στη ζωή της Ρωμηοσύνης εμπλουτίζοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων της. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, όμως, προσφορά της εντοπίζεται στο γεγονός πως έδωσε τη δυνατότητα σε ομογενείς αδελφούς από την Ελλάδα να έρθουν στον τόπο αυτό που είναι η πνευματική πηγή του Γένους και να έρθουν σε επαφή με τις απαρχές της σύγχρονης ιστορίας μας της οποίας οι υπεραιωνόβιες ρίζες αγγίζουν δίχως άλλο το επιβλητικό και μεγαλόπρεπο κτίριο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Οι επισκέπτες βίωσαν το ανείπωτο Μυστήριο και αισθάνθηκαν βουβά τον αλάλητο στεναγμό υπό τα βλέμματα Παύλου του Πρωτοκορυφαίου κηρύττοντος στον Άρειο Πάγο, των προστατών της Παιδείας Αγίων Τριών Ιεραρχών, Γενναδίου του Σχολαρίου, του Ιδρυτού της Σχολής, των Αρχαίων προγόνων σοφών, των παλαιών Καθηγητών και στελεχών της Σχολής των οποίων τα σεβάσμια πρόσωπα κοσμούν τους θόλους αλλά και τους ιστορικούς τοίχους του Ιδρύματος. 
Μέσα στην μήτρα που ώδυνε την αγωνία για τη δυναμική παρουσία και δράση της Παιδείας στην περαιτέρω συνέχιση υπό αντίξοες συνθήκες του Γένους και που έτεκε γενιές ολόκληρες μαθητών που κόσμησαν με την παρουσία τους την ιστορία μας, οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ήρθαν σε επαφή με τα ακούσματα και τα αναγνώσματά τους, ήρθαν σε επαφή με το ίδιο το όνειρο αλλά δεν έμειναν εκεί. Φεύγοντας για τα σπιτικά και τις οικογένειές τους είναι βέβαιο πως πήραν μαζί τους και το διάτορο μήνυμα της Ρωμαίϊκης κοινότητας που είναι η αειθαλής παρουσία και ζωή της εδώ στα χώματα που γέννησαν την πνευματική μας πορεία και εξέλιξη. Αυτό το μήνυμα είναι που εμπνέει και ευαισθητοποιεί και παρακινεί στη συνέχιση και άλλων παρόμοιων επαινετών πρωτοβουλιών. 
Οι χορωδίες που συμμετείχαν είναι η μεικτή χορωδία Δημοτικής Ενότητας Μ. Αλεξάνδρου Δήμου Πέλλας, η Ένωση Ποντίων και φίλων Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, η χορωδία του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θέρμης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος νέων Ριζαρίου, ο Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξειωτών Νέας Αγχιάλου και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα είναι το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Βαθυλάκκου, η Ένωση Ποντίων και φίλων Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος νέων Ριζαρίου, ο Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξειωτών Νέας Αγχιάλου και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ (26.2.2013)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
- Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Τρίτην, 26ην Φεβρουαρίου, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου, μετέβη, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, εἰς τό Κοιμητήριον τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου τῆς Κοινότητος Ταταούλων καί ἀνέγνω Τρισάγιον πρό τοῦ τάφου τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Μετρῶν καί Ἀθύρων κυροῦ Θεοκλήτου. 
 * * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
-  Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἱερολ. Ἀρχιδιακόνου αὐτοῦ κ. Παντελεήμονος Παπαδοπούλου. 
-  Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Βοσπόρου, μετά τοῦ Αἰδεσιμ. Σακελλαρίου κ. Σταύρου Μάρντογλου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Εὐαγγελιστρίας τῆς Κοινότητος Βαφεοχωρίου, καί τῆς ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Βασιλείου Τζαβίδου Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς αὐτῆς, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ Ἱεροῦ αὐτῶν Ναοῦ. 
-  Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀριανζοῦ κ. Βαρθολομαῖον, ἐκ Γερμανίας, πρός καταρτισμόν τοῦ προγράμματος τῆς ἐπισήμου Πατριαρχικῆς ἐπισκέψεως εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Γερμανίας ἐπί τῇ 50ετηρίδι αὐτῆς. 
-  Τούς Ἐξοχ. κ. Παναγιώτην Κουρουμπλῆν, Βουλευτήν Ἀθηνῶν τοῦ Κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, καί κ. Lokman Ayva, πρῴην Βουλευτήν-Στέλεχος τοῦ Κόμματος ΑΚP, μετά συνεργατῶν αὐτῶν. 
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Δημήτριον Μούτσην, Μουσικοσυνθέτην-Στιχουργόν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Ἐλλογ. κ. Δήμητρας Ἀναγνωστοπούλου, Ἐκπαιδευτικοῦ, καί Ἐμμανουήλ Ἀναγνωστάκην, Δημοσιογράφον, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Παναγιώτας Στεργίου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
-  Τήν Ἐλλογ. κ. Παρασκευήν Μπερμπέρη-Κατάκαλου, Ἐκπαιδευτικόν, ἐντεῦθεν. 
-  Τόν Ἐντιμ. κ. Aleksan Kazan, Ἐπιχειρηματίαν, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Aksel, ἐντεῦθεν. 
-  Τούς ἐν τῷ παιδικῷ σταθμῷ τῆς Ἁγίας Τριάδος Σταυροδρομίου διδασκομένους παῖδας, ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Ἐλλογ. κ. Ἀγάπης Παπαδοπούλου. 
-  Τόν Ἐντιμ. κ. Νικόλαον Ἐμιρζᾶν, Διπλωματικόν Ὑπάλληλον τοῦ Ὀργανισμοῦ Οἰκονομικῆς Συνεργασίας Χωρῶν Μαύρης Θαλάσσης. 
-  Τόν Ἐντιμ. κ. Πέτρον Βεριόπουλον, Ξεναγόν ἐντεῦθεν. 
-  Tόν ὅμιλον μαθητῶν «Ἅγιος Εἰρηναῖος» τῆς Σχολῆς «Ste Marie», ἐκ Λυῶνος Γαλλίας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Karmine Donnici καί τήν Εὐγεν. κ. Angela Caliaro, ἐκ τῆς ἐνταῦθα Κινήσεως τῶν Φοκολάρι. 
 * * * 
 Ἐξεπροσωπήθη καταλλήλως κατά: 
-  Τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Κωνσταντίνου Δημοπούλου, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μ. Ρεύματος, τήν Δευτέραν, 25ην Φεβρουαρίου. 
- Τήν ἐν τῷ ξενοδοχείῳ The Ritz Carlton δοθεῖσαν δεξίωσιν, ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τοῦ Κουβέϊτ, αὐθημερόν τό ἑσπέρας.

2/26/2013

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἀνακοινωθέν ἐπί τῇ μεταβάσει τοῦ Πατριάρχου εἰς Ἄγκυραν
Τήν Δευτέραν, 25ην Φεβρουαρίου 2013, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, μετέβη εἰς Ἄγκυραν, ἀνταποκριθείς εἰς πρόσκλησιν τοῦ Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, Πρωθυπουργοῦ τῆς Τουρκίας, καί μετέσχε συσκέψεως, διαρκείας μιᾶς καί ἡμισείας ὥρας, ἡ ὁποία ἐπραγματοποιήθη ἐν τῇ Πρωθυπουργικῇ Κατοικίᾳ κεκλεισμένων τῶν θυρῶν τῇ συμμετοχῇ τῆς πραγματοποιούσης ἐπίσημον ἐπίσκεψιν εἰς τήν χώραν Ἐξοχ. κ. Angela Merkel, Καγκελλαρίου τῆς Ὁμοσπονδιακῆς Δημοκρατίας τῆς Γερμανίας, καί τῆς ὑπ’αὐτήν ἀντιπροσωπείας, καθώς καί πνευματικῶν ἀρχηγῶν καί ἐκπροσώπων τῶν ἐν Τουρκίᾳ μή Μουσουλμανικῶν Κοινοτήτων, τοῦ Μουφτῆ τῆς Ἀγκύρας καί συνεργατῶν τοῦ κ. Πρωθυπουργοῦ.
Ὁ Πατριάρχης μετέφερεν εἰς ἀμφοτέρους τούς Πρωθυπουργούς τόν χαιρετισμόν καί τάς εὐχαριστίας διά τήν πρόσκλησιν τόσον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ὅσον καί τῆς περί αὐτό ἐν Τουρκίᾳ Ὁμογενείας, τῶν ὁποίων ἀνέπτυξε τά προβλήματα καί τά αἰτήματα εἰς τόν χῶρον τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων, ἰδιαιτέρως τῆς ἐλευθερίας θρησκείας, συνειδήσεως καί θρησκευτικῆς ἐκπαιδεύσεως, ἐνῷ ἐπεσήμανε τήν ἀνάγκην τοῦ ἐμπράκτου σεβασμοῦ τῆς ἰσότητος ὅλων τῶν πολιτῶν, λαϊκῶν καί κληρικῶν, ὡς πολιτῶν τῆς Χώρας, ἄνευ τῶν εἰς βάρος των διακρίσεων καί ἀδικιῶν τοῦ παρελθόντος. Ὡσαύτως καί οἱ λοιποί ἐκπρόσωποι τῶν Μειονοτήτων κατά σειράν ἐξέθεσαν τά τῶν Κοινοτήτων αὐτῶν.
Ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος καί οἱ συνοδοί Αὐτοῦ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Ἰωακείμ, Ὑπογραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί Ἐντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Ἄρχων Μ. Χαρτοφύλαξ καί αἱρετός ἐκπρόσωπος τῶν Μειονοτήτων εἰς τό Συμβούλιον τῆς Γενικῆς Διευθύνσεως Βακουφίων, ἐπέστρεψαν ἀεροπορικῶς αὐθημερόν περί τό μεσονύκτιον εἰς τήν Πόλιν. 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 25ῃ Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟ


Μακαριώτατε, 
Εν δοξολογία του Δομήτορος και Κυβερνήτου της Εκκλησίας Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, χαιρετίζομεν την εκλογήν της Υμετέρας Μακαριότητος ως διαδόχου του αλήστου μνήμης Πατριάρχου Μαξίμου και, επικαλούμενοι προσευχητικώς το άγιον Όνομα του δικαίου Κριτού και Κυρίου της δόξης, ευχαριστούμεν Αυτώ δια "το ουράνιον δώρον και σωτήριον... Τι γαρ αν γένοιτο χαριέστερον η τούς τοσούτω τω πλήθει των τόπων διηρημένους τη δια της αγάπης ενώσει καθοράν εις μίαν μελών αρμονίαν εν σώματι Χριστού δεδέσθαι;" (Μεγάλου Βασιλείου, Επιστολή 70, Ανεπίγραφος περί Συνόδου, P.G. 32,433B-C). 
Επέστη η εύσημος ημέρα της κατόπιν της εκλογής της Υμετέρας λίαν ημίν αγαπητής και περισπουδάστου Μακαριότητος, προνοία και ελέω Θεού, του ετάζοντος καρδίας και νεφρούς, και ψήφοις κανονικαίς της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ενθρονίσεως Αυτής εις τον Πατριαρχικόν Θρόνον του Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας. Η ευφρόσυνος αύτη ημέρα, καθ' ήν η Υμετέρα Μακαριότης, αναλαμβάνει ιστορικήν ευθύνην και παρατίθησι ταις χερσί του Κυρίου την ψυχήν Αυτής προς διακονίαν του λαού, παρέχει τη Μητρί Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω, και τη ημετέρα Μετριότητι προσωπικώς την ευκαιρίαν εκφράσεως των θερμών συγχαρητηρίων και φιλαδέλφων ευχετικών ημών προσρήσεων. 
Μετά την κοίμησιν του μακαριστού προκατόχου της Υμετέρας Μακαριότητος, αειμνήστου Πατριάρχου Μαξίμου, η Ιερά Σύνοδος της κατά Βουλγαρίαν Αγιωτάτης Εκκλησίας επιβλέψασα εις την εκδαπάνησιν εν τω εκκλησιαστικώ αγρώ επί σειράν ετών της Υμετέρας Αγάπης, εξελέξατο Αυτήν ως άξιον οιακοστρόφον επί το πηδάλιον αυτής, ίνα, ως της Εκκλησίας προστάτης, καταρδεύση δαψιλώς της Χάριτος τοις νάμασι πιστών τα συστήματα και της Εκκλησίας την ευπρέπειαν κοσμήση. Όθεν, Μακαριώτατε Αδελφέ, εχόμεθα δι'  αγαθών ελπίδων και προσδοκιών, ότι η ήδη εκκινήσασα επί των ημερών του προκατόχου Υμών πορεία πνευματικής αναγεννήσεως και ανασυγκροτήσεως της καθ'  Υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας θέλει συνεχισθή επαξίως κατά την επ'  αισίοις τοις οιωνοίς αρχομένην Πατριαρχικήν διακονίαν Υμών, ήτις ευχόμεθα διαπύρως όπως αποδώση καρπούς πνευματικούς, αληθούς Ορθοδόξου ήθους και χρηστής πολιτείας, εντός των ορίων της ευαγγελικής αγάπης και ειρήνης, ώστε το ταλαιπωρηθέν κατά το παρελθόν σκάφος της Ορθοδοξίας εν τη Χώρα της Βουλγαρίας να εύρη την ήν αξίζει ποθητήν γαλήνην και εν ενότητι φρονήματος κλήρος και λαός χωρήσητε περαιτέρω εις έργα θεοφιλή και ψυχοσωτήρια, κατά το Θέλημα του Αρχηγού της πίστεως ημών και κατά το παράδειγμα της θυσιαστικής αγάπης των Αγίων αυτής, του θεοφιλούς βασιλέως Βόριδος, του Αγίου Πατριάρχου Ευθυμίου του Τυρνόβου, των Οσίων Ιωάννου της Ρίλας, Ρωμύλου και Θεοδοσίου του Τυρνόβου, της πληθύος των Βουλγάρων νεομαρτύρων, γνωστών και αγνώστων, πάντων και πασών εν πρεσβείαις και μεσιτείαις προς τον "θαυμαστόν εν Αγίοις και μόνον Κύριον όντα" ικετευόντων Αυτόν όπως εκχέη πλουσίαν την Χάριν και το Έλεος Αυτού επί το γεώργιον Αυτού τούτο. 
Εκφράζομεν την βεβαιότητα ότι ως Προκαθήμενος της φίλης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, πρωτοτόκου θυγατρός του Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου, θα ποιμάνητε αυτήν και τον προσφιλή Ορθόδοξον Βουλγαρικόν Λαόν εν ευγενεία ψυχής και φαιδρότητι και πανάγνω γνώμη και σταθηρά θεοσεβεία, εν πιστότητι και αφοσιώσει, συνεχίζοντες την μακράν παράδοσιν συνεργασίας και ενότητος μετά της ποδηγετησάσης εις Χριστόν, ανακηρυξάσης το αυτοκέφαλον και ανυψωσάσης τον προκαθήμενον αυτής εις την τιμήν της Πατριαρχικής αξίας Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ιδία κατά τούς συγχρόνους καιρούς, ότε τα προβλήματα και αι θλίψεις των απανταχού της οικουμένης Ορθοδόξων καθιστούν αναγκαίαν, είπερ ποτέ και άλλοτε, την ενότητα και συμπόρευσιν αυτών και την υπέρβασιν των εθνικών, φυλετικών και ιστορικών διαφορών και προσκομμάτων προς την κατεύθυνσιν ταύτην. 
Φιλαδέλφως δεόμεθα του εν Τριάδι προσκυνουμένου ενός Θεού ημών, του Παντεπόπτου Πατρός, του Υιού και Λόγου του Θεού και του Παναγίου και τελεταρχικού και τελειούντος τα χαρίσματα Αγίου Πνεύματος, όπως χαρίζηται τη Υμετέρα Μακαριότητι πλουσίαν την ευλογίαν και την ενίσχυσιν Αυτού εις την αρχομένην Πατριαρχικήν Αυτής μαρτυρίαν, ότι η φροντίς και η μέριμνα Αυτής ουκ ολίγη, ο Υμέτερος αγών και ο φόβος ουχ ο τυχών, καθ' ότι καλείσθε να κηρύξητε τον της Χάριτος λόγον και των ψυχών τας πλάκας λαξεύσητε τη γλώττη Υμών, χαράσσοντες εν αυταίς τα θεία διδάγματα, "αληθείας και σωφροσύνης ρήματα αποφθεγγόμενος" (πρβλ. Πραξ. κς ,26), ίνα το ποίμνιον του Κυρίου, τον εκλεκτόν Αυτού λαόν, παραστήσητε τω Θεώ άμωμον και άμεμπτον εν τελειότητι της κατ' αρετήν πολιτείας, βιούντα κατά μίμησιν των Αγίων και νυμφαγωγούμενον παρ'  Υμών εις Χριστόν, ο Οποίος προ χιλίων και πλέον ετών, δια των απεσταλμένων υπό της Μητρός Εκκλησίας ιεραποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλαύων, εκάλεσεν αυτό εκ του σκότους της αγνοίας εις το φως της θαυμαστής γνώσεως Αυτού. 
Διότι δια των ζωντανών υποδειγμάτων των ποιμένων αυτού διασώζεται και το ποίμνιον και καταρτιζόμενον υπ'  αυτών ομονοεί και ομοφρονεί τα προς σύνεσιν και ευστάθειαν εν Κυρίω και πορεύεται ειρηνικώς και θεοπρεπώς προς την ασάλευτον βασιλείαν των ουρανών ίνα εν τω μέλλοντι αιώνι απολαύη τας αιωνίους αναπαύσεις εν Χριστώ Ιησού. 
Κατασπαζόμενοι, προς τούτοις, φιλαδέλφως και συγχαρητηρίως την Υμετέραν προσφιλή Μακαριότητα νοερώς εν κοινωνία προσευχής και αισθητώς δια των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ημών Ιερωτάτων αδελφών Μητροπολιτών Εδέσσης και Πέλλης κυρίου Ιωήλ και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κυρίου Στεφάνου, και δι' Υμών άπασαν την Ιεραρχίαν της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Βουλγαρία και απονέμοντες πάσι τοις λίαν αγαπητοίς και θεοφιλέσιν αδελφοίς Βουλγάροις, τω κλήρω και τω λαώ, τας ενθέρμους Πατριαρχικάς ημών ευχάς και ευλογίας, διατελούμεν μετά βαθείας αγάπης εν Κυρίω, ιδιαιτέρας τιμής και συγχαρητηρίων και αύθις αδελφικών ευχών.

2/25/2013

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή του Τριωδίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
Εκκλησιάστηκε η Εθνική Ομάδα Στίβου της Ελλάδας και στο τέλος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχτηκε με χαρά τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Στίβου, τα οποία έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες κλειστού, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. 
«Να τιμάτε το Γένος μας» τους είπε, φανερά συγκινημένος, βλέποντας τα νέα παιδιά της Ελλάδας να βρίσκονται στην καρδιά της Ορθοδοξίας. «Να έχετε πάντα επιτυχίες, να προσπαθείτε και να έχετε πίστη», είπε στα μέλη της Ελληνικής αποστολής. Η αποστολή στην Κωνσταντινούπολη ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό. 
Ο αρχηγός της Παναγιώτης Δημάκος, αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, δήλωσε πως «όλα πήγαν καλά» και είπε, επίσης, ότι «ήθελαν τα παιδιά πάρα πολύ να πάμε και στο Πατριαρχείο και αμέσως ο Πατριάρχης δέχθηκε να μας συναντήσει». 
«Οι αθλητές και αθλήτριες, αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής μας συγκινήθηκαν από την επίσκεψη και σίγουρα νιώσαμε όλοι μια γαλήνη και αγάπη στη ψυχή μας», τόνισε.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Στη μαγική πόλη των Αθηνών και του Ιλισσού των χρόνων του Χατζιδάκι μας μετέφερε η συναυλία που δόθηκε στο Ζάππειο Λύκειο της Πόλης από σύνολο μουσικών την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου το βράδυ. 
Η Πολίτισσα Ήβη Ντερμαντζή και ο Αντώνης Συριανός με τη φωνή τους, ο Κυριάκος Γκουβέντας με το βιολί και ο Ανδρέας Τσεκούρας με το πιάνο σε έναν αρμονικό συνδυασμό που γέμιζε με μελωδικούς ήχους την ευχάριστη ατμόσφαιρα, προσέφεραν μοναδικές στιγμές στους Ομογενείς από την Πόλη και την Ελλάδα που ήρθαν με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συμμετέχουν με την παρουσία τους στην εκδήλωση. 
Παρέστησαν Ιεράρχες και Άρχοντες του Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Αθανάσιος Αστρακάς, Πρόεδροι και παράγοντες Κοινοτήτων και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ρωμηοσύνης. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Λυκειάρχης Δέσποινα Φιλίππου Παπίνη. 
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τις αναμνηστικές πλακέτες στους καλλιτέχνες από μέρους του ιστορικού Σχολείου, πάλαι ποτέ Ζαππείου Παρθεναγωγείου. 
Την ευθύνη της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα θεάτρου του Ζαππείου, είχαν η Εφορία και η Διεύθυνση του Λυκείου αυτού. Το μουσικό πρόγραμμα περιελάμβανε πολλά τραγούδια τα οποία είτε με ζωντάνια είτε με απαλή μελωδία ταξίδευαν το φιλόμουσο ακροατήριο στις εποχές και στο ήθος που δίδαξε η γενιά των μουσικών και των συνθετών του Μάνου Χατζιδάκι. Μέσα στα κρύα του Φεβρουαρίου αντικρίσαμε το ζεστό και εγκάρδιο πρόσωπο του Μάη μέσα από τη μουσική πανδαισία και είδαμε με τον τρόπο αυτό τι συνέβη τότε στην Αθήνα και γεννήθηκε στα σπλάγχνα της τέτοια συνθετική δραστηριότητα. Στο βαθύ πέλαγος των ηχοχρωμάτων, οι μουσικές και τα τραγούδια της βραδιάς άγγιξαν ιδιαίτερα την ευαίσθητη πτυχή των ακροατών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό ακολούθησαν αβίαστα την Οδό ονείρων. 
Μέσα από αυτή την εμπνευσμένη εκδήλωση του Ρωμαίϊκου Ζαππείου ένα ήταν το σίγουρο. Το τραίνο της Ρωμηοσύνης κινείται προς το μέλλον με ελπίδες, δεν έφυγε, δεν πάει. Είναι εδώ και περιμένει από τη μουσική να πάρει τη λύπη του παρελθόντος ενώνοντας αποστάσεις και λαούς. Η Ομογένεια δε χορεύει στο ρυθμό του βαλς των χαμένων ονείρων διότι γνωρίζει ότι το ευοίωνο μέλλον ξημερώνει μέσα από τις αλλαγές των καιρών με τη συνδρομή των προσώπων φυσικά. 
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ήβης Ντερμαντζή η οποία με τη θαυμαστή χροιά της φωνής και την ευπρεπή παρουσία της μαρτυρεί την αδιάκοπη συνέχεια και την θετική εξέλιξη της Ρωμηοσύνης, απέδειξε ότι μοίρα της είναι να μη γνωρίσει τη λησμονιά. 
Έτσι η Πόλη η Βασιλεύουσα, της μιας Παναγιάς, αντέχει και θα αντέχει σε πείσμα αντίθετων προθέσεων και προοπτικών και θα συνεχίσει με τις εκδηλώσεις και με τις πολιτιστικές της εκφάνσεις και εκφράσεις να παραμένει παντοτινά μια Πόλη μαγική την οποία αγαπούμε και είναι το μοναδικό μας όνειρο, σαν μυστικό κρυμμένο στις καρδιές και στη σκέψη μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Οι Τρεις Ιεράρχες», την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, και που έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. 
Στην εκδήλωση πλην του προσκεκλημένου ομιλητή Σεβ. Μητροπολίτη Χονκ Κονγκ κ. Νεκταρίου παρευρίσκονταν επίσης και οι Σεβ. Μητροπολίτες Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καθώς και πλήθος κόσμου, κληρικοί και λαϊκοί. 
Την εκδήλωση άνοιξε με εισαγωγικές σκέψεις για το νόημα και την κεντρική θέση της ιεραποστολής στη συγκρότηση και τη ζωή της Εκκλησίας καθώς και για τον εξ ορισμού διαλογικό χαρακτήρα της θεολογίας ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος και παρουσίασε στο ακροατήριο τον ομιλητή, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΙ Τρεις Ιεράρχες» φιλόλογος κ. Ιωάννης Πατρίκος, αναφερόμενος στο ιστορικό και στις ιεραποστολικές δράσεις του συλλόγου που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση. 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ιεραπόστολος Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κόνγκ κ. Νεκτάριος, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Άπω Ανατολή». 
Ο Σεβασμιώτατος με τη βοήθεια διαφανειών και άλλου οπτικού υλικού παρουσίασε το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται με την ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις χώρες της Άπω Ανατολής, και ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταιβάν και τις Φιλιππίνες. Μίλησε για την οργάνωση και τη δομή των εκεί Ορθόδοξων κοινοτήτων, τον αριθμό των μελών-πιστών, αλλά και τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε την έλλειψη ιεραποστόλων και κληρικών καθώς και την τεράστια γεωγραφική έκταση που καλούνται να καλύψουν οι δύο ορθόδοξες μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη λειτουργικών μεταφράσεων στις δεκάδες ή και εκατοντάδες τοπικές γλώσσες και διαλέκτους, την οικονομική στενότητα και τη φτώχεια, τον εθνοφυλετισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό και φονταμενταλισμό, κ. ά. 
Ο Σεβασμιώτατος αφού παρουσίασε τις ιεραποστολικές δράσεις των δύο ορθοδόξων μητροπόλεων της περιοχής (Χονκ Κονγκ και Σιγκαπούρης) οι οποίες περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, τις μεταφράσεις λειτουργικών και θεολογικών βιβλίων, σεμινάρια για τους κληρικούς, αγιογραφικές και κατηχητικές συνάξεις, το διαδικτυακό Θεολογικό Σεμινάριο (www.theology.cn), ιεραποστολικές εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές και τελέσεις ιερών ακολουθιών, υποτροφίες σε υποψήφιους κληρικούς, διαλέξεις περί ορθοδόξου θεολογίας σε κολλέγια και πανεπιστήμια, διοργανώσεις εκθέσεων ορθόδοξου χριστιανικού βιβλίου και βυζαντινής αγιογραφίας, την έκδοση του τριμηνιαίο περιοδικού «The Censer», κατηχητικά φυλλάδια σε διάφορες τοπικές διαλέκτους, κ. ά., τόνισε τη σημασία της προσφοράς ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε λαούς που συχνά ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης σε χώρες όπως αυτές της Άπω Ανατολής με τις ακραίες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. 
Η εκδήλωση έκλεισε με καταληκτήρια προσλαλιά του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου ο οποίος, αφού υπενθυμίσε τους ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν τόσο με τον Σεβ. Μητροπολιτη Χονκ Κονγκ κ. Νεκτάριο όσο και με τον κατά σάρκα αδελφό του Σεβ. Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνο, ευχαρίστησε θερμά τον Ιεραπόστολο ιεράρχη για την παρουσία του στον Βόλο και τον διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της Μητροπόλεως Δημητριάδος στο σημαντικό έργο που επιτελείται στην Άπω Ανατολή. 

2/24/2013

ΑΠΗΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Ἀνακοινωθέν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου (24.02.2013) 
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας ἀπό τῆς Τετάρτης, 20ῆς, μέχρι καί τοῦ Σαββάτου, 23ης τ. μ. Φεβρουαρίου 2013. Κατ᾿ αὐτάς ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα καί ἐλήφθησαν ἐπ' αὐτῶν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις. 
Ἐπίσης ἀνεγνώσθη ἔκθεσις τῆς εἰς Πάτμον ἀποσταλείσης Πατριαρχικῆς Ἐξαρχίας πρός θεώρησιν τῆς ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ καί Νήσῳ ἐκκλησιαστικῆς καταστάσεως, μεθ' ὅ ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: 
α) ἀπήλλαξε τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀντίπαν Νικηταρᾶν ἀπό τῶν καθηκόντων αὐτοῦ ὡς Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου καί Πατριαρχικοῦ Ἐξάρχου Πάτμου, 
β) διώρισε τόν Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Κύριλλον, Ἐκκλησιάρχην τῆς Μονῆς, Τοποτηρητήν τῆς Ἡγουμενείας, καί 
γ) διώρισε τόν Σεβ. Μητροπολίτην Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Πατριαρχικόν Ἐπίτροπον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς καί τῆς Ἐξαρχίας Πάτμου. 
Ἐν τέλει τῆς τελευταίας συνεδρίας, ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰταλίας καί Μελίτης κυρίου Γενναδίου, ἐκ μέρους τῶν ἀποχωρούντων μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί τῆς Α. Θ. Παναγιότητος προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις ἐπί τῇ λήξει τῆς παρούσης συνοδικῆς περιόδου. 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 24ῃ Φεβρουαρίου 2013 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ο ΡΟΥΣΣΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ - ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Μητροπολίτη Ρούσε Νεόφυτο, ο οποίος εξελέγη σήμερα Πατριάρχης Βουλγαρίας

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Νέος Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας εξελέγη σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ο Μητροπολίτης Ρούσε Νεόφυτος. 
Θυμάμαι ότι είδα για πρώτη φορά τον εκλεγέντα σήμερα Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας στο Φανάρι τα Χριστούγεννα του 2008. Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στην Αίθουσα του Θρόνου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε όμιλο προσκυνητών από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον καλλιφωνότατο Σεβ. Μητροπολίτη Ρούσσης Νεόφυτο, τον Υπουργό Μεταφορών της χώρας και τον Νομάρχη Φιλιππουπόλεως. 
O Πατριάρχης μίλησε για την ενότητα της Ορθοδοξίας, η οποία επαναβεβαιώθηκε πανηγυρικώς κατά την Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς και καλωσόρισε με θερμούς λόγους τους Βούλγαρους Ορθοδόξους, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Πόλη με αφορμή την εορτή του Αγίου Στεφάνου, αφού ο ναός των Βουλγάρων, κοντά στο Φανάρι, είναι αφιερωμένος στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε ευφήμως και στον Μητροπολίτη Νεόφυτο, του οποίου εξήρε την καλλιφωνία και τον παρακάλεσε να ψάλει έναν ύμνο, πράγμα που έκανε ο τότε Μητροπολίτης Ρούσσης και νυν Πατριάρχης Βουλγαρίας, με πολλή σεμνότητα. 
Την επόμενη μέρα, εορτή του Αγίου Στεφάνου, ο Ρούσσης Νεόφυτος λειτούργησε στον προς τιμήν του Πρωτομάρτυρος Ναό της Βουλγαρικής Παροικίας στην Πόλη και μίλησε στους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ναό. Ευχόμαστε τώρα που εξελέγη Πατριάρχης Βουλγαρίας, να αναδειχθεί Άξιος αυτής της δύσκολης αποστολής και να συμβάλει με το έργο του στην δυνατή μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Δείτε στην Ιδιωτική Οδό σχετικές αναρτήσεις:

2/23/2013

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.


Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διοργανώνει διημερίδα με θέμα: «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ» στις 3 και 4 Μαρτίου ε.ε., στην Κωνσταντινούπολη, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Renaissance Istanbul Bosphorus. 
Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας έχει κληθεί να κηρύξει ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας κ. Cemil Çiçek, θα χαιρετήσει  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ έχουν κληθεί να ομιλήσουν προσωπικότητες της Τουρκίας από το χώρο του κοινοβουλευτισμού, της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του γενικότερου θρησκευτικού στοχασμού. Στις εργασίες θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο, ρώσος βουλευτής  Sergei Popov, ο Γενικός Γραμματέας της, έλληνας βουλευτής Αναστάσιος Νεράντζης και βουλευτές, μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. από Αρμενία, Καζακστάν, Πολωνία, Αίγυπτο, Γεωργία, Λευκορωσία, Κύπρο, Σερβία, Σουδάν και Ρουμανία. 
Η συνεδρίαση άλλωστε της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 Μαρτίου, ενώ την Κυριακή το πρωί, 3 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες βουλευτές θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι και θα έχουν συνάντηση με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

2/22/2013

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στο Συνεδριακό Κέντρο Lutfi Kirdar Kongre Merkezi στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία του τραγουδιστή Γιάννη Πάριου, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. 
Η συναυλία διοργανώθηκε από ομογενειακά σωματεία της Πόλης, υπό την αιγίδα του Ερασιτεχνικού και Θεατρικού Ομίλου (ΕΡΘΟ), του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα. 
Την συναυλία τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος την προηγούμενη μέρα δέχθηκε τον Γιάννη Πάριο και τους συνεργάτες του στο Φανάρι. 
Ο έλληνας τραγουδιστής ερμήνευσε στη σκηνή του Lütfi Kırdar κομμάτια από την πολύχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή, σε μια συναυλία που ήταν sold out, αφού είχαν πουληθεί και τα 2000 εισιτήρια. 


Ανάμεσα στο κοινό που κατέκλυσαν τον χώρο της συναυλίας ήταν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Έλενα Ράπτη, τρεις δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, ο Νίκος Πατσιατζής στέλεχος της τουρκικής DOGUS, ομογενής Νίκος Καλαμάρης (εκ των διοργανωτών), ο εκπρόσωπος των μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων Λάκης Βίγκας, στελέχη εφημερίδων της ομογένειας, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος κ.α. 
Στο βίντεο που παραθέτουμε στη συνέχεια μπορείτε να ακούσετε τι είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον Γιάννη Πάριο.

 

2/21/2013

Η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενημέρωσε σήμερα για το φιλανθρωπικό έργο του Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Γενικός Διευθυντής του, Κωνσταντίνος Δήμτσας. 
Ο κ. Δήμτσας χαρακτήρισε ως ευλογία τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ανέφερε ότι με την ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου η «Αποστολή» περιέθαλψε το 2012 πάνω από 1.945.000 εμπεριστάτους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής. Επίσης ανέφερε ότι με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου επισκέφθηκε και συνέδραμε Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ελλαδικό χώρο, μεταξύ άλλων, τις Μητροπόλεις Σύμης, Καρπάθου, Κισάμου και Σελίνου, Κώου. 
Ο κ. Δήμτσας στάθηκε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου με το οποίο χαρακτήριζε ως έτος πανανθρώπινης αλληλεγγύης το 2013 και ζήτησε την Πατριαρχική ευλογία και την πατρική στοργή στις προσπάθειες της «Αποστολής». 
Ακόμη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς και άλλων Επαρχιών του Θρόνου στο Εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρότρυνε Μητροπολίτες των Επαρχιών του στο Εξωτερικό να στηρίξουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής». 
«Παρακολουθούμε το έργο της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα της «Αποστολής», είμεθα περήφανοι γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που έχουν ανάγκη. Το έργο σας εκτιμάται και ευρύτατα και εκτός ελλαδικού χώρου». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι η Μητέρα Εκκλησία και προσωπικά επευλογούμε και στηρίζουμε την επαινετή προσπάθεια και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής».

"ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ" ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη χθες βράδυ σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ζαππείου στην Πόλη, με τίτλο “Μια πόλη μαγική”. 
Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμήνευσαν η Ήβη Δερμαντζή και ο Αντώνης Συριανός, με τον Ανδρέα Τσεκούρα στο πιάνο και τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί. 

Παρέστησαν ιεράρχες του Θρόνου-μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδριάζει από χθες στο Φανάρι, και πλήθος ομογενών. 
Στο τέλος της συναυλίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε αναμνηστικές πλακέτες στους ερμηνευτές και τους μουσικούς.