Ίμβρος, του Νικόλαου Μαγγίνα
Τη σκέψη του προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας, που δοκιμάζεται έντονα από το λυπηρό γεγονός της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, αυταδέλφου του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, έστρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ίμβρου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία των Αγίων Παθών, ευχήθηκε το ευχάριστο μήνυμα, «το ευαγγέλιον της απελευθερώσεως» όπως είπε χαρακτηριστικά προ του Πάσχα.
«Την εφετινήν Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα σκιάζει και φορτίζει ακόμη περισσότερο το γεγονός της απαγωγής του αδελφού Μητροπολίτου Χαλεπίου Παύλου, προσφιλεστάτου εν Χριστώ αδελφού και επιφανούς ιεράρχου του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Συροϊακωβίτου Μητροπολίτου Ιωάννη επίσης γνωστού και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού, για τους οποίους ευχόμεθα να απελευθερωθούν ως τάχιστα πρό του Πάσχα για να ειναι η χαρά μας πεπληρωμένη» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στους πιστούς.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ένωσε τη φωνή του με τους υπόλοιπους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες και απηύθυνε έκκληση προς τους απαγωγείς να θέσουν τέρμα στην οδυνηρή, όπως την περιέγραψε, περιπέτεια του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συροϊακωβίτη Χαλεπίου Ιωάννη, λέγοντας πως: «ενώνουμε την φωνή της εκκλήσεως μας με την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα, όλους τους ισχυρούς της γης, τα Ηνωμένα Έθνη, όλους του εχέφρονας ανθρώπους και καλούμε τους απαγωγείς να θέσουν τέρμα εις την οδυνηράν περιπέτειαν των αδελφών μας Ιεραρχών».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώπιον του ποιμνίου της ιδιαίτερης πατρίδας του, καταδίκασε τη βία και απηύθυνε έκκληση για ειρηνική επίλυση των διαφορών αναφέροντας με νόημα ότι: «διακηρύσσουμε από του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια πολλοστήν φοράν, ότι η βία δεν επιλύει κανένα πρόβλημα,αντιθέτως προσθέτει προβλήματα εις τα υπάρχοντα προβλήματα. Αποκηρύσσουμε την βίαν, την τρομοκρατίαν και καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όχι μόνο εις αυτή την περίπτωση της απαγωγής, αλλά και γενικώς, όπου υπάρχουν προβλήματα και διαφοραί να τα επιλύουν γύρω από από την τράπεζαν του διαλόγου ως εμπρέπει εις πολιτισμένους ανθρώπους».
Ευχήθηκε, τέλος, οι οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος που σκίασαν τον 20ο αιώνα να αποτελέσουν παρελθόν στον αιώνα που διανύουμε καθώς «είναι καιρός να δεχθούμε τον Άρχοντα της ειρήνης Χριστόν και το μηνυμά του και το ευαγγέλιο του και τα διδάγματά του και να ζήσουμε εν ειρήνη και ομονοία και αγάπη», όπως είπε.
Μαζί με τον Πατριάρχη του Γένους συγχοροστάτησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγο κυρία Αικατερίνα Βαρβαρήγου, Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος πιστών από το νησί, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, το Σεπτό και Μαρτυρικό Φανάρι, αλλά και όλη η πονεμένη Ρωμηοσύνη, ξέρει τι θα πει να σηκώνει τον Σταυρό. Ξέρει από πόνο, από θλίψη, από στεναγμούς, από κλάμα. Ξέρει όμως και να περιμένει αλλά και να βιώνει την Ανάσταση. Σταυρός και Ανάσταση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό το μήνυμα της Σταυρώσεως, αλλά και της Αναστάσεως, έδωσε ο Πατριάρχης μας κύριος Βαρθολομαίος από την ιδιαιτέρα του πατρίδα στους πατριώτες του, αλλά και σε όλο το Γένος μας, ακόμα και σε εκείνους πού θέλουν την εξαφανίσή μας. Ο Πατριάρχης, ο Προστάτης και Πρύτανης του Γένους, μέσα από τον λόγο του, μας έδωσε την ελπίδα, πώς θα έρθουν καλλίτερες ημέρες για την Ρωμηοσύνη της Πόλης, αλλά και αυτής της Ίμβρου και της Τενέδου. Χρόνια πολλά και ευλογημένα. Ο Θεός να χαρίζει υγεία και δύναμη στον Πατριάρχη μας κύριο Βαρθολομαίο, γιατί σε αυτές τις δύσκολές ημέρες πού ζούμε και βιώνουμε, ο Πατριάρχης μας είναι μια ευλογία από τον Θεό. Ο Αναστάς Κύριός μας, να ευλογεί τους συνεργάτες του, τους Αγίους Αρχιερείς, τους Ιερείς και Διακόνους πού υπηρετούν και διακονούν την Σταυρωμένη,αλλά και αναστημένη Μεγάλη Εκκλησία, όλη την Ρωμηοσύνη και όλο το Γένος μας. Καλή Ανάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφή