9/17/2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Φωτό-Ρεπορτάζ: Ν. Χριστοπούλου 
Συζήτηση για τη μελλοντική ίδρυση ενός νέου βακουφικού πανεπιστημίου στο Κεντρικό Παρθεναγωγείο και τους περί αυτό χώρους πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Hilton, πρωτοβουλία της εφοροεπιτροπής του ιδρύματος. 
Στο πάνελ της εκδήλωσης κάθισαν τα μέλη της Εφοροεπιτροπής, η καθηγήτρια Έρση Κάλφογλου, η καθηγήτρια Εύα Αλεξάνδρου - Σαρλάκ, η βυζαντινολόγος Ευγενία Αδαμαντίδου, ο μουσικός Στέλιος Μπερμπέρης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαρρής, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση πραγματοποίησε ο κ. Καλαγκός, πρύτανης του μελλοντικού ιδρύματος, ο κ. Κρεμλής, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με επιστολή παρενέβη ο κ. Κλαίρης, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία.
Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Η κ. Αδαμαντίδου μίλησε για το ιστορικό του Κεντρικού και το πλαίσιο ίδρυσής του, και ολοκλήρωσε την ομιλία της υπογραμμίζοντας πως το εκπαιδευτικό παρελθόν του Κεντρικού είναι και αυτό που θα δικαιολογούσε την εξέλιξή του σε πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η κ. Αλεξάνδρου - Σαρλάκ, η οποία μίλησε για το ίδιο το κτίριο του Κεντρικού, τα κτίρια που ανήκουν στο συγκεκριμένο βακούφι και την δυνατότητα που υπάρχει, αφού ακολουθηθεί η διαδικασία και δοθεί η άδεια από το Ανώτατο Συμβούλιο Διατηρητέων Κτιρίων, τα κτίρια αυτά να επισκευαστούν και να αποτελέσουν τους χώρους του νέου πανεπιστημίου.


Η κ. Αλεξάνδρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κινδύνους που διατρέχει το ήδη ταλαιπωρημένο κτίριο του Κεντρικού από τα έργα στο διπλανό κτίριο του πρώην νοσοκομείου Ταξίμ, τονίζοντας πως έχουν ήδη γίνει σχετικές μελέτες, έχει συμφωνηθεί η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Πόλης για την επόπτευση της πρωτοβουλίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, και έχουν ήδη ληφθεί προσφορές από τεχνικά γραφεία για την ανακαίνιση. Η κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε ακόμη σε ένα μοντέλο πανεπιστημίου που "θα προσφέρει διεθνούς επιπέδου παιδεία, δυναμική και σύγχρονη". 
Η κ. Κάλφογλου, αφού παρουσίασε μία σειρά παλιών φωτογραφιών μαθητριών του Κεντρικού, μίλησε για το όραμα μιας νέας πανεπιστημιακής μονάδας, που θα επιφέρει την αναβάθμιση της ομογένειας και την χρησιμοποίηση όλου του δυναμικού που υπάρχει. Επιπλέον, μίλησε για το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Τουρκία, καθώς επίσης και για τα βήματα που έχει κάνει η Εφοροεπιτροπή για να επιτύχει τη δημιουργία του πανεπιστημίου. Το μελλοντικό πανεπιστήμιο θα έχει, σύμφωνα με την κ. Κάλφογλου, τις εξής σχολές: Ιατρική, Επιστημών Υγείας, Φιλοσοφική (Ελληνική Φιλολογία και Ψυχολογία), Νομική και Αρχιτεκτονική. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση ερευνητικών ινστιτούτων. Η κ. Κάλφογλου ανέλυσε στη συνέχεια τα νομικά βήματα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να ληφθεί η σχετική άδεια και αποκάλυψε πως στην παρούσα φάση η Εφοροεπιτροπή αναμένει την έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Βακουφικών Ιδρυμάτων της Άγκυρας. "Δεν θέλουμε να προσαρμοστούμε στις υπάρχουσες συνθήκες, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες", τόνισε η κ. Κάλφογλου.

Ο κ. Σικαλίδης, καθηγητής του Αριστοτελείου, μίλησε για το Ινστιτούτο Ερευνών και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του οποίου τη διεύθυνση έχει ήδη κληθεί από την Εφοροεπιτροπή να αναλάβει. Τέλος, πριν από τις ερωτήσεις του κοινού, που είχαν κυρίως να κάνουν με τον προϋπολογισμό, τη χρηματοδότηση και το χαρακτήρα του πανεπιστημίου, μίλησε ο επιχειρηματίας κ. Σαρρής, χαρακτηρίζοντας το μελλοντικό ίδρυμα "πόλο έλξης για την ομογένεια", και τονίζοντας τα πολλαπλά οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν. Επιδιώξεις του νέου πανεπιστημίου, όπως αυτές προέκυψαν από τα λεγόμενα των ομιλητών, θα είναι η "ειδική ταυτότητα" του νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος καθώς και ο "ακαδημαϊκός επαναπατρισμός", όχι μόνο φοιτητών - απογόνων Ρωμιών, αλλά και Ρωμιών καθηγητών, όπως επίσης και ο "διεθνής χαρακτήρας" του νέου ιδρύματος. 
Πριν τη λήξη της συζήτησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέβηκε στο βήμα για να δηλώσει την υποστήριξή του προς την πρωτοβουλία της επιτροπής, δηλώνοντας πως παρά τις δυσκολίες που είναι πρακτικές και υπάρχουν, "πρέπει να δώσουμε θάρρος εις εαυτούς και αλλήλους. Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους".


Μιλώντας για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το κτίριο του Κεντρικού μέχρι να ξεπεραστεί η νομική περιπέτεια και να επανέλθει στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, και συγκρίνοντάς το με το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ο Πατριάρχης είπε: "Όσοι συνετέλεσαν να φτάσουμε σε αυτό το κατάντημα, εγκλημάτησαν. Γιατί πρόκειται για κτήμα της κοινωνίας, του πολιτισμού, της ανθρωπότητας. (...) Ας πούμε περασμένα - ξεχασμένα και ας ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν στην επανάκτηση του νομικού προσώπου του Κεντρικού". 
Σχετικά με την προοπτική του νέου πανεπιστημίου, ο Πατριάρχης φάνηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ωστόσο πως χρειάζεται προγραμματισμός. Για να δηλώσει και εμπράκτως την υποστήριξή του προς το έργο αυτό, ο Πατριάρχης ανακοίνωσε την απόφασή του να χορηγήσει 25.000 δολ. δωρεάς Ελληνοαμερικανού στην εφοροεπιτροπή, για τη "μαγιά", όπως είπε, των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του πανεπιστημίου.


1 σχόλιο: