10/05/2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Με πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ξεκίνησαν στην Σερβία σήμερα το πρωί οι εορτασμοί για την επέτειο των 1700 χρόνων από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων. 
Στην Δοξολογία παρέστησαν όλοι οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι που έχουν φθάσει στη Σερβία για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς:  ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος, Αθηνών Ιερώνυμος, Αλβανίας  Αναστάσιος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας και εκπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων  Εκκλησιών.


Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος στην ομιλία του υπογράμμισε πως η επέτειος που εορτάζεται αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους Ορθοδόξους, να εξετάσουν σε βάθος την κατάσταση στην οποία ζουν και τα προβλήματα στην εποχή μας, όταν μάλιστα οι χριστιανικές αξίες χάνονται. 
Ο Πατριάρχης Σερβίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "ακόμη είναι μια ευκαιρία να διαλεχθούμε με τους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών κοινοτήτων, κυρίως την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και να εξετάσουμε αυτά που μας χωρίζουν για το κοινό καλό". 
Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα μαρτύρια που έχει ζήσει κατά καιρούς ο σερβικός λαός και συνεχάρη τον Πατριάρχη Ειρηναίο για το έργο της σερβικής Εκκλησίας στις μέρες μας.

Ακολούθησε δεξίωση στο Πατριαρχείο, που παρέθεσε ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών μετέβησαν στο "Μέγαρον της Σερβίας", όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν τους. 
Το απόγευμα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Σερβική Εκκλησία, οι Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους αναχωρούν για τη Νις (Ναϊσσός), την πατρίδα του Μ. Κωνσταντίνου, όπου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή τους μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος.
Αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα τελεσθεί Πατριαρχικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου. 
 

Φωτογραφίες από την Δοξολογία spc

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.6 Οκτωβρίου 2013 στις 1:14 μ.μ.

    Η παρουσία των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, με προεξάρχονται τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο στο Νίς της Σερβίας, δείχνει πώς το γεγονός το οποίο φέτος εορτάζουμε είναι σημαντικότατο. Η συμπλήρωση 1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, υπογεγραμμένο από τον Πρώτο Ρωμηό Αυτοκράτορα, Ιδρυτή της Πρωτευούσης του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως και Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Μέγα Κωνσταντίνο, δείχνει την σημασία του γεγοντός αυτού. Το Διάταγμα έβαλε τέλος στους διωγμούς των Χριστιανών από τους ειδωλολάτρες, αλλά έβαλε και τα θεμέλια για την θρησκευτική ελευθερία και ανεξιθρησκεία. Το Διάταγμα των Μεδιολάνων, αποτελεί την αρχή για μια νέα πορεία των θρησκειών, αλλά κυρίως του Χριστιανισμού, ο οποίος βγαίνει από την αφάνεια, από τις κατακόμβες, και έρχεται στην επιφάνεια για να φέρει το νέο μήνυμα πού περίμενε ο κόσμος. Ο Χριστιανισμός, αγκαλιάζοντας και τον Ελληνισμό, κατάφερε να κάνει τα δύο αυτά μεγέθη οικουμενικά, αλλά και άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Με αυτά τα δύο ενωμένα, πορεύτηκε ο κόσμος, πορεύτηκε το Γένος μας, δημιουργώντας τον Ελληνοχριστιανικό, τον Ελληνοοθρόδοξο, τον Ρωμαίϊκο Πολιτισμό. Ας έχουμε την ευχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Μητρός του Ελένης, η οποία συνέβαλε τα μάλλα στην διαπαιδαγώγησή του. Οι πρεσβείες και και οι μεσιτείες των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαπόστολων Κωνσταντίνου και Ελένης, να σκέπουν την Πόλη τους, την Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τον Σεπτό Προκαθήμενο Αυτού, αλλά και όλη την Ορθοδοξία και το Γένος μας, για να μπορούν να προσφέρουν τα νάματα της Πίστεως και του Γένους μας, σε κάθε άνθρωπο πού διψά. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή