12/03/2013

Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟ ΒΑΛΟΥΚΛΗ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τήν Τρίτην, 3ην Δεκεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης ἐκκλησιάσθη ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τῆς Ἱ. Μονῆς Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θ. Λειτουργίαν, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, καθ’ ἥν ἐτελέσθη Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Ἰκονίου κυροῦ Ἰακώβου, Σχολάρχου τῆς Α.Θ.Παναγιότητος ἐν Χάλκῃ, καί ἐν συνεχείᾳ ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Ἰακώβου ὁ ἐνταφιασμός τῶν ὀστῶν αὐτοῦ, μεταφερθέντων ἐκ Θεσσαλονίκης.
Παρέστησαν ὡσαύτως συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, Πριγκηποννήσων κ. Ἰάκωβος, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος καί οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Συνάδων κ. Διονύσιος καί Χωροεπίσκοπος Ἀμαθοῦντος κ. Νικόλαος. Ἐπηκολούθησεν ἐπιμνημόσυνος δεξίωσις ἐν τῷ Ἡγουμενείῳ τῆς Μονῆς.

Βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου
Ο κατά κόσμον Ελευθέριος Στεφανίδης γεννήθηκε στην Βλάγκα της Κωνσταντινουπόλεως στις 3 Σεπτεμβρίου 1916. Το 1938 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Στις 4 Δεκεμβρίου 1938 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μάξιμο. Ως Διάκονος υπηρέτησε στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Τον Σεπτέμβριο του 1943 διορίστηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Στις 21 Οκτωβρίου 1947 προήχθη σε Αρχιγραμματέα. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στις 30 Νοεμβρίου 1947 από τον Κωνσταντινουπόλεως Μάξιμο τον Ε΄. Την ίδια ημέρα έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Στις 4 Ιουλίου 1950 εξελέγη Μητροπολίτης Ικονίου. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στις 7 Ιουλίου 1950. Τη χειροτονία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Θωμά, Δέρκων Ιάκωβο, Πριγκηποννήσων Δωρόθεο, Θεοδωρουπόλεως Λεόντιο, Ειρηνουπόλεως Κωνσταντίνο, Αίνου Γερμανό, Προικοννήσου Φιλόθεο, Γάνου και Χώρας Παγκράτιο και Σάρδεων Μάξιμο. Στις 5 Οκτωβρίου 1951 διορίστηκε Σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Τον Ιούλιο του 1955 παραιτήθηκε από τη Διεύθυνση της Σχολής για λόγους υγείας.
Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 1965. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών στις 17 Απριλίου 1965, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσοστόμου του Β΄ και μεταξύ άλλων, παρέστη και ο τότε Διάκονος Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος την περίοδο εκείνη πραγματοποιούσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιταλία.
Με μέριμνα του πνευματικού τέκνου του μακαριστού Ιεράρχου και Ηγουμένου τότε της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης Στυλιανού Χαρκιανάκη, σημερινού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, μεταφέρθηκαν τα οστά του από το A' Κοιμητήριο των Αθηνών στον χώρο του Κοιμητηρίου της Μονής.
Στις 19 Νοεμβρίου 2013 τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ο ενταφιασμός των οστών του αοιδίμου ιεράρχου έγινε σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, στο Κοιμητήριο της Πατριαρχικής Ι. Μονής Βαλουκλή. 

2 σχόλια:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.4 Δεκεμβρίου 2013 στις 12:11 π.μ.

    Ένας ακόμα κληρικός και μάλιστα Αρχιερεύς του Θρόνου προστέθηκε στους αναρίθμητους Ρωμηούς της Πόλεως. Είναι ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ικονίου κυρός Ιάκωβος, Σχολάρχης της Χάλκης αλλά και Σχολάρχης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου. Τα οστά του αειμνήστου Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου, αναπαύονται πλέον στην γενέθλια γή της Πόλεως, για να συνεχίζει από εκεί, να προσεύχεται για την Πόλη, για το Πατριαρχείο μας, για τον Πατριάρχη του Γένους μας, για τον Διάδοχό του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο, για το πνευματικό του παιδί Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Ιάκωβο, για την Αυλή, αλλά και για όλη την Ρωμηοσύνη. Έτσι διαψεύδονται για μία φορά ακόμα όλοι εκείνοι πού μιλούν για τους τελευταίους της Πόλης. Εκτός όμως από τους φαινομενικά λίγους, υπάρχουν και οι πολλοί πού βρίσκονται στα Ρωμαίϊκα Κοιμητήρια και περιμένουν τις προσευχές και το άναμμα των καντηλιών από τους "λίγους". Η Ρωμηοσύνη της Πόλης, θα χαθεί οταν ο κόσμος λείψει. Ας είναι αιωνία η μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου και να έχουμε την ευχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ συγκινητικό το σχόλιό σας, πανοσιολογιώτατε ... Αμήν (οι Ρωμιοί-όπως αναφέρει και μια εμβληματική μορφή- είναι/είμαστε λίγοι αλλά ατελείωτοι...!) , ας καρπίσουν αυτές οι σιωπηρές προσευχές, όπως ευδοκήσει ο Θεός. Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή