3/06/2014

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ -Του Αριστείδη Βικέτου 
H λήψη απόφασης για το κατά πόσον θα συνέλθει το 2015 η πολυαναμενόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας είναι το βασικό ζητούμενο της Σύναξης, που αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, στο Φανάρι υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Σύναξης των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. 
Η Σύναξη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, εορτή της Ορθοδοξίας, με συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Προκαθημένων στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου θα γίνουν και οι εργασίες της. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Σύναξη θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ με δέηση στον πατριαρχικό ναό. Στην συνέχεια θα κάνει εισηγητική ομιλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Προκαθήμενοι. Με μια μεσημβρινή διακοπή οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 19.30.


Χθες αργά το απόγευμα έφθασε και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος με την ακολουθία του μετέβη απευθείας στο Φανάρι και είχε ημίωρη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Σύναξη συμμετέχουν συνολικά, εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεκατρείς κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η μόνη απούσα είναι η Εκκλησία Τσεχίας, λόγω του προβλήματος σχετικά με την αναγνώριση του νέου Προκαθημένου της. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι ο Μητροπολίτης Βόστρων, Σάββας, διότι ο Πατριάρχης, λόγω προβλήματος υγείας-όπως ελέχθη – δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. 
Βασικό θέμα της Σύναξης είναι η λήψη απόφασης για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, η οποία προετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εργάζεται εντατικά για να καταστεί δυνατή η σύγκληση της τον επόμενο χρόνο. Σε δήλωση του τόνισε ότι η Μεγάλη Σύνοδος «θα αποτελέσει γεγονός αληθώς πολυσήμαντον και ιστορικόν, το οποίον θα καταδείξη απτώς την ενότητα του παναρμονίου θεσμού της ενιαίας Ορθοδοξίας». 


Την Σύναξη θα απασχολήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, το οποίο άρχισε να εξετάζεται προκαταρκτικά από προχθές σε πολύωρες συνεδρίες υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και με την συμμετοχή ενός Ιεράρχη από κάθε Εκκλησία. Μεταξύ των θεμάτων είναι και οι διώξεις των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η εγκατάλειψη των χριστιανικών αρχών από την σύγχρονη κοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών. 
Επίσης, εξετάζονται και ζητήματα βιοηθικής, όπως το θέμα της παρένθετης μητρότητας και η μεταμόσχευση οργάνων. Χθες το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών μελετούσαν προσχέδιο μηνύματος, το οποίο θα τεθεί προς υιοθέτηση στην Σύναξη των Προκαθημένων και θα αναγνωσθεί στο συλλείτουργο της Κυριακής. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι η σημασία της Σύναξης είναι ζωτικής σημασίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε: «Έχει σχεδόν 50 χρόνια που εργαζόμαστε για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας. Πιστεύω ότι η επικείμενη Σύναξη θα είναι καθοριστικής σημασίας για το κατά πόσο θα συνέλθει η Μεγάλη Σύνοδος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να δώσει απαντήσεις στον σύγχρονο άνθρωπο για μια σειρά ζητήματα». Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο «εκείνο το οποίο εμποδίζει την Ορθοδοξία να λάβει αποφάσεις είναι ο εθνικισμός. Δηλαδή, κάθε Προκαθήμενος βλέπει πρώτα την εθνική του καταγωγή και έπειτα την Ορθοδοξία». Πρέπει, τονίζει, «πρώτα όλοι να είμεθα Ορθόδοξοι και κατά δεύτερο λόγο να είμαστε Έλληνες, Ρώσοι, Άραβες, Σλαύοι κλπ. Αν δεν αποβάλουμε τον εθνισμό μας και να θέσουμε υπέρ άνω όλων την Ορθοδοξία, δυστυχώς δεν θα πάμε καλά». Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κύπρου, ανέφερε ο Μακαριότατος, θα υπογραμμίσει στην Σύναξη ότι πυξίδα πρέπει να είναι το συμφέρον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και το θέλημα του Θεού. Η Μεγάλη Σύνοδος, πρόσθεσε, πρέπει να συγκληθεί στην Κωνσταντινούπολη, ή σε έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Αναφορικά με την σύνθεση της Μεγάλης Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι η θέση του είναι πως όλες οι κατά τόπους Εκκλησίες θα πρέπει να αντιπροσωπευθούν με ίσο αριθμό, δηλαδή οι Προκαθήμενοι και 12 Ιεράρχες, και κάθε Εκκλησία να έχει μία ψήφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου