5/19/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΤΑΧΑΟΥ (ΦΩΤΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ολοκλήρωσε σήμερα την πολυήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου, έξω από το Μόναχο. Με την παρουσία του σ' αυτόν τον τόπο του μαρτυρίου και τη δέηση που ανέπεμψε εις μνήμην των εκατομμυρίων εξοντωθέντων στα ναζιστικά κρεματόρια, έστειλε, σε μια περίοδο κατά την οποία σύννεφα ρατσισμού και φασισμού σωρεύονται στον ευρωπαϊκό ουρανό, ως ηγέτης των απανταχού ορθοδόξων, το μήνυμα ότι «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτίει φόρο τιμής σε ναζιστικό κρεματόριο. 
«Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, πέρα από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη κοινότητα στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα, είναι με την πνευματική της σφραγίδα και τις πολλές μορφές εκδηλώσεως της θρησκευτικής της ζωής ένας πραγματικός εμπλουτισμός της κοινωνίας μας», τόνισε σε μήνυμά της η καγκελάριος Α. Μέρκελ. 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εισερχόμενος στον χώρο κατευθύνθηκε στην «Παράγκα 26». Σε αυτό το «μπλοκ», οι ναζί κρατούσαν φυλακισμένους τους κληρικούς: Ρωμαιοκαθολικούς, Ευαγγελιστές και Ορθοδόξους. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άναψε ένα κερί στον τόπο που ήταν η παράγκα των κρατουμένων κληρικών. Το κερί με το επίσημο έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το φιλοτέχνησαν -με πρωτοβουλία και παράκληση του π. Αποστόλου Μαλαμούση -οι μοναχές του μοναστηριού των Καρμελιτινών, που κτίστηκε έξω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου, μετά την απελευθέρωσή του (1945) με σκοπό την αδιάλειπτη προσευχή για τα θύματα του ναζισμού. 
Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά οι χιτλερικοί έσυραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ιερωμένους όλων των δογμάτων. Πολλοί εξ αυτών δεν άντεξαν στις απάνθρωπες συνθήκες, κάποιοι υπέκυψαν στα βασανιστήρια. Μεταξύ των κληρικών που επέζησαν ήταν και δυο Ελληνες, οι αρχιμανδρίτες Μελέτιος Γαλανόπουλος και Διονύσιος Χατζόπουλος. Ο Χατζόπουλος, στρατιωτικός ιερέας, συνελήφθη στον Βόλο και μεταφέρθηκε στο Νταχάου, ενώ ο Γαλανόπουλος ήταν αρχιμανδρίτης στον ιερό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μονάχου και συνελήφθη για την αντιστασιακή του δράση. 
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρωτοπρεσβύτερος της ενορίας του Μονάχου Απόστολος Μαλαμούσης, ο Γαλανόπουλος συνελήφθη από την Γκεστάπο τον Νοέμβριο του 1942 με την κατηγορία ότι είχε κρεμάσει στην καμπάνα του ναού μια κεραία ραδιοφώνου και άκουγε ειδήσεις από ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς! Θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου όπου θα υποστεί τα πάνδεινα, αλλά θα αντέξει. 


Εντός του στρατοπέδου απαγορευόταν να τελέσει Θεία Λειτουργία και για τον λόγο αυτό μια γνωστή του Γερμανίδα, μέλος της Ευαγγελικής Εκκλησίας, του μετέφερε από το Μόναχο πολλές φορές, κρυφά και με κίνδυνο της ζωής της, τη Θεία Κοινωνία. Επίσης στη φυλακή μερικοί συγκρατούμενοί του ορθόδοξοι ιερείς έπλεξαν ένα πρόχειρο ωμοφόριο (άμφιο), από ευτελές ύφασμα και φορώντας αυτό τελούσε κρυφά λειτουργία. Αυτό το ωμοφόριο το μετέφερε στην Ελλάδα και την ημέρα της χειροτονίας του σε Μητροπολίτη Κυθήρων, στις 3 Μαΐου 1956, το φόρεσε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία του από τη ναζιστική θηριωδία. Μια επιτύμβια πλάκα στον χώρο της «Παράγκας 26» με τα ονόματα των δύο Ελλήνων κληρικών, τοποθετημένη το 2011 με πρωτοβουλία της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θυμίζει σήμερα στον επισκέπτη ότι εκεί μαρτύρησαν και κληρικοί. 


Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν στη σημερινή επίσκεψή του στο Νταχάου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ελβετίας κ. Ιερεμίας, Βελγίου κ. Αθηναγόρας, Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρίστης Βασίλειος, Λεύκης Ευμένιος, Αριανζού Βαρθολομαίος, Θερμών Δημήτριος, και οι ιερείς των Ενοριών Μονάχου και Νταχάου, και πολλοί έλληνες της περιοχής. 
Παρέστησαν επίσης ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας, ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος, η πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Μονάχου, ο επιζήσας του ολοκαυτώματος κ. Μανχάιμερ, και άλλοι επίσημοι. 
Στην επιμνημόσυνη δέηση έψαλλε ο Βυζαντινός χορός Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου