11/01/2014

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ ΤΩΝ Η.Π.Α.


Από τον Βυζαντινό Χορό της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ)  

Η 14η του Νοέμβρη του 1954 σηματοδοτεί ημερομηνία σταθμό για τον Δημήτριο Αρχοντώνη, φοιτητή τότε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, του οποίου η αγάπη για την ποίηση, τη φύση, τις παραδόσεις και ιδιαίτερα την Ρωμιοσύνη και της Ελληνικής κληρονομιάς τον καθοδηγούν να καταρτίσει μια ποιητική ανθολογία. 
Τα ποιήματα της Ανθολογίας, πολλά από τους μεγάλους Έλληνες ποιητές όπως τον Καβάφη και τον Παλαμά, καθώς και άλλους όπως τον Μπολέτση και τον Παπαντωνίου, είναι επίκαιρα σήμερα όσο και την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς τους. Η Ανθολογία («Το Τετράδιο του Πατριάρχη»), δια μέσου των ποιημάτων, προσφέρει και το πλαίσιο για μια προσωπική γνωριμία με τον Πατριάρχη μας, την αγάπη του για την Ορθόδοξη πίστη, την εκκλησία, την αφοσίωσή του στις Χριστιανικές αξίες και την Ορθόδοξη ηθική, τη φύση, την Ρωμιοσύνη, καθώς και τον πόνο του για το μέλλον των Ρωμιών της Πόλης. 
«Το Τετράδιο του Πατριάρχη» πρωτοπαρουσιάστηκε επιτυχώς σε πολλές πόλεις της Ελλάδος από τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, ο οποίος, προκαλώντας μουσικές συνθέσεις από ταλαντούχους συνθέτες και μουσικούς, έφερε για πρώτη φορά αυτή την Ανθολογία από την Πόλη στην Ελλάδα, και προσφάτως στο Αννόβερο της Γερμανίας. 
Για πρώτη φορά, η Ανθολογία παρουσιάζεται, τη 2η Νοεμβρίου, στο φυσικό της πλαίσιο, την εκκλησιαστική μουσική παράδοση της Μητέρας Εκκλησίας. 
Ενώ ο Δημήτριος Αρχοντώνης αρχίζει τις σπουδές του στη σχολή της Χάλκης, ο Λεωνίδας Αστέρης ήταν ήδη αναγνωρισμένος, σεβαστός και καλλιφωνότατος μουσικός και ψάλτης. Συντόμως, εντάσσεται ως πρωταγωνιστής στην Λυρική Κωνσταντινουπόλεως, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις και βραβεία. Το φωνητικό του τάλαντο, και η εντρύφηση στο Πατριαρχικό Ύφος ακονίζεται και προετοιμάζεται για το Φανάρι από τον Αναστάσιο Μιχαηλίδη, τον πολύχρονο Πρώτο Δομέστικο του Ιακώβου Ναυπλιώτη, σπουδαία και σπάνια εμπειρία και καθοδήγηση μετά την νεανική του συμμετοχή στα Πατριαρχικά αναλόγια πλησίον των Μεγάλων Πρωτοψαλτών Κωνσταντίνο Πρίγγο και τον Θρασύβουλο Στανίτσα, έτσι ώστε αυτός να αποδεχθεί τη δάδα των Αρχόντων Πρωτοψαλτών προκατόχων του στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Τριάντα χρόνια πριν, με τις ευλογίες του Παναγιοτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο Λεωνίδας Αστέρης ανέλαβε να υπηρετήσει ως διάκονος, συνεχιστής και επιστάτης της μακραίωνης αυθεντικής παράδοσης της Βυζαντινής Μουσικής, αυτή της Μητέρας Εκκλησίας, την οποία έχει προστατεύσει αόκνως και θα συνεχίσει να προστατεύει και να προβάλλει με τη μεγαλοπρεπή καλλιτεχνία του και το εκκλησιαστικό πρότυπο του Πατριαρχικού Ύφους. 
Στις 2 Νοεμβρίου 2014, ο Βυζαντινός Χορός της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητρόπολης Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ) θα παρουσιάσει ένα ιστορικό και πρώτο στο είδος του τιμητικό αφιέρωμα, στην Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Πατριάρχη μας, κ.κ. Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία της 60ής επετείου της Ποιητικής Ανθολογίας του. 
Παράλληλα, ο Χορός θα αποδώσει επίσημο φόρο τιμής στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τον κυρ Λεωνίδα Αστέρη, με την ευκαιρία της 30ης επετείου της ανύψωσης του στη θέση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Εκτός το πλούσιο οπτικοακουστικό έκθεμα, αποτελούμενο από σελίδες της Ποιητικής Ανθολογίας, καθώς και από ιστορικές ηχογραφήσεις του σεβαστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου, η τιμητική εσπερίδα θα προβάλλει και αναγνώσεις από το Ανθολόγιο, μαζί με Βυζαντινούς ύμνους του ενιαυτού που εμπνέονται από τα σχετικά ποιήματα στην αυθεντική μουσική παράδοση της Βυζαντινής Μουσικής, ήτοι αυτή της Μητέρας Εκκλησίας. Τα επιλεγμένα ποιήματα θα παρουσιαστούν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Πίττσμπουργκ, κ.κ. Σάββα, με την συμμετοχή νεαρών ατόμων από τις ελληνικές ορθόδοξες ενορίες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Πεννσυλβανίας, ΗΠΑ. 
Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και ολοκληρώνεται με την ενθουσιώδη συμμετοχή και καλλιφωνία (ως σολίστ), των Δρ. Γραμμένου Κάρανου, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στην Θεολογική Σχολή της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη, Απόστολου Κομπίτση, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας Toms River της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης, Δρ. Ηλία Αζάρ, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος του Camp Hill, Πεννσυλβάνια, και Θεοδώρου Κακουλίδη, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου του Warren, Οχάϊο.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και στηρίζεται από τον Εν Αθήναις Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, τον Σύνδεσμο Ιμβρίων, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Αγίου Ανδρέου.


Ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Πιττσμπούργκου συμπληρώνοντας 15 έτη ενεργούς δράσης, είναι ο δεύτερος σε δραστηριότητα στην Αμερική μετά την διακεκριμένη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως του Σικάγου. 
Είναι δε ο μόνος Βυζαντινός Χορός στην Αμερική για τον οποίο υπάρχει ειδικό λήμμα στην "Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια", με εκτεταμένη δραστηριότητα σε αμερικανικά ακαδημαϊκά κέντρα (Notre Dame University, University of Michigan, Ohio State University, Ave Maria University, University of Virginia at Richmond, University of Missouri at St. Louis, University of Pittsburgh, κ.α.), και προβολή σε διεθνή συνέδρια (Byzantine Studies Conferences, American Society of Byzantine Music and Hymnology), κ.λ.π. 
Ο Χορός έχει εκδώσει ψηφιακούς δίσκους τα έσοδα των οποίων έχουν πλήρως διατεθεί στην Ιερά Μητρόπολή μας για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων. Το 2009 Ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Πιττσμπούργκου εξέδοσε DVD με θέμα την Παναγία την Παμμακάριστο (με σχόλια, ποίηση, και την ασματική υμνωδία) και με προσωπική δαπάνη των Μελών του. Το DVD αυτό που ήταν τιμητικά αφιερωμένο στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο διατέθηκε δωρεάν σε όλη την Αμερικανική ελληνορθόδοξη επικράτεια.
Την φροντίδα του συντονισμού και της διεύθυνσης του Χορού έχει ο Δρ. Νικόλαος Γιαννουκάκης, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πιττσβούργκου και Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη του Πιττσβούργκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου