12/08/2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ π. ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΣΤΗΝ Hürriyet


Επιμέλεια: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Χρυσαυγής παραχώρησε συνέντευξη στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Hürriyet, αναφερόμενος σε σημαντικά θέματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία αν αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ως «Οικουμενικό» και επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει, αφού θα εξαπλωθεί η φήμη της Τουρκίας ως μιας χώρας δημοκρατικής, που σέβεται τις θρησκευτικές μειονότητες. 
"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει άμεση δικαιοδοσία επί των ορθοδόξων εκκλησιών στην Αυστραλία, την Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Επιπλέον, ο ίδιος έχει την ευθύνη του συντονισμού των 14 αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας της Μόσχας και της Εκκλησίας της Αντιοχείας (περιλαμβάνει την σημερινή Συρία και τον Λίβανο), και ούτω καθεξής», δήλωσε ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο οποίος είναι, επίσης, σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
"Ο οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου είναι μια ιστορική πραγματικότητα», είπε ο π. Ιωάννης, τονίζοντας παράλληλα ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και του Πατριαρχείου θα βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων, προσθέτοντας την άποψή του ότι η στάση απέναντι στο Πατριαρχείο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. 
«Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει παίξει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή μέσα από την χαρισματική και εγκάρδια προσωπικότητα του. Υπήρξε επίσης σημαντική πρόοδος χάρη σε φορείς, όπως η Γενική Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων», είπε ο κληρικός του Πατριαρχείου και πανεπιστημιακός δάσκαλος. 
Ειδικότερα, ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής επαίνεσε την κυβέρνηση για την επιστροφή πολλών ακινήτων στις μειονοτικές κοινότητες και για τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε επισκόπους του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου και εκτός Τουρκίας. 
«Τα δικαιώματα και τα προνόμια που ζητήθηκαν και αναμένουν οι μειονότητες στην Τουρκία – ρωμαίικη, αρμενική, εβραϊκή και άλλες - είναι τα νόμιμα δικαιώματα τους, αφού τα μέλη τους είναι πολίτες αυτής της γης. Έτσι, ενώ οι εξελίξεις αυτές είναι ευπρόσδεκτες και πολλά υποσχόμενες, η ίση μεταχείριση είναι αυτό που θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική ή εθνική καταγωγή», είπε. 
Ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου περιέγραψε την τρέχουσα εικόνα στην Τουρκία όσον αφορά τη θρησκευτική ελευθερία ως "κάπως ασυνεπή." 
"Από τη μία πλευρά, βλέπουμε σαφή σημάδια μιας προθυμίας να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας, ιδιαίτερα υπό το φως της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλά από την άλλη πλευρά, τα σημάδια δεν είναι τόσο σαφή, όταν πρόκειται για τη μετατροπή των διακηρύξεων καλής θέλησης σε συγκεκριμένη νομοθεσία και πρακτική εφαρμογή", είπε.
Σύμφωνα με τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και η συνάντηση του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει οδηγήσει σε μία νέα εκτίναξη της δημοφιλίας του κ. Βαρθολομαίου και αποδοχής του από την τουρκική κοινή γνώμη. 
«Η τουρκική κοινή γνώμη - με αφορμή την επίσκεψη - πληροφορείται και αφομοιώνει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τον οποίο ήταν μέχρι τώρα σε πλήρη άγνοια, δεδομένης της πλήρους παραθεώρησης του Πατριαρχείου από την επίσημη Παιδεία, που δεν προετοιμάζει τους Τούρκους πολίτες να αντιμετωπίσουν ιδρύματα και θεσμούς που δεν θεωρούν ότι αφορούν ή ανήκουν στην παράδοση τους», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου