11/10/2015

Ο ΓΕΡΩΝ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ


Το ιωβηλαίο του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και η αναγόρευση του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννου Ζηζιούλα  σε επίτιμο διδάκτορα  
Κατά το τρέχον έτος το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιάνειου Πανεπιστημίου του Μονάχου εορτάζει ένα διπλό ιωβηλαίο: 30 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας και 20 από τη μετεξέλιξή του σε Τμήμα. Το περιώνυμο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας είναι το μοναδικό κρατικό ακαδημαϊκό ίδρυμα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών με δυνατότητα απόκτησης Διπλώματος Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ είναι επίσης δυνατός ο συνδυασμός των σπουδών της Ορθόδοξης Θεολογίας ως δεύτερης ειδίκευσης σε συνδυασμό με πολλές άλλες σχολές του Πανεπιστημίου. 
Με την αφορμή του ιωβηλαίου του το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση στις 4 Νοεμβρίου 2015 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, όπου επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ. Ο διακεκριμένος ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος κατέστη ο πρώτος επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος, συγκαταριθμείται στους μεγαλύτερους ορθόδοξους θεολόγους του παρόντος. Με τον τίτλο που του απένειμε, το Τμήμα τού αποτίει φόρο τιμής για τις βαρυσήμαντες συμβολές του, μεταξύ άλλων, στην τριαδολογία και στη θεολογία της δημιουργίας, στην ανθρωπολογία και στην εκκλησιολογία, για τις σημαντικότατες ενδοορθόδοξες δραστηριότητές του– ενδεικτικά μνημονεύεται η συμβολή του στην προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας – αλλά και για την εξαιρετικά γόνιμη συμμετοχή του στους διμερείς διαλόγους με τις Εκκλησίες της Δύσης και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. 
Στο χαιρετισμό του στην τελετή ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου καθηγητής Martin Wirsing τόνισε τη μεγάλη βαρύτητα της μακρόχρονης παρουσίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας στο ιστορικό ακαδημαϊκό ίδρυμα της βαυαρικής πρωτεύουσας. 
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Βαυαρίας κ. Georg Eisenreich εξήρε επίσης με θερμά λόγια την προσφορά της Ορθόδοξης Θεολογίας.


Ο Πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης εξέφρασε ευχαριστίες απέναντι στα πρόσωπα εκείνα που με τις ιδιαίτερες προσπάθειές τους υποστήριξαν τη γένεση και προώθησαν το έργο του Τμήματος όλα αυτά τα χρόνια. Ο Σεβ. Καρδινάλιος Reinhard Marx (Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Freising και πρόεδρος της Γερμανικής Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπικής Συνέλευσης), όπως επίσης και η κ. Susanne Breit-Kessler, Ευαγγελική Επίσκοπος Μονάχου (ως εκπρόσωπος του Επισκόπου της Βαυαρίας και Προέδρου του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας Heinrich Bedford-Strom) επέστησαν την προσοχή στη μεγάλη σημασία του Τμήματος για τον οικουμενικό διάλογο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και για την γνωριμία με τους πολύτιμους θησαυρούς του ανατολικού χριστιανισμού. Οι Κοσμήτορες του Καθολικού και του Ευαγγελικού Τμήματος καθηγητές Markus Vogt και Harry Oelke περιέγραψαν τη γόνιμη συνεργασία των τριών θεολογιών στο Μόναχο• η συνύπαρξη των τριών Τμημάτων, όπου εκπροσωπούνται ακαδημαϊκώς οι μεγάλες χριστιανικές ομολογίες, αποτελεί κάτι το μοναδικό για τη Γερμανία και εκτός αυτής. 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πρόεδρος της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ιεραρχών της χώρας για την προσφορά του Τμήματος στη ζωή των Ορθοδόξων της Γερμανίας. Διαβίβασε επίσης και τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εγκαρδίως συνεχάρη το Τμήμα για το ιωβηλαίο του και τον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου, ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την τιμή που του επιφυλάχθηκε. 
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος μίλησε για τα δύσκολα χρόνια της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Μόναχο, όταν ακόμη και η αυτόνομη ύπαρξή της απειλήθηκε, αλλά και για τον επιτυχημένο αγώνα για την εξασφάλιση της επιβίωσής της. Τους καρπούς αυτού του αγώνα κατέστησε σαφείς με μια παρουσίαση σειράς διαφανειών (Power Point) ο φοιτητής Konstantin Mallat. Φτιαγμένη από μια ομάδα φοιτητών, η παρουσίαση αυτή εξέθεσε την ιστορία του Τμήματος σε όλο της το εύρος (εκπαιδευτικές δυνατότητες, δημοσιεύσεις, ακαδημαϊκές ανταλλαγές και διαλέξεις, οικουμενικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του Κέντρου Οικουμενικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και πέραν αυτού, σχέσεις με τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, κ.λπ.). 
Το δεύτερο τμήμα της εορταστικής εκδήλωσης (απονομή του τιμητικού διδακτορικού διπλώματος) ξεκίνησε με τον έπαινο (Laudatio), τον οποίο εκφώνησε ο Σεβ. Καρδινάλιος Kurt Koch, Πρόεδρος του Παπικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. Ο διακεκριμένος Καρδινάλιος της Κούριας σκιαγράφησε με θερμά λόγια αναγνώρισης τη θεολογική προσφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου: την ευχαριστιακή του εκκλησιολογία, τις απόψεις του ως προς τη σχέση πρωτείου και συνοδικότητας και για τη συμβολή της θεολογίας στην οικολογική συζήτηση όπως και το έργο του ονομαστού ιεράρχη για τη συνεννόηση των Ορθοδόξων και για τον οικουμενικό διάλογο. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης ανέγνωσε κατόπιν το κείμενο του διδακτορικού διπλώματος και ενεχείρισε την περγαμηνή στον τιμώμενο. 


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης εκφώνησε στα αγγλικά λόγο με τίτλο «Το καθήκον της Ορθόδοξης Θεολογίας στην Ευρώπη». Ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και ανέπτυξε διεξοδικά τις θέσεις του για το ρόλο του χριστιανισμού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ενθάρρυνε με λόγο ισχυρό τις νεότερες γενιές να καλλιεργήσουν το διαλογικό καθήκον της θεολογίας: «Η τιμή που μου επεφύλαξε σήμερα το ιστορικό αυτό πανεπιστήμιο υπερβαίνει την αξία των ταπεινών επιτευγμάτων μου στη θεολογία και στην εκκλησιαστική διακονία. Ίσως όμως να δικαιολογείται για έναν και μόνο λόγο: σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να διακονήσω το διάλογο σε όλες τις μορφές του. Και εν ταπεινώσει στρέφομαι σ᾽ εκείνους που είναι αφιερωμένοι στη σπουδή και στη διδασκαλία της Ορθόδοξης θεολογίας: πρέπει να διανοίξουν τα όρια της παράδοσής τους στη διαδικασία του διαλόγου με τις υπαρξιακές έγνοιες των συνανθρώπων μας σε κάθε δεδομένη περίσταση. Η ατζέντα της θεολογίας ορίζεται από την ιστορία. Αυτό ήταν γνωστό στους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή διάλογο με την εποχή τους, δυστυχώς όμως σε ορισμένες εποχές λησμονήθηκε από την ακαδημαϊκή θεολογία». 


Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κ. Νικολακόπουλου. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων: οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Λεύκης κ. Ευμένιος και Αριανζού κ. Βαρθολομαίος (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας)• ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος (Εκκλησία της Ελλάδος)• ο Θεοφ. Επίσκοπος Αυστρίας, Ελβετίας, Ιταλίας και Μάλτας κ. Ανδρέας (Πατριαρχείο Σερβίας)• ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας, Κεντρώας και Βορείου Ευρώπης κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Ρουμανίας)•ο Θεοφ. Επίσκοπος Μέσης Ευρώπης κ. Λάζαρος (Πατριαρχείο Γεωργίας)• άπαντες οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι τις ημέρες αυτές πραγματοποιούσαν το ιερατικό τους συνέδριο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπως και πολλοί κληρικοί των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Μόναχο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.
Επίσης: ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Friedrich Wetter, πρώην αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Freising, ο Δρ. Johannes Schneider, Επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Χάλε-Βιττενβέργη, ο ανώτερος εκκλησιαστικός σύμβουλος Δρ. Martin Illert (Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας), η κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας Δρ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, πολλοί κληρικοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές από πολλές πόλεις της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας• ανάμεσά τους ο πρώτος Καθηγητής της Έδρας Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (από το 1984) και ιδρυτής του Τμήματος Δρ. τ.ε. Θεόδωρος Νικολάου, απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας και πολλοί Γερμανοί φίλοι της Ορθοδοξίας. 


Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας διοργάνωσαν στους χώρους της Ακαδημίας μια εκδήλωση με θέμα «Οικουμενικός διάλογος – μια τριμερής συζήτηση». Στην κατάμεστη αίθουσα της Ακαδημίας, εισηγήσεις παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης, ο Σεβ. Καρδινάλιος Kurt Koch και ο Ευαγγελικός επίσκοπος της περιοχής Halle-Wittenberg Δρ. Johannes Schneider. Ο διευθυντής της Ακαδημίας Δρ. Florian Schuler συντόνισε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.
Από το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου