Βασίλειος Σταυρίδης (1925-2016)
Του Γιάννη Γιγουρτσή, φιλολόγου της Μεγάλης του Γένους Σχολής
Ο θάνατος του καθηγητή Βασιλείου Σταυρίδη στις 19 Φεβρουαρίου 2016, σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την ιστορία της ορθόδοξης Θεολογίας και ειδικότερα για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο Βασίλειος Σταυρίίδης υπήρξε ο τελευταίος εν ζωή των μεγάλων καθηγητών της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην οποία δίδαξε επι μία εικοσαετία από το 1951-1971, οπότε η Σχολή έκλεισε. Υπήρξε δάσκαλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και δεκάδων άλλων κληρικών και λαϊκών θεολόγων και έχαιρε μεγάλου σεβασμού και τιμής από την παγκόσμια κοινότητα των θεολόγων και όχι μόνο, τιμήθηκε από πολλούς φορείς και από το Πατριαρχείο ειδικότερα. Άλλωστε, μετά τη Χάλκη δίδαξε στις σημαντικότερες ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές του κόσμο, στην Βοστώνη, στο Μπαλαμάν (Λίβανος), στην Θεσσαλονίκη, στο Σιδνεϊ και άλλου. Πολυγραφότατος και εργατικός μέχρι το τέλος της ζωή του, δημοσίευσε πάμπολλες μελέτες, ενώ κάποια από τα βιβλία τους, ειδικά σε σχέση με την Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου θεωρούνται έργα αναφοράς.
Γεννήθηκε στον Γαλατά της Πόλης το 1925 πήγε Δημοτικό στο Βαφεοχώρι, Γυμνάσιο στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και ολοκλήρωσε το σχολείο στην Χάλκη. Εκεί συνέχισε και τις σπουδές του στην Θεολογική σχολή για να κάνει τα μεταπτυχιακά και το διδακτορικό του στην Αμερική με την βοήθεια και την παρότρυνση του μετέπειτα πατριάρχη Αθηναγόρα.
Στη Σχολή της Χάλκης θα διδάξει Εκκλησιαστική Ιστορία και θα σφραγίζει το μάθημα με την παρουσία του. Ακάματος, ευγενής και αγαπητός ο Βασίλειος Σταυρίδης συνέχισε να προσφέρει έργο στο Πατριαρχείο και στην θεολογία ως το τέλος της ζωής του, συμμετέχοντας σε συνοδικές επιτροπές, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αλλά και σε σειρά συνεδρίων και προγραμμάτων.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε από νωρίς απονέμοντάς του, δυο μήνες αφού ανέβηκε στο θρόνο, το τιμητικό οφίκιο του Άρχοντα Διδασκάλου του Ευαγγελίου. Στην απονομή εκείνη (1-1-1992) έλεγε τότε ο Πατριάρχης: "Τον Καθηγητήν Σταυρίδην διακρίνει βαθεία πίστις και ευσέβεια, ταπείνωσις, ευγένεια χαρακτήρος, τιμιότης, εργατικότης. Εις τους μαθητάς του εκτός των ξηρών γνώσεων προσπαθεί να μεταδώση κάτι από τον πλούσιον εσωτερικόν του κόσμον. Δι' αυτούς αποτελεί πρότυπον χριστιανού επιστήμονας. Και εάν δεν έχετε σήμερον μαθητάς, Εντιμολογιώτατε, έχετε όμως τας ιδίας αρετάς, τας οποίας τότε εξεθειάζομεν, και έτι περισσοτέρως, αι οποίαι όντως σας καθιστούν πρότυπον χριστιανού επιστήμονος και δια των οποίων πιστώς διακονείτε τη Μητρί Εκκλησία και τοις Ιεροίς αυτής σκοποίς επί μακράν σειράν ήδη ετών, μετά ζήλου και αφοσιώσεως και προθυμίας, αγογγύστως και επί πλέον αποδοτικώς και καρποφόρως..
Ιδού διατί, εκφράζοντες την συνείδησιν της Εκκλησίας περί υμών, τιμητικώς κατετάξαμεν υμάς σήμερον μεταξύ των οφφικιάλων αυτής, ήτοι εις επιβράβευσιν της προς αυτήν πιστότητας και μακροχρονίου προσφοράς υμών."
Πέρα από το έργο του που θα μελετάμε για χρόνια ακόμα, μου μένει προσωπικά η ανάμνηση ενός εμφανώς εργατικού, ανυπόκριτα σεμνού και εξαιρετικά ευγενικού ανθρώπου, καθώς και η εικόνα του στο στασίδι του στον πατριαρχικό ναό, απέναντι από τον πατριαρχικό θρόνο να παρακολουθεί με ιερή προσήλωση και κατάνυξη τις ακολουθίες.
Ας είναι η μνήμη του αιωνία και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Η φωτογραφία του είναι από τη σελίδα της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μέσα στο ναό .της Αγίας Τριάδος τοποθετήθηκε αυτός ο πίνακας που απεικονίζει τον Βασίλειο Σταυρίδη, και ο ηγούμενος, Μητροπολίτης Προύσης Ελπίδοφόρος έψαλε τρισάγιο στη μνήμη του.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Κυριακή 21 Φεβρουαρίου από τον πατριαρχικό ναό και θα την τελέσει ο ίδιος Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου