10/10/2016

ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ: Υπάρχει ισχυρό μήνυμα της ενιαίας Ορθοδόξου Εκκλησίας


Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
"Από τη μια υπάρχει αυτό το ισχυρό μήνυμα της ενιαίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την άλλη βεβαίως είχαμε αυτή τη δυσκολία της απουσίας τεσσάρων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας απουσίαζε για ένα γνωστό λόγο. "Νομίζω προσωπικά ότι έπρεπε πρώτα να είχε λυθεί αυτό το πρόβλημα και μετά να είχαμε πάει στη Σύνοδο", δήλωσε ο Μητροπολίτης Βελγίου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Αθηναγόρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 
Για τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας είπε πως δεν έπρεπε να απουσιάζουν, σημειώνοντας πως έχει λάβει μηνύματα ότι "όντως κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος και δεν ήλθαν σε αυτή τη σύνοδο". 
«Νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να ελπίζουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα της απελευθερώσεως της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου, πράγμα το οποίο προσωπικά εύχομαι να γίνει σύντομα", δήλωσε ο κ. Αθηναγόρας, ο οποίος χθες συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και άλλους Αρχιερείς στον ναό της του Θεού Σοφίας, στην Λευκωσία. 


Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποσχέθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως, εφόσον λυθεί το Κυπριακό, θα τερματιστεί η λειτουργία του Γραφείου της Εκκλησίας Κύπρου στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι Βρυξέλλες, είπε, ενδιαφέρονται για τη φωνή της Ορθοδοξίας και λαμβάνουν πάρα πολύ υπόψη τις απόψεις της, δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Βελγίου. 
Επεσήμανε πως το γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες δημιουργήθηκε το 1994, με παράκληση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντε Λορ, "που είχε καλέσει το 1993 τον Πατριάρχη και είπε πως έχουμε ανάγκη από την Ορθοδοξία". 
Υπενθύμισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε μιλήσει το 1994 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, και πως έπειτα έγιναν πολλές συναντήσεις όχι μόνο του του Πατριάρχη αλλά και άλλους προκαθημένους στις Βρυξέλλες. Οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχαν μεταβεί μαζί στις Βρυξέλλες και είχαν συναντήσεις με υπεύθυνους της ΕΕ,πρόσθεσε. 


Σε ερώτηση για το συνέδριο στην Λευκωσία, στο οποίο πήρε μέρος, ο Μητροπολίτης Βελγίου, απάντησε πως προκειμένου να υπάρχει συντονισμός των γραφείων των κατά τόπους Εκκλησιών ορθοδόξων χωρών στην ΕΕ, όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, δημιουργήθηκε η Επιτροπή των Αντιπροσωπειών της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΕΕ (CROCEU). Σημείωσε πως αυτή είναι η τρίτη φορά που συναντώνται και πως η πρώτη συνάντηση έγινε στη Ρουμανία, και η δεύτερη πέρσι στην Αθήνα. 
Αναφερόμενος στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, με το οποίο ασχολήθηκε το συνέδριο στη Λευκωσία, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανέφερε πως είναι κάτι "πολύ σπουδαίο για το σημερινό κόσμο. Έχουμε μεγάλες ανάγκες. Συζητήσαμε τα θέματα τα θλιβερά της Συρίας, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Σερβίας στο Κόσοβο και αλλού", είπε. 


* Χθες στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον ναό της του Θεού Σοφίας, που προεξήρχε ο Κύπρου Χρυσόστομος, έγινα για μια ακόμη φορά μάρτυρας αταξίας, με εξαίρεση τον Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα (βλέπε φωτογραφία), ο οποίος ήταν ο μόνος, που φορούσε επανωκαλλύμαυχο, έφερε μόνο εγκόλπιο και δεν κρατούσε ποιμαντορική ράβδο.


1 σχόλιο:

  1. Ας μου επιτραπεί η παρατήρησις ότι, ως και ο συγγραφεύς του άρθρου ορθώς επισημαίνει, τυγχάνει τουλάχιστον άκομψος -εάν μή χείρον τι..- η "εθιμική" χρήσις της ράβδου και της μίτρας υπό των συλλειτουργούντων τω πρώτω τη τάξει Αρχιερεί Αρχιερέων, κατά το Αρχιερατικόν συλλείτουργον, καίτοι το Τυπικόν της Μητρός Εκκλησίας άλλως διαλαμβάνει και δη αυστηρώς! Πολύ περισσότερον όταν ο πρώτος τυγχάνει Πρόεδρος Συνόδου Εκκλησίας αυτοκεφάλου, χορηγηθέντος μάλιστα όπως ουδέν άλλον ως σήμερα! Εξαίρεσις ο Μητροπολίτης Βελγίου καίτοι ούτος, ως φαίνεται εδώ, θυμιά μετά την μικράν Είσοδον κατά προφανή ευγενή παραχώρησιν του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος ως προεστώς μόνος δικαιούται την προσφοράν του συγκεκριμένου θυμιάματος, και διά τούτο μάλλον προσεφέρθη και ράβδος στον θυμιάσαντα Αρχιερέα διά την συγκεκριμένην μόνον τελετουργικήν στιγμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή