6/16/2017

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο Γερμανίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Ιερού Αυγουστίνου ανήμερα της εορτής του, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στον κατάμεστο από κόσμο Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος στη Βόννη. 
Στην Θεία Λειτουργία προέστη ο εορτάζων Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος, συνεπικουρούμενος από τον Θεοφιλέστατο βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Λεύκης κ. Ευμένιο, τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αμβρόσιο Κουτσουρίδη και κληρικούς της Μητροπόλεως. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο εκ των κληρικών της Μητροπόλεως μας ιερομόναχος π. Γρηγόριος Σοροβάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου Αυγουστίνου, αλλά και στο πρόσωπο του εορτάζοντος σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο οποίος αντιφωνώντας αναφέρθηκε στην αξία των λόγων του προστάτου του Αγίου και στην αξία της εφαρμογής της διδασκαλίας του σήμερα.
Μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προσφέρονταν διάφορα εδέσματα στους προσερχόμενους για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη. Ο «μπουφές» πάντα γεμάτος με κεράσματα που είχε ετοιμάσει η αγάπη των κυριών της Ορθόδοξης Διακονίας της τοπικής ενορίας και άλλων ενοριών της Μητροπόλεώς μας. 
Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν ο Γενικός Πρόξενος της πατρίδος μας στο Ντίσελντορφ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας με την οικογένειά του, εκπρόσωποι από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, εκπαιδευτικοί, απλοί εργάτες και άλλοι έλληνες και γερμανοί πολίτες που προσήλθαν για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη. 


Έντονος και πανηγυρικός ο φετινός εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη μας αναπλήρωσε το κενό της απουσίας του, που είχε δημιουργηθεί πέρυσι, λόγω της συμμετοχής του στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που είχε γίνει αυτό το χρονικό διάστημα στο Κολυμβάρι της Κρήτης.
Εκτός των ονομαστηρίων του όμως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας είχε και μια άλλη σημαντική επέτειο. Συμπλήρωσε 45 χρόνια από την εις επίσκοπον χειροτονία του. Ήταν η πρώτη χειροτονία ορθόδοξου επισκόπου που τελέσθηκε στην Γερμανία, την 26η Μαρτίου 1972. Οχτώ χρόνια ως βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο Ελαίας και τριάντα εφτά ως Μητροπολίτης Γερμανίας. Είναι από τους πρώτους κληρικούς της Μητροπόλεώς μας. Ήδη από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας την 5η Φεβρουαρίου 1963 με Ιδρυτικό Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν κληρικός της. Επομένως η πορεία του δεν είναι παράλληλη με την πορεία της Μητροπόλεως, αλλά ταυτόχρονη, ταυτόσημη, συνυφασμένη. \
Ο Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης ανέκαθεν διακονεί την Εκκλησία με αυταπάρνηση και αφοσίωση απ’ όποια θέση κι αν έχει βρεθεί. Ποτέ δεν έθεσε το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον της Εκκλησίας. Δεν αποτελεί υπερβολή να χαρακτηρισθεί ποιμένας αείκαρπος και κατάκαρπος, μεγάλος πνευματικός ηγέτης, χαρισματικός, με οφθαλμούς σπινθηροβόλους ανοικτούς στο άπειρο, συνοδοιπόρους στη σκέψη του, προκειμένου να συναντήσουν το μέλλον και να καταστρώσουν σχέδια ρεαλιστικά, ωφέλιμα και υλοποιήσιμα άμεσα. 
Ταξιδεύει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να συναντήσει τους Έλληνες και όχι μόνο, εφόσον το ποίμνιο της Μητροπόλεως Γερμανίας δεν αποτελείται πλέον μόνο από Έλληνες. Πιστεύει και διακηρύσσει ότι «κινητήρια δύναμη για όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας στη Γερμανία αποτελεί η προτροπή του αποστόλου Παύλου, στον μαθητή του Τιμόθεο "την διακονίαν σου πληροφόρησον" (Β΄Τιμ. 4,)». 


Επιδιώκει την συναναστροφή με όλους και ιδιαιτέρως με τους νέους. Σε κάθε ευκαιρία που του δίδεται συμβουλεύει, νουθετεί και παροτρύνει τους νέους να ασχοληθούν όσο περισσότερο μπορούν με σπουδές και, διατηρώντας την ταυτότητά τους, να ενταχθούν στην γερμανική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής. Στις συζητήσεις του αυτές, απλός και βαθυστόχαστος. Ακούει προσεκτικά, ιδιαίτερα τον «αντίθετο» λόγο, όχι για να αντιπαρατεθεί, αλλά για να διαγνώσει τα αίτια και να συζητήσει με βάση αυτά. Δεν κουράζει, ούτε κουράζεται στις συζητήσεις. 
Στο ρόλο του ως ποιμένας είναι πληθωρικός. Η πλούσια πείρα της ζωής, οι γνώσεις από το πέρασμα διαφόρων σκληρών δοκιμασιών και αναταράξεων της ζωής αποτελούν την πνευματική του κληρονομιά. 
Πολλά τα έτη Σας Σεβασμιότατε Πάτερ και Δέσποτα, προκειμένου να συνεχίσετε την δημιουργική, πνευματική και ψυχοφέλιμο πορεία της Μητροπόλεώς μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου